"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
5 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Ο κλέψας του κλέψαντος
Η αθώα εκείνη ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού ξανάρχεται στη μνήμη μας, με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την αναζήτηση πόρων για κοινωνικές παροχές. Η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει τον αξιοθρήνητο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με το πομπώδες ύφος και το καμαρωτό κενό. Κάτω, όμως, απ' το κενό αυτό κρύβονται μερικά πράγματα: Γιατί ο υπουργός, την κρίσιμη εποχή της ανόδου του χρηματιστηρίου δεν ειχε προχωρήσει εγκαίρως στην εγκατάσταση τελειοτέρων συστημάτων πληροφορικής; Γιατί δεν δίδει στη δημοσιότητα τα πορίσματα των περιφήμων διοικητικών ερευνών για τις καταγγελθείσες παραβιάσεις των κανόνων, καθώς και τον καταλογο των φυσικών προσώπων που κέρδισαν πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια; Η χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών θα ήταν εύκολη υπόθεση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ποίοι είναι οι ημέτεροι;
 
Οι οικονομικές μετρήσεις
Το επίσημο κράτος αρνείται να αντιληφθούν το τί σημαίνει η επανάσταση της πληροφορικής και η χρήση των διαδικτύων. Εξακολουθεί να μένει προσηλωμένο στις παλιές απόψεις και 35ώρου, π.χ., όταν οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει με τη χρήση της πληροφορικής, όταν οι μετρήσεις των μεγεθών της οικονομίας δεν μπορεί να είναι η ίδια με τις μετρήσεις της παλιάς εποχής. Πρέπει να το αντιληφθούμε: χρειάζονται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, για τον υπολογισμό της αξίας του αγαθού, της παραγωγής, του εισοδήματος, της εργασίας ή της ανεργίας… Αυτά, όμως, δεν υπάρχουν στη σκέψη των υπουργών, των τεχνοκρατών, των συνδικαλιστών, αλλά ούτε και στην προβληματική των πολιτικών ή στη συλλογιστική των θεωρητικών της νέας εποχής, παγκοσμιοποιημένων ή μη. Ως πότε αυτό; Η εποχή τρέχει.
 
Μεγίστη καταστροφή

Ανώτερο στέλεχος του Αμερικανικού Πενταγώνου χαρακτήρισε ως "μεγίστη καταστροφή", την περίπτωση κατά την οποία τα μυστικά όργανα του κατασκοπευτικού αεροπλάνου θα έπεφταν στα χέρια των Κινέζων· γνώριζε πολύ καλά, όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις, ότι ήδη τα είχαν μελετήσει πλήρως οι Κινέζοι και ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου τους, απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι "πώς αφού είναι μέρος της αμερικανικής επικρατείας το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος της Κίνας". Οι Αμερικανοί, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ανέκρουσαν πρύμναν σε διεθνή κρίση και απέσυραν τα αντιτορπιλικά τους από την περιοχή· στο Πεκίνο οι διαδηλωτές πολιορκούν το αμερικανικό Προξενείο και η κρίση επηρεάζει το ήδη άσχημο κλίμα σε όλα τα χρηματιστήρια. Η άλλη σελίδα στις διεθνείς σχέσεις δεν φαίνεται ότι θα είναι και πολύ καλή· η επιλογή της δυναμικής πολιτικής, δεν είναι κάτι τυχαίο για τους Αμερικανούς, είναι η στρατηγική τους.

 
Το ειρηνικό πρόσωπο
Το ειρηνικό πρόσωπο, για τα προβλήματα της περιοχής, παρουσίασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τη δράση των Αλβανών στα Σκόπια και στο Κοσσυφοπέδιο· τους προειδοποίησε ότι "δεν τους έσωσαν από τους Σέρβους για να προκαλούν προβλήματα στην περιοχή". Γνωρίζει πάρα πολλά ο κ. Γ. Κοέν, και ξέρει το τί λέει, έστω κι αν δεν τα λέει όλα· ήταν ο άνθρωπος που εφάρμοσε στην πράξη την πολιτική της δημιουργίας, της χρηματοδοτήσεως και της ενισχύσεως του Ουτσεκά, μέσα από τις αμερικανικές βάσεις, τόσο στα Σκόπια, όσο και στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο αργότερα. Αυτή η ενίσχυση δεν έχει σταματήσει, ούτε μετά τις επιθέσεις των ενόπλων Αλβανών στα Σκόπια· πώς θα συμμορφωθούν οι ένοπλοι με ωρααία λόγια μόνο; ή μήπως το ειρηνικό πρόσωπο προορίζεται για ευρύτερη καταναλωση. Οι μυστικές τους υπηρεσίες ποιο ρόλο διαδραμτίζουν; Δεν απαντάει.
 
Μας εργάζονται
Ο υπουργός Αναπτύξεως δήλωσε ότι με νέο νόμο, μέσα σε μία εβδομάδα θα δίδονται οι άδειες για τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών και εταιρειων περιορισμένης ευθύνης· στο χορό των ειρώνων πέρασε και ο υπουργός αυτός, τον οποίο πολλοί τον θεωρούσαν ως σοβαρό, και είχε κάνει κάποιο έργο στο προηγούμενο υπουργείο του. Αυτοί που θα συστήνουν τις εταιρείες αυτές πού θα βρίσκουν τις υπευθύνους δηλώσεις του πρώην νόμου 105 και τα χαρτόσημα; καλή είναι η προπαγάνδα, αλλά δεν λύει όλα τα προβλήματα. Η λαϊκή παροιμία λέει, "καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα". Και φαίνεται ότι δεν την ξέρουν στην κυβέρνηση, αφού ασχολούνται ελάχιστα και με την ελληνική ιστορία και παράδοση· στόχος τους είναι, άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός με τη μίμηση όλων των στραβων που γίνονται στον κόσμο και προ παντός στην Αμερική!.
 
Ντις Κιρασί
Όταν ο τουρκικός στρατός έκανε εκστρατείες, τότε οι κάτοικοι των περιοχών από όπου περνούσε -δηλαδή, οι ραγιάδες- έπρεπε να φροντίζουν και να πληρώνουν για όλες τις ανάγκες του, φαγητό, ζωτροφές. Ο πασάς, πριν αναχωρήσει με το στρατό του, ζητούσε και μία πρόσθετη ειδική φορολογία που την είχαν βαφτίσει, "ντις κιρασί", δηλαδή καθάρισμα οδόντων, για οδοντογλυφίδες. Και οι κακόμοιροι ραγιαδες πλήρωναν αδιαμαρτύρητα, διαφορετικά έχαναν το κεφάλι τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη σημερινή κυβέρνηση, με τα μέτρα της για την ενίσχυση των κατωτέρων εισοδημάτων· για τους ημετέρους είναι όλα αυτά, για διορισμούς, για τους πασάδες. Επειδή, οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπουργείων δεν φημίζονται για τις ιστορικές τους γνώσεις, υποψιαζόμαστε ότι αυτά είναι συμβουλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προς τον Έλληνα ομόλογό του. ¶λλωστε η ¶γκυρα συνεχίζει την πολιτική του οθωμανικού κράτους και εμείς ακολουθούμε!
 
Η μίμηση των στραβών
Το ακούσαμε κι αυτό! Ο πρωθυπουργός δήλωσε και επανέλαβε και ο επί των εγκαινίων αρμόδιος ότι, "όσα γίνονται στο νέο αεροδρόμιο, με τις καθυστερήσεις και τα άλλα, δεν είναι τίποτε. Έχουν συμβεί και σε άλλα νέα αεροδρόμια". Είναι κάτι που δεν το είχαμε σκεφθεί · η κυβέρνηση αυτή παρακολουθεί τη διεθνή εμπειρία, και όπου διαπιστώσει να γίνεται κάτι στραβά, το μιμείται αμέσως. Να μην υστερούμε ως Βαλκάνιοι: Αυτό θα πει εκσυγχρονισμός! Και λίγη σοβαρότητα· αυτό το λένε, επειδή τα έχουν εντελώς χαμένα -το οποίο είναι δεδομένο- ή επειδή μας θεωρούν ως υποδούλους τους; Μάλλον συμβαίνουν αμφότερα.
 
Η προσαρμογή στην ΟΝΕ!

Κομπάζει, ο υπερόπτης υπουργός, ότι έχει επιτύχει την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον εκσυχγρονισμό της οικονομίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΟΝΕ, η υπεύθυνος δήλωσις του παλαιού νόμου 105 και τα χαρτόσημα έχουν καταργηθεί και έχουν "αποσυρθεί" επισήμως· οι νόμοι, όμως, οι οποίοι προβλέπουν τη χρήση τους για οποιαδήποτε δοσοληψία με το δημόσιο ισχύουν. Έτσι, οι ταλαίπωροι πολίτες τρέχουν να βρουν σε φωτοτυπία τις δηλώσεις, τρέχουν όπου έχουν απομείνει χαρτόσημα για να κάνουν τη δουλειά τους. ¶λλη μία τρανή απόδειξη εκσυγχρονισμού!
 
Ο διεθνής μας ρόλος
Οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Σερβίας και Αλβανίας αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή είναι προνομιούχος και αναντικατάστατος μάλλον· η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ενισχύουν το ρόλο αυτό. Απομένει η άσκηση αυτής της πολιτικής παρουσίας στα περίπλοκα και δύσκολα προβλήματα της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου· η συνάντηση του αρμοδίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τα εξωτερικά θέματα κ. Χαβιέ Σολάνα με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Περέζ και των Παλαιστινίων κ. Σαλ και η επιτευχθείσα συμφωνία για την έναρξη διαλόγου επί στρατιωτικού επιπέδου επειβεβαιώνει το ρόλο αυτό της Ελλάδος. Το πρόβλημα είναι η αξιοποίησή του από την ελληνική κυβέρνηση· δεν πείθει και πολύ, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών ούτε ο πρωθυπουργός ότι αξιοποιούν το ρόλο αυτό. Περισσότερο ουραγοί εμφανίζονται των εξελίξεων, παρά πρωταγωνιστές και δυναμικοί πρωτοπόροι.

 
Η ισορροπία στη Σερβία
Το πρόβλημα της εσωτερικής ισορροπίας στη Σερβία βρίσκεται σε δεύτερη θέση, σε σύγκριση με τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την απαίτηση των Αμερικανών και των περισσοτέρων Ευρωπαίων για την έκδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης· η στάση του πρωθυπουργού της Σερβίας κ. Ζ. Τζίτζις βρίσκεται πιο κοντά προς την αμερικανική θέση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας κ. Β. Κοστούνιτσα εμφανίζεται ως εθνικιστής και είναι αντίθετος προς την έκδοση του πρώην προέδρου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ρωσσία η οποία καταδίκασε την απαίτηση των Δυτικών και του διεθνούς δικαστηρίου· η λογική του δικαστηρίου είναι λογική μονομερής και μονόπλευρη. Μόνο ο Μιλόσεβιτς ευθύνεται για όσα συνέβησαν, για τα εγκλήματα και για τα άλλα· οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ, οι προστατευομένοι τους Κροάτες, Μουσουλμάνοι και Αλβανοί παρουσιάζονται ως αθώες περιστερές. Η μονομέρεια είναι καταφανής και αν επιβληθεί μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις στη Σερβία.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr