"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
1 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Το πολιτικό κενό
Για πολιτικό κενό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδ. Κυριακόπουλος, κατά την ετήσια σύνοδο του συνδέσμου και με την παρουσία του Προέδρου της Βιομηχανίας κ. Κ. Στεφανόπουλου· η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή και συνοδεύτηκε από στοιχεία ότι η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρόμοιες κατηγορίες απευθύνει και ο ΟΟΣΑ, ο διεθνούς κύρους οργανισμός, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα, ότι καθυστερεί στην εφαρμογή των αποφάσεων και επιβάλλεται απεμπλοκή από ειδικά συμφέροντα· δηλαδή, είναι αδύναμη, άβουλη η κυβέρνηση και δέσμια της διαπλοκής. Ο πρωθυπουργός ψέλλισε μερικά πράγματα και κατηγόρησε τους άλλους ότι δεν συνεργάζονται μαζί του· δικαιολογίες. Η απάντηση αυτή δείχνει την αυταρχική νοοτροπία του κ. Κ. Σημίτη· την άμεση εξάρτησή του από τα συμφέροντα της διαπλοκής· την πλήρη αποκοπή του από τις παραγωγικές τάξεις.
 
Τα σκοτεινά οράματα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αποκαλυπτικός κατά τη συζήτηση στην αρμοδία Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για την πάταξη της τρομοκρατίας· ζήτησε να γίνει δικάκριση μεταξύ των κοινών δολοφόνων και εκείνων που έχουν όραμα. Έγινε πανδαιμόνιο και ο κ. Μιχ. Σταθόπουλος κατηγόρησε τους άλλους ότι παρερμήνευσαν τις δηλώσεις τους· επικαλέσθηκε εκείνους που έχουν κάποια ιδεολογία και αυτούς λέει εννοούσε, σαν να έχει ιδεολογία η τρομοκρατία. ¶ν μείνει για κάτι γνωστός ο υπουργός είναι για τις τόσες ανακλήσεις τους· συνέχεια κάνει δηλώσεις, ταυτότητες, πολιτικός γάμος, οράματα τρομοκρατών και ανακαλεί αμέσως μετά. Τίποτε, όμως, δεν αναφέρει για τις ευθύνες του ως προς τις αποδράσεις των ισοβιτών Πάσσαρη και Παπαδόπουλου· οι ανακρίσεις συνεχίζονται ή τελείωσαν με κάποιους υπαλλήλους να τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι υπεύθυνοι της τρομοκρατίας διαφεύγουν, οι έρευνες βρίσκονται στα σκοτεινά· παρ΄ όλα αυτά η μέριμνα για την ιδεολογία τους είναι εμφανής.
 
Η Τσαμουριά
Οι ένοπλοι Αλβανοί που επιχειρούν τις επιδρομές τους στα Σκόπια, είναι αποκαλυπτικοί: δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εισβάλουν και στην Ήπειρο, στην Τσαμουριά την οποία «διεκδικούν» οι εξτρεμιστές Αλβανοί. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από εθνικιστές Αλβανούς· το πρόβλημα δεν είναι αυτοί, το πρόβλημα είναι εκείνοι που τους κινούν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος σπεύδει να υπακούσει στους υποκινούντας. Τα χρήματα και ο υπεράφθονος οπλισμός των Αλβανών προέρχεται από τα μεγάλα καρτέλ των ναρκωτικών και από τις αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες· ο κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση των δύο κυβερνήσεων ως προς τα προβλήματα της περιοχής. Δηλαδή, για τους Αλβανούς;
 
Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο
Η αγορά της Ιντεραμέρικαν από τον πορτογαλικό ασφαλιστικό όμιλο προκαλεί αντιδράσεις στη χώρα μας, που φθάνει ώς την παρέμβαση του εισαγγελέως· οπωσδήποτε, αν έγιναν κάποιες παρανομίες, πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας. Αλλά, μάλλον άλλοι λόγοι κινούν τις αντιδράσεις· πολλοί παράγοντες δεν θέλουν να φανεί ότι η μικρή Πορτογαλία, με την τόση καθυστέρηση σε σύγκριση με την Ελλάδα όταν πριν από δεκαπέντε χρόνια έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ, τώρα ανθεί και είναι σε θέση να εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό μας οργανισμό· αφού ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ είναι φυσικό αυτό και θα γίνει: Ο πιο ικανός και πιο ανταγωνιστικός θα αγοράσει τον άλλον· ας γίνουν ανταγωνιστικοί, το δημόσιο, οι επιχειρήσεις και μετά να διαμαρτύρονται. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
 
Η μελωδία
Η σημασία της μελωδίας στην Ορθοδοξία καθιερώθηκε τον τέταρτο αιώνα με τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας και τις συγκρούσεις με τις αιρέσεις· τη θεωτηρική πτυχή της περισσότερο από όλους πρώτος θεμελίωσε ο Μέγας Βασίλειος, με τη βαθειά ελληνική του παιδεία. Ο μουσικός Τιμόθεος -έζησε στις αρχές του τετάρτου π. Χ. αιώνος και μαζί με τον διδάσκαλό του τον Φρύνιν, άλλαξαν το ρυθμό της ελληνικής μουσικής- ήταν τόσο ικανός στην τέχνη του, ώστε μπορούσε και τον θυμόν να προκαλεί με την ορμητική και αυστηρά αρμονία, «ώ γε τοσούτον περιήν της τέχνης, ώστε και θυμόν εγείρειν δια της συντόνου και αυστηράς αρμονίας», αλλά και να χαλαρωνει και καταπραϋνει τον θυμόν όποτε ήθελε, «και μέντοι και χαλάν και μαλάττειν πάλιν δια της ανειμένης, οπότε βούλοιτο». Η επιμονή σε αυτά έχει σημασία· η σκληρή μουσική ροκ, είναι πολύ χειρότερη από τη σύντονο και αυστηρά αρμονία.
 
Οι εορτασμοί στην Πόλη
Οι Τούρκοι γιόρτασαν την ¶λωση της Κωνστνατινουπόλεως με λαμπρές τελετές και άλλες εκδηλώσεις αναπαραστάσεως των γεγονότων της εποχής εκείνης, όπως ήταν η καθέλκυση των πλοίων από το Βόσπορο στον Κεράτιο κόλπο· λογικό είναι το να γίνονται οι εορτασμοί αυτοί και είναι προς τιμήν τους το ότι ζουν ακόμη την ιστορική τους μνήμη. Η ¶λωσης της Βασιλεύουσης και η μετατροπή της σε πρωτεύουσα του οθωμανικού κράτους -έστω κι άν ήταν η σκιά της παλαιάς αυτοκρατορίας- έδωσε στην εξουσία τους παγκόσμιο χαρακτήρα· αυτή τη μετάβαση από φυλές και πρωτόγονη οργάνωση, σε μεγάλη αυτοκρατορία γιορτάζουν. Το θέμα που τίθεται είναι το άν ο εορτασμός συνάδει με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ¶γκυρας· οι εορτασμοί και η έξοδος του σεισμογραφικού σκάφους αυτήν την παράδοση εκφράζουν. Οι επίσημες διαβεβαιώσεις είναι άλλο πράγμα· δεν είναι βέβαιο ότι πείθουν κανέναν, εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
 
Οι εκρήξεις
Ένας βασικός κανόνας για τους πολιτικούς είναι η διατήρηση της ψυχριαμίας τους κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες· ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και από την προ εικοσαετίας εποχή που ήταν το Θείον Βρέφος, εφημίζετο για την ακλόνητη ψυχραιμία του. Ό,τι και άν γινόταν, ο κ. Κ. Λαλιώτης ήταν ανέκφραστος· ήταν σε θέση να απαντήσει ήρεμα σε όλους και την αρετή του αυτή είχε εκτιμήσει ο αρχηγός του και του είχε αναθέσει πολλές ευαίσθητες αποστολές στο εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του· με το παραμικρό καταφεύγει σε ύβρεις και κατηγορίες για ό,τι έχει κάνει η δεξιά τα χρόνια εκείνη που κυβερνούσε. Ευθύνες για τον ίδιο δεν αναγνωρίζει, παρά τα οκτώ χρόνια που είναι αρμόδιος για τα μεγάλα έργα· στάση που πολλά υποδηλώνει. Μήπως κάποιες διασυνδέσεις με τους εκτελεστές των έργων; Μήπως κάποια στοιχεία έχουν διαρρεύσει και σπεύδει να προκαταλάβει;
 
Οι αιγιαλοί
Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην επιχωμάτωση των αιγιαλών της ακτής του Σαρωνικού με σκοπό να πουλήσει τις εκτάσεις σε οικοπεδούχους, όπως θα κάνει και με τις βροχονησίδες, και να φορολογήσει και τις άλλες κατοικίες στην ακτή· η δικαιολογία ότι αποκτούν υπεραξία· θυμίζουν τα ευρήματα των Τούρκων βεζύρηδων, όταν το ταμείο τους άδειαζε. Αντί να ομολογήσει την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής και την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των τεραστίων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καταφεύγει σε φθηνά τεχνάσματα που μόνο το γέλιο προκαλούν· σκέπτεται τώρα να αλλάξει και την ελληνική γεωγραφία, τις ακτές στις οποίες έχει γραφεί η ελληνική ιστορία. Για την αποφυγή της καταστροφής του χώρου της νίκης του Μαραθώνος χρειάστηκε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή· πάλι οι Ευρωπαίοι θα σώσουν τις ελληνικές ακτές, θα σεβασθούν την ελληνική ιστορία. Οι τόσοι καθηγητές της κυβερνήσεως περί άλλα ασχολούνται.
 
Στις καλλένδες
Τελικά, το ασφαλιστικό παραπέμπεται στις ελληνικές καλλένδες· η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων απέδειξε ένα πράγμα: ότι διαφωνούν σε όλα. Για το λόγο αυτό όρισαν νέα συνάντηση το Σεπτέμβριο, μετά «τα μπάνια του λαού» και άν δεν έχει συμβεί τίποτε άλλο και άν παραμείνει στη θέση της η κυβέρνηση. Υπάρχει και ένας άλλος ευαίσθητος για τον πρωθυπουργό λόγος: το μάθημα που του έδωσαν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να του το επαναλάβουν, αύριο και μάλιστα τα εκατοντάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Προτίμησε, λοιπόν, να εμφανισθεί αναβλητικός, για αργότερα..
 
Οι φοιτητές
Χρόνια είχε να εμφανισθεί φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας· τις τελευταίες δεκαετίες το γνωρίζουμε μόνο από την αδυναμία των φοιτητικών οργανώσεων να μας πουν το τί ψήφισαν οι φοιτητές στις εκλογές τους. Εδώ και μία εβδομάδα ζούμε φοιτητικά επεισόδια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη· άν οι δρόμοι έχουν μνήμη, τότε θα διδάξουν στους φοιτητές το τί σημαίνει φοιτητικό κίνημα. Η αφορμή στις περιπτώσεις αυτές έχει δευτερεύουσα σημασία· είναι μόνο αφορμή. Οι αιτίες πολλές· η πανεπιστημιακή παιδεία δεν είναι παιδεία στα χρόνια μας, ούτε γνώσεις ούτε πτυχία προσφέρει. Όργανο είναι κακής πολιτικής προπαγάνδας. Αυτό είναι φασιστικό, όπως όλες οι μορφές ολοκληρωτισμού.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr