"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
15 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η θερινή ραστώνη
Τις ελπίδες του -αν  τις διατηρεί και αυτές- για την  επιβίωση της κυβερνήσεώς του τις έχει εναποθέσει ο πρωθυπουργός στη θερινή ραστώνη· ελπίζει ότι, μετά τη σημερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής, θα τερματισθεί και η πίεση των βουλευτών του για αλλαγές στην κυβέρνηση και στην πολιτική ζωή. Εύλογη η ελπίδα· όλα είναι σχεδιασμένα για να μην  συμβεί τίποτε. Αλλά, οι πολιτικές εξελίξεις οφείλονται στους αστάθμητους παράγοντες· αυτοί, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Οι βουλευτές, στους διαδρόμους της Βουλής, συζητούσαν έως χθες για τις εξελίξεις και όχι για διακοπές· αυτός είναι και ο κύριος άξων των ασταθμήτων παραγόντων.
 
Πρόβλημα στην κορυφή

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ χτύπησε και πάλι· μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα εντιπίζεται στην κορυφή» του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας τον πρόεδρο και πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Αποδεικνύεται πλέον ότι οι τελευταίες κινήσεις του κ. Κ. Σκανδαλίδη δεν είναι τυχαίες ούτε αποσπασματικές· εμφανίστηκε δίπλα στον κ. Θ. Πάγκαλο στη Δυτική Αττική και επικύρωσε τις διαπιστώσεις του για απώλεια από τον πρωθυπουργό της εμπιστοσύνης του λαού· το επόμενο βήμα είναι ακόμη πιο σκληρό: ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, σε υψηλό όργανο -όπως είναι η Εκτελεστική Γραμματεία- επισημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην κορυφή, δηλαδή στον πρόεδρο και πρωθυπουργό. Ανεξαρτήτως της αντιδράσεως των άλλων μελών, που δεν ήταν αρνητική, πολιτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάτι να κάνουν τα κομματικά όργανα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα· δεν ήταν θεωρητική συζήτηση, αλλά πολιτική διαπίστωση.

 
Η ευρωπαϊκή στάση
¶ν προέκυψε κάτι το θετικό από τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ότι είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να επέμβουν και στρατιωτικώς για να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων· είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία, με τον ηυξημένο πολιτικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει ζήτημα στρατιωτικής επεμβάσεως για την περιστολή της δράσεως των ενόπλων Αλβανών. Μάλλον συνέχεια της θέσεως αυτής, την οποία ενίσχυσαν και οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι, ήταν και η δήλωση αποδοκιμασίας των Αλβανών ενόπλων από τον Αμερικανό πρόεδρο· θετικό ήταν αυτό, άν και δεν σημαίνει και λύση του προβλήματος. Ο Τζωρτζ Μπους δεν ανέλαβε τη δέσμευση για διακοπή της χρηματοδοτήσεως και του εξοπλισμού των Αλβανών· αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο. Τους ενόπλους μόνο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να σταματήσουν και κανένας άλλος.
 
Τα δημόσια αγαθά
Οι υπηρεσίες παροχής δημοσίων αγαθών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μεταφορές και άλλες, σημειώνουν αύξηση μεγαλυτέραν από εκείνη του μέσου όρου του πληθωρισμού· η κυβέρνηση ευλογεί, επιτρέπει την αύξηση αυτή και δεν την περιλαμβάνει στις αυξήσεις που φέρουν  υψηλοτέρα άνοδο του τιμαρίθμου. Κάτι περίεργο συμβαίνει· η κυβέρνηση επιθυμεί να ικανοποιήσει τους κρατικοδιαίτους που πλεονάζουν στις δημόσιες επιχειρήσεις· πρέπει να τους ικανοποιήσει, παρά την πολιτική αυστηράς λιτότητος που εφαρμόζει, επειδή μπορεί να τους χρειασθεί στις αναμενόμενες, σε σύντομο χρόνο, εκλογές. Καταφεύγει, χρησιμοποιώντας και τις υποσημειώσεις των κανονισμών της ΟΝΕ, στην μεροληψία υπέρ των ημετέρων και επιβάλλει την  αυστηρά λιτότητα στους άλλους.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Ου τεταγμένα
Όταν συνήλθε στη Σπάρτη η σύνοδος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας  και συζητούσε το πρόβλημα της κηρύξεως ή μη του πολέμου εναντίον  των Αθηναίων και της ηγεμονίας των, η οποία και αποφάσισε τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι σύμμαχοι ρώτησαν τον  βασιλέα των Λακαιδεμονίων Αρχίδαμο, «πόσα χρήματα αρκέσει, και αξιούντων ορίσαι τους φόρους»· ζήτησαν από τον άξιο ηγέτη τους και έναν από τους πιο λαμπρούς βασιλείς της πόλεως, να τους πει πόσες δαπάνες θα απαιτηθούν για τον πόλεμο και να ορίσει τους φόρους που πρέπει να πληρώσει εκάστη πόλη. Ο πεπειραμένος ηγέτης απάντησε: «ο πόλεμος ου τεταγμένα ζητεί»· οι πολεμικές δαπάνες δεν προκαθορίζονται. Ο πόλεμος εκείνος είχε γίνει παγκόσμιος για την εποχή του και κατά τα είκοσε επτά έτη της διαρκείας του έφερε τις χειρότερες ίσως καταστροφές στην ελληνική ιστορία· η πορεία του Ελληνισμού άλλαξε οριστικά. ¶ς τα γνωρίζουμε αυτά για όσα συμβαίνουν στις γειτονικές μας χώρες.
 
Η υπόθεση Λοϊζίδου
Η γενναία δασκάλα της Κύπρου Τιτίνα Λοϊζίδου επέτυχε, με την προσφυγή της στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αλλάξει τη νομολογία του δικαστηρίου· για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της αποζημιώσεως από την πλευρά της Τουρκίας για την εισβολή της στη νήσο. Η ¶γκυρα προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να ακυρώσει την απόφαση· η εκδίκασή της σε τελικό βαθμό θα γίνει εντός των ημερών. Η Τουρκία, επειδή βλέπει ότι θα καταδικασθεί και πάλι, προτείνει να καταβληθεί η αποζημίωση, αλλά εκ μέρους του υποτιθεμένου τουρκοκυπριακού κράτους και να δεσμευθεί σε τράπεζα του Στρασβούργου, ώστε να καταβληθεί στην ενδιαφερομένη μετά τη λύση του Κυπριακού. Εμφανής η υπεκφυγή της ¶γκυρας· επιχειρεί να επιτύχει την έμμεσο νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, με την πληρωμή εκ μέρους του της εγγυήσεως, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προηγούμενο, ως νομολογία και για άλλες κινήσεις στη διεθνή σκηνή.
 
Η ηλιακή ενέργεια
Οι κατασκευαστές συσκευών παραγωγής ενεργείας από την ηλιακή ακτινοβολία κατήγγειλαν χθες ότι η κυβέρνηση -και η επιτροπή «Αθήνα 2004»- δεν έχουν προβλέψει στο Ολυμπιακό χωριό την εγκατάσταση παρομοίων συσκευών· εκ πρώτης όψεως δείχνει αδιανόητο: Πώς είναι δυνατόν, σε χώρα σαν την Ελλάδα με την τόση ηλιοφάνεια, και σε εποχή, σαν την σημερινή, με τις αναζητήσεις για εναλλακτικές πηγές ενεργείας, να μην έχουν προβλέψει στο Ολυμπιακό χωριό  την εγκατάσταση συσκευών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας από την ηλιακή ακτινοβολία; Μόνο στην Ελλάδα και με τους σοσιαλιστές υπουργούς θα μπορούσε να συμβεί αυτό· η προχειρότης, η ιδιοτέλεια και η προκατάληψη σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Από κάποια μικρά πράγματα κρίνεται καλύτερα κανείς, παρά από το μεγάλα και τα σοβαρά
 
Τα ναρκωτικά
Οι πληροφορίες ότι, ακόμη και γιατροί του ΙΚΑ, έγραφαν συνταγές για την αγορά ναρκωτικών από ναρκομανείς έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία· η κατηγορία αυτή μπορεί να αποκαλυφθεί και χαλκεύσιμη, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ο μηχανισμός καταπολεμήσεως της διακινήσεως ναρκωτικών είναι διάβρωτος· σε περιοχές με υψηλή διάδοση των ναρκωτικών, είναι συνδεδεμένα με τη διακίνηση ακόμη και πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό· το κράτος δεν διαθέτει ή δεν επιθυμεί να διαθέσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Μάλλον το αντίθετο· τα πάντα είναι διαβρωμένα, με τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών να κινούνται ανεξέλεγκτα. Η αποφυλάκισή τους, κανονικά και από την είσοδο με τη δικαιολογία της αδείας, το αποδεικνύει. Επιβάλλεται η λήψη άλλων μέτρων από την πλευρά του κράτους.
 
Όχι στο τσάμπα
Ο υπουργός Αναπτύξεως είχε θεωρηθεί έως τώρα ως ένας από τους σώφρονες υπουργούς· είχε διαφωνήσει με την τακτική της παρελθοντολογίας  του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και είχε εισηγηθεί τους χαμηλούς τόνους της προσφάτου -ατυχούς και οδυνηράς για τον πρωθυπουργό- συζητήσεως στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Φαίνεται, ότι πολλά δεν πήγαν καλά και ότι του έχουν χρεώσει από του -Μαξίμου την εμφάνιση του αρχηγού του. Έτσι, ακολούθησε κι αυτός τον τόνο του διαχασμού και της ολοκληρωτικής νοοτροπίας· ως προς τη διακοπή από την πλευρά της διοικήσεως της ΔΕΗ του ρεύματος στους σεισμόπληκτους, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, κατέφυγε σε γενικότητες για το έργο που έχει προσφέρει η εταιρεία και το προσωπικό της προς το λαό. Αποπνέει αυταρχική νοοτροπία η ταύτιση της διοικήσεως της ΔΕΗ με την εταιρεία και το προσωπικό της· κανείς δεν την κληρονόμησε από τον πατέρα του.
 
Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Η επίσκεψη στα Σκόπια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδου Ρόμπερτσον και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ξαβιέ Σολάνα, δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή με όλες τις προηγούμενες· στην Οχρίδα συναντώνται υπό τον πρόεδρο της χώρας κ. Τραϊκόφσκυ συζητούν νέο ειρηνευτικό σχέδιο. Στην ίδια πόλη βρίσκονται και οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ· θα παρέμβουν δραστικά για την αποτροπή του πολέμου, αλλά με ποιό τρόπο; Επειδή οι εξελίξεις κρέμονται από μία κλωστή· η αποτροπή του πολέμου δεν είναι δυνατόν να συνοδευτεί και με διαδικασίες μιάς ειρήνης που θα θέσει τη θρυαλίδα για τη μελλοντική διάλυση του κρατιδίου. Είναι πρόβλημα του άν οι μεγάλοι έχουν σαφή και πλήρη εικόνα της καταστάσεως, εκτός από τη μειωπική θεώρηση των ιδιοτελών συμφερόντων τους. Οι Αμερικανοί αρνούνται πεισματικά να διακόψουν τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των Αλβανών ενόπλων.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr