"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
28 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Κι αυτοί το συνέδριό τους
Στα βόρεια σύνορά μας τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα· η εσωτερική κατάσταση στα Σκόπια προσλαμβάνει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα, με τις διαδηλώσεις των Βουλγάρων εθνικιστών οι οποίοι επιθυμούν τον πόλεμο εναντίον των Αλβανών ενόπλων. Η νέα κυβέρνηση, του τέως βασιλέως Συμεών στη Βουλγαρία, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επιδιώξει να καλλιεργήσει τον πανβουλγαρισμό· στην Αλβανία τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, και τα δύο αντίπαλα κόμματα πανηγυρίζουν τη νίκη τους· στη Σερβία τείνει να αναδυθεί νέο κλίμα διχασμού με την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Κι εμείς ασχολούμαστε με το συνέδριο και το άσχημο ζεϊμπέκικο
 
Τα γεύματα

Η κληρονόμος οικογένεια του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς της· ο υπουργός Εξωτερικών, πρωτότοκος του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ, παρέθεσε γεύμα προς την πρόγονό του, τελευταία σύζυγο του πατέρα του. Είναι σαφή πλέον η προσπάθεια του κ. Γ.Παπανδρέου να προβληθεί ως ο νόμιμος κληρονόμος του κόμματος και της παρατάξεως· οι αποστάσεις τις οποίες λαμβάνει από τον πρωθυπουργό του είναι εμφανείς και χαρακτηριστικές. Ήταν ο μόνος που είχε στηρίξει τον κ. Κ. Σημίτη στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που αποφάσισε την επίσπευση του συνεδρίου· τώρα αποκαθιστά τις γέφυρες και με την πρόγονό του και τους βουλευτές που εκφράζει η πάλαι ποτέ προεδρική τάση. ¶λλα γεύματα έγιναν με άλλους: ο υπουργός Αμύνης, με τον ασπονδο «φίλο» συντοπίτη βουλευτή και υπουργό Πολιτισμού, η υπουργός Εσωτερικών με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Σαν να ανήκουν σε άλλο κόμμα.

 
Το Χρηματιστήριο
Μετά από την πτώση επί πολλές ημέρες, χθες ο δείκτης των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου σημείωσε χθες άνοδο, μετά από διακυμάνσεις εκκρεμούς· πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ένα είναι γεγονός: ο ψυχολογικός παράγων είναι ο πρώτος που το επηρεάζει. Το πιο κρίσιμο από όλα είναι η ειλικρίνεια, ως προς το τί συνέβη κατά την απότομη άνοδό του πριν από δύο χρόνια· τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως με ερωτήσεις τους και επερωτήσεις ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φυσικών προσώπων που έχουν ενθυλακώσει από πράξεις τους στο Χρηματιστήριο περισσότερα από δεκαπέντε τρισεκατομμύρια δραχμών. Ο λαλίστατος, όμως, και βρενθυόμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας αρνείται να ενημερώσει το Κοινοβούλιο· κάτι άλλο, όμως, φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την αντικοινοβουλευτική αυτή κυβερνητική στάση. Προέχουν άλλα της δημοκρατικης ευαισθησίας! Θα αποκαλυφθούν και αυτά πολύ γρήγορα.
 
Πού το ξέρουν;
Στα επιχειρήματα της τρομκρατικής οργανώσεως, η οποία επί είκοσι έξη χρόνια θανατώνει στη χώρα μας, Έλληνες και ξένους, και εμφανίζεται ως ο τιμητής των πάντων, ότι την τελευταία απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασ. Μιχαλολιάκου την οργάνωσε η αμερικανική ΣΙΑ, η απάντηση που έδωσε ο Πειραιώτης βουλευτής είναι πειστικότατη: Πού το ξέρουν αυτοί; Το πρόβλημα της τρομοκρατίας έχει βαθύτερες ρίζες και το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι αυτοί δεν είναι ομάδα ιδεολόγων· οι ιδεολόγοι, το μόνο που επιδιώκουν είναι την προβολή των ιδεών τους. Όχι την εκτέλεση κάποιων, με κριτήρια σαφώς αδιαφανή και μάλλον αρκετά έωλα. Κάτι άλλο κρύβεται
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Χρήμασι νικωμένου
Όταν ο Περικλής άφηνε την τελευταία του υποθήκη προς τους συμπολίτες του ήταν σαφής· έθετε ως πρώτο όρο, ο κορυφαίος στην ιστορία πολιτικός και φιλόσοφος μαζί, την ισηγορία, δηλαδή την ανάπτυξη εκ μέρους όλων των πολιτών των απόψεών τους, τη διατήρηση της αρετής του ενεργού πολίτου. Όποιος είναι «δύσνους», δηλαδή δεν ενδιαφέρεται για την πόλη, παραμελεί την πόλη, την πατρίδα του, δεν μπορεί να μιλήσει για τα προβλήματά της· γνώριζε πάρα πολύ καλά, ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι απράγμονες πολίτες, εκείνοι που έθεταν σε πρώτη μοίρα το προσωπικό τους συμφέρον ή το κομματικό τους «καθήκον», μεταφέροντάς το στην εποχή μας. Αυτός, υπογραμμίζει ο πολιτικός του χρυσού αιώνος, που τα έχει αυτά, είναι δε κατώτερος χρημάτων, είναι φιλοχρήματος, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπουλήσει τα πάντα: «προσόντος δε και τούδε, χρήμασι δε νκωμένου, τα ξύμπαντα τούτου ενός άν πωλοίτο».
 
Η υπόθεση Λοϊζίδου
Το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει την απόφασή του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς την υπόθεση της Κυπρίας δασκάλας στα κατεχόμενα Τιτίνας Λοϊζίδου· κάτι πήγε να ψελλίσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμ. Τζεμ, αλλά η προειδοποίηση ήταν αυστηρή και συμπληρώθηκε και με την καταδίκη της χώρας για την απαγόρευση του κόμματος των Ισλαμιστών με δικαστική απόφαση. Έλειπε, και ο φίλος του Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να απαλύνει την απόφαση· μάλλον δεν έχει το ίδιο δικαίωμα, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποφάσεις αυτές, φυσικά, αφορούν όργανα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, που δεν έχουν τη δυνατότητα ασκήσεως εξουσίας· συμβουλευτικός είναι ο χαρακτήρας της αποφάσεως, αλλά έχει άμεση επίδραση στην  ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Όταν υπάρχουν οι καταδίκες αυτές, είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να δείχνει ότι επιθυμεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γεγονός αδιαμφισβήτητο, άλλωστε, για το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας.
 
Η έκδοση Μιλόσεβιτς
Η απόφαση της κυβερνήσεως της Σερβίας για έκδοση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποντας Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις χειρότερες στην  περιοχή, από ό,τι μπορούμε να προβλέψουμε· θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει αυτό αποδεκτό από την πλειοψηφία των Σέρβων, όσο αυταρχική εξουσία και άν είχε ασκήσει ο Μιλόσεβιτς. Κατά την περίοδο των βομβαρδισμών, είχε προσωποποιήσει τον αγώνα των συμπατριωτών του· στους Σέρβους επικρατεί η πεποίθηση, ότι η έκδοση γίνεται, μετά από τον εκβιασμό των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για την παροχή οικονομικής βοηθείας. Αυτή είναι η μία πλευρά· η άλλη, είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο. Θα τα αποδεχθούν τόσο εύκολα οι Σέρβοι; Το διαζύγιο με το Μαυροβούνιο, με το οποίο συμπορεύονται τα τελευταία πεντακόσια χρόνια. Δεν βλέπουν τον αναδυόμενο εθνικισμό των Αλβανών, των Βουλγάρων;
 
Έλληνες βουλευτές
Η βρεταννική στερλίνα είναι αμφίβολο το άν θα συνδεθεί τελικά με το ευρώ και μάλλον θα ακολουθήσει την πορεία της δίπλα στο αμερικανικό δολλάριο, με απρόβλεπτες τις διεθνείς συνέπειες· παρά τις ισχυρές πιέσεις του Σίτυ και του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, μάλλον η κυβέρνηση Τόνυ Μπλαιρ αρνείται να αναλάβει την σχετική ευθύνη. Η πορεία της ΟΝΕ και του ευρώ είναι καταδικασμένη στην επιβίωση, άν όχι και στην επιτυχία· ένα είναι δεδομένο: δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν στην ΟΝΕ. Στην άλλη άκρη του κόσμου, τα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας κλιμακώνονται σε επικίνδυνο βαθμό· οι μάγοι στην Ιαπωνία, που επί δεκαετίες αντιμετώπιζαν ως δια θαύματος όλα τα προβλήματα, χάθηκαν. Τελικά, διαμορφώνεται το νέο σκηνικό στη διεθνή οικονομία· Ίδομεν!
 
Στα Σκόπια
Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ριζικά στο γειτονικό  μας κρατίδιο· ο πρωθυπουργός της χώρας Γκεοργέφσκι δημοσίως πλέον διαφωνεί με τον πρόεδρο Τραϊκόφσκι και ζητάει την τήρηση σκληράς στάσεως απέναντι στους ενόπλους Αλβανούς· οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητος, και κυρίως του ΝΑΤΟ, του να εμφανίσουν το κράτος με περιορισμένη εξουσία και να τους επιβάλλουν τους ενόπλους εισβολείς από γειτονική χώρα είναι κάτι περισσότερο από προκλητικό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της δημιουργίας αυτού του κρατιδίου -ή μάλλον τα παιδιά τους- αισθάνονται ότι βρίσκονται όμηροι των ίδιων συνθηκών με εκείνες τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν για άλλες σκοπιμότητες εδημιουργείτο το κρατίδιο· ευνοοούμενοι τώρα είναι οι Αλβανοί και θύματα οι Σλάβοι, κυρίως οι βουλγαρικής καταγωγής. Αλλά οι σκληρές μάχες συνεχίζονται!
 
Το Ολυμπείον
Οι Αθηναίοι, πιστοί στο Δωδεκάθεο, τιμούσαν ιδιατέρως τον πατέρα των θεών και ανθρωπων Δία· ήταν, όμως, άκρως προσεκτικοί ως προς την αισθητική θεώρηση του ιερού του, το οποίο είχε φροντίσει να κοσμίσει με ναό, ο τύραννος Πεισίστρατος· μετά την ανατροπή της τυραννίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Κλεισθένη, οι Αθηναίοι άφησαν ημιτελή το ναό του Ολυμπίου Διός. Ήταν πράξις πολιτική, και τη σεβάστηκαν τον χρυσούν και τους μετέπειτα αιώνες, παρά την έκπτωση της δημοκρατίας· ο φιλέλλην ρωμαίος αυτοκράτωρ Ανδριανός, αποπεράτωσε τον ημιτελή ναό, μετά από οκτακόσια χρόνια. Χίλια οκτακόσια χρόνια μετά, συνεχίζουν την αισθητική της τυραννίας στις μέρες μας, με τις ευλογίες των νέων κοσμοκρατόρων. ¶λλη η μουσική αρμονία της δημοκρατίας, άλλο ο ρυθμός της τυραννίας.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr