"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
5 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Η αστυνομική βία κατά των ιατρών
Το χθεσινό φαινόμενο, η αστυνομία να συγκρούεται με τους γιατρούς του ΙΚΑ, μεγάλους στην ηλικία και όχι νοσοκομειακούς, είναι δείγμα των καιρών· όλες οι κοινωνίες και περισσότερο η ελληνική γνωρίζουν να σέβονται τους γιατρούς, όπως και εκείνοι φροντίζουν για την υγεία τους. Από την αρχαιότητα ισχύει ο σεβασμός αυτός· ουδέποτε, ούτε στις άγριες προδικτατορικές εποχές, είχαν σημειωθεί παρόμοιες συγκρούσεις με την αστυνομία, εξαιρέσει των φοιτητικών γεγονότων. Όταν οι γιατροί του μεγαλυτέρου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας οδηγούνται σε παρόμοιες καταστάσεις, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση· καλό είναι ο απλός κόσμος να μην οδηγείται σε κατάσταση απογνώσεως και εκρήξεως.
 
Η πολιτική ευθύνη

Την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αναβάπτισή του στο λαό με την άμεση  προκήρυξη εκλογών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας· είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κ. Καραμανλής απηυθύνεται με τόσο αυστηρό τρόπο προς τον κ. Κ. Σημίτη. Οπωσδήποτε το Σύνταγμα έχει αναθέσει όλες τις εξουσίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στον πρωθυπουργό, αλλά και η προειδοποίηση αυτή δεν είναι τυχαία· η απάντηση, με ήξεις αφήξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιδεινώνουν το πολιτικό κλίμα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η χώρα παραμένει ακυβέρνητη για πολλούς μήνες και θα συνεχίσει επί άλλο ένα τετράμηνο, άν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση· τα συνέδρια των κομμάτων δίδουν μόνο ιδεολογικές κατευθύνσεις και δεν επιλύουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το χειρότερο είναι οι προειδοποιήσεις του υπουργού Αμύνης για επερχόμενη τραγωδία! 

 
Τα εσωκομματικά
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες· επισήμως η εγγραφή νέων μελών έχει λήξει στις 30 Ιουνίου, αλλά ανεπισήμως συνεχίζεται υπό την επιτήρηση της ομάδος η οποία ελέγχει την νομαρχιακή επιτροπή. Οι περισσότεροι παράγοντες, από τους υπουργούς ώς τα τοπικά στελέχη, δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο, παρά με την εγγραφή μελών, ανεξαρτήτως της προηγουμένης κομματικής τους τοποθετήσεως· εκείνο που παρατηρείται είναι, η μαζική εγγραφή δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στους δημοσίους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν προαχθεί ή «προτιμηθεί» τα τελευταία χρόνια. Οι άλλοι, της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους παλιούς Πασοκιτζήδες και τους Κεντρώους, ώστε να ασχοληθούν και πάλι με το κόμμα· το ποιό είναι το αποτέλεσμα δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Θα κριθεί στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, άν η ολοκλήρωσή τους δεν ανακοπεί λόγω πολιτικών εξελίξεων.
 
Οι Ελβετοί
Μετά την υπογραφή του διατάγματος του προέδρου Μπους, για την απαγόρευση της χρηματοδοτήσεως των Αλβανών του Ουτσεκά και της εισόδου των στην Αμερική, ακολούθησε και η Ελβετία· με κυβερνητική απόφαση χαρακτηρίστηκαν οι Αλβανοί ηγέτες ανεπιθύμητα πρόσωπα και ζήτησαν την αναχώρησή τους από τη χώρα, μαζί με τις οικογένειές τους. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν να έχουν χαϊδεμένα παιδιά τους ενόπλους Αλβανούς και να υποχρεώνουν το κράτος των Σκοπίων να μην ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα· ένα κράτος είναι κράτος, όταν ασκεί κυρίαρχη εξουσία. Όταν δεν την ασκεί είναι κρατίδιο, είναι προτεκτοράτο· επιθυμούν περισσότερο, μαζί με τους Ευρωπαίους, την ανάδειξη των Αλβανών σε κορυφαίους παράγοντες στην περιοχή.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Κόλαξι χαριζόμενος
Η στάση του Μάρκου Αντωνίου απέναντι στους Έλληνες της Εφέσου και της Μικράς Ασίας ήταν χαρακτηριστική των επικυριάρχων και των τυράννων· η επισήμανση αυτή έχει αξία, επειδή συμπληρώνουμε την εικόνα από τη βεβήλωση του Ολυμπείου στις μέρας μας. Ο Αντώνιος, γράφει ο Πλούταρχος, «αφηρείτο γαρ ευγενείς ανθρώπους τα όντα, μαστιγίαις και κόλαξι χαριζόμενος»· αφαιρούσε την περιουσία από τους ευγενείς ανθρώπους με μαστιγώσεις και τη χάριζε στους κόλακές του. «Πολλών δε και ζώντων ως τεθνηκότων αιτησάμενοί τινες ουσίας έλαβον»· από πολλούς δε ζωντανούς ανθρώπους πήρε την περιουσία τους, χαρίζοντάς την στους   άλλους που του το ζήτησαν. Το πρότυπο αυτό μας μετέφερε και ο ευτραφής νέος Μάρκος Αντώνιος· οι παραχωρήσεις των κονδυλίων προς την «τέχνη», γίνεται αναλόγως προς το βαθμό προσελεύσεώς των στα δείπνα και στις δεξιώσεις του Μαξίμου. Η τέχνη, τραγουδοποιών και άλλων, στην ολοκληρωτική υποταγή της στην εξουσία.
 
Η αγνόηση της Κίνας
Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανέβαλε, για δεύτερη φορά, την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας· αντί του πρωθυπουργού, της ελλην ικής αντιπροσωπείας, με πολλούς επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, επειδή το Πεκίνο βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ηγήθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιαν. Ζαφειρόπουλος. Οι Κινέζοι, όμως με την  έμφυτη ευγένειά τους, αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία, λέγοντας ότι θα υπέγραφαν τις συμφωνίες  μόνο με τον πρωθυπουργό· είναι πρωτοφανές, πρωθυπουργός να αναβάλει την επίσκεψη σε μεγάλη δύναμη, με τη δικαιολογία της συγκλήσεως συνεδρίου του κόμματος μετά από τέσσερες μήνες. Οι παλαιοί κοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ, αδυνατούν να δώσουν λογική ερμηνεία στην απόφαση αυτή· είναι δειλία, άγνοια των εθνικών θεμάτων ή επιπολαιότης; Πολύ δύσκολη η απάντηση. Οι βουλευτές καλούνται να κρίνουν.
 
Στο Ακρωτήρι
Βίαια επεισόδια, και συγκρούσεις με την Αστυνομία, ξέσπασαν κοντά στη βρεταννική βάση του Ακρωτηρίου της Κύπρου, με αφορμή την εγκατάσταση μίας κεραίας από τους Βρεταννούς· πολλοί νεαροί είχαν φθάσει στα όρια της βάσεως και συγκρούονταν με την βρεταννική αστυνομία, ενώ αργότερα έφθασαν και στρατιωτικές δυνάμεις. Την προηγουμένη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιαν. Κασουλίδης σε συνάντησή του με το Βρεταννό υφυπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση της Βρεταννίας είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει την κεραία και δεν δέχεται οποιαδήποτ συζήτηση, ως προς τις επιτπώσεις στην υγεία του ανθρώπου και της χλωρίδος και πανίδος· μόλις επέστρεψε, όμως, στη Λευκωσία, το βράδυ βγήκε στην τηλεόραση και απηύθυνε δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση. ¶φησε να εννοηθεί ότι κάποιοι θα ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια, για να αμαυρώσουν το καλό όνομα της Κύπρου στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η διεθνής διάσκεψη
Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να υποβάλει την πρότασή της για τη σύγκληση διεθνούς διασκέψεως προς επίλυση του προβλήματος των Σκοπίων· ουδείς την έλαβε σοβαρά υπ΄ όψιν του και αυτό δείχνει την επιρροή της Ελλάδος στην περιοχή, της μοναδικής χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα των Σκοπίων, και φυσικά και της Γιουγκοσλαβίας όπως εξελίσσεται με την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και με την παθητική αποδοχή της ανεπαρκείας του, όπως φάνηκε από την πρώτη ακροαματική διαδικασία, δεν φαίνεται ότι θα επιλυθούν σύντομα· οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, δεν θα αποδεχθούν εύκολα την ήττα τους. Το πιθανώτερο είναι να σπεύσουν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα για να σκεπάσουν την αποκάλυψη των παλαιών σχεδίων τους· εμείς παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν, σαν να συμβαίνουν αυτά στην Ασία. Απαιτείται επειγόντως εγρήγορσις από όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
 
 
Το πολιτικό κλίμα
Ακόμη και ο άσχετος με τις πολιτικές εξελίξεις και υπερόπτης υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου θα αλλάξει με τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος· εδέχθη, με άλλα λόγια, ότι η παράταση της ακυβερνησίας επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση. Ομολόγησε επιτέλους, κάτι που το έμαθε στο πρώτο έτος των οικονομικών του σπουδών: ότι ο ψυχολογικός παράγων είναι ο βασικός στην οικονομία· οι φράσεις αυτές δεν ήταν φραστικό λάθος, ήταν πολιτικό ολίσθημα. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει την πλήρη αδυναμία του να ελέγξει την ύφεση στην οικονομία, την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητος και την παντελή αφαίμαξη των κατατωτέρων εισοδηματικών στρωμάτων, πρόφερε κάποια δικαιολογία· είπε, όμως, την αλήθεια. Επειδή αυτό του λένε όλοι οι υπεύθυνοι παράγοντες.
 
Το αδιέξοδο
Οι συζητήσεις στην Παλαιστίνη για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλών δεν φαίνεται ότι οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα· η παρέμβαση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να πείθουν τις δύο πλευρές για την  αναστολή των πράξων βίας. Το κύριο πρόβλημα είναι η κρατική βία και η επέκταση των νέων οικισμών από την πλευρά του Ισραήλ· η νέα κυβέρνηση του Σαριέλ Αρόν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι, άν υποχωρήσει στο θέμα αυτό, θα χάσει την εξουσία. Οι νέοι οικισμοί προορίζονται για τους νέους εποίκους από τις ανατολικές χώρες κυρίως, τους οποίους δεν θέλουν στη «γειτονιά» τους οι παλιοί κάτοικοι του Ισραήλ· στην πολιτική του αυτή, τον στηρίζουν οι Αμεριμανοεβραίοι. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, όλα τα άλλα είναι προφάσεις.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr