"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
29 Αυγούστου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Η διαδικασία στα κόμματα
Από την καθιέρωση των πολιτικών κομμάτων στη νεώτερη εποχή, από τη Γαλλική επανάσταση ως τα αριστερά κόμματα -τα οποία και έδωσαν τα χαρακτηριστικά στα κόμματα-, εκείνο που χάραξε τις εσωκομματικές εξελίξεις ήταν τα διαδικαστικά θέματα· πάντα το πολιτικό παιχνίδι κρινόταν επί της διαδικασίας, είτε επρόκειτο για φοιτητικές αναμετρήσεις είτε για πολιτικές συγκρούσεις. Στις μέρες μας, η κυβερνητική προπαγάνδα τείνει να απαλείψει τα διαδικαστικά θέματα σαν να μην υπάρχουν· η διαφωνία στο Συντονιστικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο και η αποχώρηση των μισών για διαδικαστικά θέματα ισοδυναμεί με ρήξη οριστική. Η ρήξη αντικαταστάθηκε με ομοφωνία στον ελεγχόμενο τύπο· ιστορικά και ο βιασμός της γλώσσης πληρώνεται ακριβά.
 
Η αλλαγή πολιτικής

Το πιο βασικό επιχείρημα που διαθέτει ο πρωθυπουργός, για τις εσωκομματικές εξελίξεις, είναι ο ανασχηματισμός μετά το συνέδριο· άλλοι το πιστεύουν -γλυκειά είν’ η κουτάλα!- άλλοι όχι. Το πρόβλημα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος και του κοινωνικού του προσώπου περνάει, με την προπαγάνδα αυτή, σε δεύτερη μοίρα· κάτι παρόμοιο συνέβη στο τελευταίο Εκτελεστικό Γραφείο. Η υποτιθέμενη ομοφωνία σημαίνει την αποφυγή της κρίσεως, όπως λίγο έλειψε να γίνει μετά τη ρήξη στο Συντονιστικό Συμβούλιο για το συνέδριο· οι κομματικοί παράγοντες, τα κορυφαία στελέχη τα μέτρησαν αυτά. Η βασική τους σκέψη είναι άλλη: άν γίνουμε υπουργοί θα μεταφέρουμε το προσωπικό μας φέουδο στον κυβερνητικό κορβανά, οπότε θα διαθέτουμε αυτονομία στη δράση μας, όσο καιρό και άν μείνουμε· άν παραμείνουμε εκτός κυβερνήσεως, περιορίζονται οι δυνατότητες επιβιώσεως, με τον απόλυτο έλεγχο του τύπου από την κυβέρνηση. Όλα αυτά ισχύουν, χωρίς απρόοπτα

 
Το πολιτιστικό μέλλον
Η βασική διαφορά μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, όπως και των υποτιθεμένων προοδευτικών κομμάτων, είναι πολιτιστική, τρόπου ζωής. Η εκκλησία μας μεταφέρει και εκφράζει -παρά τις όποιες αδυναμίες και την απεραντολογία της διατυπώσεως, όταν ο λόγος του Θεού και των Πατέρων της εκκλησίας είναι λόγος λιτός και αρμονικός- τον τρόπο ζωής της Ορθοδοξίας, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον συγχρωτισμό του με τον ελληνικό λόγο, τον εμμελή λόγο· αυτόν τον λόγο είχε στο νου του ο Αρχιεπίσκοπος όταν καλούσε την κυβέρνηση σε συζήτηση για το πολιτιστικό μέλλον του τόπου· αυτόν τον λόγο αγνοεί και επιμένει να αγνοεί η κυβέρνηση του εκσυγχρονισμού και της φραγκόδουλης λογικής της. Δεν είναι κάθε τι που έρχεται από τη Δύση προοδευτικό, μάλλον το αντίθετο· οι χειρότερες μορφές ολοκληρωτισμού στην ανθρώπινη ιστορία –Ιερά Εξέτασις, ναζισμός, κομμουνισμός- είναι προϊόντα της Δύσεως. Η ιστορία διδάσκει.
 
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Η κυβέρνηση προτίθεται να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ επί ενάμισυ χρόνο περί άλλα πολλά ετύρβαζε· παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την  απώλεια σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, καθυστερεί αρκετά την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Μία πιο προσεκτική εξέταση του τρόπου που γίνεται, πείθει ότι, περισσότερο πλησιάζει αυτός προς τις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λιγότερο προς τις επιταγές της ΕΕ·  δεν είναι μόνο η μορφή της εκποιήσεως την οποία έχει λάβει η πώληση μεγάλων βιομηχανιών, σε περίοδο πτώσεως των μετοχών, αλλά και η όλη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Η πτυχή αυτή δεν έχει καθόλου υπογραμμισθεί. Για κάποιους λόγους! Ποιοι καρπούνται τις επιχειρήσεις;
 
Ο κληρονόμος

Ξαφνικά, μετά τις διαφωνίες στο Εκτελεστικό Γραφείο και τη ρήξη στο Συντονιστικό Συμβούλιο για το συνέδριο, ανέκυψε το γεύμα του υπουργού Εξωτερικών· ως νόμιμος κληρονόμος, τρίτης γενιάς της «δημοκρατικής» παρατάξεως και δευτέρας του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους βουλευτές σε γεύμα στο υπουργείο του. Κάλεσε τους πάντες, ακόμη και εκείνους που τον θεωρούν ανύπαρκτο στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ως ο προκάτοχός του στον υπουργικό θώκο· αυτό σημαίνει πολλά: εγγραφή υποθήκης για την κληρονομία του -εδώ είμαι εγώ!-, κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά· πληροφορίες από υπερατλαντικές πηγές ότι ο σημερινός πρωθυπουργός αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει στα βαλκανικά και άλλα σχέδια τους!

 
Ο γείτων λέληθεν
 Όταν ο Πλάτων, με το στόμα του Σωκράτους εις τον «Θεαίτητον», μιλάει για την καυστική ειρωνεία της Θρακιώτισσας υπηρέτριας προς τον Θαλή τον Μιλήσιο, που έπεσε σε πηγάδι, ενώ παρακολουθούσε τον ουρανό, έκανε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην ιστορία, θέτει τα όρια μεταξύ επιστήμης και ισηγορίας· υπογραμμίζει κυρίως τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι φιλόσοφοι τού να απομονωθούν στη σχολή τους, να κάνουν σχολή και ιδεολογία. Σε αυτόν λέει, που ακολουθεί το παραστράτημα του Μιλησίου φιλοσόφου, ο πλησίον του και ο γείτονας χάνεται, όχι μόνο ότι κάνει κάτι, αλλά σχεδόν και ότι είναι άνθρωπος ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό, γίνεται αντικείμενο: «Τω γαρ όντι τον τοιούτον ο μεν πλησίον και ο γείτων λέληθεν, ου μόνον ότι πράττει, αλλ’  ολίγου και ει άνθρωπος εστιν ή τι άλλο θρέμμα». Επισημαίνει ο μεγάλος και παρεξηγημένος φιλόσοφος το πού οδηγεί η ιδεολογική προσήλωση.
 
Οι διαδηλώσεις
Η συλλογή όπλων από τις νατοϊκές δυνάμεις είναι πενιχρή έως ανύπαρκτη· ανησυχητικές είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους των πόλεων και η ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των Σκοπιανών δυνάμεων και των Αλβανών οπλοφόρων. Τα όπλα καταγράφονται, τακτοποιούνται, αλλά δεν αξιολογούνται άν είναι καινούργια και εύχρηστα ή άν είναι παλαιά που παραδίδονται για λόγους σκοπιμότητος· η κοροϊδία έχει τα όριά της. Η παράδοση του οπλισμού των Αλβανών είναι όμοια με την υποτιθέμενη παράδοση προ δύο ετών στο Κοσσυφοπέδιο· προέβλεπε την παράδοση η συμφωνία, έγινε με τυμπανοκρουσίες και προβολή από τα τηλεοπτικά μέσα, αλλά οι Αλβανοί συνέχιζαν να προκαλούν με τον οπλισμό τους και τις στολές τους μπροστά στις νατοϊκές δυνάμεις. Η διαφορά με τη σημερινή είναι μία: η κυβέρνηση των Σκοποίων, οι βουλγαρικής καταγωγής Σκοπιανοί, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν, ίσως επειδή γνωρίζουν το τί σημαίνει για αυτούς η ασυδοσία των Αλβανών.
 
Η στάση της Ευρώπης
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στη συμμετοχή των Αμερικανών στα Σκόπια και στα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη καταδεικνύουν την πολιτική τους οντότητα· τη βρώμικη, από πολιτικής και πρακτικής πλευράς, εργασία της συλλογής των όπλων των Αλβανών του Ουτσεκά έχουν αναλάβει μόνο Ευρωπαίοι στρατιώτες, ενώ οι Αμερικανοί απέχουν επιδεικτικώς, ως λαός ανωτέρας φυλής· την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσσερ είχε λάβει την υπόσχεση, κατά τις συνομιλίες του με Αρόν και Αραφάτ, ότι θα γίνει συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο Αραφάτ και Πέρες. Τη συνάντηση, όμως, την πρόλαβε η δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτη Αλή Μπουσταφά και οι εισβολές του ισραηλινού στρατού στους παλαιστινιακούς οικισμούς· στην πολιτική αυτή δολοφονία, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν μόλις πιο επικριτικός προς το Ισραήλ, αποφεύγοντας να εμφανισθεί αρκετά διαφοροποιημένος από τους Αμερικανούς. Και ελπίζουν έτσι να οικοδομήσουν την πολιτική ενότητα!
 
Εκρηκτικές επιπτώσεις
Τελικά, η δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτου Αλή Μουσταφά έχει εκρηκτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, ενώ στην παλαιστινιακή πλευρά οδήγησε σε συσπείρωση και σε ενίσχυση του μετώπου της· ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και πολλοί βουλευτές καταδίκασαν την εκτέλεση και τη χαρακτηρίσαν εγκληματική πράξη η οποία υπονομεύει το διάλογο με τους Παλαιστινίους. Την  απόφαση την έλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αριέλ Σαρόν· είναι ο ίδιος που ένα χρόνο περίπου πριν είχε προκαλέσει την νέα αιματοχυσία με την επίσκεψή του στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Με τη δολοφονία ανοίγει άλλη σελίδα στο Μεσανατολικό· τη δυναμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών και το οριστικό, προς το παρόν, ναυάγιο του διαλόγου. Στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει ότι επεκτείνεται ο χώρος διαμάχης στην περιοχή, καθώς οι άλλες αραβικές χώρες δεν είναι εύκολο να αγνοήσουν τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και να περιορίζονται σε φραστικές διατυπώσεις. .
 
 
Η αντιπυραυλική ασπίδα
Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον στην εφαρμογή του προγράμματος αντιπυραυλικής ασπίδος· βασικός στόχος είναι η αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, όλοι έχουν αντιληφθεί στην Ουάσιγκτον, δεν μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Πέρυσι, οι αμυντικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήρχοντο σε 343 δις δολλάρια, ενώ η μοναδική τους στρατηγικός αντίπαλος, η Ρωσσία, είχε δαπάνες 8,3 δις δολλάρια· δηλαδή πάνω από σαράντα φορές περισσότερες. Η μία πλευρά των δαπανών αυτών είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος, καθώς στον εξοπλιστικό τομέα ελάχιστη είναι η συνεισφορά ξένων επιχειρήσεων· όλες οι δαπάνες επιστρέφουν στους άλλους κλάδους της οικονομίας. Η άλλη πλευρά, είναι η συνεισφορά στην τεχνολογική πρόοδο, με τη διάδοσή της στην οικονομία της χώρας.
 
Τα οικονομικά της χώρας
Το συνέδριο, το δημοψήφισμα της εκκλησίας έχουν αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα οικονομικά μας· σε δέκα  μέρες ο πρωθυπουργός θα διαβάσει την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάτι που θεωρείται επί εβδομήντα χρόνια, ως ορόσημο για την οικονομία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις. Τα άλλα χρόνια, όλοι έγραφαν για το τί θα πει ο πρωθυπουργός και ποια κατεύθυνση θα δώσει στην οικονομική και κοινωνική πολιτική· στις μέρες μας αυτό ξεχάστηκε. Ίσως επειδή, οι εξαγγελίες αυτές καθιστούν, στην πράξη, άχρηστο το συνέδριο, όπου πλέον δεν έχει αντικείμενο καμμία συζήτηση· αφού θα τα καθορίσει όλα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τότε κάθε συζήτηση για το κοινωνικό ή άλλο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο περιττεύει! 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr