"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
28 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Το τελευταίο λάθος
Ήταν άκρως πειστική η υπουργός Εσωτερικών κατά την περιοδεία της στην Κρήτη: ομολόγησε ότι, οι προτάσεις τους για το ασφαλιστικό ήταν το τελευταίο αλλά και το μεγαλύτερο λάθος· το πολιτικό πρόβλημα που τίθεται είναι το προς ποίους απευθύνεται η πρώτη τη τάξει υπουργός: απευθύνεται προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος για πρώτη φορά είδε ότι, όλα όσα του είχαν υποσχεθεί ήταν ένα φευγαλέο όνειρο και ότι η σκληρή πραγματικότης δείχνει ότι κινδυνεύει η σύνταξή του, ότι τα γηράτειά του τα βλέπει μαύρα· προς τον πρωθυπουργό απευθύνεται, επειδή τις προειδοποιήσεις όλων και κυρίως τις δικές της δεν της έλαβε σοβαρά υπ΄ όψιν,  όταν συζητούσαν τα ασφαλιστικό· προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους της απευθύνεται η κ. Βάσω Παπανδρέου, υπογραμμίζουσα ότι δεν άμοιρη των ανησυχιών της. Όταν και η αναπληρούσα τον πρωθυπουγό δημοσοποιεί τις ανησυχίες της, τότε κάτι οσμίζεται η υπουργός.
 
Προειδοποίηση
Η τελευταία συνέντευξη του πρώην  υπουργού κ. Θεωδ. Πάγκαλου είναι σαφής, όσο καμμία άλλη: έδωσε περιθώριο δύο μήνες στον πρωθυπουργό, να επιχειρήσει την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, διαφορετικά έρχονται οι διακοπές με τα μπάνια του λαού και η μετάβαση του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Η σαφήνεια με την οποία προβλέπει τις πολιτικές εξελίξεις δείχνει κάτι· την έντονη ανησυχία του για τις πολιτικές προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος, και ακόμη περισσότερο του ιδίου προσωπικώς· διαθέτει προσωπική,  εδώ και τρεις γενιές πολιτική βάση, και ομολογεί ότι δεν θα ήθελε να την χάσει τώρα, κάτι που το έχει αφήσει να εννοηθεί και άλλοτε. Το άλλο κρίσιμο σημείο είναι το έντυπο προς το οποίο έχει δώσει τη συνέντευξη· η ίδια εφημερίδα η οποία προσπάθησε να τον εκθέσει ως χειροκροτούντα τον πρωθυπουργό κατά την τελευταία ομιλία του στη Βουλή, φιλοξενεί τώρα την τόσο εκρηκτική συνεντευξή του. Κάτι λέει αυτό!
 
Η τραγωδία
Η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στο Ισραήλ κατά την τέλεση γαμήλιου εορτασμού είναι κάτι το ασύλληπτο· οι προσκεκλημένοι θάφτηκαν κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια τους. Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας εντοπίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες και συνελήφθησαν αμέσως· την επομένη τους οδήγησαν στον εισαγγελέα. Είναι προς τιμήν του κράτους η αποτελεσματικότης της λειτουργίας του· μόνο με τον τρόπο αυτό εμπνέει το κράτος εμπιστοσύνη στο λαό και τον κινητοποιεί σε όποια ανάγκη παραστεί. Αυθορμήτως έρχονται στο νού μας οι αντιδράσεις του κράτους μας στους νεκρούς μας από τον προπερσινό σεισμό· οι νεκροί πλησίαζαν τους διακόσιους, οι συνθήκες παρόμοιες: κακοτεχνίες, παραβίαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Ο πρωθυπουργός, προσωπικώς, πολλές φορές, ανέλαβε ην ευθύνη της ταχείας δικαστικής εκκαθαρίσεως του θέματος· κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε. Ήταν φραστική υπόσχεση ή κανείς δεν τον άκουσε; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά.
 
Ο ρατσισμός
Τα ρατσιστικά φαινόμενα και οι συγκρούσεις Ασιατών μεταναστών και ακροδεξιών στην Αγγλία είναι κάτι το άκρως επικίνδυνο· στην υποτιθέμενη κοιτίδα της φιλελεύθερης δημοκρατίας της νεωτέρας εποχής και της -δύο φορές υποτίθεται ανεκτικής κοινωνίας- οι προκαταλήψεις των εγχωρίων εναντίον των ξένων προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το πόσο επικίνδυνο είναι το θέμα κρίνεται από την απαγόρευση των πολιτικών εκδηλώσεων από τον υπουργό Εσωτερικών της Βρεταννίας στην πόλη Ώλμπαν· η απόφαση αυτή δείχνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε μία μόνο πόλη. Οι παραδοσιακές θεωρίες ίσως δεν ισχύουν και μάλλον άλλες πρέπει να είναι οι ερμηνείες· η μεταβατική εποχή φέρει μαζί της και αλλαγές στη νοοτροπία των ανθρώπων· προσηλωμένοι στις παραδοσιακές αξίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κοινωνία της πραγματικής ανοχής και της ισότητος των ευκαιριών σε όλους. Πολλοί Ασιάτες είναι καλύτεροι στην πληροφορική από τους αγγλόφωνους. Η αντίδραση είναι η βία και ο ρατσισμός.
 
Οι κεκλασμένοι
Όταν ο Μέγας Αθανάσιος στον «Κατά Αρειανών Α’» λόγον του, απαντάει στην  αίρεση του Αρείου, επικαλείται ως πρώτο επιχείρημά του την αντιγραφή από τον αιρετικό της μουσικής του Σωτάδου: «του μεν γαρ το κεκλασμένον και θηλυκόν ήθος μεμίμηται γράφων ¶ρειος και αυτός Θαλίας». Δηλαδή, το κουνιστό και θηλυπρεπές ήθος του Σωτάδου έχει μιμηθεί και ο ¶ρειος γράφων Θαλίας· Θαλίαι ήταν τα μουσικά ποιήματα που είχε γράψει ο αιρεσιάρχης και είχε εισάγει στη Θεία Λατρεία. Ο ρυθμός της μουσικής ήταν κεκλασμένος, από το ρήμα κλάω, σπάω· δηλαδή κινείται κανείς σαν να είναι σπασμένος, κουνιστός και άρα είναι θηλυπρεπής· το θηλυπρεπής όχι με την έννοια της παιδεραστίας, αλλά της απομιμήσεως του άλλου φύλου στην πολιτική του έκφραση, της αρνήσεως του εαυτού του. Κάτι παρόμοιο με τη μουσική ροκ και μάλιστα τη σκληρή ροκ· τους υποτελείς και δουλικούς ανθρώπους πλάθουν οι ρυθμοί αυτοί.
 
Το άβατον
Ευρωβουλευτής τις έθεσε και πάλι θέμα αβάτου του Αγίου Όρους· κουβέντα να γίνεται! Το κύριο επιχείρημά της είναι ότι προσβάλλεται η ισότης των δύο φύλων με την  απαγόρευση αυτή· ένας θεσμός χιλίων ετών, ταυτισμένος με την ψυχή της Ορθοδοξίας και του νεωτέρου Ελληνισμού, γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής προπαγάνδας. Η ελευθερία του ανθρώπου, είναι ελευθερία και σεβασμός στις επιλογές του άλλου· δημοκρατία είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφιας και ισηγορία του δικαιώματος οποιουδήποτε να λέει και βλακείες. Δηλαδή, επιχειρείται δια της βίας η παρέμβαση στη ζωή κάποιας ομάδος, συγκροτημένης και υπαρκτής πολύ πριν εμφανισθούν στην ιστορία οι όψιμοι υποστηρικτές των δικαιωμάτων του ανθρώπου· το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής γραμματείας διασώθηκε από τους ανθρώπους με τις ιδιαιτερότητες αυτές. Ας σεβασθούν οι γυναίκες τα δικά τους δικαιώματα, την  ιδιαιτερότητα του ωραίου φύλου. Εκτός και αν όλα αυτά, είναι κάποιας μορφής προπαγάνδα προς αποπροσανατολισμόν!
 
Τα ποδήλατα
Η πρωτοβουλία της Αστυνομίας Χανίων να καθιερώσει αστυνομικούς με ποδήλατα είναι πράγματι αξιέπαινη· παρέχει την αίσθηση της ασφαλείας στον πολίτη και της αμεσότητος στον ασυνομικό. Μακάρι να τους μιμηθούν και οι διευθύνσεις των άλλων πόλεων, και κυρίως σε εκείνες που έχουν στενούς δρόμους και συνωστισμό· δηλαδή σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εφαρμόσει το μέτρο αυτό· το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό: οι ληστείες και τα άλλα αδικήματα έχουν μειωθεί αισθητώς. Το ποδήλατο, πλεονεκτεί και της μοσυκλέτας, επειδή είναι αθόρυβο και παρέχει στον αστυνομικό ευελιξία και ταχύτητα στις πολυάνθρωπες συνοικίες. Τα συγχαρητήρια στους εμπνευστές του μέτρου.
 
Το Σούλι
Στους εορτασμούς για την επέτειο της θυσίας των Σουλιωτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τον αγώνα των ηρωικών ορεισιβίων ως «αποθέωση της θυσίας προς χάριν της ελευθερίας»· οι Σουλιώτες, μαζί με τους Μανιάτες ήταν οι ελεύθεροι Έλληνες καθ΄ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας· ήταν και οι μόνοι «επαγγελματίες» πολεμιστές που «έμαθαν» τους άλλους Έλληνες να πολεμούν. Χωρίς τους ορεινούς αυτούς, επειδή ο Αλή πασάς είχε εξολοθρεύσει σχεδόν την υπόλοιπη κλεφτουριά, και τους ναυτικούς των τριών ηρωικών νησιών, Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών'21 δεν θα γινόταν· αξίζει η απόδοση τιμής στους νεκρούς της ηρωικής εξόδου των Σουλιωτών.
 
Οι σφυγμομετρήσεις
Στη χώρα μας οι διάφορες σφυγμομετρήσεις δεν έχουν τύχει ευμενούς υποδοχής· όλες σχεδόν είχαν το ίδιο χαρακτηριστικό: την προκατασκευή ως προς το αποτέλεσμά τους· η κυβερνητική προπαγάνδα ήταν πάντοτε η δεσπόζουσα. Όσο για την τελευταία, είναι της ιδίας πολιτικής αξίας με όλες τις προηγούμενες και με εκείνες των δημοσκοπήσεων προ της ψήφους στις τελευταίες εκλογές, ενώ γνώριζαν ότι οι ελληνοποιήσεις έφθαναν στο 10% των εγγεγραμμένων ψηφηφόρων· τάσεις μόνο δείχνει και όχι απεικόνιση των πολιτικών μετακινήσεων. Η κυβερνητική φθορά υπερβαίνει κάθε προηγούμενη· παρόμοια διαφορά δεν κατεγράφετο ούτε το 1989. Αυτό πρέπει να συνδυασθεί με τις ισχυρές αμφισβητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνήσεως, με πρώτους όσους διαθέτουν προσωπική πολιτική βάση· οι φυγόκεντρες τάσεις αυτών των πολιτικών δίδουν τον τόνο. Αυτοί ηγούνται των εξελίξεων.
 
Κυπριακές εκλογές
Τα έως στιγμής αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών δείχνουν ότι μάλλον τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, διατηρούν τις δυνάμεις τους· ίσως ο κυβερνητικός συνασπισμός να έχει άλλη μορφή, με συνεργασία άλλων κομμάτων. Ο προεκλογικός αγώνας όμως στην Κύπρο, είχε διατηρηθεί σε εκπληκτική ποιότητα και με τη σε  βάθος συζήτηση των προβλημάτων της μεγαλονήσου· θα ήταν ευχής έργο να τους είχαμε μιμηθεί και να μην ασχολούμασταν με τον Ιμπραήμ και τον Αλή πασά για τα σημερινά πολιτικά σχήματα. Ο κυπριακός λαός αισθάνεται την ευθύνη της ψήφου και την κρισιμότητα των ημερών μας· γνωρίζει ότι, αν χάσει την ψυχραιμία του, πολλά θα κριθούν, με πρώτη και κυριώτερη την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπεύθυνη ψήφος, φέρει υπεύθυνο κυβέρνηση.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr