"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
12 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η δημοκρατία

Η Κύπρος αποδεικνύει, ακόμη μία φορά την αρίστη λειτουργία των δημοκρατικών της θεσμών· στις βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ (κομμουνιστογενές κόμμα) κέρδισε τη σχετική πλειοψηφία και ο Γενικός Γραμματέας του κ. Δημ. Χριστόφιας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Ο αντίπαλός του, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού που ήρθε δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά κ. Νικ. Αναστασιάδης, τον συνεχάρη, τον φίλησε και τον παρακάλεσε μόνο να μην κατεβάσει την  εικόνα της Παναγίας από το Γραφείο του προέδρου: «Θα  βάλω και δεύτερη», απάντησε ο νεοκλεγείς. Τρεις μέρες μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη έκαναν κοινή εμφάνιση, σε επαρχιακή πόλη· το μήνυμα ήταν σαφές: η ευρωπαϊκή πολιτική της Κύπρου παραμένει η ίδια και ο βασικός στόχος όλων, όπως και η πολιτική επίλυση του Κυπριακού με διάλογο και επί τη βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η ενότης του λαού τους διασφαλίζει

 
Οι ημέτεροι
Οι ανατιμήσεις των τιμών των δημοσίων αγαθών, δηλαδή των υπηρεσιών που παρέχουν επιχειρήσεις ελεγχόμενες από το κράτος, είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες των αγαθών που προσφέρονται από την ελεύθερη αγορά· οι αποκαλύψεις αυτές σκιαγραφούν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως. Επειδή ο έλεγχος από την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική (ΟΝΕ) είναι πάρα πολύ αυστηρός και επειδή ο έλεγχος αυτός αφορά την διάθεση των δημοσίων δαπανών, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαθέσει ανεξέλεγκτα τα έσοδά του, όπως συνέβαινε έως τώρα· επειδή δε ο δημόσιος τομέας είναι πάρα πολύ εκτεταμένος, μεταφορές, υγεία, επικοινωνίες, ύδρευση, φωτισμός, η κυβέρνηση για να «ικανοποιήσει» τους εργαζομένους στους τομείς αυτούς, επιτρέπει την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλότερο βαθμό από τα άλλα αγαθά τα παρεχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα. Ο σκοπός είναι η τακτοποίηση των ημετέρων και μόνο.
 
Τα ακριβά τέλη
Ο υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε, μετά από τρεις μήνες, ότι τα τέλη στο νέο αερολιμένα των Σπάτων είναι πολύ υψηλά και ότι πρέπει να μειωθούν· δεν μας είπε, όμως, ο κ. Χρ. Βερελής, το πόσο μειώθηκαν τα έσοδα του νέου αερολιμένος, σε σύγκριση με τον παλαιό του Ελληνικού, ενώ έπρεπε να αυξηθούν, αφού και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι πάρα πολύ καλύτερες. Το πρόβλημα είναι άλλο: η νοοτροπία που διέπει τα δημόσια έργα. Σκοπός είναι η παρουσίαση στην προπαγάνδα της ολοκληρώσεώς τους, των εγκαινίων τους, και δευτερευόντως η «ικανοποίηση» των εργολάβων και όχι η οικονομική τους απόδοση· το οικονομικό αποτέλεσμα των έργων, διαθέσαμε αυτούς τους πόρους, παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες, δεν υπάρχει ούτε ως συλλογιστική. Λιγότερο ως οικονομική λογιστική.
 
Η σήραγξ Μετσόβου
Η σήραγξ του Μετσόβου για την Εγνατία οδό είχε δημοπρατηθεί από το 1984 και έχει ολοκληρωθεί δέκα χρόνια μετά· αλλά από τότε παραμένει αναξιοποίητη. Οι οδοί προσβάσεως προς τα στόμια της σήραγγος και από τις δύο πλευρές δεν έχουν κατασκευασθεί· τελευταία αποκαλύπτεται ότι ουδέποτε υπήρχαν μελέτες για τις οδούς προσβάσεως, ή ότι η σήραγξ αυτή δεν είχε ενταχθεί στο έργο της Εγνατίας οδού. Σήμερα, κατασκευάζονται άλλες σήραγκες για την εξυπηρέτηση της κανονικής Εγνατίας οδού· δηλαδή, κατασκευάστηκε έργο δαπάνης εκατό δισεκατομμυρίων, χωρίς κανένα λόγο, για την προεκλογική προπαγάνδα της εποχής, ότι κατασκευάζεται η Εγνατία οδός, και για τους ημετέρους εργολάβους. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν γίνει και κανένας δεν απαντάει. Ποιός ευθύνεται για την  αλόγιστη δαπάνη των δημοσίων πόρων;
 
Αρμονιών εμμελεστάτη
Ο Πλούταρχος στη βιογραφία του Φωκίωνος, του στρατηγού των Αθηνών πριν από την μακεδονική ηγεμονία, υπογραμμίζων το πολιτικό του ήθος, αναφέρεται στη θεωρία των μαθηματικών της εποχής του· πίστευαν ότι ο ήλιος κινείται κατά την φοράν, «λοξώ και παρεγκεκλιμένω πορείας σχήματι χρώμενον», ότι κινείται ελλειπτικώς γύρω από τη γη· μία γενιά αργότερα, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος θα θεμελίωνε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. Για τον Φωκίωνα λέει ότι στην πολιτική «πειθεί και λόγω παράγων την ανάγκην», με την πειθώ και το διάλογο αντιμετωπίζει τις ανάγκες· αυτό επιτυγχάνεται όταν «μιχθή η πάντων μεν ρυθμών, πασών δε αρμονιών εμμελεστάτη και μουσικωτάτη κράσις, ή και τον κόσμον ο θεός λέγεται διοικείν ου βιαζόμενος». Όταν επιτευχθή η από όλους τους ρυθμούς και όλας τις αρμονίες εμμελεστάτη και μουσικωτάτη κράσις, την οποία χρησιμοποιεί και ο θεός διοικών τον κόσμο χωρίς την άσκηση βίας.
 
Τα ναρκωτικά
Η υπόθεση του ψυχιάτρου και μεγαλοκλινικάρχη που συνελήφθη στην υπερπολυτελή θαλαμηγό του με ναρκωτικά προσλαμβάνει διαστάσεις σήριαλ· όλοι ασχολούνται με τον κύριον, σαν να μην  έχουμε κανένα άλλο πρόβλημα. Δείγμα και αυτό της κακής λειτουργίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της καθοδηγήσεώς τους προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης· μεταξύ των γενικών και αορίστων, όμως, ελέχθησαν και μερικά σοβαρά, όπως ότι οι ναρκομανείς με σκληρά ναρκωτικά έχουν ξεπεράσει τις 100.000, ότι οι Αλβανοί από έμποροι έχουν μετατραπεί σε χρήστες ναρκωτικών, ακολουθώντας το παράδειγμα των γύφτων. Όταν γίνονται όλα αυτά, και όταν οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών μπαινοβγαίνουν από τις φυλακές με περισσότερη άνεση από ό,τι κάνουν από το σπίτι τους, διερωτάται κανείς το άν υπάρχει κυβερνητική πολιτική και σε τί αποβλέπει. Δύσκολο πολύ να δώσει απάντηση ο οποιοσδήποτε και φυσικά ο εκτός κυβερνήσεως· κάπου στα ενδότερα της εξουσίας κάτι άλλο αποφασίζεται.
 
Η ευρωπαϊκή άμυνα
Τα πρώτα δείγμα του Βρεταννού πρωθυπουργού, μετά τη νέα του νίκη, είναι μάλλον αρνητικά ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας του· ο κ. Τον. Μπλαίρ, μετά και την αντικατάσταση του φιλοευρωπαϊστού κ. Ρομπ. Κουκ από το  υπουργείο Εξωτερικών, φέρεται αποφασισμένος να προτείνει την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τον χώρο δράσεως του ευρωπαϊκού στρατού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα προβάλει βέτο στην περίπτωση αυτή· ίσως το αποτολμήσει τελικά ο υπουργός μας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η πολιτική ασφαλείας και αμύνης της Ευρώπης θα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, κάτι το οποίο ούτε οι άλλες χώρες μέλη δεν το επιθυμούν, άν προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή άμυνα· με έμμεσο τρόπο, φαίνεται, ότι ο Βρεταννός πρωθυπουργός ασκεί την φιλοαμερικανική πολιτική του. Η άμυνα και η εξωτερική πολιτική ή καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή ευθύνης ή δεν είναι άμυνα και εξωτερική πολιτική.
 
Το ιρλανδικό «όχι»
Οι Ιρλανδοί με δημοψήφισμα ετάχθησαν υπό όρους κατά της διευρύνσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· το αποτέλεσμα αυτό εξέπληξε τους πάντες, επειδή οι Ιρλανδοί έδειχναν ότι είναι υπέρ της εντάξεως και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην ενωμένη Ευρώπη. Το γεγονός είναι ότι αυτό αλλάζει πολλά στην στρατηγική για τη διεύρυνση· είναι υποχρεωμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προσαρμόσουν κατάλληλα την τακτική τους, ώστα να σεβασθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη βούληση των λαών, αλλά και τη διεύρυνση να επιτύχουν· εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο επειδή αφορά την ένταξη της Κύπρου, η οποία εντάσσεται στην πρώτη ομάδα των έξη προς ένταξη κρατών, έστω και άν έρχεται πρώτη, αφού έχει εκπληρώσει όλους τους όρους των δεκαοκτώ από τα δεκαεννέα κεφάλαια προς διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό, καθώς η Ιρλανδία δεν μετέχει ούτε του σχεδίου για τον ευρωπαϊκό στρατό και εμφανίζεται να έχει επιλεκτική σχέση με τους άλλους Δεκαπέντε.
 
Η κατάπαυση πυρός
Οι ένοπλοι Αλβανοί επέτυχαν τον πρώτο τους στόχο στα Σκόπια· η κυβέρνηση του κρατιδίου δέχθηκε χθες το μεσημέρι τον όρο της καταπαύσεως του πυρός την οποία είχαν ζητήσει από την προηγουμένη.  Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν καμπή στην αντιμετώπιση του θέματος· οι Δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενώσεως  με φραστικές διατυπώσεις καταδίκασαν τις ένοπλες επιθέσεις, αλλά απέφυγαν να λάβουν και πρακτικά μέτρα, ενώ οι Αμερικανοί εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής. Το γεγονός είναι ένα: οι Αλβανοί γίνονται πλέον ισότιμοι σχεδόν στα Σκόπια με τις άλλες εθνότητες. Θα επιβιώσει το κρατίδιο; Είναι κάτι το απρόβλεπτο. Οι εντάσεις στο εσωτερικό δεν αμβλύνονται, η απειλή για αλλαγή συνόρων εμφανής.
 
Τα αυθαίρετα
Η ανοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων -και της τελευταίας ακόμη περισσότερο- προς τα αυθαίρετα αποτελεί «θεσμό»· ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επιδοθεί στην κατεδάφιση παραγκών και στην ωραιοποίηση των πολυτελών οικοδομών στις παραλίες της Αττικής. Η τελευταία του επίθεση ενα τα αυθαίρετα και τα μεγάλα έργα δείχνει ότι δεν διαθέτει πλέον πολιτικά επιχειρήματα και καταφεύγει σε διχαστικά συνθήματα· αν η διάβρωση στο δημόσιο τομέα έχει επεκταθεί, τότε την κυρία ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση. ¶ς αναλάβει, έστω και σε αυτό το θέμα την ευθύνη της. Και να λάβει δραστικά μέτρα. Ο κόσμος χρειάζεται απτές αποδείξεις, όχι κομματική προπαγάνδα.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr