"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
11 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η εμπιστοσύνη

Μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και τα περί συνωμοσίας των βιομηχάνων που την συνόδευσαν, ο κ. Θεοδ. Πάγκαλος ξαναχτύπησε· στόχος ο πρωθυπουργός ο ίδιος και η «κατηγορία» του ότι «έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού», με την ασθενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του απόμεινε άρα πλασματική. Κανονικά αυτό σημαίνει ότι, ο κ. Κ. Σημίτης, ως πρόεδρος της κυβερνήσεως και του κόμματος, παραπέμπει τον εκστομίσαντα την κατηγορία στα αρμόδια όργανα· την εποχή του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ θα συνήρχετο το Πειθαρχικό Συμβούλιο, και ο ατακτίσας θα ευρίσκετο εκτός κόμματος, όπως είχε συμβεί και με τον σημερινό πρωθυπουργό το 1979, για την υπόθεση μιάς αφίσσας. Η αδράνεια του πρωθυπουργού δεν οφείλεται στην ιδιαίτερη δημοκρατική του ευαισθησία, αλλά στην πολιτική του αδυναμία του να διαγράψει μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και πρώην υπουργό, με ιδιαίτερη προσωπική εκλογική βάση. Το τελευταίο μετράει περισσότερο.

 
Η ισοπέδωση
Τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή της αξιόλογης έρευνας του ΙΟΒΕ δεν είναι κάτι το άγνωστο· επιβεβαιώνουν τα ήδη γνωστά στοιχεία, τα οποία, όμως, παλαιότερα η κυβέρνηση έσπευδε να τα διαψεύδει, με τον ισχυρισμό ότι οι φοροεισπρακτικοί της μηχανισμοί είναι αποτελεσματικοί. Τα τελευταία, της ήρθαν ως μάνα εξ ουρανού· με την αναπαραγωγή τους ελπίζει ότι θα επιτύχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μάταιος ο κόπος, αλλά δεν έχει και άλλη διέξοδο· όλες οι προηγούμενες μέθοδοι που χρησιμοποίησε απέτυχαν. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτή, αλλά δυστυχώς μένει κάτι. Με την  προπαγάνδα, ισοπεδώνονται τα πάντα, πολιτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι, επαγγελματίες. Είναι επικίνδυνο και για το πολίτευμα και τον τόπο αυτό· δεν είναι όλοι τους φοροφυγάδες. Αντίθεται οι περισσότεροι είναι έντιμοι στις σχέσεις τους με το κράτος και ικανοί στη δουλειά τους. Η κυβέρνηση διατηρεί ανίκανο φοροτεχνικό σύστημα για δικούς της λόγους.
 
Οι αγγλικές εκλογές
Ο πρωθυπουργός της Βρεταννίας κ. Τον. Μπλαίρ επέτυχε σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, χώρις και στο μονοεδρικό εκλογικό σύστημα της χώρας· το κρίσιμο δίλημμα για τον βρεταννικό λαό ήταν η ένταξη της στερλίνας στο ευρώ και της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Πολιτική (ΟΝΕ). Οι Συντηρητικοί ήταν αντίθετοι, ενώ οι Εργατικοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας· η πρώτη κίνηση, όμως, του πρωθυπουργού ήταν η απομάκρυνση από το υπουργείο Εξωτερικών του ευρωπαϊστού κ. Ρομπ. Κουκ. Οι εκτιμήσεις είναι αμφιλεγόμενες ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Βρεταννού πρωθυπουργού, μετά και την πρόσφατη εκλογική αναβάπτισή του. Θα τολμήσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Την απάντηση θα τη δώσει ο χρόνος.
 
Κύπρος και Σκόπια
Δύο είναι τα κρίσιμα διεθνή προβλήματα στα οποία μπορεί να τολμήσει την έκφραση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της εξωτερικής του πολιτικής ο Βρεταννός πρωθυπουργός: το Κυπριακό και τα Σκόπια. Στο Κυπριακό, έχει και το πλεονέκτημα της εγγυητρίας δυνάμεως το οποίο διαθέτει η χώρα του· έχει όλη την άνεση να πιέσει για την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου, όπως και για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί και η Βρεταννία με τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ. Ως προς τα Σκόπια, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τον αυστηρό έλεγχο στις κινήσεις των ενόπλων Αλβανών και στον περιορισμό της δράσεως των μυστικών υπηρεσιών· δύσκολα φαίνονται αμφότερα στους παρατηρητές.
 
Τρυφή και αλαζονεία
Ο βασιλεύς της Σπάρτης ¶γις, γύρω στο 240 π. Χ., όταν προσπάθησε να επιβάλει τον ανανέωση του πολιτικού συστήματος της χώρας του, ήρθε αντιμέτωπος με την αριστοκρατική ολιγαρχία των γερόντων η οποία ασκούσε την εξουσία στην άλλοτε πανίσχυρη Λακεδαιμονία. Την αριστοκρατία εξέφραζε ο άλλος βασιλεύς Λεωνίδας· προς αυτόν είπε ο ¶γις, αναφερόμενος στον έφορο Εκπρέπη ο οποίος είχε κόψει με σκεπάρνι τις δύο επιπλέον χορδές της κιθάρας του μουσικού Φρύνιδος, του νεωτεριστού με τον ανάλαφρο ρυθμό στην ελληνική μουσική: «Σύ δε Εκπρέπη μεν επαινείς… ημάς δε μέμφη τρυφήν και πολυτέλειαν και αλαζονείαν εκ της Σπάρτης αναιρούντας». Εσύ επαινείς μεν τον Εκπρέπη, τον έφορο του τέλους του πέμπτου αιώνος… αλλά μέμφεσαι εμάς που διώχνουμε από τη Σπάρτη, την τρυφή, την πολυτέλεια και την αλαζονεία. Στο ήθος της μουσικής ως καθημερινή πρακτική έδιδε σημασία ο τολμηρός και ανανεωτής βασιλεύς.
 
Η Αλός
Στην αρχαία Φθία, λίγο πριν από την Αλμυρό και πάνω στην εθνική οδό ΠΑΘΕ έχει αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος της προκλασικής πόλεως Αλού, δευτέρας σε μέγεθος πόλεως του Αχιλλέως· είναι η πρώτη μηκυναϊκή πόλις που ανακαλύπτεται σε τόση έκταση στη Θεσσαλία, στη Φθία, την πατρίδα του ομηρικού ήρωος. Τα κυκλώπεια τείχη έχουν αποκαλυφθεί και απομένει η αρχαιολογική σκαπάνη να προχωρήσει προς το εσωτερικό της πόλεως· τα πάντα, όμως, παρέμειναν εκκρεμή επί μίαν δεκαετίαν. Το υπουργείο Πολιτισμού ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ελληνική ιστορία το ΠΕΧΩΔΕ λιγότερο· το τελευταίο καιρό οι μπουλντόζες άρχισαν και πάλι να δουλευούν. Μάλλον θα ισοπεδώσουν και τα ερείπια αυτά, κάτω από τόννους μπετόν· ίσως είναι απαραίτητο να επέμβει και πάλι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως έγινε και με το πεδίο της μάχης του Μαραθώνος. Κάποιοι πρέπει να φέρουν την υπόθεση στις Βρυξέλλες. Ο Όμηρος ζεί!
 
Η εχέφρων σιωπή
Προχθές ο νομάρχης Τρικάλων κατήγγειλε ότι από το 1994 η κυβέρνηση έχει αποσύρει από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως το φάκελο για την εκτροπή του Αχελώου, ή μάλλον έναν φάκελο που ποτέ δεν συζητήθηκε και κανείς δεν γνωρίζει τί περιείχε· η κυβέρνηση δεν απάντησε ακόμη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής τακτικής: επί μία εικοσαετία, και κυρίως την προεκλογική περίοδο, εξαγγελόταν η εκτροπή και μετά όλα ξεχνιούνταν. Η αποκάλυψη δεν εκπλήσσει, ούτε η εχέφρων σιωπή· υπάρχει ένας άλλος λόγος: Με ποιά δικαιολογία έγιναν τα έργα που έγιναν, με ποιά  σχέδια και ποιός ανέλαβε την ευθύνη; Μένουν τα ερωτήματα.
 
Ποιός ασχολείται;
Την απάντηση ως προς τον επικείμενο ανασχηματισμό την έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακ. Τσοχατζόπουλος: «Ποιός ασχολείται με τον ανασχηματισμό;» είπε. Δηλαδή, η υπουργός Εσωτερικών, οι άλλοι που προτείνουν ανασχηματισμό δεν μετρούν στην κυβέρνηση; Αλλιώς, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνει ανασχηματισμός για νέα σύνθεση της πολιτικής, ποιός θα την κάνει, αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι εύλογος και διαλεκτική· ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντηση του και ο πρωθυπουργός τη δική του,  ή να πάρει την  εκδίκησή του. Διαφορετικά θα την πάρουν άλλοι την εκδίκηση και ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν.
 
Το τελεσίγραφο
Οι ένοπλοι Αλβανοί έχουν επιδώσει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, να διακόψει αμέσως τις εις βάρος τους εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, διαφορετικά θα αρχίσουν επιθέσεις μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα Σκόπια· τόλμη, αλλά και θρασύτητα δείχνει η κίνηση αυτή. Όλοι διερωτώνται για το ποιός ελέγχει στην πραγματικότητα την κατάσταση στο κρατίδιο: από πλευράς οπλισμού και στρατιωτικής τακτικής οι  Αλβανοί έχουν την πρωτοβουλία· από πλευράς ισορροπίας στο εσωτερικό οι Σλάβοι ελέγχουν την κυβέρνηση και την κατάσταση. Από καιρό όμως το πρόβλημα έχει πάψει να είναι εσωτερικό· είναι διεθνές και αφορά όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι επισκέψεις του κ. Σολάνα γίνονται πλέον γραφικές, η εμφανής απουσία του αμερικανικού παράγοντος δίδει τον τόνο και η χώρα μας, ο πιο ισχυρός παράγων της περιοχής περί άλλα πολλά τυρβάζει. Κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, έχουν πρόσθετη και βαρύνουσα ευθύνη. Είμαστε δίπλα.
 
Οι ορεινοί
Ιδιαίτερη περιφρόνηση έχει δείξει το κράτος τις τελευταίες δεκαετίες ως προς τις ορεινές περιοχές της χώρας· εξαίρεση αποτελεί το Μέτσοβο, η μοναδική αυτή κωμόπολις της Πίνδου, την οποία ζηλεύουν τα καλύτερα ευρωπαϊκά θέρετρα. Με την ευκαιρία ενός συνεδρίου που οργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο δήμος Μετσόβου, ετέθησαν πολλά προβλήματα των ορεινών όγκων· εκεί υπογραμμίσθηκε ότι, χάρις στην παρέμβαση της πόλεως  αποσοβήθηκε η καταστροφή ενός ωραίου πευκοδάσους για να περάσει η Εγνατία οδός: «Πάνω από τα πτώματά μας θα περάσει», είχε τονίσει ο δήμαρχος κ. Αλ. Καχριμάνης. Στην κορυφή της Πίνδου ο κόσμος αντιδρά στην καταστροφή των δασών, στις πόλεις, στις πεδιάδες αδιαφορούμε όλοι μας· είναι ίσως ένα από τα λίγα παρήγορα στην καθημερινή μας ζωής, η ενθαρρυντική  προσπάθεια του Μετσοβίου Πολυτεχνείου για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Ίσως η αναβίωση της ζωής των ορεινών βοηθήσει και τους πεδινούς να αντισταθούν στην  ισοπέδωση της εποχής μας. 
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr