"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
9 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η δεξιά απόκλιση
Η χειρότερη κριτική κατά της κυβερνήσεως προέρχεται από την εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση·είναι η αντιπολίτευση που πλήττει την εικόνα της κυβερνήσεως η οποία θέλει να εμφανίζεται ως αριστερή και ως σοσιαλιστική. Την εικόνα αυτή καλλιεργούν και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία, στο σύνολό τους σχεδόν, αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα·όλοι τους βάλλουν κατά της δεξιάς. Από την άποψη αυτή, η καταγγελία του κ. Γερ. Αρσένη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιο δεξιά πολιτική από εκείνη που περίμεναν, ή που ανέχεται ο τόπος, έχει απήχηση στα στρώματα εκείνα τα οποία ακόμη πιστεύουν στη διάκριση «δεξιά και αριστερά»·όταν, μάλιστα, τη συμπληρώνει με την κατηγορία ότι μόνο την ονομαστική σύγκληση έχει πετύχει η κυβέρνηση, τότε απευθύνεται και προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου οι οποίες γνωρίζουν τη δυσκαμψία του δημοσίου και τις ανυπέρβλητες κομματικές δεσμεύσεις του. Θα έχει επιπτώσεις η παρέμβασή του.
 
Οι Σοσιαλιστές
Η συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Βερολίνο δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα·οι ηγέτες της Ευρώπης απέδειξαν, για άλλη μία φορά, ότι αδυνατούν να υπερβούν τον εαυτό τους, παρ' όλο ότι ασκούν την εξουσία στην τεράστια πλειοψηφία των κρατών μελών. Οι λόγοι είναι πολλοί·σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ο ηγέτης σαν τον Ρομπέρ Σουμάν ή και τους  Χλεμουτ Σμιτ ή Φρανσουα Μιττεράν, είναι λίγοι·σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας τους κανένας δεν έχει εμπνεύσει το λαό του, ώστε να αποδυθεί σε άλλον αγώνα για την ενιαία Ευρώπη·σε διεθνές πολιτικό επίπεδο, παραμένουν αρκετά δέσμιοι της αμερικανικής πολιτικής, ώστε να χαράξουν μία άλλη πολιτική προοπτική. Στην πράξη σύρονται από την Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και το μόνο που κάνουν είναι το να αποτρέπουν την υποχώρηση, γιατί γνωρίζουν ότι ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή.
 
Το μασγίδιον
Όταν τον Αύγουστο του 717 μ. Χ. οι ¶ραβες άρχισαν τη δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως, με αρχηγό τον Μωσλεμά, με στόλο δύο χιλιάδων πλοίων περίπου και στρατό επτακοσίων χιλιάδων, η βασιλεύουσα και η Δύσις αντιμετώπισε  τον χειρότερο κίνδυνο έως τότε·αν έπεφτε η Πόλις, δεν υπήρχε άλλη δύναμις να ανακόψει την ισλαμική πλημμυρίδα. Η απειλή ήταν τρομερή, αλλά και ο αυτοκράτωρ Λέων Γ’ ο Ίσαυρος ο ικανός ηγέτης·ενέπνευσε τον λαό, έστω και αν το πλήθος των ακατίων ήταν τέτοιο, ώστε, γράφει ο Θεοφάνης «από της Ιερείας (επί της ασιανής παραλίας) έως της πόλεως ολόξυλον φαίνεσθαι την θάλασσαν». Ο αυτοκράτωρ, τότε, απεφάσισε  «και δι’ αιτήσεως (του Μωσλεμά) εκτίσθη το των Σαρακηνών μασγίδιον εν τω βασιλικώ πραιτωρίω». Δηλαδή, ο Λέων Γ’ -ο εμπνευστής της εικονομαχίας- επέτρεπε στον αντίπαλό του να εισέρχεται στην Πόλη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, και να προσεύχεται.
 
Ο Κάρολος
Η επίσκεψη, για πολλοστή φορά, του διαδόχου του βρεταννικού θρόνου Καρόλου στο ¶γιον Όρος δεν είναι κάτι το προσωπικό·το βρεταννικό πρωτόκολλο είναι ίσως το πιο αυστηρό και δεν θα επέτρεπε τις όποιες προσωπικές προτιμήσεις ενός μέλους της βασιλικής οικογενείας να διαταράξει την όλη εικόνα της προς το κοινό. Οπωσδηποτε έχει τις προσωπικές του αναζητήσεις ο διάδοχος -και είναι σεβαστές και αξιοζήλευτες-, αλλά αυτές οι αναζητήσεις συμπλέουν με τις αναζητήσεις πολλών θεολόγων και φιλοσόφων οι οποίοι επιστρέφουν και εμβαπτίζονται στα κείμενα των Έλλήνων Πατέρων της Εκκλήσίας και της γραμματείας του μεσαιωνικού ελληνισμού·ο Κάρολος συμπληρώνει τις παραδοχές του Ποντίφηκος λίγες μέρες πριν στον ¶ρειο Πάγο και στη Θεία Λειτουργία των Καθολικών. ¶λλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι ο βασιλεύς της Αγγλίας είναι και Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας·οι διάφορες πράξεις του έχουν και την πτυχή της επιδράσεώς τους στην εκκλησία του.
 
Η πορεία του Παύλου
Όταν ο Ποντίφηξ επισκέπτεται στη Δαμασκό Ιερό Τζαμί των Μουσουλμάνων, αναγνωρίζει ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα της επιβιώσεώς των·το μήνυμα αυτό δεν είναι τυχαίο, έχει την απήχησή του στα γεγονότα της Παλαιστίνης, με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και με τη διακήρυξη των Εβραίων ότι έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται με το στρατό τους εναντίον των αμάχων και των παιδιών. Όταν την ίδια στιγμή επιλέγει να επισκεφθεί στην Κουνέϊτρα  Ελληνοορθόδοξο Ναό, επιβεβαιώνει την επιθυμία του για διάλογο με τα άλλα δόγματα του χριστιανισμού·όταν, πάλι, πηγαίνει για προσκύνημα στον μικρό ναό στη Δαμασκό, από όπου ο Απόστολος Παύλος διέφυγε το διωγμό των ομοφύλων του Εβραίων, υπογραμμίζει το πού οδηγεί ο θρησκευτικός φανατισμός. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν την άμεση απήχησή τους στη διεθνή πολιτική. Αυτό είναι το αναμενόμενο·ο πάπας είναι πάπας και έχει την προσωπική προβολή του.
 
Το Μετρό της Μόσχας

Στην άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν το περίφημο Μετρό της Μόσχας, το οποίο είχε κατασκευασθεί από εθελεοντική εργασία προπολεμικά. Κάποτε, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, μιά ομάδα Αμερικανών επισκέπτονταν τη Μόσχα και τους ξεναγούσαν στο Μετρό, δείχνοντάς τους τον εξαίρετο καλλωπισμό του: «Κάθε τρία λεπτά, περνάει και ένας συρμός», λέει ο ξεναγός. Περνάνε τρία λεπτά, δέκα, είκοσι, μία ώρα, πουθενά συρμός. «Μά, τί γίνεται, ρωτάει ένας Αμερικανός, δεν πέρασε συρμός;» «Και εσείς που βασανίζετε τους μαύρους!» απαντάει ο Σοβιετικός πολίτης. Μας το θύμισε το ανέκδοτο αυτό ο απαστράπτων στην ενδυμασία υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τις συνεχείς αναφορές του στην αντιδικτατορική του πάλη, ενώ η αντιπολίτευση του ασκούσε κριτική για το έργο στο υπουργείο του. Δηλαδή, τριάντα χρόνια μετά, το κριτήριο είναι η εμφανισθείσα ως αντιδικτατορική πάλη·εμφανισθείσα, επειδή η αντίσταση δεν είναι αντίτιμο προς εξαργύρωση

 
Η αποτροπή του πολέμου
Τελικά την τελευταία στιγμή απετράπη η επιδείνωση της καταστάσεως στα Σκόπια·η παρέμβαση των κ. Ρόμπερτσον και Σολάνα «πέτυχε» και έπεισαν τα σκοπιανά κόμματα να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου. Τα συμπεράσματα είναι θετικά: ο κίνδυνος εκτροπής της καταστάσεως και του πολέμου απετράπη, αλλά για πόσο καιρό; Ποιό θετικό εμφανίζεται το γεγονός ότι όλοι αποδοκιμάζουν τους Αλβανούς τρομοκράτες -πώς και ο Γενικός Γραμματεύς του ΝΑΤΟ τους αποκάλεσε φονιάδες-, αλλά δεν τους κόβουν και τους πόρους της ζωής τους. Οι βάσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν ανέπαφες και οι πόροι τους ανεξάντλητοι·η χρησιμοποίηση υψηλομίσθων μισθοφόρων και η δαπάνη τεραστίων ποσών αποδεικνύει ότι η πηγή της χρηματοδοτησεως δεν απεκόπη.
 
Τι 'χες Γιάννη...
Οι Τούρκοι σκλήρυναν και πάλι την τακτική τους απέναντί μας·αρνήθηκαν να εγκρίνουν τη μετάβαση του Αχηγού του ΓΕΝ κ. Θεοδωρουλάκη στη χώρα τους, επειδή το ελικόπτερο που θα τους μετέφερε θα έκανε στάση για ανεφοδιασμό στην «αποστρατικοποιημένη» Ρόδο. Προφάσεις όλα αυτά, αλλά προφάσεις με βαθύτερο νόημα. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στη χώρα μας ότι, είτε ο στρατός είτε άλλη δύναμις στην ¶γκυρα, ασκούν την πραγματική εξωτερική πολιτική στη χώρα·η στάση τους απέναντί μας παραμένει αμετάβλητη και θα παραμένει, εφ΄ όσον η δομή της εξουσίας δεν αλλάζει. Τώρα τα όσα μας λέει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αυτά είναι φρούδες ελπίδες, χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Καλό είναι αυτά να μην  τα πιστεύει και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
 
Σε τρίτη χώρα

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του Εθνικής Αμύνης πουθενά στην Ελλάδα δεν μπορούν να τα βρουν·προτίμησαν το ουδέτερο έδαφος του Βερολίνου και το «ουδέτερο» ξενοδοχείο όπου συνήρχοντο οι Σοσιαλιστές ηγέτες για να συζητήσουν τα κυβερνητικά και κομματικά προβλήματα και τις μεταξύ τους σχέσεις. Δύσκολα πολύ μπορεί να πιστέψει κανείς ότι «συμφώνησαν» πράγματι σε όλα·αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Εκείνο που προέχει είναι η ακυβερνησία στην οποία βρίσκεται ο τόπος και τα κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα·οι προκλήσεις των Τούρκων και η μείωση των εξοπλισμών πώς συμβιβάζονται; Αναμένεται απάντησις...

 
Δεύτερη ήττα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν δεύτερη ήττα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών·κατά την εκλογή των μελών της Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών δεν εξέλεγησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της επιτροπής αυτής. Η ήττα έρχεται μετά την αποτυχία εκλογής και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων·το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άσκηση επιρροής στις επιτροπές αυτές πρέπει ανα γίνει μέσω τρίτων χωρών. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο πλανητάρχης δεν είναι σε θέση να κερδίσει τις ψήφους των μικρών χωρών, εκείνων τις οποίες θεωρεί ως εξαρτημένες από την πολιτική του. Η ψυχολογική πλευρά είναι η χειρότερη, η αίσθηση του χαμένου.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr