"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
16 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Ίσως είναι υπερβολικό αυτό που σας ζητούμε! Αλλά, είμαστε εφημερίδα και πρέπει να κυκλοφορήσουμε και πάλι. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την τόση σοβαρή ενόχληση που σας έχουμε προκαλέσει, άν και το λάθος δεν ήταν προσωπικώς δικό μας. Προτιμούμε να μας απορρίψετε, αφού μας διαβάσετε. (X.Z.Κ. τηλ. 017229547)
 
Η διάσπαση του «μετώπου» των εκδοτών
Οι νέες δημοσκοπήσεις, κατά πολύ χειρότερες των προηγουμένων για την κυβερνητική παράταξη, οδήγησαν στην επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του τύπου, ή μάλλον των συγκεκριμένων εκδοτών που «επέτρεψαν» τη δημοσίευσή τους· άλλοι εκδότες, έντυποι και ηλεκτρονικοί, αναπαρήγαγαν την πολεμική του πρωθυπουργού, εμφανίζοντας τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων ως χαλκευμένα. Το οικονομικά προβλήματα των εκδοτών είναι δύσκολα και δυσεπίλυτα· άλλοι τα έχουν σε εκρηκτική μορφή, άλλοι σε κάπως ηπιότερη, καλυπτόμενοι από ποιάς τινας παραχωρήσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η υποταγή πολλών στην εξυπηρέτηση της άνωθεν προπαγάνδας· το δεύτερο είναι η χαώδης μορφή των εκδοτικών προβλημάτων, τα οποία αδυνατεί να ικανοποιήσει ο πρωθυπουργός.
 
Ο βοηθός λογιστού

Όταν ένας πολιτικός, απολογούμενος για την καταγεγραμμένη αποτυχία της πολιτικής του, αναφέρει το τί έχει κάνει, τότε γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει κάνει ελάχιστα και προσπαθεί να τα μπαλώσει· όταν, αναφέρει τις «δουλειές» που έκανε την προηγουμένη ημέρα, τότε δεν είναι πολιτικός, αλλά βοηθός λογιστού. Και όταν επιμένει στη λογική αυτή, τότε αποδεικνύει ότι το πιστεύει ότι είναι βοηθός λογιστού κάποιου άλλου. Οι ηγέτες δεν διεκπεραιώνουν κάποια προβλήματα την ημέρα, αντιμετωπίζουν όλα τα εκκρεμή για την ημέρα προβλήματα· δηλαδή, ο Θεμιστοκλής να έλεγε στη Σαλαμίνα, έκανα όσες δουλειές μπορούσα σήμερα, τις υπόλοιπες αύριο! Στην κυβέρνηση επικρατεί η υπαλληλική νοοτροπία· ίσως έχουν ταυτιστεί με τους κρατικοδίαιτους κομματικούς. Υπεύθυνοι πολιτικοί δεν είναι, δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό λείπει.

 
Νοοτροπία φυγής
Απολογούμενος ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να πει μερικές αλήθειες· ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα κινείται με ρυθμό 4,5% και ζήτησε να δούμε τις άλλες κοινοτικές χώρες που έχουν υψηλότερο πληθωρισμό. Ανέφερε άλλα παραδείγματα με την ίδια λογική, πόσοι είναι χειρότερα από εμάς· το κριτήριο έχει σημασία: απουσιάζει η άμιλλα, και φυσικά πολύ περισσότερο η ευγενής άμιλλα, και το μέτρο συγκρίσεως είναι προς τα κάτω. Αφού υπάρχουν άλλοι που έχουν χειρότερους δείκτες στο συγκεκριμένο ζήτημα, άρα εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν είμαστε χειρότερα· στην πραγματικότητα παίρνει το χειρότερο δείκτη από τις άλλες χώρες και τον συγκρίνει με τον αντίστοιχο δικό μας. Αυτή είναι η νοοτροπία της φυγής από την πραγματικότητα· αρνείται την ανάληψη της ευθύνης, πολιτικής και προσωπικής.
 
Οι εθνοσωτήρες
Η δεύτερη χούντα και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό αρχηγός της, είχαν την εντύπωση  ότι αυτοί μόνο και κανένας άλλος γνώριζαν το καλό του τόπου· πίστευαν ότι είναι οι εθνοσωτήρες πολύ περισσότερο και από τους ομοϊδεάτες τους της πρώτης χούντας. Ως άτομα μοναχικά και ιδεόληπτα δεν άκουγαν κανέναν άλλον, εκτός από τον εαυτό τους και μερικούς επιτηδείους οι οποίοι είχαν προσκολληθεί πάνω τους και έλεγαν ότι γνώριζαν τα πάντα, το τί ήθελαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες· η υπονόμευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η ανάκληση της μεραρχίας της Κύπρου, ήταν αποτέλεσμα των άνωθεν εντολών και της καχυποψίας των δικτατόρων· το πραξικόπημα είχε και ένα άλλο επιπρόσθετο χαρακτηριστικό: την έμμονη ιδεοληψία του αρχηγού της δεύτερης χούντας.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Απιστείν τοις φίλοις
Το κύριο χαρακτηριστικό της τυραννίας είναι η πλήρης καχυποψία του τυράννου, των τυραννευόντων και των γνωστών των· η ελευθερία της γνώμης, η κριτική, η ισηγορία είναι αδιανόητες, όπως καταγράφεται από την ιστορία για όλες τις τυραννίες. Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη δημοκρατία και στην τυραννία είναι αυτή· η δημοκρατία προϋποθέτει και απαιτεί την κριτική, «πολίτης ουδένος των άλλων ορίζεται ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής», ο πολίτης δεν ορίζεται με κανέναν άλλον όρο, παρά με τη συμμετοχή στην άσκηση της κριτικής και στην άσκηση της εξουσίας· το προέχον στη δημοκρατία είναι η κριτική, η οποία, όταν είναι αμοιβαία, τότε θεμελιώνει και τη φιλία. Η απιστία μεταξύ των φίλων  είναι ίδιον της τυραννίας, καθώς όλοι επιθυμούν την ανατροπή της, αλλά ελάχιστοι το επιτυγχάνουν· «τυραννικόν δε το μάλιστ’ απιστείν τοις φίλοις, ως βουλομένων με πάντων δυναμενων δε μάλιστα τούτων»
 
«Φίλοι» και Ηρακλειδείς
Η διάσπαση στην κορυφή της κυβερνητικής παρατάξεως είναι πλέον περισσότερο από δεδομένη· ο πρωθυπουργός αγνοεί και αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και επιρρίπτει την ευθύνη στους εκδότες που επιτρέπουν τη δημοσίευσή τους· το αντίπαλο δέος στην παράταξη, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, τις χαρακτηρίζει σαφείς προειδοποιήσεις που επιβάλλουν την αλλαγή της πολιτικής· ο εμπνευστής της πολώσεως πριν από τρεις μήνες, πάνω στα Δολιανά, διαφοροποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και οι «φίλοι» του εισηγητές της επισπεύσεως του συνεδρίου. Το σημαντικό, όμως, είναι η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος εκφράζεται μέσω του συγκεκριμένου εκδότου που φιλοξενεί τις δημοσκοπήσεις, αλλά και κατηγορεί τους περί τον πρωθυπουργό Ηρακλειδείς· ένα μήνα πριν, κατά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στου Μαξίμου ήλπιζαν στη θερινή ραστώνη. Έχουν αρχίσει οι διακοπές και ανεβαίνει ο πολιτικός πυρετός αντί να κοπάζει, και μάλιστα επικίνδυνα.
 
Η «σύγχρονη» Τουρκία
Ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας και πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών κ. Κεμάλ Ντερβίς, επέτυχε την αποδέσμευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της πρώτης δόσεως των δανείων που έχει εγκρίνει προς τη χώρα· είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική: ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλεως η καθοδική πορεία είναι δεδομενη. Το χειρότερο είναι ότι, οι υποσχέσεις για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπουν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις του τουρκικού κράτους και της οικονομίας, οδήγησαν σε κρίση την επισφαλή κυβέρνηση της χώρας· η άρση των επιφυλάξεων των Ισλαμιστών, έφερε την αποδέσμευση της πρώτη δόσεως των διεθνών δανείων. Δεν  έφερε, όμως, και την εφαρμογή των μέτρων και ακόμη λιγότερο τις αλλαγές· έφερε μόνο πιο κοντά στη σύγκρουση των αντιτιθεμένων συμφερόντων στρατού, ισλαμισμού και ανανεωτών. Όλα έποντα! 
 
Επικίνδυνη ηρεμία
Στα Σκόπια και στο Κοσσυφοπέδιο επικρατεί ανησυχητική, άν όχι επικίνδυνη, ημερία· οι λίγες πληροφορίες που έρχονται μιλούν για ανασυγκρότηση των ενόπλων Αλβανών, ενώ οι συνομιλίες, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων συνεχίζονται. Από την άλλη πλευρά, εντός της εβδομάδος θα ορκιστεί ο πρώτος πρώην εστεμμένος ως πρωθυπουργός σε μία χώρα, στη Βουλγαρία, με πληθώρα υποσχέσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς και αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών, ενώ στην Αλβανία, οι Σοσιαλιστές με τις διασυνδέσεις τους με τον Ουτσεκά, εξέρχονται ενισχυμένοι με την εκλογική τους νίκη. Έχει κανείς την εντύπωση ότι κάτι άλλο έρχεται. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Εθνικής Αμύνης επέλεξε συνοριακό φυλάκιο προς την Αλβανία, για να προειδοποιήσει τους Ουτεσκάδες και όποιους τρίτους· φαίνεται ότι κάτι γνωρίζει ο κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος, ως εκ της θέσεώς του, και σπεύδει να προλάβει. 
 
 
Η νέα εξέγερση
Το φαινόμενο της νέας εξεγέρσεως στις πλούσιες χώρες του κόσμου δεν έχει μακρά ιστορία· τρία χρόνια πριν άρχισε στο Σηάττλ των Ηνωμένων Πολιτειών και γρήγορα επεκτάθηκε στην Ευρώπη. Ως τακτική, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αριστεράς, της κομμουνιστικής, της άλλης· ως στρατηγική, της λείπει η θεωρητική σύλληψη, η οποία θα μετατρεπόταν σε ιδεολογία της νέας εξεγέρσεως. Δεν είναι τυχαίο αυτό· η επανάσταση της πληροφορικής και των διαδικτύων, παρ’ όλο ότι προϋποθέτει και απαιτεί την πιο ριζοσπαστική αλλαγή της καθημερινής πρακτικής του ανθρώπου, από την εποχή της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, δεν συνοδεύεται και από την απαραίτητη θεωρητική επεξεργασία. Όλα κρίνονται και αξιολογούνται με τη θεωρητική προσέγγιση της βιομηχανικής εποχής· η υστέρηση της εποχής κρίνεται στη Γένοβα.
 
Η επιλογή του Πεκίνου
Η ανάθεση στην κινεζική πρωτεύουσα της διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ιστορική· η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και η αναδυόμενη κυρίαρχη δύναμη εισέρχεται στο χώρο των πολυτελών και φαντασμογορικών εκδηλώσεων της εποχής μας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον προς άλλες περιοχές και προς νέους παράγοντες επηρεασμού της διεθνούς πολιτικής· οι Αμερικανοί ήθελαν να αποτρέψουν την επιλογή του Πεκίνου, προβάλλοντας το θέμα της παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Όχι ότι δεν γίνεται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν γίνεται μόνο στην Κίνα, και μάλιστα δεν προκρίνεται το θέμα αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά για πολιτικούς· αυτός ο άξονας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πλήττεται με τη χειραφέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr