"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
3 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η πολιτική ενότης θα κρίνει το ευρώ
Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Χάγη και στο Βελιγράδι, κρίνουν την τύχη της γηραιάς ηπείρου· στην ιστορία η οικονομική ενοποίηση και το ενιαίο νόμισμα ακολουθούσαν, πάντοτε, την πολιτική ενοποίηση, η οποία επιβαλλόταν συνήθως δια της βίας. Στην εποχή μας οι Ευρωπαίοι ακολουθούν άλλο δρόμο· πρώτα οικοδομούν την οικονομική ενότητα και το ενιαίο νόμισμα και μετά ψελλίζουν για πολιτική ενοποίηση, για αρχές· το ευρώ είναι έτοιμο και κυκλοφορεί σε έξη μήνες. Αλλά, πάντα το νόμισμα προϋποθέτει και απαιτεί πολιτική ενότητα, σεβασμό προς τις αρχές της. Αυτό λείπει σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση· ο σεβασμός προς τις αρχές κρίνεται.
 
Οι αποδοκιμασίες

Όσα συνέβησαν στο μνημόσυνο του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ στο Α’ Νεκροταφείο, με τις έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνονται  στην επαρχία· τα συνθήματα, «Σημίτη θα χάσεις», «όχι στη διαπλοκή» που ακούστηκαν στην Καβάλα, δεν είναι τυχαίο· δεν αποδοκιμάζει εύκολα τον πρόεδρό του, όταν είναι και πρωθυπουργός, ένας ψηφοφόρος του και με τόσο ωμό τρόπο. Πολιτικά, αυτό δείχνει το κλίμα που υπάρχει και την απόσταση ανάμεσα στην κυβερνητική ομάδα, παρά τη μαζική εγγραφή νέων μελών, και τους κομματικούς ψηφορόρους· η αυτάρεσκη αποδοκιμασία του υπουργού Αμύνης πείθει μάλλον για την ορθότητα των διαπιστώσεων. Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι έχει πειστεί ο απλός λαός για τη διαπλοκή, και για τις ισχυρές διασυνδέσεις της στην κορυφή της κυβερνήσεως· τα λογικά επιχειρήματα, του άν ισχύει ή όχι η διαπλοκή, έχουν δευτερεύουσα σημασία. Στην πολιτική, το πιστεύω μετράει, ο γάιδαρος πετάει. Είναι η πραγματικότης.

 
Οι καιροί ου μενετοί
Όπως πορεύονται οι πολιτικές εξελίξεις, ο τρόπος ασκήσεως από τον πρωθυπουργού και την ομάδα του της εξουσίας μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίες καταστάσεις τη χώρα· τα εθνικά θέματα τα χειρίζεται με τρόπο αρκετά αμφίβολο για τη σκοπιμότητά τους, όπως φαίνεται με την άσκηση πιέσεων στον Κύπριο πρόεδρο να επαναφέρει στην «τάξη» τους υπουργούς του που επέκριναν την εξωτερική πολιτική με ζεϊμπέκικο· η έκδοση του Μιλόσεβιτς απειλεί την εύθραυστη ισορροπία στη Βαλκανική, ενώ στην Αλβανία ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών κρίνει την επόμενη κυβέρνηση,  στη Βουλγαρία ο τέως βασιλιάς δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα χαρτιά του. Η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με το συνέδριο και με την «απονομή» τιμών στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν· τείνουμε να γίνουμε οι θεατές των γεγονότων. Η αντιπολίτευση φέρει καίριες πλέον τις ευθύνες· άς.μην τις αποποιείται. Το Σύνταγμα ισχύει.
 
Το ίδιο νόμισμα
Παρά τη συστηματική αποσιώπηση από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι φυλετικές συγκρούσεις στην Αγγλία και οι θρησκευτικές ταράχες στη Βόρειο Ιρλανδία συνεχίζονται· στο Μπέλφαστ, μάλιστα, παρητήθηε και η τοπική κυβέρνηση. Αμφότερα είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος· το βιομηχανικό σύστημα και η φιλελευθέρα κοινοβουλευτική δημοκρατία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής της πληροφορικής. Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο γίνονται και πιο εσωστρεφείς· τόσο πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουν την «καθαρότητά» τους, να αποβάλουν κάθε τι το ξένο, το διαφορετικό· οι πρώην πολίτες της αυτοκρατορίας, της Κοινοπολιτείας, όπως και οι Καθολικοί Κέλτες την καταγωγή, είναι το διαφορετικό, όπως και ο Γιουγκοσλάβος ορθόδοξος πολιτικός.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Λαμυρία και βωμολοχία
Ο Μάρκος Αντώνιος, μετά την νίκη στους Φιλίππους εναντίον των δολοφόνων του Καίσαρος, αναχώρησε για την Ανατολή, «πάσας επαρχίας αργυρολογήσων διέβαινεν», για να εισπράξει από όλες τις πλούσιες επαρχίες· ήθελε να απολαύσει τον πλούτο και την πολυτέλεια της Ασίας. Ως πρώτο σταθμό είχε την Έφεσσο, όπου τον συνάντησαν, οι Αναξήνορες κιθαρωδοί… και παρόμοιος άλλος θίασος Ασιανών ακροαμάτων, που υπερέβαλε σε θρασύτητα και βωμολοχία τις συνήθειες στην Ιταλία· «Αναξήνορες δε κιθαρωδοί… και τοιούτος άλλος Ασιανών ακροαμάτων θίασος, υπερβαλλομένων λαμυρία και βωμολοχία τας από της Ιταλίας κήρας». Ο Αναξήνωρ, ήταν κιθαρωδός από τη Μαγνησία που διακρίθηκε για την αναίδεια, θρασύτητα, λαμυρία, και την αθυροστομία· τιμήθηκε, μάλιστα, από τον Μάρκο Αντώνιο που τον διόρισε και φορολόγο τεσσάρων πόλεων· εισέπραξε δηλαδή, πάνω από ένα δις της εποχής εκείνης. Ο ασιανικός τρόπος ζωής εκφράζεται τώρα με τα χολλυγουντιανά υπερθεάματα, τον υπερτροφικό Αντώνιο
 
Οι εκβιασμοί
Αρκετές μέρες μετά τη δημοσία έκφραση δυσαρεσκείας, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ως προς την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με ζεϊμπέκικο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με προσωπική του δήλωση, αποδοκίμασε τις δηλώσεις των υπουργών του και υπογράμμισε ότι αυτός διαμορφώνει την κυπριακή εξωτερική πολιτική· ο Κύπριος πρόεδρος έτσι έπρεπε να αντιδράσει απέναντι στις πιέσεις των Αθηνών. Αλλά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι υπεράνω πάσης κριτικής· όταν εκχυδαϊζουν την εξωτερική πολιτική στο επίπεδο του ζεϊμπέκικου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν και την αντίστοιχη κριτική. Ο χειροκροτήσας το ζεϊμπέκικο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την επομένη στο Στρασβούργο, ήταν προκλητικότατος εναντίον της εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο φίλος του Έλληνας υπουργός, ουδέν απήντησε. Αρκετά πια με τους εκβιασμούς προς τη Λευκωσία.
 
Ιαπωνικές απειλές
Στην ιαπωνική οικονομία βαθαίνει η κρίση, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής της πληροφορικής, μετά την ακμή της την εποχή της ηλεκτρονικής· η κυβέρνηση του Τόκιο γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα της διεισδύσεως στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), διαφορετικά θα χάσει τη δεύτερη αγορά του κόσμου. Την τελευταία εικοσαετία είχε επενδύσει πολλά σε θυγατρικές επιχειρήσεις στη Βρεταννία, με κύριο στόχο τη διείσδυση στην ΟΝΕ, με την προοπτική αντικαταστάσεως της στρερλίνας από το ευρώ· η κυβέρνηση Μπλαιρ, όμως, δείχνει αδύναμη, για πολιτικούς λόγους, να επιβάλει την ένταξη στην ΟΝΕ. Και οι Ιάπωνες απειλούν με το κλείσιμο των εργοστασίων στη Βρεταννία και τη μεταφορά τους σε άλλες κοινοτικές χώρες, εντός της ΟΝΕ
 
Η ωμή βία
Στο Σάλτζμπουργκ, τη γενέτειρα του Μότσαρτ και όπου όλα ταυτίζονται με το όνομά του, οι διαμαρτυρόμενοι κατά της παγκοσμιοποιήσεως υπέστησαν τη χειρότερη μορφή αστυνομικής βίας εναντίον τους· οι αστυνομικοί πολιόρκησαν τους διαδηλωτές και επετέθησαν εναντίον των με πρωτοφανή βία. Οι συγκεντρωθέντες διαδήλωναν εναντίον οικονομικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· το νέο δεν είναι οι διαδηλώσεις, είναι η άσκηση της ωμής και πρωτοφανούς αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών: Η Αυστρία, με τους ακροδεξιούς στην  κυβέρνηση, επιδεικνύει την ωμή κρατική βία εναντίον των διαφωνούντων και των διαμρτυρομένων· η παγκομιοποίηση επιβάλλεται με κάθε μέσο και οι συνέπειες ακολουθούν με εύγλωττο τρόπο. Μετά το Γκόττεμπουργκ, όπου οι Σουηδοί εφάρμοσαν την ίδια τακτική, αλλά ολίγον πιο διακριτική, οι Αυστριακοί κάνουν άλλο ένα βήμα.
 
 
Η επικίνδυνη ηρεμία
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων Αλβανών και των κρατικών δυνάμεων έχουν κοπάσει κάπως στα Σκόπια· στις σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά. Τα αποτέλεσματα θα τα δούμε τις επόμενες μέρες· το περίεργο είναι ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος με προσωπικό του διάταγμα έχει απαγορεύσει τη χρηματοδότηση των Αλβανών ενόπλων, αλλά ζητάει να τους επιβάλει ως ισοτίμους εταίρους με τη νόμιμη κυβέρνηση. Φαίνεται ότι το σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία δεν έχει εγκαταληφθεί, και ίσως προβάλλει με πιο έντονο τρόπο, μετά την έκδοση του Μιλόσεβιτς και τις άγνωστες περιπέτειες της Γιουγκοσλαβίας· η περιοχή είναι ενιαία και οι εξελίξεις θα είναι κοινές. Ήδη απειλείται με διάλυση ο πιο αξιόμαχος στρατός των πρώην κομμουνιστικών χωρών και οι μοναδικές ανεξάρτητες μυστικές υπηρεσίες, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για «άλλους».
 
Οι τρέλες αγελάδες
Κάποτε θα έφθανε και σε εμάς η ασθένεια των τρελών αγελάδων· το πρώτο κρούσμα σε βιοτροφική μονάδα της Βέροιας έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Φυσικό είναι να ακολουθήσει η επιβολή εμπάργκο εναντίον των ελληνικών βοοειδών, με άμεσες τις δυσμενείς συνέπειες για έναν ζωτικό κλάδο της ελληνικής γεωργίας. Το πρόβλημα είναι η ελληνική γεωργία και κυρίως η οικονομία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, πολλές από τις οποίες έχουν αναπτύξει μονάδες ελευθέρας βοσκής· είναι απαραίτητο και επείγον να γίνει η σαφής και κατηγορηματική διάκριση, ανάμεσα στις εσταυλισμένες μονάδες βιοτροφίας και στις ελευθέρας βοσκής. Το υπουργείο Γεωργίας άς επιδείξει σε κάποιο τομέα την παρουσία του, έχει αξιόλογο προσωπικό, αρκεί ο υπουργός να το αξιοποιήσει και να μην εφαρμόσει κομματικά κριτήρια· πρόκειται για εθνική συμφορά για την καθυστερημένη ελληνική ύπαιθρο. Αυτή είναι η αντιμετώπιση
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr