"emmeles"
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
ΦΕΒ.01.05
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελές. Γιατί αυτό; θα διερετώνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να περιδιαβάσουν τα γραφόμενά μας. ¶ς εξηγηθούμε. Εμμελές, είναι το επίρρημα του επιθέτου εμμελής. Πρόκειται για σύνθετη λέξη, από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία προέρχεται και η λέξη μελωδία, και από την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει το ήθος του ωραίου, της αρμονίας στην καθημερινή του ζωή. Αγνοημένη στην εποχή μας η λέξη, αλλά και η αίσθηση της εμμελείας· συνοδευόταν πάντοτε στην αρχαιότητα και με τον ανάλογο μουσικό ρυθμό. Είναι η αισθητική αντίληψη της ζωής,η επιδίωξή μας, αρκετά φιλόδοξη ισως.
 
Η ψηφοφορία
Επαίρεται η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή επί της προτάσεως μομφής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1985 και την καθιέρωση της φανερής ψήφου στις ψηφοφορίες προς την κυβέρνηση, είτε παροχής εμπιστοσύνης, είτε δυσπιστίας, είναι αδύνατο να καταψηφισθεί κυβέρνηση. Αυτά είναι γνωστά. Το πρόβλημα είναι άλλο: Η αδυναμία της κυβερνήσεως στο να πιέσει τους υπουργούς της να στηρίξουν τον συνάδελφο τους και στους βουλευτές το να προθυμοποιηθούν να υποστηρίξουν τον υπουργό τους. Είχαν εγγράφει για να μιλήσουν μόνο 27 κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι ήταν 130. Αυτό είναι το τεκμήριο της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Κάπου την περιμένουν να στραβοπατήσει οι βουλευτές της.
 
Η προανακριτική
Στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την επόμενη ημέρα ακριβώς, οι βουλευτές αντέδρασαν όπως ήθελαν. Η ψηφοφορία είναι μυστική στις περιπτώσεις αυτές και η αντίδραση ήταν σαφής: 4 ψήφοι στη μια ψηφοφορία, για την περίπτωση του υπουργού Τύπου, έφυγαν απ την κυβέρνηση και 5 για την περίπτωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Εξωτερικών. Το γνώριζε η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό δεν το σχολίασε καν, απέφυγε τις τυμπανοκρουσίες της "νίκης". Ένα ήταν το μεγάλο της όπλο, ο έλεγχος των μέσων μαζικής επικοινωνίας και η εντολή, ουδείς να μην επεξηγήσει την σημασία αυτής της ψηφοφορίας. Αποδεικνύεται ο απόλυτος έλεγχος του τύπου, απόλυτος και αποπνικτικός. Στηρίζεται στην άποψη ότι ο ελληνικός λαός είναι κουτός και δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν είναι έτσι!
 
Η πόλις και οι ιδιώτες
Πολλά από όσα συμβαίνουν στις μέρες μας θυμίζουν την τελευταία δημηγορία του Περικλέους, όταν ο μεγάλος πολιτικός έβλεπε τους συμπολίτες του να παρεκτρέπονται και προσπαθούσε να τους συγκρατήσει με τις παραινέσεις του, ενώ ο Πελοποννησιακός πόλεμος εμαίνετο: "Εγώ γάρ ηγούμαι πόλιν ξύμπασαν ορθουμένην ωφελείν τους ιδιώτας ή καθ' έκαστον των πολιτών ευπραγούσαν αθρόαν δε σφαλλομένην". Δηλαδή, εγώ πιστεύω ότι όταν ολόκληρη η πατρίδα, η χώρα, ευημερεί ωφελεί τους ιδιώτες πολίτες της, ενώ όταν ο καθένας χωριστά πλουτίζει και ολόκληρη η χώρα χρεωκοπεί, δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Αυτά ισχύουν τόσο για την υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας, με τα χρεωκοπημένα ταμεία, όσο και για την πολιτική λιτότητος για την ένταξη στο ευρώ. Πόσοι όμως διαβάζουν σήμερα τον κορυφαίο πολιτικό και φιλόσοφο της κλασικής εποχής;
 
Τα μέτρα και τα σταθμά
Το επίσημο κράτος, το δικό μας περισσότερο, και η κομματική νομενκλατούρα αρνούνται να αντιληφθούν το τί σημαίνει η επανάσταση της πληροφορικής και η χρήση των διαδικτύων. Εξακολουθούν να μένουν προσηλωμένοι στις παλιές απόψεις περί οκταώρου και 35ώρου, π.χ., όταν οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει με τη χρήση της πληροφορικής, όταν οι μετρήσεις των μεγεθών της οικονομίας δεν μπορεί να είναι η ίδια με τις μετρήσεις της παλιάς εποχής. Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας: χρειάζονται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, για τον υπολογισμό της αξίας του αγαθού, της παραγωγής, του εισοδήματος, της εργασίας ή της ανεργίας...
Αυτά, όμως, δεν υπάρχουν στη σκέψη των υπουργών, των τεχνοκρατών, των συνδικαλιστών, αλλά ούτε και στην προβληματική των πολιτικών ή στη συλλογιστική των θεωρητικών της νέας εποχής, παγκοσμιοποιημένων ή μη. Ως πότε αυτό; Η εποχή τρέχει.
 
Η ελευθερία των μικρών
Ο διεθνής τύπος, τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών περνούν στα "μικρά γράμματα" ή και αποσιωπούν εντελώς το πρόβλημα με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις διάφορες χημικές ουσίες. Ο Αμερικανός έχει την εντύπωση ότι δεν συνέβη τίποτε στην άκρη αυτή της Ευρώπης, ή ότι κάποιοι απομωραμένοι Ευρωπαίοι, αυτοί οι σχεδόν υπήκοοι τους, διαμαρτύρονται, όπως γίνεται και με τον πόλεμο των άστρων . Την απάντηση την έδωσε ο Γάλλος διανοούμενος Ανρί Ντε Ζουβενέλ, όταν πριν από τρεις δεκαετίες οι Αμερικανοί απειλούσαν όλα τα μικρά κράτη στα οποία οι λαοί τους διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ: "Σήμερα ελευθερία είναι το προνόμιο των μικρών κρατών να κάνουν εκείνο που θέλει η Αμερική". ¶ρα, παραφράζοντάς το, "ελευθερία του τύπου είναι το δικαίωμα όλων να λένε ό,τι επιτάσσει η Αμερική".
 
Ο υδροφόρος ορίζων
Ο έλεγχος των μέσων μαζικής επικοινωνίας ερμηνεύεται από την εμμονή τους να προβάλουν κυρίως το πρόβλημα με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, όταν είναι γνωστό ότι αυτό πολύ δύσκολα αποδεικνύεται, ή ότι υπάρχει και αντίλογος. Έτσι προσφέρουν στους Αμερικανούς την άνεση να κερδίζουν χρόνο, τους προσφέρουν περιθώρια ελιγμών· το χειρότερο και πιο ζωτικό για τις γειτονικές χώρες είναι το πρόβλημα του υδροφόρου ορίζοντος: από την τεράστια θάλασσα γλυκού ύδατος που υπάρχει κάτω απ' την Σερβία τροφοδοτούνται όλα τα αρτησιανά ύδατα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα υπολλείμματα απ' τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα κλοφέν και τα άλλα, διείσδυσαν μέσα απ' το έδαφος με τις βροχές και μόλυναν την υπόγεια θάλασσα. Όλοι μας πίνουμε και χρησιμοποιούμε τα νερά αυτά, όλοι μας κινδυνεύουμε. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και πιο αόρατος κίνδυνος για τα παιδιά μας, για όλους μας.
 
Η ελευθερία των μικρών
Βρήκαν θέμα οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, για να ασχολούνται νυχθημερόν? θα πρέπει ή οχι οι βουλευτές να ασκούν το επάγγελμα τους. Έριξε την ιδέα ο παχυλός υπουργός Πολιτισμού... Η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, ο έλεγχος προληπτικός κυρίως, αλλά και κατασταλτικός της εξουσίας, κάτω από τη δυνατότητα χρησιμοποιήσεως των μέσων της πληροφορικής, ο σεβασμός των πολιτών και ως ατόμων ψηφοφόρων και ως φορολογούμενων πέρασαν όλα σε δεύτερη μοίρα, σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην υπήρχαν. ¶λλα προβλήματα δεν υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχουν και δεν υφίστανται. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
 
Χώμα ελληνικό
Ο Γερμανός καγκελάριος κ. Γκ. Σρέντερ επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία, μετά την παρουσίαση και στη χώρα του πολλών κρουσμάτων των τρελλών αγελάδων, αλλ και των χοιρινών: Υποσχέθηκε στο γερμανικό λαό, και εδωσε αμέσως εντολή για τη σύνταξη προγράμματος εναλλακτικής γεωργίας, κάτι που είναι εύκολο, επειδή έχουν αρθεί πλέον οι παλιοί αυστηροί κανονισμοί της κοινής αγροτικής πολιτικής (καπ). Είναι προς τιμήν του Γερμανού καγκελάριου η αντίδραση· είναι ο πρώτος που αντιδρά τόσο δραστικά κα τόσο γρήγορα στο διατροφικό πρόβλημα. Στη χώρα μας, η οποία διαθέτει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, για την παραγωγή οικολογικών βιολογικών προϊόντων, πως και προϊόντων ποιότητος, δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως· τα φυσικά πλούτη που παραχώρησαν οι θεοί της Ελλάδος στα παιδιά τους μένουν αναξιοποίητα, ο ήλιος, ο αέρας, τα βουνά, τα νησια διατίθενται μόνο για την καταστροφή τους απ την κυβέρνηση. Είναι τυχαίο αυτό; Έχουν τόσο λίγη επαφή με τα προβλήματα είναι τόσο αποκομμένοι απ' την Ελλάδα, απ' το χώμα το ελληνικό; Αναγκαστικά προς την κατεύθυνση αυτή οδηγείται η ανθρωπότης, αν θελήσει να επιβιώσει στον πλανήτη με τις περιορισμένες πήγες πλούτου, με τις πεπερασμένες δυνατότητες. Το πρόβλημα είναι το αν το αντιλαμβάνονται αυτό οι κυβερνώντες.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: karanik1@otenet.gr