"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
18 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Οι στρατιωτικές ασκήσεις
Οι Αμερικανοί παρενέβησαν από τώρα για την αποφυγή αποστολής από την Ελλάδα μαχητικών αεροπλάνων το Φθινόπωρο στην άσκηση «Νικηφόρος» στην Κύπρο, και παράλληλα προς την Τουρκία για την αποφυγή παραβάσεως του Κυπριακού εναερίου χώρου· η παρέμβαση απερρίφθη μέν, αλλά δημιουργεί προηγούμενο για την περιοχή. Η φιλική προς την ¶γκυρα παρέμβαση, διότι άλλο είναι η συμμετοχή της αεροπορίας σε ασκήσεις -δηλαδή η προετοιμασία του στρατού για κάθε ενδοχόμενο- και άλλο η παράβαση του εναερίου χώρου· η αμερικανική πολιτική τα ισοπεδώνει όλα· στο αυτό ζύγι ο θύτης και το θύμα. Το πρόβλημα είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβερνήσεως.
 
Οι πολιτικές ευθύνες

Το θέμα του γνωστού ψυχιάτρου και μεγαλοκλινικάρχη της Γλυφάδας, για κατοχή και χρήση ναρκωτικών στην πολυτελή θαλαμηγό του, μαζί με επωνύμους ανθρώπους του θεάματος, προσλαμβάνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις· έξη κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις ως προς το θέμα, όταν στις ΗΠΑ για το ζήτημα της κόρης του προέδρου Μπους αμέσως εξεδόθη κυβερνητική ανακοίνωση, υπογράμμισε ο κ. Στελ. Παπααθεμελής. Το πολιτικό πρόβλημα έχει τεθεί: η υπόθεση είχε γίνει πρώτο θέμα από τα τηλεοπτικά κανάλια και από τον τύπο από την πρώτη ημέρα. Ήταν εμφανής η προσπάθεια χρησιμοποιήσεως του θέματος προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης· ούτε ο τρόπος λειτουργίας της κλινικής ήταν άγνωστος, ούτε οι συνήθειες των ανθρώπων του θεάματος. Οι διασυνδέσεις τους με τα κυκλώματα εξουσίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο παίζονται πλέον· στόχος της υποθέσεως είναι μάλλον οι διασυνδέσεις του περιβάλλοντος του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ.

 
Η υπονόμευση της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώσε στο Γκόττεμπουργκ την προηγούμενη απόφασή του ως προς τη διεύρυνση προς τις έξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο· η απόρριψη της διευρύνσεως από τους Ιρλανδούς δεν απησχόλησε τους Δεκαπέντε, καθώς είναι υποχρεωμένη η ιρλανδική κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με νέο δημοψήφισμα. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι, δεν είναι διατεθειμένη η χώρα του να θυσιάσει την Κύπρο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει ότι στην περιοχή μας τα προβλήματα θα είναι πολλά και δύσκολα ώς την οριστική ένταξη· πλησιέστερα προς την αμερικανική στάση για όλα τα θέματα εμφανίστηκε η ¶γκυρα, παρά προς την ευρωπαϊκή. Με τη δήλωση αυτή, στην πράξη, απειλεί τους Ευρωπαίους να αθετήσουν προηγούμενες αποφάσεις τους και να υπονομεύσουν προς χάριν της τη διεύρυνση προς Ανατολάς. Είναι κάτι που όλοι πρέπει να το συνεκτιμήσουν.
 
Οι παρεμβάσεις
Οι συνομιλίες στα Σκόπια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων συνεχίζονται· είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι, ως πρωτεργάτες, επιτυγχάνουν την αποτροπή γενικωτέρας κρίσεως· είναι, επίσης, η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι υποχρεώνουν τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν συμβιβαστική πολιτική και να αποδοκιμάσουν εμπράκτως τους Αλβανούς ενόπλους. Κάτι αλλάζει στην ευρωπαϊκή σκηνή· είτε αποχωρούν οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια, είτε όχι, πάντως δεν επιμένουν στην ίδια υπεροπτική στάση της τελευταίας δεκαετίας. Απομένει στους Ευρωπαίους να δείξουν ότι είναι σε θέση να επιβάλουν την ειρήνη και να απομονώσουν τους λίγους ενόπλους και όργανα των μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Θεός καλείσθαι
Η αμφισβήτηση ήταν το κύριο πολιτικό γνώρισμα της ελληνικής δημοκρατίας· εθεωρείτο προσβολή προς τη δημοκρατία και προς τους πολίτες η αναγνώριση οιασδήποτε τιμής σε ζώντα. Το ίδιο εφαρμόσθηκε και στην εποχή μας· η φτωχή από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας Ελλάδα, ήταν η χώρα της Ευρώπης που δεν είχε αναγνωρίσει τίτλους ευγενείας. Μερικοί πολιτικοί τους αποτολμούν ζώντες, άλλοι στη γενέθλια κρητική γή τους και άλλοι στο κόμμα τους. Την  καλύτερη απάντηση την έδωσε ο Λακεδαιμόνιος Δάμις, όταν, μετά την ολοκλήρωση σχεδόν των κατακτήσεών του, ο Αλέξανδρος ζήτησε από τις ελληνικές πόλεις να ψηφίσουν ότι είναι θεός, «θεόν είναι ψηφίσασθαι», απάντησε: «Συγχωρώμεν, έφη, Αλεξάνδρω, εάν θέλη θεός καλείσθαι». Τον συγχωρούμεν, είπε, τον Αλέξανδρο εάν θέλει να καλείται θεός· τίμησαν την παράδοση οι περισσότερες ελληνικές πόλεις. Αργότερα, στην ελληνιστική εποχή από τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου και επι ρωμαϊκής κατακτήσεως τους επιβλήθηκε.
 
Η γιαγιά μου
Η Ελληνοαμερικανιίδα ηθοποιός Μελίνα Καλικαρίδου μας εξέπληξε με τις απαντήσεις της· δεύτερη γενιά ομογενής, διάσημη ηθοποιός, ελάχιστα έχει να ζηλέψει από την μικρή πατρίδα των γονεών της. Αυτή, όμως, απάντησε ότι είναι υπερήφανη που είναι Ελληνίδα και χαρακτήρισε πρώτη της πατρίδα την Ελλάδα· μέσα από τα λεγόμενά της ήταν σαφές ότι εκείνο που την ελκύει περισσότερο προς την γη των προγόνων της είναι ο τρόπος της ζωής μας, η γνησία ελληνική παράδοση, η ανθρωπιά, ο αυθορμητισμός. Αυτά, της τα κληρονόμησε η γιαγιά της· η γιαγιούλα την υποχρέωνε να ζητάει ελληνικά το φαγητό της. Τις αρετές η γιαγιά μπορεί να μεταφέρει στις νεώτερες γενιές· οι ενδιάμεσες, δυστυχώς με την τάση τους να ξεχάσουν τα χαλεπά μεταπολεμικά χρόνια και με την ιδεολογική τους προσήλωση προς τις δύο εξ΄ ίσου άσχημες ιδεολογίες, δεν μπόρεσαν να μεταδώσουν  αρετές στα παιδιά τους.
 
Η κοινή πορεία
Για «κοινή λύση» όλων των  εκκρεμών προλβημάτων συμφώνησαν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσσίας στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας· ούτε για την αντιπυραυλική ασπίδα, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος συμφώνησαν, ούτε και για τα Βαλκάνια, άν και είχε προηγηθεί η εμμονή των Ευρωπαίων. Όλα τα παρέπεμψαν στους υπουργούς και στην  επόμενη συνάντηση· είναι το μοναδικό κέρδος για τη διεθνή πολιτική. Στη συνάντηση κυριάρχησε η προηγούμενη ημέρα· ο πρόεδρος Μπους αντιμετώπιζε την πίεση των Ευρωπαίων, ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραφε με τον Κινέζο πρόεδρο Ζεμίν και τις τέσσερες κεντροασιατικές πρώην  σοβιετικές δημοκρατίες ειδικό σύμφωνα για την ασφάλεια της περιοχής. Στην πράξη, επαναφέρει τις τέσσερες δημοκρατίες υπό την σκέπη της Μόσχας, της παλαιάς αυτοκρατορικής Ρωσσίας μάλλον
 
Η διάταξη μάχης
Πολλαπλές πολιτικές ερμηνείες έχει η δήλωση προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Κ. Καραμανλή προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ότι όλοι «πρέπει να είναι σε διάταξη μάχης»· δηλαδή, δεν αποκλείει τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στο Θέρος και για το λόγο αυτό διατηρεί σε εγρήγορση τα στελέχη του, αλλά και τους επισημαίνει ότι «δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας». Αυτές οι δηλώσεις απηχούν περισσότερο τα διαδραματιζόμενα στην κυβερνητική παράταξη, παρά  τα εσωτερικά στην αξιωματική αντιπολίτευση· το πρόβλημα είναι πολιτικό. Είναι σε θέση ο πρόεδρος της ΝΔ να ελέγξει τις κινήσεις και τις δηλώσεις μερικών στελεχών του; στον έλεγχο αυτόν θα κριθεί η πορεία του κόμματος. Πολλά ακολουθούν και περισσότερα προηγούνται ανεπικαίρων πολιτικών εξελίξεων· καλό είναι όλοι οι παράγοντες της πολιτικής να το θυμούνται αυτό.
 
Η άλλη εποχή
Οι διαδηλώσεις στο Γκόττεμπουργκ, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τάραξαν τους Ευρωπαίους· στο βιομηχανικό Βορρά, στην πιο πλούσια περιοχή της Ευρώπης των  τελευταίων δύο αιώνων, οι διαδηλωτές ήταν βίαιοι, όσο δεν έχει γνωρίσει η γηραιά ήπειρος επί δύο δεκαετίες. Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά της παγκοσμιοποιήσεως, δηλαδή κατά της γνησίας μεταλλαγής της βιομηχανικής κοινωνίας, καπιταταλιστικής ή κομμουνιστικής· έτσι, ταυτίζουν την άλλη εποχή με την αντίληψη της προηγουμένης  βιομηχανικής κοινωνίας. Αυτή είναι η κληρονομία της αριστεράς -και της διαφοράς αριστερά και δεξιά- στην εποχή μας, και η συνέχειά της, η παγκοσμιοποίηση, αμερικανικής κυρίως εμπνεύσεως· άλλη προοπτική, άλλα ιδανικά δεν μπόρεσε να προσφέρει η Ευρώπη. Τη διαφορά ποιότητος της εποχής της πληροφορικής δεν έχει αντιληφθεί η ηγεσία των ευρωπαϊκών χωρών, και αυτό είναι το κύριο πρόβλημά τους· η άλλη εποχή, η απαγκίστρωση από τη βιομηχανική κοινωνία και τη λογική της. Η πρόκληση!
 
Το περιβάλλον
Ένα ήταν το κρίσιμο θέμα διαφωνίας των Ευρωπαίων με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· η ανάγκη της επικυρώσεως από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Συμβάσεως του Κυότο για την προστασία του πλανήτη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Υπάρχει και η ουσιαστική διάσταση του προβλήματος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αδυνατούν να εφαρμόσουν τους όρους της συμβάσεως αυτής υπό το ισχύον σύστημα πολιτικής εξουσίας στο εσωτερικό τους, οικονομικό και κοινωνικό· το κυνήγι του πλούτου είναι η γνησία μετάπλαση της κατακτήσεως της Δύσεως· το κέρδος είναι το συστατικό στοιχείο της κοινωνίας τους. ¶λλη μορφή κοινωνίας δεν γνωρίζουν και είναι ζήτημα, άν μπορούν να γνωρίσουν υπό τας παρούσας συνθήκας· η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί και προϋποθέτει άλλον πολίτη, ενεργό και δημιουργικό και όχι τον αδρανή της αμερικανικής φιλελευθέρας κοινωνίας. Η ευθύνη για την ανάδειξη αυτού του πολίτου βαρύνει τους Ευρωπαίους.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr