"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
9 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η βοήθεια προς την ¶γκυρα
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την ¶γκυρα, με σκοπό να συζητήσει την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δυνάμεων των δύο χωρων· συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό, με τον πρωθυπουργό και τους αντιπροέδρους της κυβερνήσεως, με τον εξ Αμερικής τσάρο της οικονομίας, αλλά δεν πέτυχε στο σκοπό του. Το αντίθετο, το μόνο που διασφάλισε είναι την υπόσχεσή του ότι πρέπει να παρέμβει η χώρα μας για την παροχή εκτάκτου οικονομικής βοηθείας, ύψους 12 δισ. δολλαρίων, με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· η υπερβολική εμπιστοσύνη απένατι στην Τουρκία -με άλλα λόγια, η παραχώρηση των πάντων εκ μέρους μας, χωρίς να πάρουμε ούτε το ελάχιστο σε ανταπόδοση- είναι κάτι που προκαλεί απορία: Είναι τόσο αφελείς, ο πρωθυπουργός ο υπουργός Εξωτερικών, οι σύμβουλοί τους ώστε να ακολουθούν αυτήν την πολιτική, όταν και στο κόμμα τους οι φωνές αγωνίας είναι κραυγαλέες;
 
Οι διπλωμάτες
Δύο μέρες πριν από την επίσκεψή του στην ¶γκυρα, η εκεί πρεσβεία μας έστειλε προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου επείγουσα έκθεση ως προς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ως προς την εσωτερική της κατάσταση· οι επισημάνσεις αποκαλυπτικές: παρά τη δεινή οικονομική κρίση και την κάθοδο του κόσμου στους δρόμους, η πολιτική του Στρατού και της διπλωματίας παραμένει η ίδια· πρώτος στόχος είναι η Ελλάς και σε αυτόν πρωτίστως αποβλέπει ο εξοπλισμός της χώρας. Ο φέρων το μεγάλο όνομα υπουργός, έγραψε εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του την έκθεση και εφάρμοσε την προσωπική του πολιτική· το βάρος όμως των επιλογών αυτών θα το φέρει κάποτε ο ελληνικός λαός.Η άμυνα της χώρας είναι άμυνα και κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει μαζί της. Ούτε επιτρέπεται Έλληνας υπουργός να μεσολαβεί για τον ευχερέστερο εξοπλισμό της Τουρκίας, αφήνοντας τη χώρα του σχεδόν ανοχύρωτη.
 
Η δημοκρατία
Ήταν αποκαλυπτική του τρόπου θεωρήσεως της δημοκρατίας από όλες τις πολιτικές πλευρές η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος· ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης εστιάστηκε στην επίθεσή του εναντίον του ΚΚΕ και με εγκώμιο των αναθεωρουμένων διατάξεων, σαν να ήταν η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτου μία συνήθης πολιτική πράξη, αυτό τα λέει όλα· ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλής, ήταν λιτός και περιεκτικός -μίλησε λιγότερο από είκοσι λεπτά, μία από τις λίγες ομιλίες όπου αρχηγός είπε όσα ήθελε να πει στο ένα τρίτο του χρόνου που εδικαιούτο-, και επισήμανε τις ατέλειες της αναθεωρήσεως· η Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα υποχρεώθηκε περιορισθεί στην άμυνα απέναντι στον πρωθυπουργό· ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος έθεσε το ουσιαστικό θέμα της λειτουργίας της Αναθεωρητικής Βουλής, της οποίας οι εργασίες δεν είναι δυνατόν να διέπονται κατ΄ αναλογίαν από τη νομοθετική Βουλή.
 
Η ψηφοφορία
Ο πρόεδρος της Αναθεωρητικής Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης αντιλαμβάνεται -κυβερνητική εντολή!- την αναθεώρηση του Συντάγματος όπως και τα εγκαίνια των δρόμων: όλα πρέπει να τελειώσουν την προκαθορισμένη μέρα· φταίνε οι βουλευτές του αν δεν κατανόησαν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο θα εγίνετο η ψηφοφορία· απέκλεισε από τους βουλευτές το δικαίωμα του να υποβάλουν τροποποιήσεις των διατάξεων, επειδή έτσι γράφει ο "δικός" του Κανονισμός της Βουλής. Όταν του επισημάνθηκαν οι διαφορές από την αντιπολίτευση κατέφυγε στο δημοκρατικό τρόπο της ψηφοφορίας· μας θύμισε την κομμουνιστικό οργάνωση του Βόλου η οποία έθεσε σε ψηφοφορία την ύπαρξη του Θεού και πήρε την απάντηση, με πλειοψηφία τέσσερα προς τρία, ότι δεν υπάρχει Θεός. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, ο καθένας κρίνεται· οι βαρύγδουπες κορώνες δεν εξυπηρετούν: Και ένας βουλευτής αν δεν το κατάλαβε, αναβάλλεται η συζήτηση και δεν λύεται το πρόβλημα με ψηφοφορία δια εγέρσεως.
 
Η επαιτεία
Τα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια, αν επιχειρήσει κανείς να τα χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη, αυτή είναι η επαιτεία· ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι χαρίζει βοήθεια στους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες, κάποιο μικρό ποσό το οποίο στερεί με τη μεγαλοθυμία του από άλλους. Τα μέτρα αυτά δεν συμβάλλουν ούτε κατά κεραία στην ανάπτυξη της χώρας· μάλλον το αντίθετο διαιωνίζουν την καθυστέρηση της υπαίθρου και καλλιεργούν τη νοοτροπία της τεμπελιάς και της αδιαφορίας. Ιστορικώς θυμίζουν τους μεγάλους τυράννους και τους αυτοκράτορες οι οποίοι, ως καλοί πατέρες, έδιδαν πάντα κάτι στους φτωχούς και τους αδυνάτους. Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να βοηθήσει τις ορεινές και τις καθυστερημένες περιοχές θα αξιοποιούσε όλα τα κοινοτικά προγράμματα για την ανάπτυξή τους· τα κονδύλια όλων των προγραμμάτων αυτών έχουν επιστραφεί, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικοί κανονισμοί από τα αρμόδια υπουργεί. Τυχαίο είναι αυτό;
 
Ο Κυνέγειρος
Ο υπουργός Πολιτισμού και υποτιθέμενος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, παρουσίασε τα "δικά" του επιχειρήματα ως προς τον τόπο όπου έγινε η μάχη του Μαραθώνος· τα επιχειρήματα τα άντλησε από το βιβλίο ενός Βέλγου αρχαιολόγου -ο οποίος αποδεικνύει, κατά τον λαλίστατο υπουργό, ότι ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης κάνουν λάθος-, λες και δεν υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες, της αρχαίας και νεωτέρας εποχής, και χιλιάδες άλλοι ξένοι που έχουν περιγράψει με σαφήνεια το πού έγινε η μάχη, ως πού κυνήγησαν οι Αθηναίοι τους Πέρσες, το πού κατέφυγαν εκείνοι, το πώς ο Κυνέγειρος ο Ευφορίωνος, ο αδελφός του Αισχύλου, έπιασε με το χέρι του το περσικό πλοίο για να το σταματήσει… Όλα αυτά είναι ίσως ιστοριούλες για τον αδολέσχη υπουργό και τον επί των εγκαινίων συνάδελφό του. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τις εργολαβίες.Δεν γνωρίζουν, φίνεται, ότι η ιστορία εκδικείται!
 
Εμείς και οι γείτονές μας
Τη σύγκριση της χώρας μας με τα άλλα βαλκανικά κράτη επιχείρησε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης· το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι σχεδόν δεκαπλάσιο εκείνου των γειτόνων μας. Χαρακτηριστικό πολιτικής νοοτροπίας· η σύγκριση γίνεται με το χειρότερο, με την περιοχή που πέρασε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της. Στην πραγματικότητα -μετά από τη μεγαλύτερη εισροή οικονομικού πλούτου που έχει γίνει στην ελληνική ιστορία από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου- πρέπει να γίνει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως: Όταν το 1981 η Ελλάς έγινε πλήρες μέλος της τότε Κοινής Αγοράς, το κεφαλήν εισόδημα της Ισπανίας ήταν κάπως χαμηλότερο από το της Ελλάδος και της Πορτογαλίας στο 70% του ελληνικού. Σήμερα το ελληνικό είναι το 70% του ισπανικού και της Πορτογαλίας κατά τι μεγαλύτερο του ελληνικού. Αυτή είναι η επιτυχία της εικοσαετίας!
 
Η δημίοσια διαφωνία
Φαίνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμύνης δεν πρόκειται να καταλαγιάσει ούτε κατά τις διακοπές του Πάσχα· ο κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος έκανε σαφή την απόφασή του να μην αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την περικοπή των αμυντικών δαπανών -όταν η Τουρκία τις αυξάνει- αλλά και να εφαρμόσει την πολιτική των εξοπλισμών που έχει εξαγγείλει. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός σπανίου πολιτικού φαινομένου· ο πρόεδρος της κυβερνήσεως διαφωνεί δημοσία με τον κορυφαίο υπουργό του της Εθνικής Αμύνης και αναβάλει τη συνάντηση μαζί του. Δηλαδή, αποφεύγεται η τελική αναμέτρηση η οποία όμως είναι αδύνατο να αποτραπεί· όσες φορές στην ιστορία έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός ο τελικός ηττημένος είναι πάντα η ίδια η κυβέρνηση. Είναι αδύνατον να επιβιώσει, όταν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της άνδρες δυσκολεύονται να συζητήσουν το κρίσιμο πρόβλημα της αμυντικής θωρακίσεως της χώρας.
 
Το περιβάλλον

Αποτελεί τιμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο η έκκλησή του για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος· ίσως αυτό να είναι και έμμεση αλλά σαφής ένδειξη για την τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος για την προστασία των δασών που ψηφίσθηκε από την Αναθεωρητική Βουλή με την πρωτοβούλια της κυβερνήσεως. Ίσως να είναι και ανεξάρτητη πρωτοβουλία του, μετά την τόσο ατυχή παρουσία του στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου από τον πρωθυπουργό.

 
Το Μοστάρ
Οι συγκρούσεις της ειρηνευτικής δυνάμεως στη Βοσνία με τους Κροάτες εθνικιστές για την δήμευση μιάς παράνομης τράπεζας είναι απόδειξη σαφής του τί πράγματι συμβαίνει στην πολυπαθή χώρα· άνωθεν και με επιλεκτικές κινήσεις,που ευνοούν μόνο τη μία πλευρά, δεν λύονται προβλήματα, όταν μάλιστα τα υποδαυλίζει το μίσος και το αίμα που έχει χυθεί στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Η ειρήνευση επιβάλλει άλλη πολιτική προσέγγιση και εφαρμογή πραγματικής πολιτικής συμφιλιώσεως· αυτά, όμως, πολύ δύσκολα ταιριάζουν με την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr