"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
13 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Ίσως είναι υπερβολικό αυτό που σας ζητούμε! Αλλά, είμαστε εφημερίδα και πρέπει να κυκλοφορήσουμε και πάλι. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την τόση σοβαρή ενόχληση που σας έχουμε προκαλέσει, άν και το λάθος δεν ήταν προσωπικώς δικό μας. Προτιμούμε να μας απορρίψετε, αφού μας διαβάσετε. (X.Z.Κ. τηλ. 017229547)
 
Η ανησυχία των Κυπρίων
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αρκετοί Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται και τόσο δεσμευμένοι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι ως προς την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς την  προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού· τελευταία ένδειξη είναι κάποια αμφιλεγόμενη δήλωση του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών, που ακολούθησε αντίστοιχη του νέου Βρεταννού ομολόγου του. Μοναδική εγγύηση είναι η δήλωση του Έλληνος Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λουξεμβούργο· δεν φαίνεται, όμως, ότι αυτό αποτελεί επαρκή εγγύηση, μετά τα ζεϊμπέκικα του Έλληνος υπουργού Εξωτερικών και τα «ήξεις αφήξεις» του πρωθυπουργού. ¶λλωστε το πρόβλημα δεν θα εμφανιστεί με ομαλό τρόπο, αλλά θα εκραγεί με τη μορφή ξαφνικής κρίσεως στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Για αυτό το ενδεχόμενο δεν είμαστε έτοιμοι.
 
Η εκπαίδευση

Η αποτυχία στις εξετάσεις της Β'  και Γ' Λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν κάτι το οποίο θα δικαιολογούσε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες· αντί γι'  αυτό, η ανακοίνωση συνοδεύτηκε με την υπογράμμιση ότι το υπουργείο θα μελετήσει το φαινόμενο. Σπουδαία πράγματα! Συνηθισμένο πράγμα η ανακοίνωση· το μόνο που δεν μας είπαν είναι ότι, την περίμεναν την αποτυχία αυτή. Ίσως και να το γνώριζαν ή και να το επιδίωκαν οι αρμόδιοι από τον υπουργό έως τους ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι, μάλλον έχουν ως στόχο τους την εξαθλίωση της ελληνικής παιδείας· το «μάλλον» έχει δικανική σημασία περισσότερο και λιγότερο ουσιαστική. Η εκπαιδεύση των παιδιών μας δεν είναι ελληνική, δηλαδή δημοκρατική για καλλιέργεια ελευθέρων πολιτών.

 
Ο βασιλεύς Συμεών
Τελικά, ο τέως βασιλεύς της Βουλγαρίας Συμεών, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, δέχθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού της νέας κυβερνήσεως· αυτή μάλλον θα αλλάξει ριζικά την πολιτική στη Βαλκανική: ο νέος πρωθυπουργός είναι ο αδιαμφισβήτητος  νικητής των εκλογών, βασιλεύς της χώρας ώς το 1946, αλλά και ο συνεχιστής της βουλγαρικής δυναστείας και των αλυτρωτικών τάσεων που τη συνόδευαν· το τελευταίο είναι, ότι δέχθηκε τη συμμετοχή του κόμματος της τουρκικής μειονότητος στην κυβέρνησή του. Η εξωτερική του πολιτική θα είναι άλλη και καθόλου διαλλακτική· επειδή είναι δεδομένο ότι τα εκρηκτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας δεν θα λυθούν ως δια μαγείας, είναι φυσικό να στρέψει το λαό του προς τον εθνικισμό.
 
Η έγκυρη γνώμη
Η εγκυρότης στον τύπο είναι η πιο δύσκολη κατάκτηση· είναι η έκφραση της ισηγορίας στην εποχή μας, η διατύπωση της απόψεως με γνήσιο και πειστικό τρόπο. Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόναι μας έχουν πείσει για το αντίθετο· σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν πεισθεί ότι τόσο ο τύπος όσο και οι δημοσκοπήσεις είναι ελεγχόμενα. Η καλύτερη απόδειξη αυτού, είναι οι περίφημες έρευνες κατά την έξοδο των ψηφοφόρων στις εκλογές· πώς προέβλεψαν τα αποτελέσματα; Αφού οι ελληνοποιήσεις είναι τετρακόσιες με εξακόσιες χιλιάδες. Γνώριζαν το τί θα ψηφίσουν; Το χειρότερο είναι η αίσθηση της υποτιμήσεως του κόσμου· πιστεύουν ότι δεν καταλαβαίνει και ότι ό,τι τους πουν το δέχονται. Δεν είναι έτσι!
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Ουσίαν άπασαν
Η λογική της τυραννίας ήταν σαφής· η αύξηση των εσόδων της, τα οποία χρησιμοποιεί για την καταπίεση των «πολιτών» του. Εκείνο που δεν ανέχεται το καθεστώς είναι την ύπαρξη αυτονόμων οικονομικώς οντοτήτων που μετατρέπονται σε ελεύθερους πολίτες· οι αυτόνοιμοι οικονομικώς δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους επιχειρηματίες της νεώτερης εποχής, με το κυνήγι του πλούτου του βιομηχανικού συστήματος, αλλά αυτό είναι άλλη περιδιάβαση στην ιστορία μας. Ο Διονύσιος, ο περίφημος τύραννος των Συρακουσών, επέτυχε, με την αύξηση των φόρων, εντός πέντε και μόνο ετών να σφετεριστεί ολόκληρη την περιουσία των πολιτών του· «και η εισφορά των τελών, οίον εν Συρακούσαις (εν πέντε γαρ έτεσιν επί Διονυσίου την ουσίαν άπασαν εισενηνοχέναι συνέβαινε)». Χειρότερο έχουμε μόνο στην εποχή μας, όπου μερικοί επιτήδειοι, καλυπτόμενοι επιμελώς από την κυβέρνηση, εισέπραξαν, εντός τριών μηνών, ολόκληρη σχεδόν την περιουσία των πολιτών δια του Χρηματιστηρίου!
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ευρωπαϊκη ενότητα, έχει δύο σαφή και διάφορα μεταξύ τους σκέλη: το πρώτο, αφορά την αποδοχή των θεσμών που θα διέπουν την ένωση, τη δεύτερη οικειοθελώς μετά τις ελληνικές συμπολιτείες, αιτωλική και αχαϊκή· το βήμα δεν είναι καθόλου εύκολο, επειδή πρέπει οι λαοί να αποδεχτούν την ύπαρξη θεσμών υπεράνω των εθνικών τους με τα οποία έχουν εμφανιστεί στην ιστορία· για τις θεωρίες αυτές μίλησε προχθές ο πρωθυπουργός. Το δεύτερο, αφορά την  προετοιμασία εκάστης χώρας για την ένταξη στην ευρύτερη ενότητα, αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος· στον τομέα αυτόν, όχι μόνο υστερούμε αδικαιολόγητα και επικίνδυνα, αλλά, και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ανακρούουμε πρύμναν, λόγω των κομματικών κρατικοδιαίτων. Η άλλη πτυχή του ιδίου σκέλους αφορά την πολιτική ενότητα· αυτή θα κρίνει και την οικονομική ενότητα. Η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά την πολιτική ενότητα, με τη φιλοαμερικανική πολιτική της.
 
Αντί πινακίου φακής
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει νέα ποσοτά των μετοχών πολλών εταιρειών του δημοσίου, παρέχοντας στους ιδιώτες επενδυτές την πλειοψηφία της επιχειρήσεως· αυτό σκοπεύει να κάνει με τα «Ελληνικά Πετρέλαια»,  τον ΟΤΕ και άλλες. Κάτι παράξενο συμβαίνει με την κυβέρνηση· την εποχή που το Χρηματιστήριο βρισκόταν σε άνοδο -στα φυσιολογικά του επίπεδα και όχι στην κορυφή- επέμεινε να διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών, μιλώντας για στρατηγικούς επενδυτές· θυμήθηκε τις γνήσιες ιδιωτικοποιήσιεις, τώρα που το Χρηματιστήριο έπεσε στο κατώτερο επίπεδό του. Ο κύριος, και αρκετά πειστικός, λόγος είναι η μείωση των εσόδων του δημοσίου και η επιτακτική ανάγκη εισπράξεων· δεν παύει, όμως, η εκποίηση να γίνεται «αντί πινακίου φακής». Επειδή απέτυχε στην οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση, αυτό δεν  σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουλήσει τα πάντα για τις κομματικές της ανάγκες, με κάποιους ημετέρους να εξέρχονται προνομιούχοι.
 
Η επίσκεψη στη Μόσχα
Μετά από πολλές παλινδρομήσεις και υπαναχωρήσεις ο πρωθυπουργός δέχθηκε να επισκεφθεί τη Μόσχα από αύριο, όπου θα παραβρεθεί στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ρωσσίας Βλαδίμηρο Πούτιν· αποτελεί τεραστία πρόοδο η επίσκεψη αυτή. Ένα μήνα πριν, όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η προηγουμένη δημοσκόπηση που έδειχνε τον ίδιο μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, είχε αναβάλει, για δεύτερη φορά, την επίσκεψη στην Κίνα με τη διακαιολογία του συνεδρίου· τώρα, παρά το ότι καταβαραθρώνεται το κυβερνών κόμμα, δέχεται επισκεφθεί τη Ρωσσία. Κάτι παράξενο θα έχει γίνει στου Μαξίμου, άν πράγματι γίνει αυτό το ταξείδι· ο κ. Κ. Σημίτης δεν φοβάται και επισκέπτεται τρίτη χώρα, και μάλιστα αντίπαλη προς τους Αμερικανούς! Γενικώς έχουμε αγνοήσει εντελώς την εξωτερική μας πολιτική και μόνο παρεπιμπτόντως ασχολούμαστε μαζί της, ρίχνοντας και κανένα ζεϊμπέκικο χορό!
 
 
Η συνάντηση στο πλοίο
Οι ηγέτες των επτά πλουσιωτέρων χωρών και της Ρωσσίας συναντώνται αύριο στη Γένοβα, και μάλιστα μέσα σε ελληνικό πλοίο, με αντικείμενο τη συζήτηση των επικαίρων προβλημάτων του πλανήτη μας· η επιλογή του πλοίου έγινε από την ιταλική κυβέρνηση με προφανή σκοπό: δεν έπρεπε ο χώρος της συναντήσεως να ήταν προσβάσιμος από τους διαδηλώτες· στο μεγαλύτερο ιταλικό λιμάνι έχουν αρχίσει να συρρέουν χιλιάδες Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, οι οποίοι αντιτίθενται προς την παγκοσμιοποίηση και προς την εξαθλίωση που έχει φέρει στην ανθρωπότητα. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν συνοδευθεί με μαζικές διαδηλώσεις και χειρότερες ακόμη συγκρούσεις με την αστυνομία· η επιλογή του πλοίου θα αποτρέψει τις συγκρούσεις; Θα το δούμε αυτές τις τρεις μέρες.
 
Ο κ. Στεφανόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο, υπογράμμισε ότι, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί απαραίτητο όρο για την επικύρωση από τη χώρα μας της διευρύνσεως της ενώσεως· η προειδοποίηση αυτή, από τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, αποτελεί ουσιαστική δέσμευση για τη χώρα, επειδή, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, δεν φροντίζουν να προβαίνουν στη σαφή διευκρίνιση της εξωτερικής μας πολιτικής. Τυχαίο είναι ή εσκεμμένο; Δεν έχει σημασία· εκείνο που έχει σημασία είναι το να γνωρίζουν οι εταίροι μας το ποιά είναι η εξωτερική μας πολιτική· κάπου οι παραχωρήσεις μας προς την Τουρκία έχουν θεωρηθεί ως δεδομένο και αυτονόητο από όλους τους Ευρωπαίους. Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος προβαίνει στη διευκρίνηση.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr