"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
24 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Ο γιατρός
Το ρόλο του γιατρού αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, όπως υποσχέθηκε στη δεκάδα των βουλευτών του που τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου· η τακτική είναι γνωστή: ο κ. Σημίτης δέχεται τους βουλευτές του σε μικρές ομάδες, ακούει τις παρατηρήσεις του, καταγράφει, υπόσχεται. Στην τελευταία συνάντησή του υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει το ρόλο του γιατρού για το ασθενόν κόμμα· φαίνεται ότι απώλεσε ο πρωθυπουργός την τόσο ζωντανή ιστορική του μνήμη, διαφορετικά θα θυμόταν ποιός ήταν ο προηγούμενος στην πρόσφατη ιστορία μας που είχε αναλάβει τον ειδικό ρόλο ορθοπεδικού γιατρού. Η ουσιαστική παρατήρηση είναι άλλη· ο δημοκρατικός διάλογος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος και γίνεται μόνο στο σύνολο εκείνο που ορίζουν οι θεσμοί, στο Κοινοβούλιο, στα κόμματα· η συζήτηση μεταξύ μικρών ομαδων και η αναβολή της συνεδριάσεως της Κεντρικής Επιτροπής, είναι άλλο πράγμα, είτε ακρόαση του αυτοκράτορος, είτε φράξια. Μόνο δημοκρατικός διάλογος δεν είναι. (πολιτικά)
 
Ψυχραιμία!
Φαίνεται ότι απώλεσε την ψυχραιμία του ο τόσον ειδικός σε θέματα επικοινωνίας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, διαφορετικά δεν εξηγούνται οι τελευταίες του εμφανίσεις· είχε μέρες να εμφανισθεί και άρχισε τις επισκέψεις στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο λόγος ένας: προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του πρωθυπουργού περί διαχωριστικών γραμμών και να προβάλει το έργο του· η λογική παραμένει η ίδια: η αντιδιαστολή του με το έργο της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει μάλλον πάρα πολύ καλά ότι το έργο του αυτό καθ΄ εαυτό, ως οικονομικό μέγεθος, δηλαδή διατιθέντες πόροι και παραχθέν αποτέλεσμα, δεν μπορεί να αξιολογηθεί· οι διατιθέντες πόροι είναι πολλαπλάσιοι και το αποτέλεσμα ελάχιστο. Φυσικά έχει τους συμμάχους του· οι περιδιαβαίνοντες στα παράθυρα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αντί να ασκήσουν κριτική, συζητούν με βάση τη δική του λογική και προσπαθούν να πείσουν ότι όλα τα έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αυτός δεν είναι δημοκρατικός διάλογος.
 
Οι πιέσεις
Με αμφιθυμικά συναισθήματα φεύγει από την Ουάσιγκτον  ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρεου· εξασφάλισε την υπόσχεση του Αμερικανού ομολόγου κ. Κολ. Πάουελ για την  ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς τη λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσφερε και ο ίδιος την πλήρη ταύτιση της ελληνικής με την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Βαλκανική, δηλαδή την ταύτιση με τους ενόπλους του Ουτσεκά! Η άλλη πλευρά αφορά την τρομοκρατία· οι Αμερικανοί ήταν αυστηροί και επιτιμητικοί, και κυρίως ο αρχηγός της ΣΙΑ ελληνικής καταγωγής κ. Τ. Τένετ. Είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής κυβερνήσεως· είναι σε θέση, ή αλλιώς έχει τις δυνατότητες, να κινήσει τους μηχανισμούς καταστολής της τρομοκρατίας και των διασυνδέσεών της; Δύσκολη η απάντηση, μάλλον αρνητική· διαφορετικά θα είχε κάνει κάτι τα είκοσι περίπου χρόνια ασκήσεως της εξουσίας. Κάτι άλλο επιδιώκουν οι Αμερικανοί και ισχυρίζονται ότι αναζητούν τους εγκεφάλους της τρομοκρατίας.
 
Οι συγκρούσεις
Στα Σκόπια συνεχίζονται οι συκγρούσεις μεταξύ των Αλβανών ενόπλων και Σκοπιανών δυνάμεων με αρκετούς τραυματίες· οι Αλβανοί αισθάνονται μάλλον δύο πράγματα: την υποστήριξη των αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών για τη δράση τους, από τις βάσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο, πρώτον· την πλήρη αδυναμία των Σκοπιανών δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Για το πρώτο, είναι γνωστή η αμερικανική τακτική· για το δεύτερο, το πρόβλημα έχει πολλές πλευρές. Το μικρό κράτος είναι πολυεθνικό και με εκρηκτικού χαρακτήρος σχέσεις εκ γενετής μεταξύ των φυλών του· τις Ένοπλες Δυνάμεις του είναι ζήτημα αν μπορεί να τις χρησιμοποιεί ελευθέρως, καθώς οι μεγάλοι δεν του το επιτρέπουν ρητώς, κατηγορηματικώς· οι Αλβανοί ένοπλοι διαθέτουν καλύτερα και τελειότερα όπλα. Όπου, όμως, οι Ένοπλοι Αλβανοί και όταν αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση, τότε υποκύπτουν αμέσως, όπως έγινε απέναντι στους Σέρβους, στα σύνορα ακριβώς με τα Σκόπια. Πέρασε ο Σερβικός στρατός και αφοπλίστηκαν αμέσως.
 
Η μοχθηρά μελωδία
Όταν ο Μέγας Βασίλειος προτρέπει τους νέους να σπουδάζουν την ελληνική παιδεία, υπογραμμίζει πρωτίστως τον ρόλο της μουσικής στη διαμόρφωση του ήθους· αναφέρει το παράδειγμα του Πυθαγόρου, ο οποίος διέταξε του «κώμου τον κατάρχοντα επαυλήσαί σφισι τον Δώριον, τους δε ούτως αναφρονήσαι υπό του μέλους, ώστε τους στεφάνους ρίψαντας, αισχυνομένους επανελθείν». Τον διευθυντή της ορχήστρας διέταξε, αντί για φρύγιο τρόπο να παίξει δώριο, δηλαδή αντί για καρτσιλαμά να παίξει δημοτική μουσική, οπότε οι μεθυσμένοι  ηρέμησαν με τη μελωδία, έριξαν τα στεφάνια τους και ντροπιασμένοι επέστρεψαν: «Έτεροι δε προς αυλόν κορυβαντιώσι και εκβακχεύονται. Τοιούτόν εστι το διάφορον υγιούς ή μοχθηράς μελωδίας αναπλησθήναι». ¶λλοι δε με τη φλογέρα εκστασιάζονται και εκτραχύνονται. Τόσο πολύ διαφέρει το να χορτάσει κανείς με καλή ή μοχθηρή μελωδία· η μοχθηρή μελωδία της ελληνικής μουσικής είναι αρίστη σε σύγκριση με το αμερικανικό σκληρό ροκ της κυβερνητικής προπαγάνδας.
 
Ο Χότζας
Στα παλιά τα χρόνια έκανε ξηρασία για πολύ καιρό· όλοι πήγαιναν στα χωράφια τους και έσκαβαν να βρουν νερό. ¶λλοι έβρισκαν, άλλοι δεν έβρισκαν. Έσκαψε κι ο Χότζας, αλλά δεν μπόρεσε να βρει νερό. Του είπαν, ότι αυτός δεν ξέρει πώς να βρει νερό, αλλά ότι πρέπει να καλέσει τον ειδικό που ξέρει να βρίσκει νερό. Τον κάλεσε ο Χότζας· πήγε αυτός, έψαξε βρήκε το κατάλληλο μέρος, και έσκαψε, έσκαψε, αλλά νερό δεν βρήκε: «Ξέρεις Χότζα, του είπε. Δεν βρίσκεις νερό, γιατί δεν έχει νερό κάτω από το χωράφι σου». «Αν είχε νερό, το έβρισκα και μόνος μου!» απάντησε ο Χότζας. Την ιστορία μας τη θύμισε η υπόθεση με τους βροχοποιούς που έχει φέρει από την Αμερική ο υπουργός Γεωργίας· μάλλον την απάντηση του Χότζα θα δώσει και ο υπουργός, μετά το τέλος του Θέρους. Μόνο που το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει!
 
Στην Κύπρο
Οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς ανεβαίνουν, χωρίς να υφίστανται όλες οι χώρες τις ίδιες συνέπειες· η μετάπτωση της ανόδου στις τιμές καταναλωτού εξαρτάται από την οικονομία της χώρας αυτής. Στην Κύπρο, εκτός από άλλες χώρες, ακόμη δεν έχουν αυξηθεί καθόλου οι τιμές καταναλωτού· παραμένουν σταθερές εδώ και πολλές εβδομάδες. Μόνο πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εμπορίου κ. Νικ. Ρολάνδης δήλωσε ότι, αν συνεχισθεί η άνοδος των διεθνών τιμών θα εξαρτηθεί το αν θα γίνει κάποια αύξηση και στις τιμές της εσωτερικής αγοράς. Πώς συμβαίνει αυτό;
 
Οι υπαναχωρήσεις
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο τόσον αγερωχος, έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την καθιέρωση ως υποχρεωτικού του πολιτικού γάμου: «το πρόβλημα, είπε, έχει λυθεί από το 1983, όταν είχε καθιερωθεί η ισότης των δύο μορφών γάμου, του πολιτικού και του θρησκευτικού». Απέδωσε, μάλιστα, την ανακαίνιση του θέματος σε ορισμένους θρησκευτικούς κύκλους· η στάση του ανθρώπου στα κρίσιμα θέματα εξαρτάται από το χαρακτήρα του. Όποιος επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους, χωρίς να τους κατονομάζει, μάλιστα, δείχνει ότι μάλλον κάτι θέλει να καλύψει, τις δικές του ευθύνες. Μήπως αυτό σημαίνει υπαναχώρηση και στο θέμα των ταυτοτήτων· δεν είναι απίθανο.
 
Η συναυλία
Πολλές φορές στην πολιτική ιστορία κάποια γεγονότα αρχίζουν  εντελώς τυχαία· η μετάβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και άλλους επισήμους στο Ηρώδειο για την παρακαλούθηση της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη. Μετά τη συναυλία, τα δύο ζεύγη, του πολιτικού και του μουσικοσυνθέτη πήραν το δείπνο τους σε ταβέρνα κάτω από του Φιλοππάπου· μεταξύ τους συζήτησαν για πολλά, τα οποία μόνο οι τέσσερες γνωρίζουν. Η πολιτική σημασία του δείπνου είναι η βαρύνουσα· ο διάσημος μουσικοσυνθέτης έχει συνδέσει το όνομά του με τους αγώνες της αριστεράς στη μεταπολεμική εποχή. Το δείπνο έρχεται, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επαναφέρει τις παλιές διαχωριστικές γραμμές.
 
Τα ναρκωτικά
Η πρόταση νόμου των βουλευτών του Συνασπισμού και δύο από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, δεν είναι κάτι νέο· πριν από μερικά χρόνια ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών είχε προτείνει πρώτος τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, αν και χθες πάλι έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση νόμου. Τα σχετικά προγράμματα που είχαν εφαρμοσθεί στην Ολλανδία, έχουν εγκαταλειφθεί από καιρό· το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι στις μέρες μας το ίδιο, όπως ήταν στις προηγούμενες γενιές. Οι νέοι καταφεύγουν στα ναρκωτικά για λόγους ψυχολογικούς και οικογενειακούς και όχι για λόγους κοινωνικούς, όπως συνέβαινε σε άλλες εποχές· η διάλυση της οικογενείας και η έλλειψη της ζεστασιάς και της θαλπωρής από τους νέους είναι η κυρία αιτία.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr