"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
3 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Το Μαυροβούνιο
Η κατάσταση στα Σκόπια μάλλον ομαλοποιείται, μετά τη δυναμική επέμβαση του στρατού του κρατιδίου και την άμεση παρέμβαση των Ευρωπαίων και των Ρώσσων· κάποια ασταθής ισορροπία έχει αποκατασταθεί στην περιοχή. Ασταθής επειδή ο βασικός αποσταθεροποιητικός παράγων παραμένει: οι άνδρες του Ουτσεκά, τους οποίους έθρεψαν και εξακολουθούν να συντηρούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες· οι ένοπλοι αυτοί, συνηθισμένοι στην ασυδοσία και τη λεηλασία, με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και των ναρκωτικών στα χέρια και τον σύγχρονο οπλισμό, είναι δύσκολο πολύ να τεθούν υπό έλεγχο. Και αυτό επειδή δεν γνωρίζουν να κάνουν καμμία άλλη δουλειά και επειδή έχουν μάθει στα πολλά λεφτά και στην καταπίεση όλων, ακόμη και των ομοφύλων τους που δεν συμφωνούν μαζί τους. Το πιο επικίνδυνο όμως, δεν είναι αυτό· είναι η ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στο Μαυροβούνιο, που είναι πιθανόν να επιβεβαιωθούν με το χθεσινό δημοψήφισμα. Νέα εστία αναταραχής θα παρουσιαστεί.
 
Τα ελληνικά
Ο προπονητής της καλοθοσφαίρας Γιάννης Ιωαννίδης, ήταν αποκαλυπτικός σε μία τηλεοπτική συνέντευξή του· μίλησε για πολλά, για το άθλημα στο οποίο έχει διακριθεί, για τις μελλοντικές του επιδιώξεις. Ένα μας ενδιαφέρει και αξίζει κάθε υπογραμμίσεως: "ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει ελληνικά. Ίσως όχι πολύ καλά ελληνικά, αλλά μιλάει ελληνικά", είπε σε κάποια στιγμή. ¶φησε να εννοηθεί ότι το πρώτο που τον ενδιαφέρει είναι η ελληνική γλώσσα, και επισήμανε δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν μιλάνε ελληνικά, ηθελημένα ή μη. Μερικοί, όπως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ηθελημένα, άλλοι, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Αθηναίων, ίσως επειδή δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Το δεύτερο, απευθύνεται στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο· ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου εκκλησίας μας δεν μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Αντί να είναι το παράδειγμα της γλώσσης προς όλους, αντί να συμπληρώνει η γλώσσα του τα θρησκευτικά του κηρύγματα, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο· ο υπερβολικός λαϊκισμός στη γλώσσα απάδει της Ορθοδοξίας. Η εκκλησία έσωσε και διατήρησε την ελληνική γλώσσα, όλους τους μαύρους αιώνες της βάρβαρης, φραγκικής και τουρκικής δουλείας, επειδή χρησιμοποιούσε εύηχα ελληνικά.
 
Η διεθνής νομιμότης
Οι Αμερικανοί έχουν ασκήσει ισχυρότες πιέσεις στη νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου για τη σύλληψη και την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς· το επιχείρημα είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότηος. Είναι άγνωστο, το αν ο νέος πρόεδρος της χώρας θα δεχθεί να εκδώσει τον προκάτοχό του στη Χάγη, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον για να νομιμοποιήσει έτσι τους βομβαρδισμούς εναντίον της χώρας του δύο χρόνια πριν· προς το παρόν το Βελιγράδι συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο της χώρας με κατηγορίες για παράβαση εξουσίας, αλλά όχι και για τα αδικήματα του διεθνούς δικαστηρίου. Στην ελληνική κυβέρνηση οι αντιθέσεις είναι έντονες: Ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε με τις αμερικανικές θέσεις, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, προειδοποίησε ότι την ευθύνη φέρουν εκείνοι που έχουν ωθήσει τα πράγματα στη σημερινή τους κατάσταση. ¶λλο ένα πρόβλημα συντελεί στην αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού σχήματος ή στη διάλυσή του.

 
Επιβίωση της εξουσίας
Η άρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπούς, του νεωτέρου, για την επικύρωση του Συμβάσεως του Κυότο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του θείου, ήταν κάτι αναμένομενο· οι αντιδράσεις των άλλων βιομηχανικών χωρών και κυρίως των ευρωπαϊκών με πρώτη τη Γερμανία ήταν έντονες, αλλά η Ουάσιγκτον έμεινε ασυγκίνητη. Οι περισσότεροι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι αυτό είναι πρόβλημα προσωπικών σχέσεων με τις μεγάλες βιομηχανίες πετρελαίου και ενεργείας. Φυσικό είναι αυτό άλλωστε· τα περισσότερα που γίνονται στη Μέση Ανατολή, στο Καύκασο, στα Βαλκάνια ως κύριο κίνητρο έχουν τα αποθέματα πετρελαίου και τους υπό κατασκυεήν αγωγούς, μαζί με τη διακίνηση των ναρκωτικών. Αλλά, πίσω από αυτά βρίσκεται η ίδια η δομή της εξουσίας στην Αμερική· η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, ζήτημα τρόπου παραγωγής, αλλά πολιτικό, τρόπου ασκήσεως της εξουσίας. Και το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει δείξει δυστυχώς ότι έχει άλλον τρόπο πολιτικής επιβιώσεως.
 
Η μορφή του Χριστού
Επιχείρησαν πολλοί να ερμηνεύσουν την ιστορία με τη χρήση της νέας τεχνολογίας· η τελευταία προσπάθεια είναι η αναπαράσταση της μορφής του Χριστού από Βρεταννούς ειδικούς με τη βοήθεια της πληροφορικής. Τα μέσα επαρκή, κατά τους υποτιθεμένους επιστημονας: ένα κρανίο Ιουδαίου που βρέθηκε στο Βόρειο Ιράκ, από Ιουδαίους της αιχμαλωσίας και οι γνωστές απεικονίσεις του Ιησού Χριστού, περισσότερο στη Δυτική και λιγότερο στην Ορθόδοξη Εκκλησία· η νέα μορφή θα αποτελέσει και το πρότυπο του ηθοποιού που θα υποδυθεί τον Χριστόν σε νέα τηλεοπτική ή κινηματογραφική σειρά. Τίποτε το μεμπτό έως εδώ, εκτός από ένα· η μορφή του Ιησού θα είναι όμοια με εκείνη του μέσου όρου των Ιουδαίων της εποχής του, δηλαδή έχει ως κριτήριο την ισοπέδωση. Μα, αν ήταν έτσι, τότε δεν θα ήταν Θεός και υιός Θεού: Θα είχε περάσει απαρατήρητος, όπως ολες οι μετριότητες.
 
Ο Ανδρόνικος
Η απόφαση του πρωθυπουργού και των φίλων του υπουργών να αναβληθεί η αγορά νέων μαχητικών, λόγω της αποτυχίας της κυβερνήσεως στην πρόβλεψη των εσόδων του προϋπολογισμού, είναι κάτι το πρωτοφανές· στην επόμενη διεθνή κρίση θα πούμε στους εχθρούς μας, "να επιτεθείτε αργότερα, όταν θα έχουμε ανακάμψει οικονομικά και θα μπορούμε να αγοράσουμε τα πολεμικά μας μέσα". Μας θυμίζει τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α' τον Κομνηνό (1185-1195), ο οποίος άφησε τον στόλο να σαπίζει και απέσυρε τα στρατεύματα της αυτοκρατορίας από τα σύνορα, δια λόγους οικονομίας· η παρακμή της αυτοκρατορίας ήταν πλέον γεγονός, τίποτε δεν μπορούσε να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Κωνσταντινούπολις θα έπεφτε στους Φράγκους της Τετάρτης Σταυροφορίας και θα επακολουθούσε η χειρότερη λεηλασία και καταστροφή σε πλούσια πόλη από ορδές εισβολέων. Η ιστορία του Μεσαιωνικού Ελληνικού γύριζε την τελευταία της σελίδα στην παρακμή της.
 
Ο ταμίας κλέβει
Πολλά λέγονται, και πολύ λιγότερα γίνονται, για το θέμα των κοινωνικών παροχών· ο πολύς υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και πάλι τη θέσπιση νέων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό των δαπανών από άλλους κλάδους, όπως από την άμυνα, με σκοπό τη διάθεσή τους προς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Αλλά η ανακατανομή του εισοδήματος γίνεται μόνο με την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του κράτους, του παραγωγικού μηχανισμού, προ παντός σε χώρα, όπως η δική μας, όπου το κράτος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας· το ΠΑΣΟΚ, στα είκοσι χρόνια της εξουσίας του -όπως και στο ενδιάμεσο διάστημα η ΝΔ- μόνο τον κρατικοποιημένο τομέα αύξησε τίποτε άλλο, μόνο τη διανομή των κρατικών εσόδων υπέρ των ημετέρων τακτοποιούσε. Έκλεβε ο ταμίας τον φορολογούμενο και τον κλέβει ακόμη συστηματικά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γι' αυτό απέτυχε και η περιβόητη κοινωνική πολιτική.
 
Ο τελετάρχης
Μετά τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, ο περίφημος τελετάρχης -με το ψαλιδάκι στο χέρι, όπως ένας άλλος τριάντα χρόνια πριν- χάθηκε απ' την πολιτική σκηνή· το νέο αεροδρόμιο, όχι μόνο δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει, αλλά αποτελεί και τη χειρότερη διαφήμιση για τη χώρα μας. Δικαίως όλοι αναρωτούνται -και δεν ακούνε τη δικαιολογία του πρωθυπουργού, ότι το ίδιο συνέβη και σε άλλα αεροδρόμια , γιατί αυτό δεν είναι δικαιολογία, επειδή γνωρίζουμε ότι αν συνέβη αλλού δεν έπρεπε να συμβεί σε εμάς-, γιατί η τόση βιασύνη; Δεν είναι το μόνο έργο στο οποίο πέσανε έξω· σιγά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Οι ερμηνείες είναι, δυστυχώς λίγες: Θέλανε να ρεζιλέψουν διεθνώς τη χώρα; όπως το κάνουν και με την άμυνα. Θέλουν να εκποιήσουν όσο όσο την Ολυμπιακή σε ημετέρους; Θέλουν να υπονομεύσουν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων; Ίσως και όλα μαζί.
 
Οι έξωθεν εντολές
Οι Αμερικανοί επέβαλαν στην τουρκική κυβέρνηση τον νέο τσάρο της οικονομίας -πρώην αντιπρόεδρο της Διεθνούς Τραπέζης-, με απεριόριστες αρμοδιότητες· ακόμη ο νέος υπουργός μελετάει τα μέτρα που θα επιβάλει. Όλα, φυσικά, σε απόλυτη προσαρμογή προς την ισοπέδωση της παγκοσμιοποιήσεως αμερικανικού τύπου. Το, αν αυτά αρμόζουν προς την τουρκική οικονομία; το αν ο απλός Τούρκος μπορεί να προσαρμοσθεί προς τα πρότυπα αυτά; κανείς δεν το σκέπτεται· θυμόμαστε το δικό μας τσάρο της οικονομίας προ εικοσαετίας, και αυτόν από την Αμερική. Το ζητούμενο είναι ένα: ο απόλυτος έλεγχος της Τουρκίας από τον υπερατλαντικό προστάτη της με οποιαδήποτε μέσα.
 
Το πάπλωμα
Στην Ολλανδία, και σε άλλες χώρες της Δύσεως, καθιερώθηκε ο γάμος των ομοφυλοφίλων· πρόβαλαν, μάλιστα, τις σχετικές σκηνές από το Δημαρχείο του ¶μστερντάμ πολλά κανάλια και πολλοί έπλεξαν το εγκώμιο για το "προοδευτικό" μέτρο. Είναι οι ίδιοι που συνήθως τάσσονται και υπέρ της νομιμοποιήσεως της χρήσεως των μαλακών ναρκωτικών· άποψή τους είναι και καλά κάνουν. Έτσι, άλλωστε, εξυπηρετείται η προώθηση των ναρκωτικών, όπως κάνουν και οι Ουτσεκάδες με την ευλογία των αμερικανικών στρατευμάτων. Ένα δεν λένε μόνο: Αφού κανείς δεν τους εμποδίζει να συζούν, γιατί η εμμονή στο γάμο; Για την κληρονομία. Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr