"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
25 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αρκετά σας έχουμε κουράσει και σας έχουμε περιπλέξει με τις περιπέτειές μας. Καιρός είναι να ξεκουραστούμε όλοι μας· να πάμε διακοπές και να αφεθούμε στην ηρεμία και την περισυλλογή. Κλείνουμε στις 27 Ιουλίου και τα ξαναλέμε στις 27 Αυγούστου. Καλές διακοπές.
 
Οι εκδότες και οι επίγονοι
Την ημέρα της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας στη χώρα, πριν από είκοσι επτά χρόνια, επέλεξε ο πρωθυπουργός και επισκέφθηκε τον τόπο της εξορίας επί δικτατορίας Γιάρο, όπου και υποσχέθηκε την ανέγερση ειδικού μνημείου· την ημέρα αυτή επέλεξε και «φίλος» του εκδότης για να αποκαλύψει ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν στις ιταλικές καταστάσεις με τους Έλληνες οι οποίοι θα πήγαιναν και θα διαδήλωναν στη Γένοβα. Χειρότερο πλήγμα δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί ο πρωθυπουργός από στενό του «φίλο»· την ίδια μέρα επιλέγει και ο πρόεδρος της Βουλής να ανακοινώσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι έχει καλέσει τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως να ενημερώσει το σώμα επί του θέματος. Ο επίγονος ελπίζει να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός
 
Οι πολιτικοί όροι

Ο πρώην υπουργός και πληθωρικός πολιτικός της Δυτικής Αττικής, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε κάτι πολύ σημαντικό: δεν υπάρχουν προσωπικοί λόγοι αντιδικίας, αλλά ανάγκη συνθέσεως των πολιτικών όρων, αν συνεχίσει ο πρόεδρος να είναι πρωθυπουργός. Ό έστι μεθερμηνευόμενον, ότι είναι και η ουσία της διαφωνίας· κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την προεδρία του κ. Κ. Σημίτη στο κόμμα ή την πρωθυπουργία του στην πολιτεία. Όρους για την επίτευξη νέας πολιτικής συνθέσεως ζητούν όλοι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή· αυτή είναι η έννοια της ανάγκης διαμορφώσεως νέου πολιτικού κειμένου, όπως υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Θ. Πάγκαλος. Έχει την άνεση να αποδεχθεί το νέο κείμενο ο πρωθυπουργός; Το δίλημμα.

 
Ο ψυχολογικός παράγων
Η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή έχει ιδιαίτερη σημασία· ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε το Κοινοβούλιο για να συζητήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον πλέον αρμόδιο και επικυρίαρχο της οικονομίας μας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Η παροδική και μετά παρεμβάσεων άνοδος του δείκτου του Χρηματιστηρίου ελάχιστη σημασία έχει για την ελληνική οικονομία· η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς την οικονομία και κυρίως η αίσθηση ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και άρα, αποκαθίστανται ομαλοί όροι στην οικονομική ζωή του τόπου, είναι το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι δύο άνδρες με τη συνάντησή τους. Πολιτική είναι η σημασία της συνατήσεως
 
Η Ορθόδoξος μουσική
Κάποιοι μοναχοί, με τη ροκ μουσική τους έχουν γίνει διάσημοι και περιφέρονται τον Ελληνισμό εισπράττοντες τα εκ των πωλήσεων της «μουσικής» του παραγωγής· η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός επιβίωσαν και εξέφρασαν την πίστη τους, στους δύσκολους χρόνους των μεγάλων αιρέσεων και των τρομερών εισβολών των βαρβάρων, χάρις στη μουσική τους αρμονία. «Δια της ευφωνίας και της ευρυθμίας της ελληνικής κατεπολεμήθησαν αι αιρέσεις», γράφει ο διδάσκολος του γένους και μέγας ελληνιστής και φιλόσοφος Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων· η ικανότης αντιστάσεως της εκκλησίας έχει μειωθεί τόσο, ώστε εκφράζεται η μουσική των αιρέσεων μέσα από τα δικά της μοναστήρια; Η απήχηση στη νεολαία είναι παροδική και εφήμερη, η αδυναμία της εκκλησίας μετράει.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Στρατηγείν μη τυραννείν
Όταν ο Ισοκράτης, στον «πανηγυρικό» του πλέκει το εγκώμιο της αθηναϊκής δημοκρατίας την εποχή της παρακμής της γύρω στο 380 π. Χ., επιμένει στην υπογράμμιση των σχέσεων των Αθηναίων προς τους άλλους Έλληνες· υπηρετούσαν και δεν εξύβριζαν τους άλλους Έλληνες, και πίστευαν ότι έπρεπε να είναι στρατηγοί αυτών, αλλά να μην τους τυραννούν, και μάλλον επιθυμούσαν να θεωρούνται ηγεμόνες των ή να είναι δεσπότες και σωτήρες να αποκαλούνται αλλά όχι και καταστροφείς· «θεραπεύοντες αλλ’ ουχ’ υβρίζοντες τους Έλληνας, και στρατηγείν οιόμενοι δειν αλλά μη τυραννείν αυτών, και μάλλον επιθυμούντες ηγεμόνες ή δεσπόται προσαγορεύεσθαι και σωτήρες αλλή μη λυμεώνες αποκαλείσθαι». Υπήρξαν υπερβολές κατά την άσκηση της αθηναϊκής ηγεμονίας, αλλά η ισότης όλων των Ελλήνων ήταν ο κύριος άξων της πολιτικής της· αποτελεί υποθήκη για την ελληνική ιστορία ο πανηγυρικός. Η ανγόηση της υποθήκης στρέφεται κατά των υβριστών της.
 
Η αγαστή σύμπλευση
Όσα κι άν ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η συνεργασία της με τις ιταλικές αστυνομικές αρχές ήταν αγαστή και «αποτελεσματική»· Ιταλοί μυστικοί πράκτορες ήρθαν στην Ελλάδα, στην Πάτρα, στην Αθήνα και συνεργάστηκαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους· ονόματα «υπόπτων» Ελλήνων που θα πήγαιναν στη Γένοβα παραδόθηκαν στους Ιταλούς· Έλληνες πράκτορες πήγαν στο ιταλικό λιμάνι και «βοήθησαν» τους Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Τα όσα λέγονται εκ των υστέρων, είναι δικαιολογίες για μετάδοση από τον ελεγχόμενο τύπο· η εθνική υπερηφάνεια και η δημοκρατική ευαισθησία επέβαλαν να διαφωνήσει η χώρα μας, κατά τη σύνοδο των υπουργών Δημοσίας Τάξεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και να μην αποδεχθεί την μερική και μεροληπτική κατάργηση της Συνθήκης του Σένγκεν. Εκεί κρίθηκε η «δημοκρατική» κυβέρνηση, όπως και στην απουσία των υπουργών μας από τη διάσκεψη της Βόννης για το περιβάλλον. Μην ενοχληθούν οι Αμερικανοί φίλοι μας!
 
Η κατάσταση στην Κύπρο
Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναδιπλώνεται πλέον και μάλλον προετοιμάζεται για την επιστροφή του στις διακοινοτικές συνομιλίες· οι λόγοι είναι πολλοί: ο πρώτος, η σχετική ευχή την οποία διατύπωσαν οι Οκτώ στη Γένοβα -το μόνο ίσως θετικό της συναντήσεώς των- και οι πιέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προς την ¶γκυρα να επιστρέψει στο διάλογο που διαξέγεται στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέως του οργανισμού. Τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα· η επιστροφή δεν σημαίνει και συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος. Μάλλον το αντίθετο· η Κύπρος λαμβάνει συνέχεια άριστα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέχει παρασάγγας από τη δεύτερη υποψήφια χώρα· η πολιτική κατάσταση στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της νήσου και στην  Τουρκία είναι τέτοια που δεν ευνοεί τις όποιες παραχωρήσεις για λύση του προβλήματος. 
 
Πολλοί οι νεκροί
Η κατάσταση στα Σκόπια εκφεύγει ίσως από κάθε έλεγχο· οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων Αλβανών και των κυβερνητικών δυνάμεων πλησιάζουν τους δέκα, ενώ οι μάχες διεξάγονται και μέσα στην πόλη του Τετόβου και με τη συμμετοχή απλών πολιτών από τις δύο πλευρές. Οι μεγάλες δυνάμεις, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, έχουν αφήσει τους ενόπλους Αλβανούς να δρούν ανεξέλεγκτα στο Κοσσυφοπέδιο στα Σκόπια, ενώ έχουν θέσει υπό κατάσταση προτεκτοράτου την κυβέρνηση του κρατιδίου, την οποία οι ίδιοι έχουν «στήσει» πριν από δέκα χρόνια· οι εξελίξεις λαμβάνουν πλέον δραματικό χαρακτήρα· Όταν οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων του κρατιδίου είναι τόσο χαλαρές, το αίμα που χύνεται τις διευρύνει και καθιστά τις διαφορές αγεφύρωτες· αυτή την απλή ιστορική αλήθεια αγνοούν ή δείχνουν ότι την αγνοούν οι μεγάλοι. Εκτός και άν όλα αυτά είναι κινήσεις ενός προδιαγεραμμένου σχεδίου
 
 
Νίκη των Ευρωπαίων
Η εμμονή των Ευρωπαίων ως προς την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κυότο, για την προστασία της υφηλίου από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελεί τιμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση· επέμειναν σε συμβιβαστικές λύσεις, αποδέχθηκαν παραχωρήσεις προς τους Ιάπωνες, ώστε να περισωθεί το Πρωτόκολλο και να μην ναυαγήσει η πρώτη προσπάθεια κατά τη γέννησή της. Ήδη, μετά τις παραχωρήσεις αυτές και με την επικύρωσή του και από την Ιαπωνία, το Πρωτόκολλο θα γίνει διεθνής νόμος τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να σεβασθούν και οι χώρες που δεν την έχουν υπογράψει, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο· η εφαρμογή της είναι άλλο θέμα. Πολιτικά, οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι κάπου έχουν κι αυτοί φωνή· προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα στους λαούς τους.
 
Η ώρα της αληθείας
Σε λίγα χρόνια θα έρθει η ώρα της αληθείας για το Πρωτόκολλο του Κυότο και την εφαρμογή του· οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος στη γη, δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωσή του από τις άλλες χώρες, πρέπει να εφαρμοσθεί· τότε θα τεθεί και το κρίσιμο πρόβλημα. Θα δεχθούν οι Αμερικανοί τους περιορισμούς στην παραγωγή τους και στις άλλες δραστηριότητές τους; ¶ν ναι, γιατί δεν το έκαναν από τώρα, ώστε να μην δέχονται και τη διεθνή κατακραυγή; ¶ν όχι, τότε ποια διεθνής δύναμη θα τους το επιβάλλει; Αλλά, άν γίνει και αυτό, τότε πώς θα επικαλούνται τη διεθνή νομιμότητα για όποια μικρή χώρα παρανομεί;
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr