Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
13 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι κανονιοφόροι και η παγκοσμιοποίηση
Η επιβολή της όποιας αυτοκρατορίας στην ιστορία στηριζόταν στην υπεροπλία της απέναντι στους άλλους λαούς, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιπαρατάξουν την αντίστοιχη τεχνολογία· οι κανονιοφόροι των μεγάλων αποικιακών δυνάμεων ήταν κάτι το φανταστικό για τους ιθαγενείς με τα τόξα και τα βέλη. Η επίθεση των τρομοκρατών εναντίον των αμερικανικών στόχων δείχνει, ότι είχαν προσβάσεις στην τελειότερη αμερικανική τεχνολογία· τα διαδίκτυα, η πληροφορική προσφέρουν αυτή την άνεση. ¶ρα η οιαδήποτε μεγάλη δύναμη πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την αλλαγή αυτή στην διεθνή ισορροπία· οι οικονομικές αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, αλλά οι αποστάσεις τεχνολογίας είναι ελάχιστες και οι δυνατότητες προσβάσεως στους μηχανισμούς της εξουσίας πολλές
 
Οι προσβάσεις

Οι ενέργειες των τρομοκρατών προϋποθέτουν τρεις όρους για την επιτυχία τους:  η φυσιογνωμία όλων αυτών, των δεκάδων προσώπων που ήταν αμέσως αναμεμιγμένα, έδειχνε οικεία στον οποιονδήποτε απλό Αμερικανό, δεν φαινόντουσαν από μακρυά ότι είναι ξένοι· οι εγκέφαλοι της οργανώσεως γνώριζαν πάρα πολύ καλά τα συστήματα λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών και άλλων μηχανισμών, όπως και των μηχανισμών ασφαλείας, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχία και ο απόλυτος συγχρονισμός των ενεργειών τους· οι ίδιοι γνώριζαν πάρα πολύ καλά τα μυστικά και τους μηχανισμούς της ΣΙΑ, διαφορετικά έπρεπε να είχαν εντοπίσει την οργάνωση και την εκπαίδευση των δεκάδων τρομοκρατών σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, αυτή είναι η εποχή μας· τα διαδίκτυα και η πληροφορική έχουν δύο όψεις, όπως όλα τα νομίσματα. Αυτά μελετώνται και ξαναμελετώνται από όλους όσοι ενδιαφέρονται και κυρίως από την αμερικανική κυβέρνηση.

 
Ο απομονωτισμός
Ο χειρότερος κίνδυνος για τον κόσμο, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαιτέρως, είναι η στροφή προς τον απομονωτισμό· αυτή την εποχή, είναι πολλοί οι Αμερικανοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο για την Αμερική η απομόνωση στην ήπειρό τους, κατά το δόγμα Μονρόε, και η αποχώρησή τους από το ρόλο του κοσμοκράτορα. Ο απομονωτισμός ήταν πάντοτε ισχυρός εντός των ΗΠΑ, από τις αρχές τους δεκατουενάτου αιώνος ως τον μεσοπόλεμο· στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν πάντοτε πιο ισχυρές οι τάσεις του απομονωτισμού, οι οποίες έφθαναν ώς τον πρόεδρο. Η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στην αίσθηση της ασφαλείας που παρέχει στους Αμερικανούς η ζωή στην πλούσια χώρα τους και στην ήπειρό τους που μοιάζει να είναι νησί· αυτή η αίσθηση γίνεται και πάλι κυρίαρχη στους Αμερικανούς. Η απροσδιόριστη έννοια του καλού και κακού πηγάζει από την ίδια λογική.
 
Ο πλούτος, η ασφάλεια
Δύο είναι οι ρίζες της αμερικανικής κοινωνίας· το κυνήγι του πλούτου στην  απεριόριστη χώρα τους και η αίσθηση ασφαλείας που τους παρέχει. Από τους πρώτους αποίκους, οι οποίοι κέρδυσαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας εναντίον των Βρεταννών, ώς τον εμφύλιο πόλεμο και τους πολέμους εναντίον των Ινδιάνων και των Ισπανών, οι Αμερικανοί είχαν θεμελιώσει τη συνείδησή τους στην ανίκητη δύναμή τους και στην απόκτηση πλούτου, χρυσού από τους ηττημένους· οι τρομοκράτες έπληξαν τις δύο αυτές βασικές ρίζες στη συνείδηση του Αμερικανού: δεν είναι πλέον απρόσβλητος στην  ίδια τη χώρα του και βλέπει να έχει καταρρεύσει η καρδιά της οικονομίας του, οι δίδυμοι πύργοι και η Γουώλ Στρήτ. Θα είναι ο ίδιος την επομένη ημέρα;
 
Ο νέος πόλεμος

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και με την ανάπτυξη της ισορροπίας του τρόμου στο τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου, πολλοί είχαν πιστέψει ότι ένας γενικός ή παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι πλέον δυνατός· ο πόλεμος αυτός, με τη χρήση των πυρηνικών όπλων, θα σημάνει το τέλος της ανθρωπίνης ζωής στον πλανήτη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδειξαν ότι, κάποιες οργανώσεις φανατικών έχουν τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της όποιας προηγμένης χώρας και να εξαπολύσουν γενικό πόλεμο· από τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις ώς τις αντίστοιχες εναντίον μιάς τρίτης χώρας, που μπορεί να προκαλέσει αντίποινα, η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Η προχθεσινή ημέρα αποκάλυψε πολλά στην συνείδηση όλων μας.

 
Μη φεύγειν τους πόνους
Ο μεγαλύτερος ηγέτης των Αθηνών, ο Περικλής, στην τελευταία του δημηγορία, γνώριζε ότι έφθανε στο τέλος της ζωής του· θύμα και αυτός του λοιμού, είχε επιζήσει βαθειά τραμαυτισμένος, όπως και η πόλις του, που είχε το ένα τρίτο του πληθυσμού της νεκρούς από την πανώλη. Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αυτονόητο να διατηρήσετε την εκ της ηγεμονίας σας τιμή, για την οποία είστε υπερήφανοι περισσότερο από κάθε άλλον, να βοηθάτε τους συμμάχους και να μην αποφεύγετε τους πόνους, διαφορετικά δεν πρέπει να επιδιώκετε την απόδοση της τιμής· «της τε πόλεως υμάς εικός τω τιμωμένω από του άρχειν, ώ υπέρ άπαντας αγάλλεσθε, βοηθείν και μη φεύγειν τους πόνους ή μηδέ τας τιμάς διώκειν». Ήταν η πρώτη κοσμοκράτειρα με δημοκρατικό πολίτευμα, άν και οι συμπολίτες του δεν τον άκουσαν και προέβησαν σε πολλές ακρότητες.
 
Οι πολιτικές ευθύνες
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έστρεψαν την προσοχή όλων μας στις Ηνωμένες Πολιτείες· τα εσωτερικά μας ξεχάστηκαν, όπως το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και οι πολιτικές ευθύνες για τις παρεμβάσεις της ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο· μετά τη προχθεσινή αναβολή της σχετικής συζητήσεως, έγινε στη Βουλή χθες η παρουσίαση του εισαγγελικού πορίσματος. Τα λεχθέντα δεν προβλήθηκαν σχεδόν καθόλου και ήταν λογικό· δεν πρέπει, όμως, και να αποσιωπώνται αυτές οι εξελίξεις. Η ζωή όλων συνεχίζεται και θα συνεχισθεί, επηρεασμένη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις· η αγορά κεφαλαίων και συναλλάγματος είναι οι πρώτες που θα υποστούν τις συνέπειες. Στη χώρα μας οι συνέπειες αυτές θα έχουν ως επιπρόσθετο παράγοντα και την κυβερνητική αναξιοπιοστία· ο ψυχολογικός παράγων είναι πάντα ο πρωταρχικός στην οικονομία και ακόμη περισσότερο στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος. Όταν σε αυτόν προστεθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης τότε τα πράγματα επιδεινώνονται κατά πολύ.
 
Η αντιπυραυλική ασπίδα
Ένα είναι το πρώτο θύμα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Αμερική: το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδος, το οποίο προωθούσε η κυβέρνηση με κάθε μέσο· αποδείχθηκε ότι ο χειρότερος εχθρός βρίσκεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και τα πιο αποτελεσματικά μέσα του είναι οι ίδιοι οι μηχανισμοί αμύνης του κράτους των. Η εξαφάνιση της τεχνολογικής διαφοράς ανάμεσα στην κυρίαρχο του κόσμου και στον απεγνωσμένο εχθρό του είναι γεγονός· όταν ο τρομοκράτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εκ των έσω όλους τους μηχανισμούς των αεροπορικών και άλλων επικοινωνιών, αυτό σημαίνει ότι είναι ίσως εύκολη η πρόσβαση σε όλους τους άλλους μηχανισμούς. ¶ρα και στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδος υποθετικά· είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, όπως δεν έπρεπε να αποκλείει ώς τώρα και τη διείσδυση στα συστήματα αεροπορικής ασφαλείας.
 
Η διεθνής οικονομία
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήρθαν σε μία από τις άσχημες υφέσεις της διεθνούς οικονομίας· η Ιαπωνία διέρχεται τη χειρότερη κρίση από την εποχή του πολέμου, με τη μείωση των εξαγωγών και την πτώση της αξίας του γιέν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση· η ύφεση ήταν έρπουσα και στη Γουώλ Στρητ οι μέρες δεν ήταν από τις καλύτερες. Τα τρομοκρατικά πλήγματα είχαν στόχο την καρδιά της αμερικανικής, αλλά και της διεθνούς οικονομίας· είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στην ιστορία της βιομηχανικής εποχής. Θα είναι ίδια η επομένη ημέρα στη διεθνή οικονομία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Αλλιώς: Γίνεται να επιχειρηθεί η ανόρθωση της διεθνούς οικονομίας στις ίδιες αρχές με την προηγούμενη και στα ίδια κέντρα; Αλλά, υπάρχει άλλο κέντρο που μπορεί να αντικαταστήσει τη Γουώλ Στρητ; Θα απαιτηθεί χρόνος για τις απαντήσεις.
 
Η αλληλεγγύη
Ένα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς κοινωνίας, η αλληλεγγύη απέναντι στην αμερικανική πολιτεία· η τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες έχει παγώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τη Μόσχα, ως τον Αραφάτ και το Τόκυο και τις άλλες χώρες, όλοι έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον αμερικανικό λαό και να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση της αμερικανικής κυβερνήσεως για την όποια βοήθεια τους ζητήσει· η αλληλεγγύη αυτή θα ήταν ευχής έργον να αποτελέσει αφορμή για αλλαγή στην αντιμετώπιση των φαινομένων του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Είναι η στιγμή να προχωρήσει η  ανθρωπότης σε άλλη πολιτική απέναντι στα διεθνή προβλήματα· η αλλαζονεία και η υπεροψία, αποδείχθηκε ότι είναι η χειρότερη πολιτική. Είναι σε θέση να αλλάξουν πολιτική;
 
Οι Ευρωπαίοι
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν αναλόγως προς την ιστορία τους και το χαρακτήρα του ηγέτου τους· ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ επέδειξε ψυχραιμία, καλώντας τους Γάλλους να παραμείνουν ήρεμοι και τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της καταστάσεως. Η στιγμή δεν είναι η χειρότερη για την Ευρωπαϊκή Ένωση· το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα, έχει ήδη  εννέα μήνες λογιστικής ζωής και αρχίζει σε τρεις μήνες την πορεία του ως διεθνές νόμισμα. Είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει ελπίδα και για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία· τα πάντα κρίνονται από τη στάση τους και από την αλληλεγγύη που θα επιδείξουν απέναντι τον αμερικανικό και τους άλλους λαούς. Είναι αυτή η θετική πλευρά της εντάξεώς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr