"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
31 Αυγούστου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Δημοκρατική πρακτική και συνέδριο
Όταν ο υπουργός Εξωτερικών θέτει στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ θέμα καταστατικού και λειτουργίας του κόμματος, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τί επιζητάει· στην πραγματικότητα οδηγεί στα όριά της τη λογική της δημοκρατικής παρατάξεως: δεν είναι δυνατόν η «δημοκρατική παράταξη» της χώρας να οδηγείται σε συνέδριο και να μην συζητάει την ιδεολογική κατεύθυνση και τις πολτικές θέσεις της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι ο μόνος ο οποίος ενδιαφέρεται για την παράταξη αυτή· όσοι αντιτίθενται στην πρωτοβουλία του -ο πρωθυπουργός, τον οποίο ούτε κάν κατονομάζει- δεν εκφράζουν τη δημοκρατική παράταξη, έστω και άν έχουν βρεί κάποτε καταφύγιο στη στέγη της. Αυτά είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
Κληρονομία και συνέδριο

Η προχθεσινή συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ως προς το καταστατικό του κόμματος και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να βαδίσει στο μέλλον, άνοιξε άλλη σελίδα στη προσυνεδριακή διαδικασία· η κυβερνητική προπαγάνδα εμφάνισε τον υπουργό Εξωτερικών ως απομονωμένο στη συζήτηση, αλλά ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι, σχεδόν η πλειοψηφία των μελών του καθοδηγητικού οργάνου συμφώνησε μαζί του για την ανάγκη συζητήσεως των καταστατικών αρχών και να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αναδειχθεί ένα άλλο κόμμα από εκείνο της προηγουμένης εικοσιπενταετίας. Η περέμβαση του υιού Παπανδρέου ως προς την ανάδειξη άλλου κόμματος, δίδει άλλες διαστάσεις στις συζητήσεις για το συνέδριο· έγινε την παραμονή της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και λίγο καιρό πριν από το συνέδριο. Οπωσδήποτε δεν έγινε τυχαία και έδωσε στον ίδιο την πρωτοβουλία για ουσιαστικές συζητήσεις.

 
Η νατοϊκή τακτική
Η παράταση της παραμονής της νατοϊκής στρατιωτικής δυνάμεως στα Σκόπια θεωρείται δεδομένη πλέον από όλους, καθώς τα όπλα που συλλέγονται είναι αρχαϊκής κατασκευής και η όλη διαδικασία καθυστερεί· το χειρότερο είναι ότι αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται το νατοϊκό σχέδιο. Μοναδική μάλλον λύση θα είναι η σύγκληση νέας διασκέψεως για το πρόβλημα, όπως είχε προτείνει πριν από τρεις μήνες ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά την είχε απορρίψει ο κ. Κ. Σημίτης. Από την άλλη πλευρά, και η νέα ακροαματική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από την περήφανη στάση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου και την αδυναμία της συντάξεως του κατηγορητηρίου από το Διεθνές Δικαστήριο· ο ¶γγλος πρόεδρός του κατέφυγε πολλές φορές στην τακτική της διακοπής της μικροφωνικής συνδέσεως του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να του αφαιρέσει το λόγο. Ελάχιστα πείθουν όλα αυτά τα αυταρχικά μέτρα.
 
Η αξιοποίηση των δικτύων
Η συνεργασία της ΔΕΗ με την ιταλική WIND είναι από τα πλέον θετικά βήματα, μετά από τη συνεργασία με την Κύπρο  για την εκτόξευση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, από την πλευρά των ελεγχομένων από το δημόσιο επιχειρήσεων· η ΔΕΗ διαθέτει ευρύτατο δίκτυο επικοινωνιών που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και το οποίο προτίθεται να αξιοποιήσει στα πλαίσια των διαδικτύων, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ· οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αξιοποιήσει το δίκτυο των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού εδώ και πολλά χρόνια και ήδη έχουν φτιάξει επιχειρήσεις διαδικτύων αποδοτικές ή μή. Αυτό στην πράξη είναι για όλους μας η θετική πλευρά της παγκοσμιοποιήσεως.
 
Ο ισχυρός παράγων

Μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις των Αμερικανών, αποδεικνύοντας την επιρροή τους, οι Ισραηλινοί αποχώρησαν από την κατεχόμενη παλαιστινιακή πόλη, άν και συνέβαλαν κάπως και οι Ευρωπαίοι· το συμπέρασμα είναι ένα: χωρίς την κάλυψη των Αμερικανών είναι δύσκολο πολύ στο Ισραήλ να συνεχίσει την προκλητική τακτική του εναντίον των Αράβων. Το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: θα συνεχισθούν οι πιέσεις, ή είναι κάτι το παροδικό, μετά την έντονη κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης για τη δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτου Αλή Μουσταφά· θα υποχωρήσει το Τελ Αβίβ και θα δεχθεί τον ειλικρινή διάλογο; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει προς το παρόν.

 
Διάφορον των άλλων
Η περιδιάβαση στην αναφορά του Σωκράτους ως προς την πρακτική της φιλοσοφίας με αφορμή το παραστράτημα του Θαλή του Μιλησίου, έχει σημασία, επειδή ο Πλάτων επιμένει να τη συνδέει με την εμμέλεια· ο ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτος που πρωτοεμφανίσθηκε στην Ελλάδα, με την ισηγορία, το διάλογο στην Αγορά. Αυτή είναι η βασική διαφορά με τις κοινωνίες της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, όπου η γνώση ανήκε στο ιερατείο και ήταν κατανεμημένη ιεραρχικώς· το πολιτικό ζώο, τότε διαμορφώθηκε. Τί είναι όμως ο άνθρωπος και τί αρμόζει στη φύση του αυτή το οποίο τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα όταν δημιουργεί κάτι ή όταν πάσχει, αυτό αναζητεί η φιλοσοφία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διερεύνηση. «Τί δε ποτ’ εστίν άνθρωπος και τί τη τοιαύτη φύσει προσήκει διάφορον των άλλων ποιείν ή πάσχειν, ζητεί τε και πράγματ’ έχει διερευνώμενος».
 
Τύπος και ουσία
Από πλευράς τυπικής διαδικασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δίκαιο ως προς την απόρριψη της προτάσεως του Αρχιεπισκόπου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτόητες· ως προς την ουσία τών δημοκρατικών θεσμών, η πλάστιγγα κλίνει προς τον Αρχιεπίσκοπο. Η αναφορά πολλών -πολιτικών, καθηγητών, μουσικών- στη στάση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περίοδο της δικτατορίας κάθε άλλο παρά πείθει· θυμίζει άλλες εποχές. Ούτε το σύνολο της εκκλησίας είχε ταχθεί υπέρ της δικτατορίας, ούτε πολλοί από τους νεοφωτίστους αριστερούς και αρκετούς  υπουργούς είχαν καθαρή στάση απέναντι στη δικτατορία· δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθεί κανείς στα ιστορικά της εποχής εκείνης, είναι τυμβωρυχία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η διαχρονική στάση της εκκλησίας στα χρόνια της σκλαβιάς και η ταύτισή της με τον απλό λαό. Η πρακτική αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας.
 
Η αμερικανική οικονoμία
Η επισημοποίηση της μειώσεως του ρυθμού αυξήσεως της οικονομίας των ΗΠΑ σε 0,2% είναι κάτι που αναμενόταν από πολλούς· στην πράξη εκείνο που έγινε είναι η γνωστοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της αμερικανικής οικονομίας και η απομυθοποίηση της λαμπρής εικόνας που εκαλλιεργείτο επί χρόνια. Παρά τις παρεμβάσεις παραδοσιακής μορφής του προέδρου του Ομοσπονδιακού Ταμείου και της κυβερνήσεως, η οικονομία εξακολουθεί να ασθμαίνει άν και όλοι τους γνωρίζουν ότι και αυτά τα στοιχεία δεν αποδίδουν την πραγματική δυναμική της οικονομίας· είναι περισσότερο εικονικά και επισκιάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι μονάδες μετρήσεως, στην πράξη, δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τις διαρθρωτικές αυτές αδυναμίες, αλλά αντίθετα τις επικαλύπτουν· η μορφή μονοκαλλιεργείας που είναι κυρίαρχη, οι δυσκολίες ανταποκρίσεως στις απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας δεν καταγράφονται. Το γεγονός είναι ότι και η Ιαπωνία υφίσταται χειρότερη κρίση.
 
Ο διακοινοτικός διάλογος
Αμφίβολη είναι η πορεία του διακοινοτικού διαλόγου στο Κυπριακό· μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  Κόφι Ανάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ελάχιστα άλλαξε η στάση του κ. Ρ. Ντενκτάς. Οι συναντήσεις στην Κύπρο, του εκπροσώπου του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δεν έχουν προσφέρει ελπίδες ως προς την πορεία του διαλόγου· το μόνο θετικό είναι ότι μάλλον θα επαναληφθεί ο διάλογος, αλλά χωρίς ευοίωνες προοπτικές. Το διεθνές κλίμα δεν επιτρέπει στην ¶γκυρα και στους Τουρκοκυπρίους να συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους· είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν διαλλακτική τακτική, έστω και εάν επί τους ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται μάλλον δεδομένη, μετά τα άριστα που πήρε στις σχετικές διαπραγματεύσεις και την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τις αποφάσεις τους.
 
 
Οι επικυρίαρχοι
Εάν είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπογραμμισθεί στη σύλληψη των τριών Κούρδων στη Μυτιλήνη, αυτό είναι η δημοσία και αυστηρή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτού· συνήθως έως τώρα, οι Αμερικανοί φρόντιζαν και κρατούσαν μυστικές τις παρεμβάσεις τους για λόγους ευνοήτους: επειδή δεν ήθελαν να εκτεθούν  στην κοινή γνώμη και να μην «προσβάλλουν» την τοπική κυβέρνηση· η δημοσιοποίηση των παρεμβάσεων, με τόσο προκλητικό τρόπο και χωρίς καμμία αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς, δείχνει δύο πράγματα: το πρώτο, ότι επιθυμούν να γίνει αυτό γνωστό και να καταστήσουν σαφή την επικυριαρχία τους· το δεύτερο,ότι θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα της εξηρτημένης κυβερνήσεως στη χώρα μας. Είναι η εποχή της απολύτου και αυταρχικής παρεμβάσεως όπου και όπως θελήσουν· όπως γίνεται στα Σκόπια.
 
Έξις δευτέρα φύσις
Τα εγκαίνια σε δύο μήνες του συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως στο αεροδρόμιο Μακεδονία είναι κάτι που θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος· μαζί με τα άλλα έργα, θα γίνει, επιτέλους και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πραγματικός κόμβος των αεροπορικών συγκοινωνιών μετά από τέσσερα χρόνια. Μετά από ισχυρές κοινοτικές πιέσεις δόθηκε κάποιος ρυθμός και στην εκτέλεση των έργων της περιοχής η οποία και αποτελεί τον βασικό οικονομικό παράγοντα της χώρας. Είναι γνωστό ότι πολλά έργα, όπως είναι η επιτάχυνση των εργασιών της Εγνατίας οδού, γίνονται περισσότερο μετά από πιέσεις των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και λιγότερο από ελληνική πρωτοβουλία· το νεοελληνικό κράτος δύσκολα πολύ αποδέχεται αλλαγή στη νοοτροπία του και στις προτεραιότητές του. Έξις γάρ δευτέρα φύσις.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr