"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
11 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Τον δικό μας κόσμο
Είχαν περάσει σχεδόν τριάντα λεπτά, από τα σαράντα που μίλησε, ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή όταν δέχθηκε τα πρώτα χειροκροτήματα των βουλευτών του· έως τότε οι περισσότεροι εθνοπατέρες άκουγαν και δεν άκουγαν τον κ. Κ. Σημίτη, ή και χασμουριόνταν. Οι αναφορές του στο παρελθόν και στο κλίμα πολώσεως, για τη δεξιά των δεκαετιών του '60 και του '70 ελάχιστα τους συγκινούσαν· όταν όμως είπε ότι εμείς δεν θα αφήναμε το «δικό μας κόσμο» και θα προστατεύαμε  τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, αμέσως χειροκρότησαν οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές. Αλλά ήταν για τον κόσμο τους ή για τον πρωθυπουργό; Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν χειροκρότησαν, όπως οι κ.  Πάγκαλος, Παπούλιας, Χαραλαμπόπουλος, Κρητικός,  και άλλοι της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως· όταν στο τέλος ακούστηκαν οι κορώνες κατά της δεξιάς, τότε οι περισσότεροι χειροκροτούσαν ορθιοι. Αλλά ο κ. ¶κ. Τσοχατζόπουλος επέμεινε να κοιτάζει τις σημειώσεις του.
 
Πέρα στα Δολιανά
Η τακτική παρελθοντολογίας του πρωθυπουργού έπεσε στο κενό· ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης, όσο μιλούσε ο πρόεδρός του χαμογελούσε αυτάρεσκα, τα είχε σχεδιάσει όλα πέρα στα Δολιανά, παραφράζοντας το δημοτικό τραγούδι. Όταν, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε την παγίδα και αγνόησε πλήρως τις υποτιθέμενες καταγγελίες του κ. Σημίτη, τα χαμόγελα έσβησαν στα υπουργικά έδρανα· κάποιες σημειώσεις πήγαιναν και έρχονταν, κάποια έγγραφα διακινούνταν, αλλά τίποτε περισσότερο. Ήταν μία από τις λίγες φορές συζητήσεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως· μετά το τέλος της ομιλίας του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε ως Βούδας να κοιτάζει το κενό. Η τακτική της παρεκτροπής της συζητήσεως από τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα και από τα ασφαλιστικό, στην ιστορία της τεσαρακονταετίας είχε αποτύχει. Το πρόβλημα είναι ότι θα ισχύσει η συμφωνία των Δολιανών;
 
Η διακοπή ρεύματος
Στην Καλιφόρνια, την πιο πλούσια πολιτεία της Αμερικής, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται, ακόμη και στην περίφημη Σίλικον Βάλεϋ, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή · από την άλλη πλευρά, το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάσθηκε μείωση της παραγωγικότητος της αμερικανικής οικονομίας, για πρώτη φορά μετά το 1995. Το δεύτερο στοιχείο είναι από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην τρέχουσα εικόνα της οικονομίας, αν και ως μονάς μετρήσεως λέει ελάχιστα, επειδή η στάθμισή της γίνεται επί τη βάσει κριτηρίων της προηγουμένης εποχής· το πρώτο λέει πολλά και ενδιαφέροντα: Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια οφείλεται στην ανεπάρκεια των επενδύσεων για την παραγωγή του· ούτε οι γειτονικές πολιτείες έχουν αρκετό ρεύμα για να δώσουν στην πλούσια Καλιφόρνια. Είναι μία πτυχή ενδιαφέρουσα της φιλελευθεροποιήσεως και της παγκοσμιοποιήσεως.
 
Η παρέμβαση
Η τελευταία αμερικανική καταδίκη της ανεγέρσεως ιουδαϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη ίσως σημάνει κάποια αλλαγή στην κατάσταση στην Παλαιστίνη· η κλιμάκωση της κρατικής και οργανωμένης βίας από τη μία πλευρά, απέναντι στην ιντιφάντα και στους νεαρούς Παλαιστινίους είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Και η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να ανακόψει αυτό τον κύκλο της βίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες· αν η δήλωση αυτή έχει και πρακτικό αντίκρυσμα θα το δούμε στη συνέχεια, επειδή το Ισραήλ αδυνατεί να κάνει ο,τιδήποτε χωρίς την αμερικανική κάλυψη. Το κέντρο λήψεως των αποφάσεων βρίσκεται στην πέραν του Ατλαντικού ακτή, από όπου και χρηματοδοτείται το κράτος· η διακοπή της ανεγέρσεως νέων οικισμών έχει συμβολική περισσότερο σημασία. Σπάει ο φαύλος κύκλος.
 
Τορώς
Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από τους Ρώσσους μας θυμίζουν τις πρώτες επαφές με την ιστορία του ρωσσικού λαού· η πρώτη αναφορά βρίσκεται στην εγκύκλιο επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχου Φωτίου, «προς τους της Ανατολής αρχιερατικούς θρόνους», ως προς το θέμα της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος. Γράφει ο μέγας ιεράρχης και φιλόσοφος: «και το παρά πολλοίς πολλάκις θρυλλούμενον… τούτο δη το καλούμενον τορώς, οι δή και κατά της Ρωμαϊκής αρχής… ούτοι, τη των Χριστιανών καθαράν και ακίβδηλον θρησκείαν, της Ελληνικής και αθέου δόξης, εν ή κατείχοντο πρότερον, αντηλλάξαντο». Και το λεγόμενον από πολλούς πολλές φορές… αυτό δηλαδή το καλούμενον έθνος Τορώς, αυτοί επιτέθηκαν κατά της Ρωμαϊκής αρχής.. αυτοί, την καθαρή και ακίβδηλο θρησκεία των Χριστιανών, με την Ελληνική και άθεο πίστιν, την οποία είχαν προηγουμένως, αντάλλαξαν. Εκάτο χρόνια μετά, επί Κωνσταντίνου Πορφυρογενήτου, η βασίλισσα Όλγα και ο γιός της Βλαδίμηρος εβαπτίζοντο χριστιανοί.
 
Οι κυπριακές εκλογές
Την Κυριακή διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και όλα δείχνουν ότι θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων, καθώς δύο μεγάλοι και παλιοί πολιτικοί απέρχονται· ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σπ. Κυπριανού έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του· ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδης, σε δύο χρόνια, αποχωρεί και αυτός από την πολιτική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι από τη γενιά της ΕΟΚΑ και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου παραμένουν· την ευθύνη για τα πολιτικά πράγματα αναλαμβάνουν νέοι άνθρωποι, με άλλες αντιλήψεις και με άλλη προοπτική. Η ένταξη της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται δεδομένη,  επειδή εκπληροί τους όρους όσο καμμία άλλη υποψήφια χώρα· η περίπτωση της προκλήσεως προβλημάτων από την Τουρκία, με αιφνίδιες προτάσεις για λύση του Κυπριακού την τελευταία στιγμή, μάλλον πρέπει να αποκλείεται, αν τηρήσει σκληρή στάση η Αθήνα. Η μητρόπολις έχει τον τελευταίο λόγο.
 
Οι προκλήσεις
Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στο Κυπριακό έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες μέρες· παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου, άρνηση συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως με τη μετάβαση του αρχηγού ΓΕΝ, αδιαλλαξία στο Κυπριακό. Από την άποψη αυτή η προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ακ. Τσοχατζόπουλου ότι «διολισθαίνει επικίνδυνα στην πολιτική της η Τουρκία» είναι και επίκαιρη και ουσιαστική· η ¶γκυρα, όμως, θα συνεχίζει να διολισθαίνει όσο θα αισθάνεται ότι η ελληνική πλευρά υποχωρεί ή εξασθενίζει, όπως τείνει να γίνει με τη μείωση του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Η ευθύνη του υπουργού Αμύνης είναι ιστορική, αν αποδεχθεί την αποδυνάμωση των συνόρων μας με απρόβλεπτες τις συνέπειες αργότερα· θα λογοδοτήσει στη συνείδησή του πρώτα. Στις κρίσιμες στιγμές αναδεικνύονται οι πολιτικοί.
 
Οι ευθύνες του ΝΑΤΟ
Οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη Θεσσαλονίκη για την  κατάσταση στη Βαλκανική, και φυσικά στα Σκόπια, ήταν αρκετά αυστηρές· ποτέ άλλοτε δεν μίλησαν  Ευρωπαίοι πολιτικοί τόσο αυστηρά για τη συμμαχία. Απέδωσαν αμέσως ευθύνη στο ΝΑΤΟ για τη σημερινή κατάσταση και για την προστατευτικότητα των   Αλβανών ενόπλων. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την ατλαντική συμμαχία, υπογράμμισαν ο κ. Καραμανλής και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές· έχει σημασία να λέγονται αυτά, και μάλιστα σε αυστηρό τόνο. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι κ. Σολάνα και Ρόμπερτσον, που οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τον Ουτσεκά, θα ελέγξουν τη δράση του· είναι δέσμιοι των ίδιων των «παιδιών» τους. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία!
 
Η αυτοθυσία
Το φαινόμενο της αυτοπυρπολήσεως μικρεμπόρων στην Τουρκία, λόγω της χρεωκοπίας τους, συνοδεύει τους θανάτους από απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας· μετά την πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλεως πέρυσι και την υποτίμηση της λίρας στις αρχές του χρόνου, οι μικρομεσαίοι, οι επαγγελματίες και οι μαγαζάτορες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Ο αμερικανόφερτος τσάρος της οικονομίας εφαρμόζει το πρόγραμμά του εξυγιάνσεως της οικονομίας, αλλά τα βάρη τα πληρώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι· από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικοί βλέπουν ότι η αγανάκτηση των Τούρκων μπορεί να προκαλέσει γενικώτερο κλίμα αναταραχής. Προσφεύγουν λοιπόν  πάλι στην  πόλωση με την Ελλάδα. Γνώριμος δρόμος για την ¶γκυρα.
 
Υγεία και παιδεία
Στους δρόμους βρίσκονται αυτές τις μέρες οι υγειονομικοί και οι φοιτητές και καθηγητές. Μοναδικό φαινόμενο· όλοι έχουν παράπονα. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τις νέες ρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει στη Βουλή ο υπουργός Παδείας· το ένα μετά το άλλο τα Πανεπιστήμια κλείνουν και τα ΤΕΙ βρίσκονται σε αναβρασμό. Στην υγεία τα χρέη των νοσοκομείων διογκώνονται σε βαθμό που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς· όλα αυτά δεν γίνονται εσκεμμένως. Είναι προϊόντα του τρόπου λειτουργίας της κυβερνήσεως· ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του αρέσει, χωρίς συντονισμό στην κορυφή και χωρίς την αξιολόγηση των αμέσων και εμμέσων πολιτικών επιπτώσεων.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr