"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
2 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Κοινή μοίρα
Στην επικαιρότητα τα εξοχικά· στις πολυτελείς επαύλεις των συντρόφων λαμβάνονται οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την ίδια την επιβίωση της κυβερνήσεως. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό· ο πρωθυπουργός, αφού έμεινε μόνος, κατέφυγε για πολιτική -αλλά κυρίως για κομματική- κάλυψη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την ευθύνη των μεγάλων έργων και των μεγαλυτέρων κονδυλίων. Ο τόσο μονόχνωτος κ. Κ. Σημίτης, που πάντα έδειχνε ότι αυτός μόνος λαμβάνει τις αποφάσεις, έσκυψε το κεφάλι και κατέφυγε στον μόνο στην συντροφιά του που διαθέτει ακόμη κάποια κομματική δύναμη και διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας μαζί του· από την πλευρά του ο κ. Κ. Λαλιώτης -μετά την ψυχρολουσία των Βρυξελλών για το Κτηματολόγιο και τον Μαραθώνα- φοβάται ότι οι έρευνες που διέταξαν οι αρμόδιοι επίτροποι ίσως αποκαλύψουν πολλά. Έτσι το μόνο που τον σώζει, αν τον σώζει, είναι η επιβίωση του πρωθυπουργού. Κοινή η μοίρα τους!
 
Η νέα εποχή
Έχουν αλλάξει πράγματι πολλά στην κυβερνητική παράταξη μετά την πλήρη αποτυχία στο ασφαλιστικού· σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες εκφράζονταν κυρίως με συνεντεύξεις επωνύμων, με σποραδικές δηλώσεις άλλων, που πάντα, όμως, τα αποσιωπούσαν μόλις βρίσκονταν σε πολυμελή όργανα ή όταν έβλεπαν ότι κινδύνευε η παράταξη. Η κρίση αυτή είχε κάτι το πρωτοφανές: όχι μόνο κανείς επώνυμος δεν κάλυψε τις επιλογές του προέδρου του και του υπουργού του Εργασίας, αλλά και φρόντισαν όλοι σχεδόν να διαφοροποιηθούν· με τις δημόσιες δηλώσεις τους -και με τις παρεμβάσεις του στα αρμόδια κομματικά ή κυβερνητικά όργανα, στα οποία είχαν συμφωνήσει προηγουμένως για τα μέτρα- άσκούν σκληρή κριτική προς τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά και διοχετεύουν στον τύπο τις ύβρεις που ανταλλάσσουν με τους "πιστούς" στον πρωθυπουργό συντρόφους τους. Αυτό είναι κάτι το εντελώς νέο στην μεταπολιτευτική πολιτική μας ζωή. Θυμίζει άλλες εποχές
 
Η ειρωνεία
Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον πήρε μέρος στη διάσκεψη κατά του aids στο Λάγκος της Νιγηρίας και ζήτησε την κινητοποίηση όλων για την καταπολέμηση της μάστιγος της εποχής μας τα θύματα της οποίας κατά 70% βρίσκονται στην Αφρική· ενδιαφέρουσα, πράγματι, η παρέμβαση του Αμερικανού πολιτικού· είναι γεγονός ότι η επιδημία της βιομηχανικής εποχής πλήττει τη μαύρη ήπειρο και τις πολυπληθείς χώρες της Ασίας, περισσότερο παρά τον υποτιθέμενο αναπτυγμένο κόσμο. Η ειρωνεία εστιάζεται ακριβώς σε αυτό το σημείο· όσο ήταν πλανητάρχης ο κ. Κλίντον, ελάχιστα ή καθόλου δεν ενδιαφερόταν για την μάστιγα αυτή· μάλλον το αντίθετο, οι υπηρεσίες του έκαναν το παν για την εξάπλωσή της στις κακόμοιρες χώρες της Αφρικής. Τώρα που δεν ασκεί εξουσία, τώρα που κανένας δεν τον λογαριάζει έχει άποψη για το θέμα, άποψη ανθρωπιστική. Αν δεν είναι αυτό ειρωνεία, τότε τι είναι ειρωνεία;
 
Η ειρήνη

Οι νέες προσπάθειες του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, των Ευρωπαίων και του Ρώσσου προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν, ίσως αποδώσουν καρπούς και φέρουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων· είναι γεγονός ότι η κατάσταση βρίσκεται σε αδιεξοδο και η παράταση της προκλητικής στάσεως των Ισραηλινών δυνάμεων και της ιντιφάντα οδηγούν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Η ειρήνη, όμως, προϋποθέτει άλλη προσέγγιση των προβλημάτων, σημαίνει παραίτηση από την οικοδόμηση νέων οικισμών Ιουδαίων στη δυτική όχθη, σημαίνει σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων· στην πράξη αυτό σημαίνει αλλαγή της πολιτικής του νέου ακροδεξίου πρωθυπουργού κ. Αρ. Σαρόν. Αυτό είναι το εμπόδιο· η ειρηνευτική διαδικασία έχει υποστηριχθεί έως τώρα από τις διαλλακτικές κεντρώες δυνάμεις οι οποίες έχουν χάσει στις πρόσφατες εκλογές. Έτσι το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβερνήσεως και στις αντίπαλες δυνάμεις στην ισραηλινή κοινωνία με τις τόσες διαφορές της.

 
Ο χρηματιστής
Η σοσιαλιστική παράταξη απεδέχθη κι αυτή τη φιλελευθεροποίηση ως πρότυπό της, όχι επειδή το πιστεύει, αλλά επειδή αυτό το πρότυπο έχει και η Αμερική· θα διαφωνήσει ο δικός μας πρωθυπουργός; Θεός φυλάξοι! Ο πλούτος, το κυνήγι του πλούτου, εθωρείτο πάντοτε από την ελληνική κοινωνία ως αρμόζων στην τυραννία, στις αυταρχικού χαρακτήρα πολιτείες: "ο δε χρηματιστής βίαιός τίς εστιν, και ο πλούτος δήλον ότι ου το ζητούμενον αγαθόν· χρήσιμον γαρ και άλλου χάριν", γράφει ο Αριστοτέλης. Ο επιχειρηματίας είναι άνθρωπος βίαιος από τη φύση του, και ο πλούτος είναι αποδεδειγμένον ότι δεν είναι το ζητούμενο αγαθό· είναι χρήσιμος, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλου σκοπού. Έτσι εξηγείται το γιατί καταφεύγουν όλοι οι νεόπλουτοι σοσιαλίζοντες υπουργοί και παρατρεχάμενοι σε βίαια και αυταρχικά μέτρα.
 
Η αυτοπυρπόληση

Εκείνο που τίμησε περισσότερο την αυτοπυπροληθήσα δισκάλα μπροστά στο υπουργείο Παιδείας είναι η ετοιμολογία της, οι καθαρές και διαυγείς απαντήσεις της· περιέγραψε με σαφήνεια το δράμα των αδιορίστων καθηγητών και δασκάλων οι οποίοι -με την προχωρημένη ηλικία τους- διαπιστώνουν ότι πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα στα τριάντα τους. Το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι το αν αυτοί είναι οι καλύτεροι για διδασκαλία· η ποιότης της διδασκαλίας κρίνεται πρωτίστως στο εκπαιδευτικό σύστημα και δευτερευόντως στους διδάσκοντες. Όταν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, το μόνο πράγμα που έκαναν ήταν η διάλυση της παιδείας, είναι ντροπή να ρίπτονται οι ευθύνες στα παιδιά που ακολούθησαν τα προγράμματα. Η αναμόρφωση της παιδείας και η θέσπιση προγραμμάτων ελληνικής και πληροφοριακής παιδείας απαιτεί και προϋποθέτει άλλη πολιτική σύλληψη.

 
Ο έγκυρος λόγος
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκ. Παπαδήμος, με την ετήσια έκθεσή του απέδειξε για άλλη μία φορά την εγκυρότητα των λεγομένων του· οι επισημάνσεις του δεν είναι μόνο δικές του, είναι και η απήχηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Εκείνο που δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως πολλοί οικονομικοί υπουργοί -και ίσως και ο πρωθυπουργός- είναι ότι, μετά την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ο λόγος του κ. Παπαδήμου για την πορεία της οικονομίας έχει πιο βαρύνουσα σημασία από τις όποιες δηλώσεις των ιθαγενών αργοσχόλων και τυρβαζόντων περί τους διορισμούς και τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο. Είναι η πολλοστή φορά που ο Διοικητής της κεντρικής τραπέζης επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πάλιν ο λόγος του μεγαλοπρεπώς αγνοείται!
 
Οι φυλακισμένοι

Οι νεκροί στις τουρκικές φυλακές λόγω απεργίας πείνης για τα λευκά κελιά έχουν περάσει τους τριάντα· η διεθνής κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ενοχλείται και πολύ, μάλλον το αντίθετο. Εκείνο που προέχει στα ενδιαφέροντά της είναι η επιβίωση του τουκρικού καθεστώτος, με τις νέες συνταγές που έχει φέρει ο αμερικανόφερτος τσάρος της οικονομίας της. Οι νεκροί, όμως, στις φυλακές δεν παύουν να είναι νεκροί. Η αναγκαστική και βίαιη ενσωματώση της τουρκικής οικονομίας στο καθεστώς της φιλελευθεροποιήσεως συμπληρώνεται με τις αντιδράσεις την Πρωμαγιά των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποιήσεως· μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού και του τσάρου της οικονομίας· αρνούνται τις άνωθεν αλλαγές στην οικονομία. Δύσκολη είναι η αναδιάρθρωση της κοινωνικής και οικονομικής δομής της χώρας.

 
Στα Σκόπια

Τα νέα επεισόδια στα Σκόπια με τους οκτώ νεκρούς απ΄ τους άνδρες του Ουτσεκά δεν είναι τυχαίο. Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μαυροβούνιο απογοήτευσε όλους όσοι είχαν σχεδιάσει η νέα αναταραχή στα Βαλκάνια να αρχίσει από εκεί· ο απλός λαός, όμως, άλλα αποφάσισε και θέλησε τη διατήρηση της ομοσπονδίας. Μοναδική διέξοδος για την πρόκληση αναταραχής φαίνεται να είναι τα Σκόπια, με την εκρηκτική φυλετική τους σύνθεση. Το βάρος των ευθυνών πέφτει και πάλι στην Ευρώπη· μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία νέας εστίας πολέμου; Κάπως δύσκολο φαίνεται, όταν οι ένοπλοι Αλβανοί καθοδηγούνται από την Αμερική. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα για την περιοχή.

 
Οι εκρήξεις
Οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις των βιομηχανικών χωρών με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς κατά της παγκοσμιοποιήσεως θυμίζουν άλλες εποχές· είναι λογικό οι αντιδράσεις να παίρνουν αυτή τη μορφή. Η παγκοσμιοποίηση, με τη μορφή της φιλελευθεροποιήσεως, εμφανίζεται ως γνήσια συνέχεια του καπιταλισμού· η νέα εποχή της πληροφορικής και των διαδικτύων δεν έχει καταγραφεί ακόμη από τους θεωρητικούς με τις πραγματικές της διαστάσεις. Η οικονομική και η εμπορική πτυχή τους προβάλλεται, όχι οι αλλαγές στην πολιτική και κοινωνική ζωή· αυτές οι πτυχές μάλλον θα αργήσουν να καταγραφούν. Ο βιομηχανικός ανθρωπος, με τις ρίζες του στον ορθολογισμό, αδυνατεί να τις καταγράψει, να τις οσφρανθεί.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr