"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
23 Απριλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Ο υπουργός Αμύνης
Τελικά, μετά από ένα μήνα περίπου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και κατέληξε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συζητηθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα στις 17 Μαϊου· ήταν την ημέρα εκείνη η πρώτη είδηση. Δηλαδή, αναγνωρίζεται από όλους ότι στην κυβερνητική πλειοψηφία ισχύει το σύστημα της δυαρχίας· ο κ. Σημίτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος αποτελούν τους δύο πόλους· αυτό που γνώριζαν όλοι, το επισημοποίησε η τελευταία συνάντηση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, όταν ο δεύτερος τη τάξει στην κυβερνητική παράταξη "ταυτίστηκε" με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ειλικρινή διάλογο στο ασφαλιστικό, όπως αποκαλύφθηκαν και τα έωλα επιχειρήματα για τη μείωση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας. Η δυαρχία αυτή έχει περιθώρια επιβιώσεως, όταν οι επιλογές είναι διαφορετικές στα θέματα εσωτερικής πολιτικής και στον διεθνή προσανατολισμό της χώρας; Μήπως στην πράξη πρόκειται για μικρή αναβολή της τελικής συγκρούσεως;
 
Η παγκοσμιοποίηση
Κατά την σύνοδο Κορυφής των Αμερικανικών κρατών στο Κέμπεκ του Καναδά, έγιναν και πάλι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποιήσεως· η νεολαία συγκρούσθηκε με την αστυνομία, δείχνοντας την αντίθεσή της προς τη νέα τάξη πραγμάτων. Τα συνθήματα των νέων είναι τα γνωστά της αριστεράς της βιομηχανικής εποχής· αυτά τους εμπνέουν ακόμη. Όσο για το πρότυπο των ηγετών της Αμερικής, αυτό ήταν η σύσταση αγοράς ελευθέρου εμπορίου στη νέα ήπειρο, δηλαδή η τελωνειακή ένωση. Στόχος τους η αντιμετώπιση του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των ασιατικών χωρών· οι ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας απουσιάζουν πλήρως από τη λογική τους. Το τί σημαίνει και από ποιούς κανόνες πρέπει να διέπεται το ηλεκτρονικό εμπόριο αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν, έστω και αν υποτίθεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρωτοπορία του ηλεκτρονικού εμπορίου· μας θυμίζουν την ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα της για την οικονομία και το ασφαλιστικό.
 
Η λογοκρισία

Όταν, την ημέρα των αξιοθρηνήτων εγκαινίων του νέου αεροδρομίου, η κυβέρνηση προέβαινε στην αυθαίρετη και βίαιη διακοπή της εκπομπής δεκάδων ραδιοσταθμών, τα επιχειρήματά της ήταν ότι εστηρίζετο σε απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεπτικού Συμβουλίου· τις επόμενες μέρες αποκαλύφθηκε ότι παρόμοια απόφαση δεν είχε ληφθεί ποτέ και ότι το αντίθετο επρόκειτο για καταστρατήγηση κάποιας άλλης αποφάσεως. Η απόφαση του τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί τον κόλαφο για την κυβέρνηση· αποκαλύπτει όχι μόνο το παράνομο της αποφάσεως του υπουργού Τύπου, αλλά και την αυθαιρεσία ως μόνιμη πρακτική της πολιτικής της. Κάτι νέο στην πολιτική, όταν της "έχει βγεί πλέον το όνομα".

 
Η διεθνής νομιμότης
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στους Παλαιστινίους όπως και οι εκρήξεις βομβών των εξστρεμιστων Αράβων, μάλλον δύσκολο πολύ φαίνεται ότι θα σταματήσουν· η ακροδεξιά κυβέρνηση του κ. Αριέλ Σαρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να σεβασθεί ούτε τις δεσμεύσεις των προηγουμένων ισραηλινών κυβερνήσεων, ούτε και την διεθνή νομιμότητα· η κάλυψη την οποία της προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να της επιτρέπει την καθημερινή αυθαιρεσία. Η ταύτιση θύτου και θύματος είναι το καθοριστικό της πολιτικής της· άλλο είναι οι πέτρες των αόπλων νεαρών και άλλο τα τεθωρακισμένα.
 
Η πόλις θρέψει
Στην περίφημη δημηγορία του επί τη ευκαιρία της ταφής των νεκρών του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου, τη γνωστή ως επιτάφιο, ο Περικλής, ο μεγαλύτερος πολιτικός και φιλόσοφος της ιστορίας, είπε για τα παιδιά των νεκρών συμπολιτών του: "τα δε αυτών τους παίδας το από τούδε δημοσία η πόλις μέχρις ήβης θρέψει, ωφέλιμον στέφανον τοίσδέ τε και τοις λειπομένοις των τοιώνδε αγώνων προτιθείσα". Όσο για την οικογένεια των νεκρών, τα παιδιά τους αναλαμβάνει από τώρα ως την εφηβεία τους (δηλαδή το 18ο έτος της ηλικίας τους) να τα θρέψει η πόλις, προσφέροντας έτσι ένα ωφέλιμο βραβείο προς τους νεκρούς και προς τους επιζώντας. Όταν έλεγε διατροφή ο Περικλής εννοούσε και τη μόρφωση· δυόμισυ χιλιάδες χρόνια μετά το ελληνικό κράτος στερεί με το ασφαλιστικό από τους γονείς τη δυνατότητα να θρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι η διαφορά!
 
Οι άτοκες καταθέσεις

Τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό περιέχουν πολλές πρωτότυπες ιδέες· οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν την ουσία του προβλήματος· οι απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως δίδουν την πολιτική διάσταση. Μία άλλη πλευρά έχει βαρύτητα· οι καταθέσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, επι τη βάσει νόμου της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, γίνονταν ατόκως στην Τράπεζα της Ελλάδος· η αλλαγή του καθεστώτος αυτού έπρεπε να είχε γίνει, αμέσως μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ το 1981, διότι αυτό επέβαλε η προσαρμογή προς το κοινοτικό κεκτημένο. Όλες οι κυβερνήσεις, όμως, απέφυγαν την προσαρμογή και την ανέβαλαν για αργότερα· μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάαστριχ το 1991, η προσαρμογή ήταν επείγουσα υπόθεση για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τίποτε δεν έγινε στη χώρα μας· άρα εν αδίκω βρίσκεται το ελληνικό κράτος. Υποχρεούται να επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα χρήματα, ύψους δύο περίπου τρισεκατομμυρίων δραχμών.

 
Ο ειλικρινής διάλογος
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, δεχόμενος εις ακρόασιν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη για τα προτεινόμενα μέτρα ως προς το ασφαλιστικό, λέει ότι "θα γίνει ειλικρινής διάλογος", υπογραμμίζει το φόβο μήπως και ο διάλογος δεν είναι ειλικρινής· είναι η δεύτερη φορά, μετά την παρόμοια επισήμανσή του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που υπογραμμίζει την υποχρέωση του κράτους να αναλάβει αυτό το βάρος των δαπανών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος· ο ρυθμιστής του πολιτεύματος ως παλιός πολιτικός και κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ποιός και πώς θέσπισε την κατάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ατόκως στην Τράπεζα της Ελλάδος και το τί προέβλεπε το κοινοτικό κεκτημένο προς το οποίο έπρεπε να προσαρμοσθεί το ελληνικό δημόσιο αμέσως μετά την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981. Πολιτική είναι η προειδοποίηση.

 
Η ηλικία συνταξιοδοτήσεως
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας ως προς την παράταση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως είναι το τί συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες· στις περισσότερες το όριο είναι στα 65 χρόνια. Αλλά, πότε συνέβη αυτή η παράταση της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως; Τα τελευταία χρόνια, αφού είχε προηγηθεί η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μηχανισμού εκάστης χώρας και της κρατικής της δομής, ώστε να ανταποκρίνεται προς τις ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας· είναι φυσικό αυτό, και συνοδεύεται με την δια βίου εκπαίδευση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προηγουμένης εποχής, όχι θα έχουμε και δια βίου εκπαίδευση· η δομή και η λειτουργία της οικονομίας και του κράτους βασίζεται ακόμη στα προπολεμικά πρότυπα και όχι στις σύχγρονες ανάγκες, η κομματική κυριαρχία είναι απόλυτη και η προσήλωση προς την κρατικοδίαιτη ζωή ταυτισμένη με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά πρέπει να αλλάξουν πρώτα.
 
Παλιά μου τέχνη
Ήταν αναμενόμενο, ο στόχος ήταν άγνωστος· παραμονές επισκέψεως κορυφαίου ηγέτου της διεθνούς πολιτικής και να μην συμβεί τρομοκρατική επίθεση; Αδιανόητο! Προπέρυσι είχαμε τα γεγονότα με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Τελικά, ο ποντίφηξ αναμένεται για την επομένη εβδομάδα και τα γκαζάκια έπεσαν στα γραφεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο κέντρο του Κολωνακίου· στην καρδιά της καλύτερον φυλλασσομένης περιοχής της Ελλάδος και ένας νεαρός έριξε τα γκαζάκια του κι έγινε άφαντος. Ο στόχος σαφής· η έκρηξη συνοδεύτηκε με τηλεφώνημα κατά της επισκέψεως του πάπα. Η δυσφήμηση της Ορθοδοξίας είναι ο στόχος, άλλο αν επιτευχθεί.
 
Η απόδραση
Δύο μέρες μετά την απόδραση του εγκεφάλου των δολοφονιών ηλικιωμένων και του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών και όλα ξεχάστηκαν· ο μεγαλόφρων υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε διοικητική εξέταση και ηρέμησε, όλα παρεπέμφθησαν στις ελληνικές καλλένδες. ¶λλωστε αναμένονται τα πορίσματα τόσων ενόρκων διοικητικών εξετάσεων που είναι ζήτημα αν θα προλάβει να τις διαβάσει όλες, όταν έχει και το βάρος της επιστημονικής του έρευνας… αυτή προέχει! Το γεγονός είναι ότι, όπως με την απόδραση Πάσσαρη -η οποία αφού έγινε, συνοδεύτηκε και με τη δολοφονία δύο αθώων αστυνομικών- και με την θέση σε διαθεσιμότητα μερικών υπαλλήλων, έστι και τώρα. Αρκετή η κοροϊδία!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr