"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
19 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Οι βαρβαρότητες
Οι απροκάλυπτες επιθέσεις των Ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον Παλαιστινιακών και άλλων αραβικών στόχων και η κατάληψη μέρους της Λωρίδος της Γάζης, είναι κάτι που υπερέβη τα όρια ανοχής ακόμη και των θερμών υποστηρικτών της κυβερνήσεως του Τελ Αβίβ· το πρόβλημα πλέον δεν έγκειται στο άν υπάρχουν ¶ραβες εξστρεμιστές, ή ότι η παλαιστινιακή νεολαία ξανάρχισε την "ιντιφάντα". Αυτό, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο μετά από όσα έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο ως σήμερα· το πρόβλημα είναι ότι η επίσημη κυβέρνηση ενός αναγνωρισμένου κράτους, κλιμακώνει τις επιθέσεις της και εφαρμόζει την αρχή της συλλογικής ευθύνης εναντίον ενός λαού ο οποίος έχει στερηθεί της εστίας του. Αυτή η διεθνής κατακραυγή υποχρέωσε και την αμερικανική κυβέρνηση στο να καταδικάσει τη στρατιωτική εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα· αλλά, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο η κυβέρνηση Σαρόν. Οπότε τί γίνεται; Θύτης και θύμα εξομοιούνται.
 
Οι φυλετικές διακρίσεις
Οι συγκρούσεις των μαύρων στο Τσιντσινάτι του Οχάϊο έδειξαν ότι το φυλετικό εξακολουθεί να ταλανίζει την υπερατλαντική δημοκρατία· μετά από τις συγκρούσεις του 1992 στο Λος ¶ντζελες -όταν ο πατέρας του σημερινού υποχρεώθηκε να καλέσει τις επίλεκτες δυνάμεις απ' τον Περσικό Κόλπο για να καταστείλει την εξέγερση- οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Τσιντσινάτι, δηλαδή σε πόλη του Βορρά. Εθεωρείτο σχεδόν δεδομένο, ότι όσοι έγχρωμοι μετακινούνταν στο Βορρά απορροφούνταν από την φιλελεύθερη αμερικανική κοινωνία· μόνο στο Νότο πίστευαν ότι συνεχιζόταν οι φυλετικές διακρίσεις, λόγω των παραδοσιακών δεσμών των Λευκών. Οι συγκρούσεις, όμως, στην Καλιφόρνια -μία πολιτεία ουδέτερη στον αμερικανικο εμφύλιο πόλεμο και με τους εγχρώμους, κιτρίνους, ισπανοφώνους και μαύρους να αποτελούν την πλειοψηφία σήμερα- και στο Οχάϊο απέδειξαν ότι ούτε στο Βορρά αισθάνονται ασφαλείς οι έγχρωμοι. Μήπως τελικά όλα αυτά είναι συμπτώματα ενός βαθυτέρου κοινωνικού φαινομένου το οποίο δεν ερμηνεύει ο φιλελευθερισμός.
 
Η ισορροπία στην Τουρκία
Οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας μπορεί να κόπασαν κάπως, μετά την απαγόρευσή τους από την κυβέρνηση η οποία κήρυξε πολλές πόλεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης· το πρόβλημα είναι πιό σοβαρό από όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις,με εξαίρεση την κατάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 50% και από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλως έχουν πληγεί κυρίως οι μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, μεσαίοι υπάλληλοι, οι οποίοι και αποτελούν τον κύριο κορμό της τουρκικής οικονομίας· στη νεώτερη ιστορία, σε οποιαδήποτε περίπτωση εξεγέρθησαν οι μικρομεσαίοι, το καθεστώς δεν άντεξε. Τα "σοφά" μέτρα που εισηγείται ο εκ των διεθνών οργανισμών ερχόμενος Κεμάλ Ντερβίς, κάθε άλλο παρά θα λύσουν το πρόβλημα· το πόδι του τσάρου της οικονομίας -θυμίζει τον δικό μας προ εικοσαετίας- δεν έχει πατήσει χώμα τουρκικό. Αυτός είναι άλλο πράγμα.
 
Το ασφαλιστικό, η επαιτεία
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την χειρότερη ίσως πρόκληση στη θητεία της: το ασφαλιστικό. Η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, καθώς κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του -ούτε και η σημερινή κυβέρνηση, όταν καλεί Βρεταννούς ειδικούς, λές και δεν έχουμε εμείς πρόσωπα που γνωρίζουν καλύτερα το ασφαλιστικό- και είναι ζήτημα αν και η προσπάθεια αυτή είναι σοβαρή, με τις τόσες παλινδρομήσεις. Η άλλη πτυχή είναι η όλη τακτική της κυβερνήσεως· η μορφή της επαιτείας των κοινωνικών παροχών, δηλαδή χωρίς την αίσθηση της εντάξεως στην παραγωγική διαδικασία, και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναθεώρηση του ΕΣΥ. ¶ρχισε με το διορισμό κάποιων περιφερειαρχών -άλλη μία υπηρεσία- με τους γραμματικούς και τους φαρισαίους, για λόγους ψηφοθηρικούς. Με τα ίδια χρήματα θα είχαν αντιμετωπισθεί οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των νοσοκομείων της επαρχίας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει.
 
Οι λίχνοι
Οι Έλληνες ήταν πάντοτε λιτοδίαιτοι, και ζούσαν απλά και απλοϊκά· ο υπερβολικός πλούτος ήταν ίδιον των τυράννων και των ξένων βασιλέων, κυρίως μετά την ελληνιστική και περισσότερο τη ρωμαϊκή εποχή. Όσοι ασκούσαν την αυταρχική εξουσία, "ώσπερ οι λίχνοι του αεί παραφερομένου απογεύονται, αρπάζοντες πριν του προτέρου μετρίως απολαύσαι"· δηλαδή άρπαζαν πράγματα και την τυραννική εξουσία μιμούνταν, όπως συμβαίνει με τους λιγούρηδες -λίχνευμα είναι η λιχοουδιά και λίχνος αυτός που αρπάζει τις λιχουδιές- οι οποίοι πέφτουν πάνω σε κάθε νέο φαγητό που σερβίρεται πριν απολαύσουν μετρίως τη γεύση του προηγουμένου. Κάτι παρόμοιο κάνει η κυβέρνηση και ο επί των εγκαινίων υπουργός της· αρπάζει το κομμάτι ενός δρόμου και δόστου εγκαίνια. Δηλαδή, ο Αριστοτέλης έδωσε συνέχεια, όπως είδαμε, λέγοντας, "εν τυραννίδι ουδέν ή σμικρόν φιλίας".
 
Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο και η άνοδος των διεθνών τιμών του αργού, προσθέτουν νέα προβλήματα· η πολιτική για την απασχόληση που ανακοινώθηκε κάθε άλλο παρά πείθει. Το κύριο πρόβλημα είναι το γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τόσο την έκδοση των απαραιτήτων κανονισμών στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να χάνονται τρισεκατομμύρια από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στηρίξεως· το πρόβλημα δεν είναι το πόσα μας έχει παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το πόσα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε και κυρίως στους κρίσιμους κλάδους των καθυστερημένων ορεινών και ημιορεινών περιοχών και των συνοικιών των μεγαλουπόλεων, όπως και στους νέους και στους ανέργους· η απασχόληση δεν αυξάνεται με διορισμούς και με παροχές στους εργολάβους, αλλά με έργα παραγωγικά και με προοπτική για την οικονομία.

 
Τα αμερικανικά επιτόκια
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών ¶λαν Γκρίνσπαν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά μισή μονάδα· το αποτέλεσμα είναι η απότομος άνοδος σε όλα τα χρηματιστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης. Περίεργα πράγματα αυτά· λίγες εβδομάδες πριν, είχαν προβλέψει την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε περίοδο υφέσεως, αν και ως τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όλοι προέβλεπαν την παράταση της ανθήσεως της οικονομίας. Η διεθνής οικονομία διέπεται ακόμη από τους θεσμούς της βιομηχανικής οικονομίας· όλα τα οικονομικά μεγέθη μετρώνται με τα μέτρα και τα σταθμά της παλαιάς οικονομίας, αν και γνωρίζουν ότι η ψηφιακή οικονομία διέπεται από άλλους κανόνες, έστω και αν δεν έχουν θεσπισθεί οι απαραίτητοι νέοι θεσμοί. Το πρόβλημα των θεσμών αυτών δεν είναι διοικητικό θέμα, αλλά ζήτημα φιλοσοφίας, θεωρητικής προσεγγίσεως της εποχής μας. Και σε αυτό υστερούν όλοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.
 
Η εταιρία δολοφόνων
Έγινε κι αυτό· ο εγκέφαλος της "εταιρίας δολοφόνων" -που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και είχε προκαλέσει την έκπληξη τη κοινής γνώμης για το ειδεχθή εγκλήματά του σε βάρος ηλικιωμένων- πήρε την άδειά του από τις φυλακές και εξαφανίσθηκε. Η γνωστή ιστορία: κάποιος εγκληματίας παίρνει την άδειά του και την πρώτη φορά είναι άψογος, ως την επομένη φορά, όταν θα τα έχει όλα μελετήσει. ¶λλος ένας ναρκομανής δραπέτευσε επίσης, ενώ άλλος ένας ναρκομανής σκότωσε εν ψυχρώ δύο άτομα στο χωριό Καρίτσα της Πιερίας. Μετά την ιστορία του Πάσσαρη έρχεται η απόδραση του δικηγόρου της "εταιρίας δολοφόνων" και πρώην δημάρχου της κυβερνητικής παρατάξεως. Πολύ δύσκολο είναι το να τα θεωρήσει κανείς όλα αυτά τυχαία· αν το τυχαίο συμβαίνει τόσο συχνά, τότε δεν είναι τυχαίο, αλλά κανόνας, κατά την στατιστική. Ούτε και αυτά εδώ είναι όλα τυχαία. Κάποια πολιτική κάλυψη έχουν.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 
 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr