"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
14 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Ο αμφισβητίας και ο Γραμματέας
Η νέα αμφισβήτηση από τον κ. Θ. Πάγκαλο της ικανότητος του πρωθυπουργού να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου έγινε σε κομματική οργάνωση στην περιοχή της Ελευσίνος με την παρουσία του Γραμματέα του κόμματος κ. Κ. Σκανδαλίδη. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερη σημασία: η αμφισβήτηση έγινε στο πολιτικό οχυρό του πρώην υπουργού και παρουσία του δευτέρου τη τάξει στην κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος. Με άλλα λόγια, ο Γραμματέας και με την παρουσία, αλλά και με τα λεγόμενά του, επικύρωσε τις βαρύτατες κατηγορίες του κ. Πάγκαλου· η ερώτηση είναι: Σε ποιούς στηρίζεται ο πρωθυπουργός;
 
Η εμπιστοσύνη

Η κρίση, τόσο στην οικονομία γενικώτερα όσο και στο Χρηματιστήριο, οφείλεται κυρίως στον ψυχολογικό παράγοντα· η κυβέρνηση αδυνατεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στο κοινό και πολύ λιγότερο στην οικονομία. Η εμπιστοσύνη, η ψυχολογία είναι ο κύριος παράγων για την ανάπτυξη της οικονομίας· όσο, μάλιστα, περισσότερο εξαρτάται από το κράτος η οικονομία, όσο δηλαδή μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας ελέγχει το κράτος, τόσο ο ψυχολογικός παράγων γίνεται και πιο καθοριστικός. Αυτό συμβαίνει με την ελληνική οικονομία· δεν είναι μόνο η ανυπαρξία οικονομικής πολιτικής, είναι και η κακή γνώμη που έχει ο Έλληνας για τον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς. Ο παράγων αυτός όσο αγνοείται από την κυβέρνηση, τόσο περισσότερο δεσμεύει την πορεία της οικονομίας· σε παρόμοιες καταστάσεις ο πρωθυπουργός της χώρας αλλάζει ολόκληρο το οικονομικό του επιτελείο. Σε εμάς ο κ. Κ. Σημίτης αδυνατεί να κάνει την κίνηση του ανασχηματισμού.

 
Οι σεισμόπληκτοι
Οι σεισμόπληκτοι διαμαρτύρονται και για τους υπερβολικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ· η κυβερνητική δικαιολογία παιδαριώδης: επειδή η ΔΕΗ μετετράπη σε ανώνυμο εταιρία ιδιωτικού δικαίου, είναι υποχρεωμένη να περικόψει τις ειδικές παροχές που υπήρχαν στους λογαριασμούς της. Είναι προσβλητική για τον ελληνικό λαό η στάση αυτή· η ΔΕΗ, από τη σύστασή της προ πεντηκονταετίας ήταν ανώνυμος εταιρία, αλλά το κράτος δεν σεβόταν την ιδιότητα αυτή. Κάποιες μικρές αλλαγές στο καταστατικό της έκανε η κυβέρνηση, με σκοπό να διασφαλίσει προς τους ξένους κεφαλαιούχους την ιδιότητα που είχε εκ της συστάσεώς της· όσο για τους σεισμόπληκτους, διαθέτει άλλους τρόπους η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες του. Το πρόβλημα της είναι γνωστό: έχει καταρρεύσει ο προϋπολογισμός και τα έσοδά του υστερούν πάρα πολύ· περικόπτει, έτσι, όλες τις δαπάνες, ανεξαρτήτως του επείγοντος του χαρακτήρος. Θα μείνουν στα λυόμενα οι σεισμόπληκτοι και χωρίς ρεύμα!
 
Η κοκαϊνη
Η σύλληψη της καθηγητρίας με τα δεκαπέντε κιλά κοκαϊνης στο αεροδρόμιο των Σπάτων αποκαλύπτει τη διάσταση την οποία έχει λάβει η χρήση των ναρκωτικών· η σύλληψη αποτελεί εξαιρετική επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία, η ποσότης που κατασχέθηκε είναι πολύ μεγάλη. Αλλά, δεν παύει το ποσό αυτό να είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τα ναρκωτικά που διακινούνται στη χώρα μας· η πραγματική μάστιγγα της εποχής μας είναι τα ναρκωτικά. Τα μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών είναι διεθνή και με διασυνδέσεις στις μεγάλες χώρες, διαφορετικά θα μπορούσαν οι Αμερικανοί πολύ εύκολα να καταστρέψουν τις μεγάλες φυτείες τους με απλό ψεκάρισμα με αεροπλάνο.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Υπέρ της Ελλάδος
Όταν ο βασιλεύς των Περσών Ξέρξης έφθασε στις Θερμοπύλες και είδε να την φυλάνε μόνο οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες και οι επτακόσιοι Θεσπιείς, έγραψε προς τον βασιλέα Λεωνίδα, προτείνοντάς του δωροδοκία και ως αντάλλαγμα τη μοναρχία της Ελλάδος, άν του παρέδιδε τη διάβαση· ο ηρωικός Σπαρτιάτης απάντησε, με λιτό τρόπο: «ει τα καλά του βίου γιγνώσκοις, απέστης άν της των αλλοτρίων επιθυμίας· εμοί δε κρείσσων ο υπέρ της Ελλάδος θάνατος του μοναρχείν των ομοφύλων». ¶ν γνώριζες καλά την ελληνική ζωή, θα απείχες από την επιθυμία των ξένων πραγμάτων· για μένα δε είναι προτιμώτερος ο υπέρ της Ελλάδος θάνατος από την απόλυτη μοναρχία επί των ομοφύλων μου. Και, όταν απείλησε ο αλλαζών Ξέρξης ότι θα καταλάβει τα Στενά με τον στρατό του, απάντησε: «Μολών λαβέ». Ήταν η εποχή της ολιγαρχικής Σπάρτης· τους δημοκρατικούς θεσμούς θεωρούσε ύψιστο αγαθό ο Λεωνίδας.
 
Οι νεοδυτικοί
Τραγουδοποιός, γνωστός για την ανένταχτη στάση του και τα ανάλαφρα τραγούδια του από την εποχή του ’60, έχει αναζητάει τελευταίως καταφυγή στη φραγκοσύνη, αφού διέβη επί σύντομον χρονικόν διάστημα από τους νεοορθοδόξους· φαίνεται ότι η μουσική του σκληρού ροκ που συνοδεύει την κυβερνητική προπαγάνδα είναι ο κρίκος που τον συνδέει με τον ποπ ρυθμό της μουσικής του. Το ήθος αμφοτέρων των πλευρών παρέμεινε το ίδιο, «το ακουστόν μόνο των αισθητών έχει ήθος», όπως γράφει ο Αριστοτέλης· η έκφραση του ήθους του, οι δεξιώσεις και τα γεύματα στου Μαξίμου, οι «εργολαβίες» συναυλιών από το υπουργείο Πολιτισμού, με τα συνεπακόλουθα εγκώμια προς τον υπερπληθωρικό αλλά άσχετον προς την ελληνική παιδεία υπουργό, και εσχάτως η επίθεση εναντίον των δύο ομογενών εκ Σουηδίας, «Αντίκ». Ποιό ήταν το λάθος τους; επέλεξαν για το τραγούδι τους ρυθμό ελληνικό, το ελαφρό λαϊκό τραγούδι, και όχι αμερικανόφερτο!
 
Οι διαδηλώσεις
Πολλές δεκαετίες είχε να αντιμετωπίσει Αμερικανός πρόεδρος διαδηλωτές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και κυρίως στις Βρυξέλλες· ανεξαρτήτως των συνθημάτων που χρησιμοποιούσαν και τα οποία ανάγονται στην παραδοσιακή αριστερή ιδεολογία, είναι γεγονός ότι νέο κύμα αντιαμερικανισμού αναδύεται στη γηραιά ήπειρο. Οι διαδηλώσεις, μάλιστα, έχουν ως κύριο στόχο την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την παγκοσμιοποίηση που επιβάλλει, ενώ δεν αμφισβητούν, αλλά αντίθετα ευνοούν, την ευρωπαϊκή ενοποίηση· είναι ζήτημα το άν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών λαών έχουν συλλάβει πλήρως το μήνυμα αυτό. Η στάση τους δείχνει ότι αδυνατούν να απογαλακτισθούν από τους Αμερικανούς· το πρόβλημά τους όμως είναι η πορεία του ευρώ. Η κατοχύρωσή του και η επικράτησή του στη διεθνή αγορά προϋποθέτει και απαιτεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Ιδού το δίλημμα!
 
Η ευρωπαϊκή ισορροπία
Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραβρεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκόττεμπουργκ· οι Δεκαπέντε θα συζητήσουν τυπικά πλέον μαζί του, αφού όσα είχαν να πουν τα είπαν χθες στις Βρυξέλλες, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η πολιτική πτυχή έχει σημασία: υπογραμμίζει την στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σάββατο, όμως, η συνάντηση στη Λουμπλιάνα του Τζωρτζ Μπους με το Ρώσσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν θα είναι η καθοριστική για την ισορροπία στην Ευρώπη· η κατάσταση στα Σκόπια και τα Βαλκάνια γενικώτερα και το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας των Αμερικανών είναι στην ημερησία διάταξη. Θα συμφωνήσουν οι δύο πυρηνικές δυνάμεις. Αλλιώς θα συνεκτιμήσει και το ρωσσικό παράγοντα ο Αμερικανός πρόεδρος; Την Κυριακή θα γνωρίζουμε κατά πόσον και η Μόσχα έχει βαρύνοντα λόγο.
 
Η στερλίνα
Η μαζική διαρροή κεφαλαίων από τη Βρεταννία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πτώση της τιμής της στερλίνας ήρθαν μαζί με τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές της χώρας· ο νικητής πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα δρομολογήσει την ένταξη της χώρας του στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την αφομοίωση της στερλίνας από το ευρώ. Αλλά η αντίδραση των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που επιθυμούν τη διατήρηση της Βρεταννίας στο ρόλο του χωροφύλακα των αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη ήταν άμεση και κεραυνοβόλος· η μαζική διαρροή κεφαλαίων ήταν έντονος και η διατάραξη της ευθραύστου ισορροπίας στη βρεταννική οικονομία καθοριστική. Το πρόβλημα που τίθεται είναι ένα: Έχει την πολιτική δύναμη ο κ. Τον. Μπλαιρ να έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα αυτά και να επιβάλει τη θέλησή του; Δύσκολη η απάντηση, καθώς οι δεσμεύσεις της Βρεταννίας από τα αμερικανικά συμφέροντα είναι πολλές και πολυδιάστατες.
 
Αδιατάρακτα σύνορα
Τα γεγονότα στα Σκόπια κυριάρχησαν στη χθεσινή Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες· όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες -και ο κ. Κ. Σημίτης προς τιμήν του με έφμαση- ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση των ενόπλων Αλβανών. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δεσμεύτηκε μόνο ότι θα μελετήσει την πρόταση· δηλαδή, δεν πρόκειται να διακόψουν αμέσως τη χρηματοδότηση αυτή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται η είσοδος ενόπλων από το Κοσσυφοπέδιο στα Σκόπια και ο στρατός των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα χωρίς να παρεμβαίνει· είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι διαφωνούν τόσο ανοικτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Ή θα παρέμβουν οι Ευρωπαίοι αποφασιστικά, ή θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο του δορυφόρου των Αμερικανών· πεδίο δοκιμής είναι τα Σκόπια για την απεξάρτηση των Ευρωπαίων και τη δημιουργία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.  Θα τολμήσουν; Δεν έχουν παράσχει τις πειστικές πολιτικές αποδείξεις.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr