"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
26 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Το κομματικό συνέδριο και τα προβλήματα
Στη νεώτερη εποχή, τα κόμματα στη δημοκρατία επεξεργάζονταν τις ιδεολογικές θέσεις τους ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των προβλημάτων του λαού· όταν τα κόμμα αναλάμβανε την εξουσία, τότε εφάρμοζε, όσο και όπως το μπορούσε, το ιδεολογικό αυτό πρόγραμμα στα συγκεκριμένα προβλήματα. Συνήθως αυτά δεν συνέπιπταν· αυτό, όμως, είναι άλλο πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός αντιστρέφει τη λογική αυτή· επειδή αδυνατεί να λύσει τα συγκεκριμένα, και ζωτικά, προβλήματα καταφεύγει σε κομματικό συνέδριο. Δηλαδή, ο τάδε σύνεδρος από το Διδυμότειχο και τα Σφακιά έχει άποψη για το ασφαλιστικό, πιο βαρύνουσα άποψη από τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων τάξεων. ¶ς πατήσουν επιτέλους οι ένοικοι του Μαξίμου Ελλάδα!
 
Η ψυχολογία

Το κλίμα αβεβαιότητος που επικράτησε, μετά την ανακοίνωση περί συνεδρίου και οι αποδοκιμασίες του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ, είχαν τις πρώτες τους επιπτώσεις στην οικονομία· στο Χρηματιστήριο οι τιμές των μετοχών πήραν την κατιούσα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πού θα καταλήξουν. Είναι νόμος απαραβίαστος ότι ο πρώτος παράγων που επηρεάζει την οικονομία, και κυρίως τους ευαίσθητους κλάδους όπως την αγορά κεφαλαίου, είναι ο ψυχολογικός· όταν η κυβέρνηση αναβάλλει για τέσσερες μήνες τη λήψη αποφάσεων για τα ζωτικά οικονομικά προβλήματα του τόπου, αυτό σημαίνει ότι όλα παραπέμπονται στις καλλένδες. Η ζωή, όμως, κυλάει και έχει τους δικούς της ρυθμούς, που δεν επηρεάζονται από τα κομματικά προβλήματα και την πολιτική αδυναμία του πρωθυπουργού· τα προβλήματα αυτά, όταν δεν επιλύονται, έχουν την κακή συνήθεια να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδος. Αυτό θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες.

 
Από μέρα σε μέρα
Αναβάλλονται από μέρα σε μέρα οι οριστικές αποφάσεις για την επιβίωση της κυβερνήσεως· αύριο συνεδριάζει και πάλι το Εκτελεστικό Γραφείο, με κύριο θέμα τις εξελίξεις. Θα επαναληφθεί το φαινόμενο της προηγουμένης εβδομάδος, όπου μετά από εξάωρη συζήτηση και ανταλλαγή φράσεων αμοιβαίας «αβροφροσύνης» μόνο δύο υποστήριξαν την πρόταση του πρωθυπουργού και οι υπόλοιποι απλώς αποδέχτηκαν την επίσπευση του συνεδρίου· τώρα όμως, ο ένας εκ των δύο, ο και αισθανόμενος ως κληρονόμος της παρατάξεως, προβάλλει τα δικά του δικαιώματα εκ του «αστικού» και «εμπορικού» κώδικος· ο έτερος των υποστηρικτών, διαψεύδει τα όσα του απεδόθησαν και δηλώνει έτοιμος να «φύγει» από το υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά σημαίνουν κάτι από πολιτικής πλευράς: ότι ο κ. Κ. Σημίτης χάνει και τους δύο τελευταίους υποστηρικτές του στο ΕΓ. Θα τηρήσουν και αύριο τις θέσεις αυτές; Ίδομεν. Το πρόβλημα είναι άμεσο και επείγον!
 
Ο κληρονόμος
Στο Εκτελεστικό Γραφείο ο πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργού των Εξωτερικών και «οικογενειακού» κληρονόμου της παρατάξεως· φαίνεται, όμως, ότι μετά τις αποδοκιμασίες του Σαββάτου κατά το μνημόσυνο του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ, η οικογένεια κάτι άλλο αποφάσισε και εμφάνισε σε χορευτικές επιδόσεις όλα της τα μέλη: οι αποδέκτες ήταν προς δύο κατευθύνσεις· προς τους ψηφοφόρους, λέγοντάς του ότι αυτοί εκφράζουν τη «νομιμοποίηση» της συνεχείας, όποια και όπως την αντιλαμβάνονται· προς τους Αμερικανούς, ότι αυτοί εγγυώνται την πολιτική τους στην περιοχή. Ο χορός έγινε στην Τουρκία και με τις επευφημίες του Τούρκου συναδέλφου του· το ποιά θα είναι η συνέχεια, ποιος θα επιβάλλει τις εξελίξεις; Έχει ενδιαφέρον.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Κανυπόδυτος κακά
Ο μεγάλος κωμικός ποιητής της δημοκρατίας, Αριστοφάνης, εις τας «Νεφέλας» του, αι οποίαι εδιδάχθησαν το 424 π.Χ., ως κεντρικό πρόσωπο έχει τον Σωκράτη, τον πρώτο πολίτη των Αθηνών· ο τρόπος παρουσιάσεώς του να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλεως έχει ιδιαίτερη σημασία: «ότι βρενθύει τ’ εν ταίσι οδοίς, και τωφθαλμώ παραβάλλεις,/ κανυπόδυτος κακά πολλ’  ανέχει, καφ’  ημίν σεμνοπροσωπείς»· με την αυστηρή σου τη ματιά, κορδώνεσαι στο δρόμο,/ ξυπόλυτος πολλά κακά αντέχεις, σοβαρός απέναντί μας. Υπόδειγμα ενεργού πολίτου ήταν ο φιλόσοφος, τόσο στον πόλεμο όσο και στην πόλη του, με την αυστηρή πολιτική του στάση· ουδέποτε προτίμησε τη φυγή ή τον εκβιασμό των συμπολιτών του. Στις μέρες μας παρατηρούμε άλλα φαινόμενα, όσο και άν κάποιοι επιχειρούν να τα εξωραϊσουν· οι δημοκρατικές ρίζες του ελληνικού λαού είναι ολοζώντανες. Οι αναφορές στον άσχημο πρώτο πολίτη της δημοκρατίας μπορούν να γίνουν μάθημα πολιτικής.
 
Η συγκυρία
Η αναβολή εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της δημοσιοποιήσεως των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αναγραφή της θρησκείας στις ταυτότητες, είναι πολιτική πράξη περισσότερον σοβαρή από το ίδιο το δημοψήφισμα· ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε ότι η πολιτική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλος. Αυτό σημαίνει ότι η αναβολή γίνεται για να μην έρθει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση η κυβέρνηση και στρέφει τα βέλη του εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων· τα δύο αυτά πρόσωπα είναι όμως διορισμένα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος και έχει την άνεση να τα αντικαταστήσει όποια στιγμή το κρίνει σκόπιμο. Αντί για αυτό όμως, έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος επίκουρος του πρωθυπουργού και οι εξωκοινοβουλευτικοί ποαραμένουν στις θέσεις τους· περίεργα πράγματα αυτά. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάθε διακίωμα να στηρίζει τον πρωθυπουργό· ο τελευταίος, όμως, είναι τόσο αδύναμος ή μήπως δέσμιος;
 
Στην Ουάσιγκτον
Στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταβαίνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη· κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση αυτή, αρκεί να έχει αποτέλεσμα. Η εκατόμβη στο Τελ Αβίβ, με τον αυτόχειρα Παλαιστίνιο, κατέδειξε σε όλους ότι το πρόβλημα δεν λύεται με την άσκηση ωμής βίας εκ μέρους της ισραηλινής κυβερνήσεως εναντίον των νεαρών Παλαιστινίων διαδηλωτών· γενοκτονία δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή στην εποχή μας, όσο και άν δεν προβάλλεται επαρκώς στη διεθνή κοινή γνώμη. Το Παλαιστινιακό έχει γίνει στις μέρες μας ένα από τα πιο κρίσιμα διεθνή προβλήματα· η προκλητική εύνοια των Αμερικανών προς τη μία πλευρά δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα, οι εκφραστές της παλαιστινιακής αντιστάσεως είναι η νεολαία· το απέδειξε επί δύο δεκαετίες και συνεχίζει να το αποδεικνύει. ¶ρα, δεν ισχύει η μέθοδος που εφάρμοζαν την προηγούμενη εποχή. Ίσως το αντιληφθούν!
 
Η βία στην παιδεία
Οι εκρήξεις βίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέλευση των Δασκάλων έδειξαν ότι η κατάσταση στην παιδεία είναι εκρηκτική· δεν γίνονται εύκολα εκδηλώσεις βίας, άν το γενικότερο πολιτικό κλίμα δεν τις ευνοεί. Στο συνέδριο των Δασκάλων οι αναπληρωτές καθηγητές δεν άφηναν τον υπουργό Παιδείας να το χαιρετήσει, κι εκείνος τους παρακολουθούσε με το χαρακτηριστικό εκείνο βλέμμα του που έλεγε πολλά· στη Θεσσαλονίκη, η προγραμματισθείσα ορκωμοσία των πτυχιούχων του Οικονομικού Τμήματος ματαιώθηκε λόγω της καταλήψεώς του. Οι γονείς που είχαν φθάσει διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σταμάτησαν το αυτοκίνητο του πρυτάνεως· στη συνέχεια η ορκωμοσία έγινε. Οι λεπτομέρειες έχουν ελάχιστη σημασία· το φαινόμενο ενδιαφέρει περισσότερο. Δείχνει ότι οι απλοί πολίτες, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο το φαινόμενο της αναβολής στην επίλυση των προβλημάτων και της ακυβερνησιας και παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Χαρακτηρίζει αυτό τις μέρες μας.
 
Ο πρεσβευτής
Κατά την παρουσίαση από την ΕΤ3 μιάς εκπομπής για τις εκλογές στην Αλβανία, ο Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα δήλωσε, αναφερόμενος ως προς την ελληνική μειονότητα, ότι δεν είναι μόνο ελληνικής καταγωγής άτομα στην «Ομόνοια», αλλά μετέχουν και άλλοι, όπως Βλάχοι· δηλαδή οι Βλάχοι δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Επαναφέρει το θέμα της προπαγάνδας το υπουργείο Εξωτερικών· είναι κάτι απαραίτητο και προς διευκρίνιση. Ο υπουργός επιδίδεται στο άσχημο ζεμπέκικο, αλλά ως προς τα εθνικά θέματα επιδεικνύει ασαφείς θέσεις· έχει ταλαιπωρήσει επί πολύ το θέμα αυτό τη χώρα. Καλά είναι η κυβέρνηση να μην το ανακινήσει πάλι, όπως είχε κάνει πέρυσι με τις οργανώσεις συνεδρίων για τις μειονοτικές υποτίθεται γλώσσες και με τα συνακόλουθα άρθρα του χειροκροτούντος προχθές Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
 
Οι εκλογές στην Αλβανία
Όλοι οι ξένοι παρατηρητές διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές στην Αλβανία ήταν έγκυρες· φυσικό ήταν αυτό, όταν η σύγκριση γίνεται με τις προηγούμενες εκλογές στη γειτονική χώρα. Το πιο σημαντικό είναι η πλήρης αποτυχία της μειονότητος κατά τις εκλογές· πολλά πρόσωπα της ομογενείας από την Αμερική, όπως ο συγγραφέας και πολυπροβληθείς στη χώρα μας κ. Νικ. Γκέητς ετάχθησαν ενεργώς υπέρ του Σοσιαλιστικού κόμματος, του φιλοκού του Ουτσεκά, «παρασύροντας» πολλούς. Το πρόβλημα είναι η στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν  ο υπουργός του, είχε φροντίσει να αποφορτίσει τις καταγγελίες για νοθεία στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρα· οπωσδήποτε κάποιοι προσπαθούν να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν την ελληνική μειονότητα, όπως γίνεται με το θέμα των Βλάχων. Θα έχουμε εκπλήξεις!
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr