"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
3 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Ομόνοια ή αναβολή της συγκρούσεως;
Οι εργασίες της τελευταίας προς του συνεδρίου συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν το υπάρχον κλίμα στην κυβερνητική παράταξη, άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά· όπως είχε γίνει και με το Εκτελεστικό Γραφείο, δύο μέρες πριν, το ίδιο επανελήφθη και στην ΚΕ. Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες είπε, ότι αυτός είδε ομοφωνία και ενότητα. Αυτό αντελήφθη, αυτό ομολόγησε, αυτό δέχθηκαν και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το διατυμπάνισαν προς κάθε κατεύθυνση· τις επιφυλάξεις, τις διαφωνίες, τις απειλές και τους εντόνους διαξιφισμούς έως τις ύβρεις, τον πόλεμο χαρακωμάτων ή δεν τις άκουσε ή δεν τις κατέγραψε. Το πρόβλημα με το κόμμα του δεν είναι η ουσία του συνεδρίου, αλλά η τήρηση των τύπων.
 
Ο κληρονόμος επιμένει

Ο υπουργός Εξωτερικών, παρά την «υποχώρησή» του στο Εκτελεστικό Γραφείο την προηγούμενη Τετάρτη, την επομένη έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», όπου επανέλαβε τις ίδιες θέσεις του: αλλαγή καταστατικού και εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση και οργανωτικές αναδιαρθρώσεις ώστε να εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ τις νέες ανάγκες και να μην παραμένει αγκυλωμένο στην προ εικοσιπενταετίας κατάσταση· η συνέντευξη κυκλοφόρησε την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έκλεινε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και τα παρουσίαζε όλα «ρόδινα». Το πιο σημαντικό είναι άλλο: ο κληρονόμος της δημοκρατικής παρατάξεως, ως εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου, και του ΠΑΣΟΚ, ως υιός του ιδρυτού του, ακολουθεί άλλη πολιτική, εντελώς διάφορη από εκείνη του πρωθυπουργού· στην πράξη τον αγνοεί και δείχνει ότι είναι υφιστάμενός του και όχι πρωθυπουργός του. Μάλλον τις επιλογές των Αμερικανών γνωρίζει, ότι έχουν τελειώσει με τον κ. Σημίτη

 
Οι εξελίξεις στα Σκόπια
Τις ίδιες μέρες που κρίνεται η επικύρωση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων της συμφωνίας με τους Αλβανούς, υπό την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του κρατιδίου Μπόρις Τραϊκόφσκυ ζήτησε να γίνει η αναγνώριση του κράτους με το όνομα της «Μακεδονίας»· η κίνηση φαίνεται ότι είναι προμελετημένη και προετοιμασμένη· είναι το πολιτικό πρόσωπο το οποίο εγγυάται την αποστολή του ΝΑΤΟ, αλλά και εμφανίζεται να προσφέρει την ηρεμία στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι, αυτές τις μέρες, η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν χωρίς κυβέρνηση· ο πρωθυπουργός ασχολείται με το συνέδριο και με την ανίσχευση των προθέσεων των επιτελών του, ο υπουργός Εξωτερικών προβάλλει τα κληρονομικά του δικαιώματα και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κάθε άλλο, παρά στηρίζει την προηγούμενη εθνική πολιτική του. Μήπως, η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της· απαραίτητη η αποφυγή νέας εθνικής τραγωδίας.
 
Η ομογένεια
Το συνέδριο των Αποδήμων στην Κύπρο έδωσε την ευκαιρία να υπογραμμισθούν κάποια πράγματα· οι ομογενείς σε ολόκληρο τον κόσμο φθάνουν τα επτά εκατομμύρια, που σημαίνει ότι, μαζί με την Ελλάδα και Κύπρο, ο Ελληνισμός υπερβαίνει τα δεκαεννέα εκατομμύρια. Το δεύτερο είναι η σημασία της Τουρκίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες· η ¶γκυρα είναι ο τρίτος πελάτης οπλικών συστημάτων μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο, άρα και ανάλογη η αξιολόγησή της για την αμερικανική κυβέρνηση, εκτός της γεωπολιτικής της θέσεως.  Τρίτο είναι, η κατάταξη στην Αμερική της ομογενείας, πρώτης στη μόρφωση και δεύτερης στο εισόδημα, με την εβραϊκή να κατέχει τη δεύτερη και πρώτη θέση αντιστοίχως. 
 
Η Ολυμπιακή Αεροπορία

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβολή για κάποια τέρμηνα ακόμη της οριστικής αποφάσεώς της για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας· έχουν ειδοποιηθεί ήδη οι ενδιαφερόμενοι να μην  αναμένουν σύντομα αποφάσεις ως προς την τελική της επιλογή. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την ανάκληση από τις Κυπριακές Αερογραμμές του ενδιαφέροντός των για τον εθνικό μας αερομεταφορέα: οι λόγοι είναι απλοί: εκτός των άλλων, για επτά μέγαλα αεροσκάφη λήγει η εγγύηση της ικανότητος πτητικότητος, η οποία δεν είναι δύνατον να ανανεωθεί, άν δεν είχε ήδη ανακοινωθεί η πώληση της εταιρείας. Βλέπει εκλογές η κυβέρνηση ή φθηνότερη ακόμη παραχώρηση στους ημετέρους; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν τελικά.

 
Χρήμα σπουδαίον
Η πρώτη και πιο σημαντική κατάκτηση των Αθηναίων μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας θεωρείται μόνον η ισηγορία, το δικαίωμα του λόγου· οι δημοκρατικοί θεσμοί παραμένουν γράμμα κενό, άν δεν συνοδευθούν από το σεβασμό προς όλους, πλειοψηφία και περισσότερο μειοψηφία, ως προς τις απόψεις τους. Αυτή είναι η ισηγορία και όχι η απόφανση των αρχών ή του οιουδήποτε άρχοντος ως προς το τί είναι σεβασμός προς τους θεσμούς και τί όχι· για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τους θεσμούς του Κλεισθένους πρόκειται. Η ισηγορία είναι πράγμα σπουδαίο, επειδή οι Αθηναίοι, όσο καιρό ετυραννεύονταν κανενός των γειτόνων τους δεν ήταν καλύτεροι στον πόλεμο, μόλις δεν απηλλάγησαν των τυράννων έγιναν πολύ καλύτεροι όλων, γράφει ο Ηρόδοτος. «Η ισηγορίη ως εστί χρήμα σπουδαίον, ει και Αθηναίοι τυραννευόμενοι μεν ουδαμών των σφέας περιοικεόντων ήσαν τα πολέμια αμείνους, απαλλαχθέντες δε τυράννων μακρώ πρώτοι εγένοντο».
 
Τα οικονομικά μας
Τελικά, με τις παρεμβάσεις του Γιωργάκη, με τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού για ενότητα και με την καταδίκη των προσωπικών επιλογών των επιτελών του, η πορεία των οικονομικών της χώρας περνάει σε δεύτερη μοίρα· φέτος μάλλον, όπως είχαμε Αύγουστο με έντονη πολιτική δράση -κυρίως εντός της κυβερνητικής παρατάξεως-, μήπως θα περάσουν απαρατήρητα και τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης; Όταν, το κύριο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι η αποτροπή των κινήσεων των επιγόνων –και με αμερικανικές ευχές προσώπων- προς ανατροπήν του, τότε και η ενασχόλησή του με την πορεία της οικονομίας κάθε άλλο παρά έχει  προτεραιότητα· το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό. Δεν είναι δυνατόν, ένας πρωθυπουργός, με αμφισβητούμενη πολιτική απήχηση και υπό προθεσμίαν, να χαράσσει την οικονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο· δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει τους παραγωγικούς κλάδους ότι αυτά που λέει θα ισχύσουν!
 
Η Μόσχα και το Πεκίνο
Όταν, προ μερικών εβδομάδων, ο πρωθυπουργός απέρριπτε στη Μόσχα την πρόταση του προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν για Βαλκανική Διάσκεψη για το Σκοπιανό, γνώριζε ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος σύντομα θα ζητούσε την αναγνώριση του κρατιδίου με το όνομα «Μακεδονία»; όταν, πριν από λίγους μήνες, ο κ. Κ. Σημίτης ανέβαλε για δεύτερη φορά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, είχε επίγνωση ότι η χώρα μας είχε εκκρεμή πολλά κρίσιμα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληντουρκικά, μειονότητες), για τα οποία θα χρειαζόταν κάποτε την υποστήριξη της Κίνας; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την άσκηση εξωτερικής πολιτικής· ενεργεί σαν να μην έχουμε εθνικά θέματα, σαν να μην χρειάζεται εξωτερική πολιτική. Ο εμφανιζόμενος ως υπουργός Εξωτερικών, περισσότερο ενδιεφέρεται για την διαδοχή του στο κόμμα και για την αποφυγή παρενοχλήσεων των Αμερικανών, παρά για τα εθνικά μας θέματα!
 
Οι ισχυρές πιέσεις
Είναι πολύ πιθανόν, μετά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις και με τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων, να γίνει η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ και του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες· παρά τις διαγραφόμενες αυτές ελπίδες, οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να προστεθούν τρεις ακόμη νεκροί στο μακρύ κατάλογο. Το πρόβλημα με την  κατάσταση στην περιοχή, δεν είναι οι υποσχέσεις για συναντήσεις και συνομιλίες, αλλά η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων· κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει γίνει δεκτό από την πλευρά της ισραηλινής κυβερνήσεως. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλλον τις θέλει και αγωνίζεται γι’ αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η ειρήνευση με τους Παλαιστινίους θα φέρει στην επιφάνεια άλλα· οι διαφορές ανάμεσα στους παλιούς Εβραίους και στους νέους μετανάστες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, την Ασία και την Αφρική, είναι χάος απροσμέτρητο. Ίδομεν!
 
 
Η προβολή της ακροδεξιάς
Η προβολή των εκδηλώσεων μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών στο Βίτσι και αλλού από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας κάποια λογική εξυπηρετεί· από πλευράς δημοκρατικών θεσμών, οι ελάχιστοι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να εορτάζουν αυτό που θεωρούν σωστό, αρκεί να μην παραβιάζουν τους νόμους του κράτους· από πολιτικής πλευράς, είναι τόσοι λίγοι που κάθε άλλο παρά αποτελούν είδηση. Η προβολή τους εξυπηρετεί μόνο μία σκοπιμότητα: την ανάγκη της κυβερνήσεως να επιβάλει κλίμα ψυχώσεως και διχασμού, ώστε να συσπειρώσει γύρω της όλους τους πρώην ή νυν αριστερούς ή «δημοκρατικούς». Απλοϊκή η σκέψη και ακόμη πιο απλοϊκή η προβολή της· έχει περάσει η εποχή που η πόλωση και τα χωριστά καφενεία ήταν το κυρίαρχο της ελληνικής κοινωνίας. ¶λλα μας προβληματίζουν σήμερα. 
 
Η αβεβαιότητα
Στα Σκόπια επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις· οι συγκρούσεις με τους Αλβανούς συνεχίζονται, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το Κοινοβούλιο του κρατιδίου θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας για τα δικαιώματα των Αλβανών. Ο Σκοπιανός πρόεδρος ζήτησε την προηγούμενη επίσημη αναγνώριση του κρατιδίου με το όνομα της «Μακεδονίας», αλλά δεν φαίνεται ότι η παραχώρηση αυτή είναι επαρκής για να φέρει την ηρεμία στη χώρα· τα μίση που έχουν εκλυθεί δεν περιστέλλονται. Μάλλον το αντίθετο, καμμία εθνότητα δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στις άλλες και ο κοινός παρανομαστής του ενιαίου κράτους έχει ίσως εξαχνωθεί· η μόνη που τα αγνοεί και δεν ασχολείται με αυτά είναι η ελληνική κυβέρνηση. Θα είναι τραγικό από εθνικής πλευράς να χαθεί αυτή η ευκαιρία!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr