"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
8 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Ας πρόσεχαν

Αυτό ήταν το νόημα του σχολίου του πρωθυπουργού ως προς εκείνους που έχασαν την περιουσία τους στο Χρηματιστήριο πριν από δύο χρόνια· είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ελληνικού λαού ο κ. Κ. Σημίτης, υποτιθέμενος εκφραστής των δημοκρατικών δυνάμεων. Όλοι αυτοί «κάηκαν» πρόσθεσε, σαν να έκαναν κάτι μόνοι τους, σαν να μην  υπάγεται το Χρηματιστήριο υπό τον έλεγχο του κράτους και σαν να είναι επικυρίαρχη δύναμη στους υπηκόους της η κυβέρνηση· αυτοί που κάηκαν, όμως, είναι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες οικογένειες και ολόκληρη η ελληνική οικονομία η οποία ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητος. Αυτοί που κέρδισαν δεν είναι ο ένας δύο μικρολωποδύτες που είναι φυλακή, είναι τα εκατό περίπου φυσικά πρόσωπα που αποζούμησαν από το χρηματιστήριο δεκαπέντε τρισεκατομμύρια και τα διοχέτευσαν στο εξωτρικό. Για να αποφύγει αυτές τις καυτές ερωτήσεις δεν δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός.

 
Υπεροψία
Ο υπουργός Εξωτερικών, γόνος μεγάλης πολιτικής οικογενείας, είχε έμφυτη την ευγένεια και την προσήνεια· ήταν αυτό που τον διέκρινε από τον πατέρα του, ανεξαρτήτως των ακραίων έως επικινδύνων θέσεών του, σε θέματα της παιδείαςναρκωτικών και κυρίως εξωτερικής πολιτικής· η κοινή γνώμη του αναγνώριζε την καταδεικτικότητα αυτή. Η περιφρόνηση την οποία έδειξε προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι κάτι που υπερβαίνει κάθε όριο· ούτε ο πατέρας του δεν θα το έκανε αυτό, και φυσικά θα τρίζουν τα κόκκαλα του ομωνύμου παππού του. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες τον προωθούν και για πρωθυπουργό τον εξωθούν και σε παρόμοιες κινήσεις· το Κοινοβούλιο είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του υπουργού και του πρωθυπουργού. ¶ς το γνωρίζουν καλά όλοι τους· οι δημοκρατικές ρίζες, οι γνήσιες δημοκρατικές ρίζες που κρίνονται στην καθημερινή πρακτική και όχι οι ψευδεπίγραφες, είναι βαθειές στον ελληνικό λαό.
 
Η ινδική κάνναβις
Η Αστυνομία, δηλαδή η προϊσταμένη της πολιτική αρχή, ξάφνιασε πολλούς με τη νέα πρότασή της για την αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και κυρίως της ινδικής κάνναβης· είναι μάλλον συνέχεια της γνωστής παλαιάς προτάσεως του υπουργού Εξωτερικών, την οποία ασπάσθηκαν και μερικοί συνοδοιπορούντες με το Μέγαρο Μαξίμου βουλευτές. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αξίζει να υπογραμμισθεί με έμφαση μία πλευρά: το ελληνικό κράτος και η ελληνική αστυνομία, το μόνο που έχουν αποδείξει την  τελευταία εικοσαετία, είναι την πλήρη ανικανότητά τους· τώρα εμφανίζεται η Αστυνομία ότι, με τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, θα ελέγξει πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών. Μάλλον για αφελείς μας περνούνε όλους, και θέλουν να μας ρίξουν στάχτυ στα μάτια· κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή!
 
Η δικαιοσύνη
Η παρέμβαση του εισαγγελέως στην υπόθεση της τρομοκρατίας, και της δολοφονίας του Βρεταννού Ρίτσαρντ Σόντερς πριν από ένα χρόνο περίπου, είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη· η Αστυνομία, με όλες της τις διαβεβαιώσεις δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις ανακρίσεις και ούτε έχει ανακοινώσει τίποτε για το πόρισμα που έχουν υποβάλει οι ανακριτές της Σκώτλαντ Γυάρντ. Η κοινή γνώμη είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η Αστυνομία δεν πρόκειται να κάνει τίποτε· εμπιστοσύνη έχει μόνο στη δικαιοσύνη, η οποία δεν την έχει διαψεύσει καθόλου, παρά τις ελάχιστες παρατυπίες. Φυσικά το θέμα αυτό είναι το πιο δύσκολο της μεταπολιτευτικής εποχής και πρέπει να στηρίξει η ηγεσία της δικαιοσύνης τον αρμόδιο ανακριτή και εισαγγελέα· όλα θα κριθούν από τη στήριξη αυτή. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν. ¶ς περιμένουμε!
 
Την έξιν προήσκησαν
Όταν ο Αριστοτέλης μελετάει, στην αρχή του δευτέρου βιβλίου των «Μετά τα Φυσικά» για την επίδραση της συνηθείας, της έξεως, «την έξιν προήσκησαν ημών», αναφέρεται σε εκείνους  που εκφράζονταν πιο επιπόλαια, οι «τοις επιπολαιότερον αποφηναμένοις»· ο παγκόσμιος νους στην ιστορία της ανθρωπότητος προσθέτει: «ει μεν γάρ Τιμόθεος μή εγένετο, πολλή άν μελοποιίαν ουκ είχομεν· ει δε μη Φρύνις, Τιμόθεος ουκ άν εγένετο». Αν δεν υπήρχε ο Τιμόθεος δεν θα είχαμε την παραλλαγή της μελοποιίας προς τους ανάλαφρους ρυθμούς και τους εκλελυμένους· άν δε, δεν υπήρχε ο Φρύνις, δεν θα υπήρχε και Τιμόθεος. Ο Σταγειρίτης υπογραμμίζει ότι η πρόσθεση δύο χορδών στην κιθάρα από τον Φρύνιν συνέβαλε στην αλλαγή του ήθους των ανθρώπων επί το ανάλαφρον, το ανεύθυνον· συνέβαλε και εξέφρασε μαζί. Ο Τιμόθεος επέτεινε την τάση αυτή επί το ανευθυνότερο· είναι ο τέταρτος αιώνας, οι Έλληνες γίνονται απράγμονες.
 
Η αρχοντιά
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνόδευσε με την παρουσία του τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο στην τελευταία του κατοικία· οι δηλώσεις του επιγραμματικές και σαφέστατες: «η αρχοντιά δεν δωρίζεται, εκλάμπει». Εκείνο που χαρακτήριζε τον εκλιπόντα είναι η μέριμνά του για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία· ευτυχώς που οι ευεργέτες δεν εκλίπουν από την ελληνική φυλή. Είναι η συνέχεια της αρχαίας χορηγίας και της φιλανθρωπίας του χριστιανισμού· είναι εκείνοι οι οποίοι στήριξαν το Γένος στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, φραγκικής και τουρκικής, με την ίδρυση σχολείων και εκκλησιών, με την υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων στις παροικίες. Η τιμή προς τους ανθρώπους αυτούς είναι κάτι περισσότερο από οφειλόμενη· είναι η αναγνώριση της αποστολής εκάστου, «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», έλεγε ο Σόλων. Αυτό το τέλος δικαιώνει τους ευεργέτες,  τους εξαγνίζει για την προηγούμενη ζωή τους. ¶λλωστε οι επιχειρηματίες είναι στη ζωή πάντα επιχειρηματίες.
 
Οι προθέσεις του
Ο πολιτικός που έχει αμφισβητήσει περισσότερο από όλους τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Θ. Πάγκαλος, ήταν επιγραμματικός, ως προς τη συνέντευξη του κ. Κ. Σημίτη: «γνωρίζουμε τώρα τις προθέσεις του». Δηλαδή, οι συζητήσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή άφησαν τα πάντα ασαφή και αόριστα· ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, κατά τις εξαντλητικές συζητήσεις στα δύο ανώτερα καθοδηγητικά όργανα, δεν ήταν σαφής, δεν απεκάλυψε τις προθέσεις του. Αυτό μας λέει ο ετυμόλογος πολιτικός· απλοελληνιστί αυτό σημαίνει ότι απέκρυψε ο πρωθυπουργός από τα μέλη των δύο οργάνων τις ενδόμυχες σκέψεις τους. ¶ρα, πρέπει και τα όργανα αυτά -τα οποία είναι υπεράνω του πρωθυπουργού, κατά το καταστατικό του κόμματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς- πρέπει να προσέχουν. Έκανε πώς έμαθε το μάθημα ο πρόεδρος. ¶λλα είχε στο νου του!
 
Οι εγγυήσεις
Παρά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ή ίσως εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, η κριτική που άσκησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές προς τον υπουργό Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα ήταν και σκληρή και αποκαλυπτική: οι περισσότεροι έδειξαν ότι κάτι φοβούνται, ότι σε πολλά θέματα δεν έχουν εμπιστοσύνη προς τους κυβερνητικούς ελιγμούς· ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Θ.Πάγκαλος ζήτησε εγγυήσεις ως προς την πολιτική της κυβερνήσεως απέναντι στο θέμα της προκλήσεως αντιδράσεων από την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απάντηση του υπουργού ήταν καταφατική, αλλά δεν έπεισε και πολύ· οι περισσότεροι βουλευτές έδειξαν ότι κάτι φοβούνται, ότι σε πολλά δεν έχουν εμπιστοσύνη. Αποκαλυπτικό και αυτό των εξελίξεων στην κυβερνητική παράταξη· κατά τις συνεδριάσεις των ανωτέρων κομματικών οργάνων ανακαλύπτονται «συνωμοσίες», και η κριτική χάνεται, πίσω από την ομίχλη του απολύτου ελέγχου των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Το Κοινοβούλιο τους έμεινε.
 
Η ένταξη της Κύπρου
Μία μέρα πριν από τις εκλογές, ίσως και για να κερδίσει τις ψήφους των εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων της χώρας του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρεταννίας κ. Ρόμ. Κουκ, έκανε δηλώσεις προς την κυπριακή τηλεόραση, όπου δήλωσε: Η ένταξη της Κύπρου στην  Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει ανεξαρτήτως της επιλύσεως ή όχι του πολιτικού προβλήματος. «Είναι δέσμευση αυτή της ΕΕ και κανείς τρίτος δεν μπορεί να την αλλάξει». Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση αυτή, επειδή γίνεται αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες, ή μάλλον τις φιλοτουρκικές, δηλώσεις στην ¶γκυρα του Αμερικανού υπουργού Αμύνης. Αξίζει τον κόπο η δέσμευση, αρκεί να τηρηθεί.
 
Επανάλλειψη
Είναι μάλλον κουραστική η επανάληψη, αλλά είναι άκρως απαραίτητη· η κατάσταση στα Σκόπια ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και οδηγείται, ίσως όχι σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά σε ανεξέλεγκτη έκρηξη. Οι μεγάλοι, και κυρίως οι Αμερικανοί, δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την αποσόβηση της κρίσεως· ίσως η πιο ενεργός παρέμβαση των Ευρωπαίων -με δική τους άποψη, άν έχουν, και όχι ως ουραγοί της Αμερικής- και των Ρώσσων αποτρέψει τα χειρότερα. Η παρέμβαση των Σέρβων στο Πρέσσεβο απέδειξε το πώς ελέγχονται οι ένοπλοι Αλβανοί, οι οποίοι έσπευσαν να παραδοθούν, μόλις  αντίκρυσαν οργανωμένο στρατό, διατεθειμένο να πολεμήσει. Όσο για την Ελλάδα, δεν έχει δική της πολιτική· ακολουθεί τους Αμερικανούς, χωρίς νου και γνώση. 
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr