"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
4 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Η δημόσια διοίκηση
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δείξει ότι η δημόσια διοίκηση λειτουργεί αποτελεσματικά, για τον πολίτη, με την εγκατάσταση ενός νέου κέντρου στο Σύνταγμα· φληναφήματα και προπαγάνδα. Η δημόσια διοίκηση κρίνεται στις ουρές του ΙΚΑ, στις εφορίες, στις υπηρεσίες εκδόσεως των συντάξεων, στην αδυναμία των προϊσταμένων στο να δώσουν εντολές για την εκτέλεση του καθήκοντος από τους υπαλλήλους. Γενικά, η ελληνική δημόσια διοίκηση, διαιρείται σε δυο κατηγορίες: στους απλούς υπαλλήλους, οι οποίοι γογγύζουν να εκτελέσουν την υπηρεσία τους και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο· στους κομματικούς, οι οποίοι «επιβλέπουν» τους άλλους και ελέγχουν την υπηρεσία. Αλοίμονο σε όποιον πέσει η υπόθεσή του σε έναν από τους κομματικούς!
 
Η εγγραφή συνέδρων

Όλοι στην κυβέρνηση, και κυρίως ο πρωθυπουργός και οι πιστοί φίλοι του, για ένα πράγμα ενδιαφέρονται: για τον έλεγχο των νέων μελών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο κόμμα, οι οποίοι στις κομματικές εκλογές θα εκλέξουν τους συνέδρους. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα, πολιτικά, εξωτερικά και οικονομικά· οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου και των προσκειμένων στον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις, όπως είναι η επιστολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προς τον κ. Κ. Σημίτη, με την οποία του ζητάει να μην σημειωθούν παρανομίες στην εκλογή των συνέδρων. Όταν, ο πρωθυπουργός μιάς χώρας, με τόσα κρίσιμα εσωτερικά προβλήματα και με χειρότερα εθνικά αλλά και σε μία περιοχή εκρηκτική, ασχολείται με την εγγραφή των συνέδρων, κάτι δεν πάει καλά στον τόπο· έχουν άμεση συλλογική ευθύνη, όσοι ασκούν την εξουσία σε καίρια υπουργεία.

 
Η εγρήγορση
Σε κατάσταση εγρηγόρσεως καλεί την παράταξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής με τη σημερινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματός του· το πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι τόσο οργανωτικό, όσο πραγματικό: της αμέσου και δυναμικής αντιμετωπίσεως των αμέσων και ζωτικών προβλημάτων. Ο πρόεδρος του κόμματος στις περιοδείες του τυγχάνει της θερμής και ανιδιοτελούς υποδοχής του κόσμου, αλλά ο ίδιος και στελέχη του εμφανίζονται δέσμιοι των ραδιοτηλεοπτικών μέσων· «αφήνεται» στους υποτιθέμενους δημοσιογράφους -στην πράξη εκφραστές των ελεγχόντων τα μέσα- για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Το ζήτημα είναι το πώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα απαλλάξει τον τόπο από τον ασφυκτικό και ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας και όχι το πώς θα γίνει και αυτός δέσμιός τους· δεν δείχνει να έχει πολιτική στον τομέα αυτόν.
 
Ο πληθωρισμός
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4% περίπου και οι προοπτικές, για ολόκληρο το έτος, τον φέρουν για το ίδιο επίπεδο· αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά η κοινή γνώμη αμιφβάλλει πάρα πολύ για το άν είναι σε θέση η κυβέρνηση να τον ελέγξει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πολιτικό, δηλαδή εμπιστοσύνης προς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και τις δυνατότητές της επιβολής της οικονομικής πολιτικής, άν έχει πολιτική. Μετά την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την υποτιθέμενη νίκη στις εκλογές, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τους κομματικούς κρατικοδίαιτους, παρά για την αναδιάρθρωση της οικονομίας· τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα. Δεν την  ενδιαφέρουν.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Ωμηστής και Αγριώνιος
Η υποδοχή του Μάρκου Αντωνίου στην Ασία, δεν ήταν εγκάρδια από όλους τους Έλληνες· πολλοί, σαν τον υποτακτικό μουσικό Αναξήνορα, ήταν δουλικοί όταν εισήλθεν στη Έφεσο: «γυναίκας μεν εις Βάκχας, άνδρες δε και παίδες εις Σατύρους και Πάνας ηγούντο διασκευασμένοι», γυναίκας ήταν μασκαρεμένες σε Βάκχες, άνδρες και παιδιά σε Σατύρους και Πάνας, επικεφαλής της πομπής· «και θύρσων και ψαλτηρίων και συρίγγων και αυλών η πόλις ήν πλέα, Διόνυσον αυτόν ανακαλουμένων Χαριδότην και Μειλίχιον», και κλαδιά κισσού και αμπέλου και σύριγγες και αυλοί είχαν γεμίσει την πόλη, και Διόνυσο τον αποκαλούσαν και Χαριδότη και Μειλίχιο· σαν να ακούμε τους ταπεινωτικούς ύμνους των ημερών μας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί: «ήν γαρ αμέλει τοιούτος ενίοις, τοις δε πολλοίς Ωμηστής και Αγριώνιος»· εάν είχαν παραμελήσει μερικοί και του φερόταν με παρόμοιο τρόπο, για τους πολλούς ήταν Ωμοφάγος, Ωμηστής και Αγριάνθρωπος, Αγριώνιος.
 
Το αγέρωχο  ύφος
Εκείνο που εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε τι άλλο, στην πρώτη ακροαματική διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ήταν το αγέρωχο και ανυπότακτο ύφος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς· με λιτό και δωρικό τρόπο απάντησε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου, αφήνοντας ενεούς τους δικαστές. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έχει παραβεί τον νόμο, αλλά τον νόμο της πατρίδος του και ενώπιον των δικαστηρίων της είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει. Η στάση αυτή, αίρει τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαστηρίου· εκείνο που χρειάζεται η ακροαματική διαδικασία είναι τον αντίλογο και την κατατρόπωση των επιχειρημάτων του κατηγορουμένου, μέσα από τις καταθέσεις των κατηγόρων του. Όταν ο κατηγορούμενος αγνοεί το δικαστήριο και τη διαδικασία -και είναι παρών, χωρίς να συμμετέχει-, τότε και η προπαγάνδα δεν αποδίδει· ο στόχος για τον  οποίο στήθηκε αυτό το δικαστήριο δεν εκπληρώνεται. Απολογούνται οι δικαστές ως «κατηγορούμενοι».
 
Η βοήθεια των μεγάλων
Η πρώτη δόση από 1.6 δισ. δολλάρια, της οικονομικής βοηθείας, ύψους επτά δις προς την  Τουρκία καθυστερεί, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλως· υποτίθεται ότι είναι το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών οι Τούρκοι και η πρόνοιά τους για τα «προβλήματά» της είναι άμεση και ζωνταντή. Αλλά, η διεθνής ρευστότης είναι αρκετά περιορισμένη, μετά την πτώση στις μετοχές όλων των Χρηματιστηρίων και με την ύφεση στην αμερικανική και ιαπωνική οικονομία· το πρόβλημα είναι εσωτερικό για την Τουρκία: το πώς θα αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά οικονομικά και τα εκρηκτικώτερα κοινωνικά προβλήματα. Αλλά, δεν πάνε όλα τόσο ομαλά· συνήθως δίδονται οι υποσχέσεις και τρέχει ο «μικρός» να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μάλλον κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τη Γιουγκοσλαβία, έστω και άν η βοήθειά της είναι κατά πολύ μικρότερη· έχουν και λόγους να εκδικηθούν τους Σέρβους.
 
Οι υποτακτικοί
Τελικά, η δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτου Αλή Μουσταφά έχει εκρηκτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, ενώ στην παλαιστινιακή πλευρά οδήγησε σε συσπείρωση και σε ενίσχυση του μετώπου της· ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και πολλοί βουλευτές καταδίκασαν την εκτέλεση και τη χαρακτηρίσαν εγκληματική πράξη η οποία υπονομεύει το διάλογο με τους Παλαιστινίους. Την  απόφαση την έλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αριέλ Σαρόν· είναι ο ίδιος που ένα χρόνο περίπου πριν είχε προκαλέσει την νέα αιματοχυσία με την επίσκεψή του στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Με τη δολοφονία ανοίγει άλλη σελίδα στο Μεσανατολικό· τη δυναμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών και το οριστικό, προς το παρόν, ναυάγιο του διαλόγου. Στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει ότι επεκτείνεται ο χώρος διαμάχης στην περιοχή, καθώς οι άλλες αραβικές χώρες δεν είναι εύκολο να αγνοήσουν τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και να περιορίζονται σε φραστικές διατυπώσεις. .
 
 
Πούτιν και Σιράκ
Η συνάντηση στη Μόσχα των προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσσίας αποκάλυψε πολλά: Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αντίθεσή τους για την ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδος· διαφώνησαν ως προς του χειρισμούς από τις δυτικές χώρες της κρίσεως στη Γιουγκοσλαβία και την απαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και ως προς το θέμα της Τσιτσενίας. Έχουν ζωτική  σημασία οι επισημάνσεις αυτές· η Γαλλία, η χώρα με την δεσπόζουσα  πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται στα τρέχοντα διεθνή προβλήματα, όπως της Γιουγκοσλαβίας και της Τσιτσενίας, δέσμια των Αμερικανών. Τολμάει και διαφοροποιείται μόνο στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδος και στο γεγονός της επισκέψεως στη Μόσχα. Αυτά τα λίγα, μικρά βήματα. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ντε Γκωλ.
 
Οι γιατροί του ΙΚΑ
Στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, δεν κρίνεται ένα απλό πρόβλημα διοικήσεως· κρίνεται, στην πράξη, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότης του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως, του ασφαλιστικού, όπως το ξέρουμε τελευταία. Η κοινωνική πρόνοια και η πολιτική ευαισθησία κρίνεται στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, στον πολύ κόσμο και όχι στους κατοίκους των βορείων και παραλιακών προαστείων, παλαιοτέρων και επηλύδων, της τελευταίας εικοσαετίας· η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ αποκαλύπτει, όχι μόνο τα χρόνια προβλήματα που έχει ο οργανισμός, αλλά και την αδυναμία της κυβερνήσεως να τα προσεγγίσει και φυσικά, πολύ περισσότερο, να τα επιλύσει. Ποιός έχει την ευθύνη και παρέμειναν τα προβλήματα αυτά εκκρεμή ώς την έκρηξη της απεργίας; Οι εντολές του πρωθυπουργού δεν αρκούν!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr