"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
17 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Οι δεσμεύσεις
Μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε, ότι σημασία έχει «η έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων», δηλαδή η τήρηση των δεσμεύσεων για την  άμυνα της χώρας· λίγα λεπτά αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινωνόταν ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση του ΚΕΣΥΑ που είχε ανακοινωθεί για τη μείωση των εξοπλισμών. Ο πρωθυπουργός έπεστρεψε στη γνωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων: «αναβολή όλων για το μέλλον». Τελικά ένα είναι βέβαιο από τις ατέρμονες αυτές συζητήσεις: ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει τίποτε, ούτε μείωση ούτε αναστολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά αναβολή τους ώσπου να πέσει. Ο κ. Τσοχατζόπουλος  διαθέτει αυτή τη στιγμή την πιο ισχυρή βάση στο κόμμα, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα· αυτό του επέτρεψε να επιδείξει την αισχίστη περιφρόνηση προς τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή πριν από μία εβδομάδα.
 
Η παρέμβαση
Αρχηγική εμφάνιση έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης, την επομένη ακριβώς της με πολιτική σημασία απουσίας του, μαζί με άλλους, από τη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για ΤΕΙ· είναι η δεύτερη φορά, μετά την κατά κράτος υποχώρησή της στο ασφαλιστικό που η  κυβέρνηση υφίσταται σκληρή επίθεση εκ των  έσω. Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε και αυτή τη φορά να υποχωρήσει· αφέθηκε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 1996, κατήγγειλε ότι δεν έχει προοπτική η παράταξη με την πολιτική που ασκείται, επισήμανε ότι όλα θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή και έκρινε ότι η παρελθοντολογία δεν αποτελεί  λύση, αλλά οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων· δεν είναι τυχαία η παρέμβαση από τον παλαίμαχο πολιτικό του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζει ότι θα εκφράσει το κλίμα που επικρατεί.
 
Το υπόδειγμα
Στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τους υπουργούς των υπό ένταξη χωρών, στην  αξιολόγηση που έγινε η Κύπρος ήρθε πρώτη από τις δεκαπέντε υποψήφιες χώρες· έχει κριθεί επιτυχώς για τα δεκαοκτώ από τα δεκαεννέα κεφάλαια. Η προεδρεύων του Συμβουλίου, Σουηδη υπουργός κ. ¶ννα Λην, έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρο, εκφράσασα την ευχήν να έχει λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη, αλλά υπογραμμίσασα ότι, και αν δεν λυθεί, η ένταξη της νήσου θεωρείται δεδομένη. Το δεύτερο που έγινε ήταν η αποδοχή της Κύπρου στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, ως υποψήφια χώρα, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας· πρέπει να δώσουμε κι εμείς τα συγχαρητήρια μας στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι τους, ότι αν έλθουν πρώτοι στις εξετάσεις της εντάξεως, πολύ δύσκολα θα έχουν απήχηση οι πιέσεις των μεγάλων και οι μηχανοραφίες της ¶γκυρας για την αναβολή και, στη συνέχεια, τη ματαίωση της εντάξεως· η ευθύνη του επιτελείου που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις υπό τον πρώην πρόεδρο κ. Γ. Βασιλείου, αλλά και η τέλεια κρατική μχανή εγγυώνται το αποτέλεσμα. Παράδειγμα πρέπει να μας γίνει αυτό προς μίμηση, όχι μόνο της κρατικής μηχανής αλλά και της κυβερνήσεως· ίσως μάθουμε μερικά πράγματα.
 
Ο Κουροπαλάτης
Όταν ο Ευριπίδης, ο τρίτος και πιο επίκαιρος των τριών μεγίστων τραγικών, βρισκόταν στη Μακεδονία, στην αυλή του βασιλέως Αρχελάου, είχε δεχθεί την πρόκληση του Δεκαμνίχου, ενός από τους Μακεδόνες ευγενείς: «αίτιον δε της οργής ότι αυτόν εξέδωκε μαστιγώσαι Ευριπίδη τω ποιητή· ο δ’ Ευριπίδης εχαλέπαινεν ειπόντος τι αυτού εις δυσωδίαν του στόματος», γράφει ο Αριστοτέλης. Ο Ευριπίδης είχε ενοχληθεί, επειδή ο Δεκάμνιχος του είπε ότι βρωμάνε τα χνώτα του και τον κατήγγειλε ο τραγικός στο βασιλέα, ο οποίος διέταξε να μαστιγωθεί ο αναιδής· ο Δεκάμνιχος, μετά τη μαστίγωση, το κράτησε αυτό και λίγα χρόνια αργότερα, «ηγεμών εγένετο παροξύνων τους επιθεμένους πρώτος» στη δολοφονία του Αρχελάου, και έγινε αρχηγός της συνωμοσίας παροξύνων πρώτος τους επιτιθεμένους. Ο Ευριπίδης δεν ήταν γελωτοποιός· επισκέφθηκε τη Μακεδονία προς διδασκαλίαν των τραγωδιών του. Εξέπεσε, όμως, και έπραξε πράγματα που δεν μπορούσε να τα διανοηθεί εις τας Αθήνας.
 
Πονηρούλη!
Ένα από τα πρώτα ανέκδοτα που είχε κυκλοφορήσει επί δικτατορίας είναι και εκείνο που είχε σχέση με την πολιτική της δικτατορίας του να μη δίνει διαβατήρια στους αντιφρονούντες να φύγουν στο εξωτερικό. Ο Παττακός, λέει το ανέκδοτο, ήταν  στο κρεββάτι με τη φίλη του, και της εξηγούσε ότι ο ελληνικός λαός τους είχε αποδεχθεί και τους αγαπάει, επειδή είναι ευχαριστημένος: «Γιατί, τότε δεν ανοίγετε τα σύνορα;» ρωτάει η φίλη του. «¶χ, πονηρούλα! Θέλεις να μείνουμε μόνοι!» απαντάει. Το ανέκδοτο μας θύμισε τον υπερόπτη εις το ύφος υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος ζήτησε να κλείσει η παρελθοντολογία· είναι εκείνος που έδωσε τον τόνο στα χειροκροτήματα στη Βουλή, κατά τις αναφορές του πρωθυπουργού στην παρελθοντολογία, και τον ακολούθησαν και άλλοι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι περί άλλα ετύρβαζον έως τότε και δεν άκουγαν τον πρόεδρό τους. Τώρα φοβάται μην μείνουνε μόνοι.
 
Η αμερικανική οικονομία
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Ταμείου, της Κεντρικής Τραπέζης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τη νέα μείωση του επιτοκίου κατά 0,4%, αλλά τα χρηματιστήρια δεν αντέδρασαν ευνοϊκά· η απόφαση αυτή, λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη μείωση κατά 0,25%, δείχνει ότι ο, άλλοτε απρόσιτος και απρόβλεπτος, ¶λαν Γκρίσπαν δεν έχει την παλιά αυτοπεποίθησή του. Η μείωση των επιτοκίων έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της μειώσεως της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2% για πρώτη φορά από το 1982· η αμερικανική οικονομία δεν είναι και τόσον ανθηρά όσο έδειχνε. Η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου σημαίνουν ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. Έχει την ικανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να αντέξει αυτές τις εξελίξεις; Δύσκολο πολύ δείχνουν οι αντιδράσεις της οικονομίας.
 
Ο Κόλιν Πάουελ
Ο έπαινος που έπλεξε για τη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κόλιν  Πάουελ, ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι κάτι το νέο για την αμερικανική εξωτερική πολιτική· ίσως αυτό σημάνει αλλαγή της πολιτικής της χώρας του απέναντι και στα εθνικά μας προβλήματα. Η τακτική ως προς το θέμα αυτό είναι δεδομένη και γνωστή: η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία και η επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στο διακοινοτικό διάλογο, αλλά και η συμμόρφωση της ¶γκυρας ως προς τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στα διμερή. Είναι διατεθειμένη να προχωρήσει προς την πολιτική αυτή η Ουάσιγκτον; Δεν το γνωρίζουμε. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι, χωρίς την αμερικανική στήριξη, η αδιάλλακτη στάση των Τούρκων είναι αδύνατον να παραταθεί.
 
Οι Ένοπλοι
Η ανάπτυξη του σερβικού στρατού στην  ουδέτερη ζώνη στη Νότια Σερβία, κατόπιν ειδικής αδείας του ΝΑΤΟ, συνοδεύτηκε με σκληρές συγκρούσεις με τους ενόπλους Αλβανούς και με 14 νεκρούς· οι Σέρβοι είναι οι διατειθέμενοι να πολεμήσουν στρατιώτες με τους ενόπλους του Ουστεκά, τους οποίους οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες είχαν εξοπλίσει, πριν και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, με σκοπό να επιβάλουν τα σχέδια τους στο Κοσσυφοπεδιο. Τώρα αποδεικνύεται ότι έπαιξαν ως μαθητευόμενοι μάγοι· δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να ελέγξουν τους ενόπλους που μισθοδοτούσαν και εκπαίδευαν. Η απόφαση του ΝΑΤΟ δείχνει ότι κάτι επιχειρούν· οι συνεχείς επιχειρήσεις των ενόπλων στα Σκόπια και στη Νότια Σερβία, με τον υπερσύγχρονο οπλισμό τους και με τον ανεφοδιασμό τους από αμερικανικές βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο λένε άλλα. Κάπου ο ομφάλιος λώρος των ενόπλων με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχει κοπεί.
 
Η απεργία
Η σημερινή απεργία είναι η δεύτερη επίδειξη δυνάμεως από την πλευρά των εργαζομένων ως προς το ασφαλιστικό και την κοινωνική πολιτική της κυβερνήσεως· η κατά κράτος υποχώρηση με την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη δεν φαίνεται ότι έχει πείσει, αν και μερικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές δείχνουν ότι δεν θα ήθελαν τη μαχτηικότητα της προηγουμένης απεργίας· το χειρότερο δεν είναι αυτό για την  κυβέρνηση, αλλά άλλο: Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με την πρόκληση εντάσεως γύρω από την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και με την προβολή υποψηφιοτήτων για τη δημαρχία Αθηναίων έπεσε στο κενό. Όσο και αν την υποστηρίζουν όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ή μάλλον αν τα ελέγχει η ίδια ή την ελέγχουν οι μεγιστάνες του τύπου, δεν απέδωσε ο αποπροσανατολισμός. Ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έχει μάθει πολλά.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr