"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
13 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η αυτοκατανάλωση

Πειστικός προσπάθησε να φανεί ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως και σε επίπεδο αρχηγών, ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας· επιχείρησε να προκαταλάβει τους ομιλητές τονίζοντας ότι στα στατιστικά στοιχεία για το εισόδημα των Ελλήνων πρέπει να προστεθεί και εκείνο που παράγεται από τα μέλη της οικογενείας τα οποία εργάζονται, κυρίως στη γεωργία και στη βιοτεχνία. Πόσο μακρυά είναι από την ελληνική πραγματικότητα και πόσο καιρό έχει να πατήσει Ελλάδα! Η αυτοκατανάλωση αποτελεί όνειρο ξεχασμένο για τη χώρα, ίσως λόγω των χωματερών που είχε θεσπίσει και ενισχύσει ως υπουργός Γεωργίας πέραν των κοινοτικών οδηγίων· ελάχιστες είναι οι οικογένειες και σε πολύ ολιγώτερα χωριά που συντηρούν την αυτοκατανάλωση. Αν δεν είναι απόδειξη της πλήρους ασχετοσύνης ως προς την ελληνική ύπαιθρο, τότε θα έχει άλλο σκοπό. Μήπως τη φορολόγηση αυτής της αυτοκαταναλώσεως των γεωργών και βιοτεχνών!
 
Η ειρήνη
Όταν η διεθνής κοινότης και κυρίως οι Αμερικανοί θέλουν, είναι σε θέση να επιβάλουν την ειρήνη· απόδειξη αποτελούν οι άμεσες παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, με τον αρχηγό της ΣΙΑ κ. Τ. Τένετ και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Ξ. Σολάνα. Παρά την προ δεκαημέρου βομβιστική επίθεση του αυτόχειρος Παλαιστινίου με νεκρούς πάνω από είκοσι, οι Ισραηλινοί δεν αντέδρασαν με αντίποινα εναντίον αμάχων στις παλαιστινιακές πόλεις· η αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτου Γιασέρ Αραφάτ, με την επιβολή μονομερούς εκεχειρίας, ήταν η  ενδεδειγμένη, αλλά δεν θα ετηρείτο, αν δεν είχε συγκρατηθεί και το Ισραήλ. Οι Αμερικανοί φοβήθηκαν, για πρώτη φορά, ότι θα έχαναν τον έλεγχο της καταστάσεως και επέβαλαν την συγκράτηση του Ισραήλ για να αποφευχθεί η εκατόμβη που θα ακολουθούσε με μαθηματική βεβαιότητα· παράδειγμα είναι αυτό για το τί μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί, όταν το θέλουν και το αποφασίσουν.
 
Ο τιμάριθμος
Τελικά και τον Μάϊο ο τιμάριθμος ξέφυγε από τον έλεγχο της κυβερνήσεως και έτρεξε με ρυθμό 3,6% και με ετήσιο ποσοστό 3,4% έναντι 2,6% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως· η διαφορά είναι μεγάλη, άν συνεκτιμηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και η διαφορά της ως προς τα άλλα οικονομικά μεγέθη, δηλαδή η οικονομική της καθυστέρηση. Εφ’  όσον θέλουμε να πλησιάσουμε το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να μην εμποδίζουν παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, την οικονομική μας ανάπτυξη· αυτά, όμως, μοιάζουν με ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Περί άλλα τυρβάζει ο αρειμάνιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
 
Η δημόσια υγεία
Η διασφάλιση της δημοσίας υγείας είναι το πρώτο, μαζί με την παιδεία, μέλημα της όποιας κυβερνήσεως· δύο δεκαετίες πριν η κυβερνητική παράταξη με το ΕΣΥ υποσχόταν στον ελληνικό λαό την παροχή αρίστων συνθηκών υγείας και περιθάλψεως. Σήμερα οι δύο αυτοί τομείς είναι οι πιο κακοί από πλευράς κοινωνικών αγαθών· η εκπαίδευση δεν χωλαίνει μόνον είναι ανύπαρκτη και μάλλον  αρνητική με την παραπαιδεία να μεσουρανεί· η υγεία και η κοινωνική πρόνοια απουσιάζουν και μόνο τα φακελάκια ευημερούν. Σε όλα αυτά προστίθεται και η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ· οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει τις μέρες αυτές να αρρωστήσουν.
 
Ναυάγιον της πόλεως
Ο μακεδονίζων στρατηγός Δημάδης είχε αναλάβει την εξουσία την εποχή του Αντιπάτρου και αναγκαζόταν να γράφει και να λέγει πράγματα που δεν άρμοζαν στο ήθος και στην αξία της πόλεως, «πολλά δε γράφειν και λέγειν  αναγκαζόμενος παρά το αξίωμα της πόλεως και το ήθος». Ο στρατηγός δεν έχαιρε της εκτιμήσεως των Αθηναίων, αλλά ούτε και των Μακεδόνων των ίδιων· «Δημάδης μεν γαρ αυτός ήν ναυάγιον της πόλεως ούτως ασελγώς βιώσας και πολιτευσάμενος», αυτός ο Δημάδης ήταν δηλαδή ναυάγιο της πόλεως, με τέτοιο ασελγή τρόπο ζούσε και πολιτευόταν. Ακόμη και ο Αντίπατρος που ήταν επίτροπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ελλάδα, έλεγε για τον Δημάδη, «γέροντος ήδη γεγονότος, ότι καθάπερ ιερείου διαπεπραγμένου γλώσσα και κοιλία μόνον απολείπεται»· ήταν πια γέρος, και όπως στα σφαγμένα ζώα της θυσίας του είχε απομείνει μόνο η γλώσσα και η κοιλιά. Τους κυβερνητικούς θυμίζει.άσκηση βίας.
 
Οι επιδοτήσεις
Όσο και άν φαίνεται, και είναι παράξενη,  η καταγγελία για την διάθεση των κοινοτικών επιδοτήσεων στην πρωτεύουσα έχει και την πραγματική της  βάση· η διανομή των επιδοτήσεων γίνεται μέσω των  εκκοκιστηρίων -είναι και η γνωστή υπόθεση των διπλοζυγισμάτων- τα περισσότερα των οποίων έχουν ως έδρα τους την πρωτεύουσα. ¶ρα αυτά εμφανίζονται ως οι αποδέκτες των επιδοτήσεων για την γεωργία, η οποία τείνει πλέον προς την μονοκαλλιέργεια με την επικράτηση της βαμβακοκαλλιεργείας· υπάρχουν και παρατράγουδα που έχουν σχέση με τις ενισχύσεις προς τα νησιά, αλλά και αυτές ενισχύσουν  το γενικό κανόνα. Το υπουργείο Γεωργίας, δεν μπόρεσε ή μάλλον δεν θέλησε να εφαρμόσει κανόνες διανομής των επιδοτήσεων που θα ενίσχυαν τους αγρότες στην παραγωγική τους προσπάθεια· προτίμησε τη διανομή υπό τη μορφή επαιτείας, με την καλλιέργεια της τεμπελιάς και της αδιαφορίας, όπου και άν διαμένουν οι αγρότες. Το επέτυχε η κυβέρνηση.
 
Η ψυχολογία
Η άρνηση του πρωθυπουργού να συζητήσει με τους άλλους αρχηγούς στη Βουλή έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι η αδυναμία του για λόγους χαρακτήρος να ανοίξει διάλογο με οποιονδήποτε· το ίδιο συνέβη και στα ανώτερα κομματικά όργανα, του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, όπου προσποιήθηκε ότι ακούει τις παρατηρήσεις των «συντρόφων» για το ασφαλιστικό, αλλά στην πράξη «διέφυγε» με τις καταγγελίες περί συνωμοσίας κατά των βιομηχάνων. Το ίδιο συνέβη και στη Βουλή, όπου δεν απάντησε σε κανέναν από τους αρχηγούς, αλλά παρέθετε τα δικά του «επιχειρήματα»· διάφορα, όπως τα όσα διάβασε, αλλά δεν επαληθεύτηκαν, σε εφημερίδες. Είναι η άλλη πτυχή, η οποία έχει ως στόχο την αποδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου· δύσκολο να το επιτύχει, αν όχι αδύνατον. πολιτική
 
Η ομοσπονδοποίηση
Η πλήρης αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στη Βαλκανική φαίνεται στο θέμα των Σκοπίων· οι υπουργοί Εξωτερικών των Δεκαπέντε, παρά τη δική μας πίεση, κάτι που είναι προς τιμήν μας, αρνήθηκαν να προσφέρουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση του κρατιδίου. Αντίθετα, διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί η ομοσπονδοποίηση των Σκοπίων με τη δημιουργία ομοισπόνδου αλβανικού κράτους· είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί έχουν τηρήσει απόσταση ασφαλείας στην κρίση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες αυτών των σχεδίων, άν εφαρμοσθούν· στη Βουλγαρία, όμως, σημειώνονται παρόμοιες κινήσεις για τους ομοεθνείς τους. Οι μόνοι που αγνοούμε τα γεγονότα, ή προσποιούμεθα ότι την αγνοούμε είμαστε εμείς· έχουμε ξεχάσει και τους Βλαχοφώνους Έλληνας. Είναι απαραίτητη η εγρήγορση, έστω την τελευταία στιγμή!
 
Η Διάσκεψη του ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, στην πρώτη του επίσκεψη στην  Ευρώπη, έγινε δεκτός με διαδηλώσεις στην Ισπανία, τον πρώτο στραθμό της περιοδείας του· αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όση έχουν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Διάσκεψη Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χθές και σήμερα στις Βρυξέλλες. Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι το κυρίαρχο· το θέμα της δημιουργίας ανεξαρτήτου ευρωπαϊκής δυνάμεως είναι κάτι που δεν το επιθυμούν καθόλου οι Αμερικανοί. Δέχονται τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες επιμελιτείας του ΝΑΤΟ, και άρα θα είναι απολύτως εξαρτώμενος από τις ΗΠΑ· το κύριο πρόσχημα είναι η απροθυμία, ή η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών του να αποφασίσουν τη δημιουργία δικής τους επιμελητείας, δηλαδή του να απεξαρτηθούν από τους Αμερικανούς. Αυτή είναι και η πραγματική τους πρόκληση απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον της Ευρώπης. Θα το τολμήσουν!
 
Στο Γκότεμπουργκ
Αύριο αρχίζει στη σουηδική αυτή πόλη τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύρια θέματα τη διεύρυνση προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβενία), όπως και προς την Κύπρο· το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική των Δεκαπέντε. Σε αμφότερα οι απόψεις εμφανίζονται διχασμένες: οι Γερμανοί και οι δώδεκα χώρες μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ) υποστηρίζουν και τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα· η Βρεταννία, κυρίως και η Δανία δευτερευόντως είναι επιφυλακτικές, καθώς η πρώτη περισσότερο δεν έχει διευκρινίσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και οικονομικό· χωρίς την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα είναι καταδικασμένο και το ευρώ. Η επιτυχία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προϋποθέτει την ύπαρξη και πολιτικής  παρουσίας στη διεθνή σκηνή· ποτέ στην ιστορία δεν έγινε δεκτό νόμισμα χωρίς την πολιτική ισχύ. Μάλλον το αντίθετο, επιβαλλόταν η πολιτική κυριαρχία και ακολουθούσε το νόμισμα.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr