"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
18 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Ίσως είναι υπερβολικό αυτό που σας ζητούμε! Αλλά, είμαστε εφημερίδα και πρέπει να κυκλοφορήσουμε και πάλι. Λυπούμεθα πάρα πολύ για την τόση σοβαρή ενόχληση που σας έχουμε προκαλέσει, άν και το λάθος δεν ήταν προσωπικώς δικό μας. Προτιμούμε να μας απορρίψετε, αφού μας διαβάσετε. (X.Z.Κ. τηλ. 017229547)
 
Η νέα εκκίνηση προέχει
Οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν ως αιτία πλέον την παράταση της παραμονής της κυβερνήσεως στην εξουσία· αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία. Το πρωτεύον είναι το πώς θα βρίσκεται το κυβερνόν κόμμα, όταν κλείσει ο κύκλος της εξουσίας· πολλοί φοβούνται ότι,  μπορεί το κυβερνόν κόμμα να βρίσκεται σε τέτοια κατάρρευση που να μην είναι σε θέση να ανακάμψει. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι φοβούνται ότι, στο τέλος του κύκλου το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει και ως αντιπολίτευση· πολιτικές αλλαγές όμως, και πρόωρες εκλογές, μπορεί να το επιτρέψει να ανακάμψει και να βρίσκεται σε επίπεδο νέας εκκινήσεως μετά τη βέβαιη εκλογική ήττα
 
Η έμπρακτη αυτοδικία

Η αυτοδικία του ηρωικού πατέρα του Βόλου εναντίον του εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος προμήθευε τη δόση του στο ανήλικο παιδί του είναι τραγική ιστορία· ο μαρτυρικός πατέρας αναλαμβάνει προσωπικά την εξυγίανση της κοινωνίας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Το χειρότερο είναι η απόδειξη ότι το κράτος, η αστυνομία, άν ήθελαν μπορούσαν πολύ εύκολα να καταπολεμήσουν τη μάστιγα των ναρκωτικών· όταν ένας απλός πατέρας, μπορεί και εντοπίζει και συλλαμβάνει τον έμπορο ναρκωτικών, πώς δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και η τοπική αστυνομία; ¶ν δεν μπορεί, τότε αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να εκτελέσει την αποστολή της, ή ότι δεν της το επιτρέπει η πολιτική εξουσία· όσο σκληρό και άν είναι αυτό, είναι το λογικό και το πολιτικό συμπερασμα.

 
Ο ρόλος του Καζακστάν
Επισκέφθηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος Ναρουσλάν Νεζασμπάγεφ του Καζακστάν, της πιο ισχυρής τουρκμανικής χώρας της Κεντρικής Ασίας· ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, έφυγαν για τη Μόσχα, δια τελετάς, και μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, προσπάθησε να αναπληρώσει το κενό. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τη ματαίωση της επισήμου επισκέψεως στην Κίνα τον περασμένο μήνα, που ο κ. Κ. Σημίτης περιφρονεί με παρόμοιο τρόπο τα διεθνή ερείσματα της χώρας· οι ισλαμικές δημοκρατίες της περιοχής, μετά τις περιπλανήσεις τους προς τους Αμερικανούς και προς τους Τούρκους, αναζητούν νέες προσβάσεις  με την προσέγγιση προς τη Μόσχα. Η Αθήνα μπορεί να τους προσφέρει αρκετή συμπαράσταση και να αντλήσει πάμπολλα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Γιατί το αρνείται;
 
Η εξομάλυνση
Ο Έλλην πρεσβευτής στη Λευκωσία κ. Χρ. Παναγόπουλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γλαυκ. Κληρίδη και τον διαβεβαίωσε ότι, το Κυπριακό αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και ότι επιμένει η κυβέρνησή του στην απόφαση του Ελσίνκι, ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει την ένταξη των νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άν δεν συνοδευτεί και από την ένταξη της Κύπρου. Ήταν απαραίτητη η διευκρίνιση αυτή, επειδή στην Κύπρο, το άσχημο ζεϊμπέκικο, υπό τας επευφημίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και η ενδοτική στάση απέναντι στην ¶γκυρα, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία· το χειρότερο είναι ότι επιτείνεται το ασταθές πολιτικό κλίμα στην Αθήνα και κανείς δεν γνωρίζει τις αυριανές εξελίξεις.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Μηδενί χαίρειν…
Στην καθημερινότητα ο τύραννος δεν ανέχεται την έκφραση της χαράς και της αισιοδοξίας της ζωής, αντίθετα προτιμάει τους πονηρούς, όπως είναι και ο ίδιος, για να κάνει τις βρώμικες δουλειές του· «και χρήσιμοι οι πονηροί εις τα πονηρά, ήλω γαρ ο ήλος, ώσπερ η παροιμία», γράφει ο φιλόσοφος. Πάει με τους πονηρούς, όπως λέει η παροιμία, «ήλος ήλω εκκρούεται», το καρφί με το καρφί  βγαίνει· εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι η ευτυχία και η ελευθερία των πολιτών. «και το μηδενί χαίρειν σεμνώ μηδ’  ελευθέρω τυραννικόν». Μόνο στον εαυτό του επιτρέπει την «ελευθερία» δράσεως ο τύραννος, ενώ ο αξιοπρεπής και ελεύθερος του αφαιρεί την υπεροχήν του, όπως καταλύει και τη δεσποτική του εξουσία· «Αυτόν γαρ είναι μόνο αξιοί τοιούτον ο τύραννος, ο δ’ αντισεμνύμενος και ελευθεριάζων αφαιρείται την υπεροχήν και το δεσποτικόν της τυραννίδος». Προσθέτει στην εικόνα ο Αριστοτέλης.
 
«Γαία πυρί μιχθήτω»
Στη Βόννη της Γερμανίας άρχισε νέα διεθνής σύνοδος για την επικύρωση της Συνθήκης του Κυότο, η οποία προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος· είναι το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της υφηλίου από το εφιαλτικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αρνείται να επικυρώσει τη συνθήκη, επειδή δεν την θεωρεί «ικανοποιητική» για τη χώρα του, παρ΄ όλο που αυτή εκπέμπει το 25% του διοξειδίου του άνθρακος της γης· αντίστοιχη στάση τηρούν και οι Ιάπωνες, η ψήφος των οποίων είναι απαραίτητη για την διεθνή θέσπιση της συνθήκης. Το χειρότερο είναι άλλο: οι δοκιμές για το σύστημα αντιπυραυλικής αμύνης, που εγκαινιάζουν οι Αμερικανοί, θα προκαλέσει την πολλαπλάσια επιδείνωση του φαινομένου· για λόγους δομής της εξουσίας του ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται την επικύρωση της Συνθήκης του Κυότο και εφαρμόζει το αντιπυραυλικό σύστημα. Και «γαία πυρί μιχθήτω».
 
¶σφαιρες δοκιμές
Η εισαγωγή της Μοτορόϊλ στη Χρηματιστήριο καλύφθηκε μόνο κατά 33% και κάλυψε τα 22 δις δραχμές από τα 66 που ζητούσε η εταιρεία· τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, με κύριο μέτοχο τη σαουδαραβική Αράμκο που τα θεωρεί ως βήμα για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, υπέστησαν μείωση του γοήτρου τους. Είχε ανάγκη από 66 δις δραχμές μία εταιρεία με κύκλο εργασιών μερικά τρις και με τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στο κόσμο πίσω της; Δύσκολη η απάντηση· το πιθανώτερο είναι να δέχθηκε, η ελληνική εταιρεία, κυβερνητική παράκληση, έναντι κάποιων αδήλων διευκολύνσεων. Το αποτέλεσμα μετράει· ούτε η Μοτορόϊλ, δεν προσήλκυσε τα κεφάλαια των μικροαποταμιευτών. Ποιός μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα; Μάλλον ουδείς· οι εσωκυβερνητικές συγκρούσεις επιδεινώνουν  το ήδη νοσηρό κλίμα. Η Νέα Δημοκρατία το έχει αντιληφθεί αυτό και έχει θέση το κόμμα σε επιφυλακή· είναι δύσκολες και πονηρές οι μέρες.
 
Πούτιν και Σημίτης
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν είχε τα θετικά της αποτελέσματα, αλλά και κατέδειξε και τις αδυναμίες μας· η Μόσχα επαναβεβαίωσε τη θέση της, για τη λύση του Κυπριακού, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Πύργου-Αλεξανδρουπόλεως και για το σεβασμό των συνόρων στα Βαλκάνια, άλλα ο κ. Κ. Σημίτης δεν τόλμησε να αποδεχθεί τη ρωσσική  πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών στην περιοχή. Κατέδειξε τα όρια της εξωτερικής του πολιτικής και το φόβο του αποδεσμεύσεως από την αμερικανική επικυριαρχία· ο ρόλος μας συρρικνώνεται συνέχεια στις γειτινοκές χώρες, όπου κρίνονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι βέβαιο ότι στα Σκόπια,  στο Κοσσυφοπέδιο κρίνονται πολλά· ο ρόλος της Ελλάδος είναι καθοριστικός, αρκεί να τον αξιοποήσουμε.  Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ, χωρίς τις παραχωρήσεις της Θεσσαλονίκης δεν γίνεται· ουδέποτε χώρα παραχωρεί το έδαφος της χωρίς να έχει παρουσία για τα τεκταινόμενα.
 
 
Ρωσσία και Κίνα
Η υπογραφή στη Μόσχα, από τους προέδρους Κίνας και Ρωσσίας, Ζιάνγκ Ζεμίν και Βλαδίμηρο Πούτιν, της νέας Συνθήκης φιλίας και συνεργασίας, ανοίγει νέα προοπτική στη διεθνή πολιτική· δύο μεγάλες χώρες συνδέονται με συμμαχία η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο της αντιπυραυλικής ασπίδος της Αμερικής, αλλά και τον άλλο πόλο απέναντι στην κυριαρχία των ΗΠΑ. Η παραγωγή συγχρόνου πολεμικού υλικού στη Ρωσσία είναι δυνατή, αλλά ανταγωνιστική προς την αμερικανική· το Πεκίνο διατηρεί και επεκτείνει τη δική του σφαίρα επιρροής στην Ασία. Η κλιμάκωση αυτών, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε νέας μορφής ψυχρό πόλεμο, κάτι που μάλλον επιθυμούν οι Αμερικανοί· αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την  ανθρωπότητα, για την επιβίωσή μας.
 
Ο τουρισμός στην Κύπρο
Η μεγαλόνησος έχει έτοιμη την υποδομή της για την υποδοχή τριών εκατομμυρίων τουριστών εφέτος· δηλαδή οι τουρίστες θα είναι τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι του πληθυσμού της Κύπρου. Στην Ελλάδα, αναμένουμε ο τουρισμός να φθάσει τα 12 έως 13 εκατομμύρια, μόλις 20% πάνω από τον πληθυσμό μας, όσο έχει αυξηθεί ο τουρισμός τα τελευταία είκοσι χρόνια· είναι απόδειξη και αυτό της υποτιθεμένης αναπτύξεως της χώρας αυτά τα χρόνια. Καλώς ή κακώς η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της αναπτύξεως της χώρας και της αξιοποιήσεως των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρώπη· τελικά, τα κονδύλια αυτά που διετέθησαν για την ανάπτυξη της χώρας που πήγαν; ποιοί τα οικειοποιήθηκαν; Αυτονόητη η απάντηση, αλλά πρέπει και να τύχει της επισήμου παραδοχής.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr