"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
20 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Το θαύμα των Γρεβενών
Αυτό που συνέβη στο νομαρχιακό νοσοκομείο των Γρεβενών -χωρίς αναπνευστήρα, χωρίς ειδικευμένους γιατρούς- είναι θαύμα· δείχνει το τί μπορεί να επιτελέσει η ψυχή του ανθρώπου. Οι γιατροί αυτοί, με τα ελάχιστα μέσα, δεν σκέφθηκαν τίποτε άλλο παρά τη σωτηρία του νεογνού στη μήτρα της νεκρής μητέρας· πέτυχαν στο σκοπό τους επειδή ήταν αποφασισμένοι και επειδή γνωρίζουν τον πόνο του ανθρώπου και κυρίως του επαρχιώτη, του μικρού χωριού της ξεχασμένης Ελλάδος. Αυτό τον πόνο δεν τον ακούει ο αρμόδιος υπουργός, γνήσιο προϊόν της πασοκικής γραφειοκρατίας· αρχίζει την αναθεώρηση του ΕΣΥ με το διορισμό ανωτάτων υπαλλήλων -ίσως αυτοί κάνουν την επόμενη επείγουσα εγχείρηση, μαζί με το προσωπικό πολυτελείας που τους ακολουθεί- και όχι με την κάλυψη των αναγκών των νομαρχιακών και άλλων νοσοκομείων. Η αποτυχία του παλιού ΕΣΥ οφείλεται ακριβώς στους λόγους αυτούς. Η κυβέρνηση τους μιμείται και πάλι.
 
Οι εξοπλισμοί
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, η από πολλού καιρού αναμενόμενη, ίσως γίνει σήμερα· δείγμα των καιρών, ο πρόεδρος της κυβερνήσεως να κάνει τρεις βδομάδες -και δεν φταίει καθόλου η περίοδος των εορτών- για να συζητήσει με τον δεύτερον τη τάξει στην κυβέρνηση και στο κόμμα του. Η μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου· κάτω από την επιφάνεια κρύβεται η διαφορετική προσέγγιση τόσο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όσο και στα κρίσιμα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Ο κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός του επί των Εξωτερικών αποδεικνύεται πλέον ότι είναι απολύτως προσδεδεμένοι στο αμερικανικό άρμα· το είδαμε από τη στάση τους στην κρίση στα Σκόπια, από την ανεκτικότητα απέναντι στην ¶γκυρα. Ο κ. ¶κ Τσοχατζόπουλος πιστεύει στην ευρωπαϊκή πολιτική και άμυνα και πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.
 
Τα μυστικά του αεροπλάνου

Οι Κινέζοι, παρά την αρχική τους κίνηση καλών προθέσεων και την επιστροφή του 24μελούς πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου δια λόγους ανθρωπιστικούς, αρνούνται πεισματικά να παραδώσουν και το κατασκοπευτικό αεροπλάνο, με τα πλέον σύγχρονα εξαρτήματα της αμερικανικής τεχνολογίας· το πρόβλημα ενοχλεί πάρα πολύ την Ουάσιγκτον. Γνωρίζουν πάρα πολύ οι Αμερικανοί ότι οι Κινέζοι έχουν αντιγράψει όλα τα τεχνολογικά μέσα -την αντιγραφή αυτή είχε χαρακτηρίσει κορυφαίος παράγων της CIA ως "μεγίστη καταστροφή"- και ότι το αεροπλάνο το κρατούν μόνο για πολιτικούς λόγους· επιθυμούν να πλήξουν το αμερικανικό γόητρο, και κυρίως εκείνο του νέου Αμερικανού προέδρου, και να δείξουν ότι η χώρα τους είναι απρόσβλητη από τις απειλές της κοσμοκράτειρας. ¶λλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος Ζενγκ Ζιάομιν, έδειξε στην Κολομβία τις ικανότητές του προσαρμογής στο δυτικό τρόπο ζωής· ένα φιλικό και οικείο προς όλους πρόσωπο. Αυτό τους ενοχλεί και τους ανησυχεί περισσότερο.

 
Η εξουσία στην Τουρκία
Η απόφαση της στρατιωτικής εξουσίας της Τουρκίας του να μειώσει τις δαπάνες για 32 εξοπλιστικά προγράμματα, προβλήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και την κυβερνητική προπαγάνδα ως ευμενή ανταπόκριση της ¶γκυρας στην ελληνική πρόταση για περιορισμό των αμυντικών δαπανών· η σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής, αν όχι και παρερμηνεύσιμη: Τα εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν χρονικό διάστημα 20ετίας, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο με τη δική μας μείωση που αφορά πενταετία· άρα και η μείωση αφορά το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού κάτι που σημαίνει ότι είναι σε ποσοστό πολύ μικρότερη. Από την άλλη, τη μείωση την αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο και επέλεξε τις δαπάνες και τον τρόπο που θα γίνουν· σε εμάς, ο άσχετος υπουργός Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε την περικοπή. Δηλαδή, η αίσθηση του εθνικού κινδύνου λείπει εντελώς από την ελληνική πλευρά.
 
Η πόλις θρέψει
Στην περίφημη δημηγορία του επί τη ευκαιρία της ταφής των νεκρών του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, τη γνωστή ως επιτάφιο, ο Περικλής, ο μεγαλύτερος πολιτικός και φιλόσοφος της ιστορίας, είπε για τα παιδιά των νεκρών συμπολιτών του: "τα δε αυτών τους παίδας το από τούδε δημοσία η πόλις μέχρις ήβης θρέψει, ωφέλιμον στέφανον τοίσδέ τε και τοις λειπομένοις των τοιώνδε αγώνων προτιθείσα". Όσο για την οικογένεια των νεκρών, τα παιδιά τους αναλαμβάνει από τώρα ως την εφηβεία τους (δηλαδή το 18ο έτος της ηλικίας τους) να τα θρέψει η πόλις, προσφέροντας έτσι ένα ωφέλιμο βραβείο προς τους νεκρούς και προς τους επιζώντας. Όταν έλεγε διατροφή ο Περικλής εννοούσε και τη μόρφωση· δυόμισυ χιλιάδες χρόνια μετά το ελληνικό κράτος στερεί με το ασφαλιστικό από τους γονείς τη δυνατότητα να θρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι η διαφορά!
 
Οι άτοκες καταθέσεις

Τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό περιέχουν πολλές πρωτότυπες ιδέες· οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν την ουσία του προβλήματος· οι απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως δίδουν την πολιτική διάσταση. Μία άλλη πλευρά έχει βαρύτητα· οι καταθέσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, επι τη βάσει νόμου της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, γίνονταν ατόκως στην Τράπεζα της Ελλάδος· η αλλαγή του καθεστώτος αυτού έπρεπε να είχε γίνει, αμέσως μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ το 1981, διότι αυτό επέβαλε η προσαρμογή προς το κοινοτικό κεκτημένο. Όλες οι κυβερνήσεις, όμως, απέφυγαν την προσαρμογή και την ανέβαλαν για αργότερα· μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάαστριχ το 1991, η προσαρμογή ήταν επείγουσα υπόθεση για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τίποτε δεν έγινε στη χώρα μας· άρα εν αδίκω βρίσκεται το ελληνικό κράτος. Υποχρεούται να επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα χρήματα, ύψους δύο περίπου τρισεκατομμυρίων δραχμών.

 
Η χρεωκοπία
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται από κακές ως χείριστες· το πρόβλημα δεν είναι τόσο η διεθνής συγκυρία -και αυτή στην ίδια κλίμακα κινείται και με τις ίδιες μεθόδους προσμετρείται-, αλλά πρόβλημα οικονομικής πολιτικής και διαχειρίσεως της οικονομίας. Όταν επέμεινε η κυβέρνηση στην τυπική προσαρμογή προς τους όρους εντάξεως στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ήταν υποχρεωμένη την επομένη της αποδοχής μας, έναν χρόνο πριν, να προχωρήσει στην επιβολή των απαραιτήτων μέτρων για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας· άφησε να χαθεί ένας χρόνος, ο πιο πολύτιμος χρόνος της περιόδου χάριτος μετά την εκλογική "νίκη" και τώρα προτείνει τα μέτρα. Δηλαδή, αγνοεί τόσο πολύ την πολιτική δυναμική, ή τα προτείνει για να τα προτείνει. Η πρώτη εκδοχή αποκλείεται φύσει. ¶ρα ισχύει το δεύτερο!
 
Τα βαρειά χαρτιά
Η άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο δεν είναι κάτι το απρόβλεπτο· εδώ και ένα χρόνο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρισκόταν σε δύσκολη θέση ή που ετοίμαζε αντιδημοτικά μέτρα προσπαθούσε να αντιδράσει με άνοδο στο χρηματιστήριο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει μάλλον και στις μέρες μας· η άνοδος εστιάζεται κυρίως στα βαρειά χαρτιά, στις τράπεζες και στις ελεγχόμενες από το κράτος επιχειρήσεων. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας παίζουν όλη μέρα την άνοδο· ο πολύς κόσμος καλείται να εορτάσει την άνοδο, μπορεί να κερδίσει και πάλι! Ουδείς έπρεπε να ασχολείται με το ασφαλιστικό ή με τη μείωση των εξοπλισμών· το τί σημαίνει αυτό είναι εύλογο. Μάλλον για πολλοστή φορά θα καταρρεύσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια, κατά τη λαϊκή παροιμία.
 
Η απόδραση
Μία πληροφορία, ότι το αυτοκίνητο ασφαλείας του νοσοκομείου της Ηγουμενίτσας μετέφερε στο χωριό του τον οκτάκις ισοβίτη Χρήστο Παπαδόπουλο περνάει στα ψιλά γράμματα· ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε και πάλι ένορκη διοικητική εξέταση. Δηλαδή παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλλένδες. Ένα έχει ενδιαφέρον· στη Θεσπρωτία εκλέγεται και κορυφαίος υπουργός αρμόδιος για τα θέματα υγείας. Θα φθάσουν οι ανακρίσεις και ως το σημείο αυτό, όταν η απόδρασή του κρατήθηκε μυστική για επί έξη ώρες; ήταν γνωστό, όμως, ότι είχε προσπαθήσει να αποδράσει και προηγουμένως. Ισχυρές οι διασυνδέσεις!
 
Οι επιζώντες
Η συζήτηση για το ασφαλιστικό μεταξύ των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων άκρως ενδιαφέρουσα· άλλος έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού για την τόλμη του -οι ηρακλείς του στέμματος-, άλλος ζητούσε διάλογο και άλλος επισήμαινε τις δυσκολίες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι, μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η σύνταξη στους συνταξιούχους, όπως κάνει και με τα εγκαίνια των έργωνΧ η κ. Τόνια Αντωνίου απάντησε: "Προσοχή, γιατί μπορεί να μην έχουμε καθόλου συνταξιούχους!" Αυτό είναι το πρόβλημα· η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την ταμειακή διασφάλιση του προϋπολογισμού.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 
 
 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr