"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
15 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Οι γελωτοποιοί
Όταν ο κ. Θεοδ. Πάγκαλος έκανε την αναφορά του για τους γελωτοποιούς των βασιλέων ή των διαφόρων μαικήνων στην Αναγέννηση και στις μετέπειτα εποχές, οπωσδήποτε εννοούσε και το καθεστώς που επικρατούσε· οι γελωτοποιοί του βασιλέως ήταν πάντα γελωτοποιοί σε αυταρχικό καθεστώς και όχι σε δημοκρατία. Με άλλα λόγια, ο ευτραφής υπουργός είπε αυτά που είπε για τις διακοπές στη Μύκονο των μεγιστάνων του πλούτου, εννοώντας ότι αυτοί οι «γελωτοποιοί» των διαπλεκομένων μπορεί να οδηγήσουν σε αυταρχική νοοτροπία, αν δεν οδήγησαν ήδη· οι επισημάνσεις αυτές είναι από τις πλέον γόνιμες, αν δεν είναι η πιο γόνιμη, στην πολιτική του ζωή. Η καθημερινότητα είναι εκείνη που διαμορφώνει το πολιτικό ήθος και όχι οι υψηλές ιδέες· η συνεύρεση και ο συγχρωτισμός πολιτικών, δημοσιογράφων, υποτίθεται, και πλουσίων στα σαλόνια και στα παράθυρα είναι νοσηρό φαινόμενο και χρειάζεται απάντηση από όλους, με πρώτους τους δημοκράτες πολιτικούς.
 
Τα επιτόκια
Η πόλωση την οποία επιχείρησε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, μαζί με την προπαγάνδα παραπληροφορήσεως, είχε και άλλον στόχο: την αποσιώπηση του προβλήματος που δημιουργείται με τη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατά 0,25%. Οι μεγάλες τράπεζες στη χώρα μας μείωσαν ήδη τα επιτόκια κατά 0,25% και θα ακολουθήσουν και οι μικρότερες· αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι θα ενταθούν οι ήδη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, άρα και η τόσο ασταθής ισορροπία της ελληνικής οικονομίας θα διαταραχθεί περισσότερο, με απρόβλεπτες τις συνέπειες για τα τόσο υστερούντα έσοδα του προϋπολογισμού. Το ασφαλιστικό επείγει, αυτό το ίδιο ως πρόβλημα, αλλά είναι και έμμεσος τρόπος για την αντιστάθμιση της απωλείας των εσόδων του δημοσίου· η κυβέρνηση δεν τολμάει να το ομολογήσει, αλοίμονο!, αλλά η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, το πικρό ποτήρι θα το πιεί. Οπότε θα ακολουθήσουν και οι αναπόφευκτες πολιτικές τους επιπτώσεις.
 
Η ζωντάνια
Η απάντηση της Ελένης Παπαρίζου σε ερώτηση γιατί θέλει να έρχεται στην Ελλάδα ήταν εξαίρετη: «νιώθεις ζωνταντός άνθρωπος. Στη Σουηδία είναι συγκρατημένοι». Η νεαρή μαζί με το άλλον τραγουδιστή Νίκο Παναγιωτίδη έκαναν υπερηφάνους όλους τους Έλληνες με την τρίτη θέση που πήραν στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με το τραγούδι τους στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η τραγουδίστρια δεν έχει μόνο καλή φωνή και ομορφιά, αλλά έχει μέλος, ρυθμό και αρμονία μέσα της· έχει αυτό που αποτελεί την εμμέλεια για τους Έλληνες. Η νέα πνοή ήρθε από τη Σουηδία, από την ομογένεια· τα παιδιά είναι τρίτης γενιάς, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη νέα τους πατρίδα, αλλά διατήρησαν ζωντανές τις ρίζες τους με την Ελλάδα. Μάθημα ελπίδας και αισιοδοξίας δίδουν σε όλους μας τα παιδιά.
 
Τα ρέηβ πάρτυ
Η παρέμβαση της αστυνομίας της Μαγνησίας και η σύλληψη μερικών δεκάδων νεαρών για τη συμμετοχή τους σε ρέηβ πάρτυ με δόσεις ναρκωτικών είναι επιτυχία για την επαρχιακή αστυνομία· μόνο, να είναι η δικαιοσύνη το ίδιο αυστηρή. Δεν χρειάζεται επιείκεια στις περιπτώσεις αυτές· δηλαδή, δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στους νεαρούς ότι έκαναν ό,τι έκαναν, και μετά να παρέμβει ο μπαμπάς και η μαμά και να τους αθωώσουν. Η ροπή προς τα νακρωτικά στην ελληνική νεολαία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαλυμένη οικογένεια· αλλιώς, επειδή οι γονείς δεν προσφέρουν ζεστασιά και έμπνευση, ιδανικά στα παιδιά τους, προσπαθούν να φανούν καλοί με την υπερπροστασία στις παρεκτροπές τους. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία λείπει από τα παιδιά, όσα τα έχουν κάνουν θαύματα.
 
Οι αριθμοί ευημερούν
Όταν, στις αρχές του 1963 και στην αποκορύφωση του ανενδότου αγώνος, η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή έπλεκε το εγκώμιο της οικονομικής της πολιτικής, της σταθερότητος των τιμών και της συνναλαγματικής ισορροπίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει το αλησμόνητο: «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν». Αυτό, μάλλον, θα μπορούσε να επικαλεσθεί και ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλής στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, κατά την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή· συζήτηση, τελικά,  δεν έγινε, επειδή δεν διεξήχθη διάλογος, μονόλογοι ακούσθηκαν. Ο πρωθυπουργός, δεν απάντησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να ανταπαντήσει αυτός. Υπήρχαν και την εποχή εκείνη κάποιοι που θύμιζαν συνέχεια την εκστρατεία και την καταστροφή της Μικράς Ασίας, σαράντα χρόνια πριν· τους ξεπέρασε, όμως, όλους και τους αγνόησε η ιστορία. Δημοκρατία  είναι το παρόν.
 
Το παρόν
Η δημοκρατία ζει στο παρόν, η τυραννία ζει στο μέλλον, για το μέλλον· αυτή είναι η κυρία πρακτική της αμέσου δημοκρατίας του 5ου αιώνος, αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό οποιασδήποτε δημοκρατίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Κλασική αναφορά είναι το απόσπασμα από τη δημηγορία των Κορινθίων στην εκκλησία της Πελοποννησιακής Συμμαχίας στη Σπάρτη, το 431 π. Χ., λίγο από πριν την έναρξη του πολέμου: «μόνοι γάρ έχουσί τε ομοίως και ελπίζουσι ά άν επινοήσωσι δια το ταχείαν την επιχείρησιν ποιείσθαι ών άν γνώσι». Είναι οι μόνοι, οι Αθηναίοι, που ταυτίζουν την ελπίδα με την απόκτηση του πράγματος, διότι τόσο γρήγορα επιχειρούν την εκτέλεση των αποφάσεών τους. Στην τυραννία η εκτέλεση της αποφάσεως αναβάλλεται για το μέλλον και όσο πιο αυταρχικό είναι το καθεστώς, τόσο πιο αόριστο είναι το μέλλον. Αυτό μας θυμίζει ο πρωθυπουργός με την αναβολή όλων στο μέλλον.
 
Ο νικητής
Ο ζάμπλουτος ιδιοκτήτης μέσων μαζικής επικοινωνίας της Ιταλίας Σύλβιο Μερλουσκόνι είναι  ο νικητής της ιταλικών εκλογών· παρά τις όποιες επιφυλάξεις, οι Ιταλοί ψήφισαν τον συντηρητικό πολιτικό με τις ακραίες θέσεις που αρμόζουν περισσότερο στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως· ο ωραίος Ρουτέλλι, πρώην δήμαρχος της Ρώμης, έμεινε με τις στυλιζαρισμένες πόζες του. Οι εκλογές είχαν και ένα άλλο χαρακτηριστικό, την κακή οργάνωσή τους και τις καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα· χθες το πρωί ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σε πολλά τμήματα. Μεταπολεμικά η Ιταλία, παρά την κυβερνητική αστάθεια, φημιζόταν για την σταθερή και αποτελεσματική γραφειοκρατία της. Το έχασε κι αυτό. Στρέφεται προς τον ισχυρό πολιτικό άνδρα.
 
Οι υπονομευτές
Οι ένοπλοι  Ουτσεκάδες Αλβανοί, πριν ακόμη εκδιωχθούν οριστικά από τα Σκόπια, επιχειρούν την πρόκληση οξύτητος στα σύνορα με τη Σερβία· τα νέα επεισόδια προκαλούνται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη την οποία έλαβε εντολή να καταλάβει ο σερβικός στρατός. Τα επεισόδια έχουν και την στρατηγική τους σκοπιμότητα· ο σερβικός στρατός είναι ο μόνος που πολεμάει και που ξέρει πώς πεθαίνουν, δεν έχει καμμία σχέση με τους γνωστούς κουραμπιέδες του ΝΑΤΟ. Οι Αλβανοί γνωρίζουν ότι μαζί τους δεν μπορούν να παίζουν· για το λόγο αυτό πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να παρεμποδίσουν την  ανάπτυξη των Σέρβων. Δεν θα πετύχουν, αλλά το επιχειρούν!
 
Οι επιπολαιότητες
Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέες ρυθμίσεις εις βάρος του δημοσίου στη σύμβαση με τους Γερμανούς του αεροδρομίου των Σπάτων· οι εισφορές του ΙΚΑ, οι συνθήκες ασφαλείας και η ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων αποκαλύπτεται ότι δεν είναι και τόσο καλές για την  ελληνικά πλευρά. Γεννάται το ερώτημα, γιατί όλες αυτές οι ατέλειες και οι δεσμεύσεις εις βάρος του ελληνικού κράτους; είναι απλώς και μόνο υπόθεση επιπολαιότητος, όπως εκείνη των εσπευσμένων εγκαινίων, για το «γόητρο» του απαστράποντος εις την ενδυμασία υπουργού ή άλλος λόγος; Πολύ δύσκολα δέχεται ο παρατηρητής τη δεύτερη ερμηνεία· αν είναι επιπολαιότης, τότε πώς αφήνει ο πρωθυπουργός την ευθύνη της εκτελέσεως των μεγάλων δημοσίων έργων στο ίδιο πρόσωπο. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό και σε άλλο έργο;
 
Ο ψυχρός πόλεμος
Οι αποκαλύψεις ότι οι Βρεταννοί είχαν χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα στραιτώτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά τις πυρηνικές της δοκιμές στη δεκαετία του 1950 έχουν συγκλονίσει τις δύο χώρες· οι χώρες, μαζί με τον Καναδά, που αισθάνονταν πιο κοντά προς τη μητρόπολη από όλες τις άλλες παλιές αποικίες, βλέπυν τώρα ότι είχαν χρησιμοποιηθεί με τον πιο ανήκεστο τρόπο. Η υπερδύναμη της εποχής εκείνης ελάχιστα ενδιαφερόταν για τη ζωή των στρατιωτών όχι μόνο των πρώην αποικιών, αλλά και της ίδιας της Βρεταννίας· οι αποκαλύψεις δείχνουν το πού οδηγεί  η ανεξέλεγκτη εξουσία και η θεοποίηση του πολέμου και της βίας. Δύσκολα θα αποδεχθούν οι Βρεταννοί τις ευθύνες τους· την ίδια τακτική ακολουθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στις τρελλές αγελάδες
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr