Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
17 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η ενοποίηση του εσωτερικού δικαίου
Το πρώτο βήμα στις εντός του ΝΑΤΟ σχέσεις είναι η ταχεία ομαδοποίηση του εσωτερικού δικαίου των χωρών του· οι Δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εδέχθησαν ήδη την εφαρμογή αυτού του μέτρου και απομένει η, εντός της εβδομάδος, σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της ατλαντικής συμμαχίας για την επικύρωση της αποφάσεως αυτής. Αυτό θα σημάνει, στην πράξη, την κατάργηση μεγάλου μέρους των ατομικών δικαιωμάτων που ασκούν σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί· αφορμή μάλλον είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Η δράση των τρομοκρατών ήταν αποτελεσματική λόγω της συνεργασίας ανθρώπων εντός των μηχανισμών ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών· άν δεν είχαν αυτές τις προσβάσεις, είναι δεδομένο ότι δεν θα είχαν διανοηθεί κάν τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις.
 
Η κατάσταση πολέμου

Η κατάσταση του γενικού πολέμου συμπληρώνεται· οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται του πολέμου αυτού και ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους  με την ανάκληση εφέδρων και την ειδική χρηματοδότηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος και όλοι οι σύμβουλοί του μιλούν για πόλεμο διαρκείας, που ίσως κρατήσει και χρόνια· δηλαδή αυτή η εμπόλεμη υστερία θα γίνει μόνιμη κατάσταση. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι εναντίον ποίου θα εξαπολυθεί ο πόλεμος αυτός; Εναντίον του Αφγανιστάν; ¶ρα, οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν και ίσως και άλλων χωρών και όχι για απλό βαμβαρδισμό· βομβαρδισμός έχει γίνει άλλη φορά, χωρίς να χρειαστεί παρομοία κινητοποίηση. Τις προειδοποιήσεις των συνταξιούχων Ρώσσων στρατιωτικών δεν τις λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τους· ο κόσμος ολόκληρος ζει την τηλεοπτική προετοιμασία του πολέμου, όπως είχε γίνει και για τον Ιράκ πριν από μία δεκαετία, τη Βοσνία πριν από πέντε χρόνια, τη Γιουγκοσλαβία.

 
Οι νέοι θεσμοί
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν επιπτώσεις και στη λειτουργία των βασικών θεσμών στις Ηνωμένες Πολιτείες· οι αντιδράσεις του πρόεδρου και αντιπροέδρου, του Καπιτωλίου προβλέπονται και ρυθμίζονται από ειδικούς νόμους και ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας. Έτσι, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κρύβονταν επί πολλές ώρες και κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονταν, αλλά και πώς ενημερώνονταν και πώς ελάμβαναν τις αποφάσεις· με την απλή απειλή βόμβας οι βουλευτές εγκατέλειψαν το Καπιτώλιο, ενώ συνεδρίαζαν για την έκτακτη ψήφιση της εξουσισοδοτήσεως προς τον πρόεδρο για την εμπόλεμη κατάσταση. Παλαιότερα αυτό ήταν αδιανόητο· η Βουλή των Κοινοτήτων ουδέποτε διέκοψε τις εργασίες της παρά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, στη Μόσχα ο Στάλιν περπάτησε στην Κόκκινη πλατεία, ενώ τα γερμανικά στρατεύματα βρίσκονταν στα προάστειά της. Στις μέρες μας τα πάντα γίνονται απρόσωπα, ουδέτερα, και η επικοινωνία με τους ηγέτες γίνεται μέσω των τηλεοπτικών δικτύων με προετοιμασμένες εκπομπές.
 
Η αποδέσμευση αμιάντου
Η χειρότερη καταστροφή των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η αποδέσμευση αμιάντου από τους διδύμους πύργους του Μανχάτταν· οι πύργοι αυτοί κτίστηκαν σε περιοχή που υπάγεται στη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης, η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να σεβασθεί τους πολεοδομικούς κανονισμούς. Χρησιμοποιήθηκε εν αφθονία αμίαντος, ο οποίος μετά τις εκρήξεις στα κτίρια αποδεσμεύθηκε ως σκόνη στον αέρα· αυτός είναι ο λόγος, λένε οι ειδικοί, που η σκόνη που επικάθισε στο Μανχάτταν μετά την κατάρρευση φαινόταν να μη μοιάζει με στάχτη και να είναι πιο βαρειά. Οι παρενέργειες από την εισπνοή αμιάντου θα φανούν μακροχρονίως, όπως έγινε με τους στρατιώτες του Κόλπου. Δυστυχώς αποκρύβεται και αυτό!
 
Το πολιτιστικό πρότυπο

Μετά το πολιτικό γόητρο εκείνο που επλήγη περισσότερο είναι το αμερικανικό πολιτιστικό πρότυπο: τις δύο τελευταίες δεκαετίες η αμερικανική κυριαρχία είχε δύο άξονες, τον απόλυτο έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, του τύπου και τη χολλυγουντιανή παραγωγή. Το πρώτο έχει αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο· το δεύτερο είναι το πρότυπο του αηττήτου Αμερικανού. Πρόβαλαν τον καλό Αμερικανό, ο οποίος πάντοτε κατατρόπωνε τον κακό ξένο ή Αμερικανό· με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κακός, ξένος ή Αμερικανός, αποδέχθηκε άτρωτος. Το υλικό των χολλυγουντιανών ταινιών, είναι άχρηστο, όπως είναι και οι προηγούμενες αντικομμουνιστικές· πρέπει να ανευρεθεί νέο πρότυπο, αλλά είναι εύκολο αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; 

 
Οι φύσει σπουδαίοι…
Η βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η ισηγορία, το δικαίωμα του λόγου στην ενιαία κοινωνία· είναι αδιανόητο κάποιοι να θεωρούνται ως σοφοί ή σπουδαίοι και άλλοι ως κουτοί ή γελοίοι· είναι η ίδια απλοϊκή διάκριση ανάμεσα σε φύσει καλούς και φύσει κακούς, χωρίς να κρίνεται η καθημερινή τους πρακτική. Διατυπώνεται ένσταση ως προς το πώς εμφανίζονται κάποιοι φύσει σπουδαίοι, όπως ελευθέροι ή σώφρονικοί, ενώ γενικώς δεν θεωρούνται φύσει σπουδαίοι· κανένας δεν είναι φύσει φρόνιμος, γράφει ο Αριστοτέλης εις τα «Τοπικά» του, το κύριο φιλοσοφικό του έργο. «Ένστασις ότι κατά τι μέν εισι φύσει σπουδαίοι, οίον ελευθέριοι ή σωφρονικοί, απλώς δε ουκ εισί φύσει σπουδαίοι· ουδείς γαρ φύσει φρόνιμος». Η χρήση των λέξεων ελευθέριος και σωφρονικός, δηλαδή ο ασκών την ελευθερία του, αλλά χωρίς να είναι ενεργός πολίτης και ο νηφάλιος, αλλά όχι ο σώφρων, υπογραμμίζει τη διαφορά.
 
Οι διάφορες εκδοχές
Την πρώτη μέρα δεν ξέρανε ποιός ενήργησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Τη δεύτερη βρήκαν κάτι κασέτες με οδηγίες πλοηγήσεως τζέτ σε βαλίτσα, την τρίτη ανακάλυψαν σχολές πιλότων. Την πρώτη επρόκειτο για κοινούς αεροπειρατές. Τη δεύτερη είχαν μαχαίρια, την τρίτη βρήκαν επαγγελματίες πιλότους ορκισμένους μέχρι θανάτου στον Μπίν Λάντεν. Την πρώτη μέρα τα κτίρια φαίνονταν  από μακρυά, τη δεύτερη, απέκτησαν κοντινότερα πλάνα με περισσότερη φλόγα. Την δέ τρίτη άρχισαν να πέφτουν άτομα, και να βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους να ουρλιάζουν μέσα από τα τζάμια. Στο μεταξύ οι πύργοι σωριάζονται με μαθηματική ακρίβεια σαν να τους έχει γκρεμίσει συνεργείο κατεδαφίσεων και ενώ η πρόσκρουση και των δύο αεροπλάνων έχει κόψει τα κτίρια πλαγίως, κανένα δεν πέφτει πρός το πλάι γκρεμιζόμενο! Σαν επιστέγασμα, κανένα πλάνο από ανθρώπους που ανασύρονται από τα ερείπια. Γίνονται τέτοιες καταστάσεις; Στις ταινίες του Χόλλυγουντ πάντως δεν υπάρχουν.
 
Οι παλιοί φίλοι
Τα πλοκάμια της οργανώσεως του Μπιν Λάντεν είχαν φθάσει και στην περιοχή μας· στη Βοσνία, οι μαχητές τους ήταν τα πιο επίλεκτα τμήματα των Βοσνίων Μουσουλμάνων και διέθεταν την πλήρη υποστήριξη και χρηματοδότηση από τους Αμερικανούς, στο Κοσσυφοπέδιο το ίδιο. Είναι άγνωστο ακόμη -δεν μπορέσαμε να βρούμε σχετικές πληροφορίες πουθενά- το τί απέγιναν αυτοί οι μαχητές σήμερα· έφυγαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία και διέκοψαν τις σχέσεις τους με τους ομοθρήσκους τους; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με τους ομοθρήσκους τους Αλβανούς οπλοφόρους που δρουν στα Σκόπια με τις ευλογίες Αμερικανών και ΝΑΤΟ; Είναι εύκολη η μετατροπή τους σε συμμάχους τους και σε φανατικούς πολεμίους του Ισλάμ; Επειδή, οπωσδήποτε, δεν έχει γίνει τυχαία η επιλογή της μορφής του θρησκευτικού πολέμου από την Ουάσιγκτον, πιστεύουν, δηλαδή, ότι τόσο εύκολα θα αλλάξουν στρατόπεδο οι εμφανιζόμενοι ως χθες φανατικοί μουσουλμάνοι.
 
Τα εσωτερικά μας
Στην πολιτική μας ζωή πολλά έχουν αλλάξει· για το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ελάχιστοι συζητούν, ενώ πυκνώνουν οι επαφές βουλευτών διαφόρων κόμματων. Οι λόγοι είναι σαφείς· όσοι ταυτίζονται με τις επιλογές των Αμερικανών αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στις πολιτικές τους πρτοτιμήσεις· το ίδιο και εκείνοι που ασκούν κριτική ως προς τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στις ΗΠΑ, αλλά και ως προς τις προεκτάσεις που θα έχει σε ολόκληρο τον κόσμο η πολεμική υστερία. Το άλλο είναι οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ· από την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών πήρε το προβάδισμα στις κυβερνητικές αποφάσεις και επικάλυψε τον πρωθυπουργό του· οι επιφυλάξεις του, όπως και του υπουργού Αμύνης, απέναντι στις αμερικανικές επιλογές, που είναι οι ίδιες με εκείνες της Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δείχνουν αρκετή απόσταση από τον κ. Κ. Σημίτη.
 
Ο νέος εθνικισμός
Από την Αμερική δεν έρχονται μόνο οι ταυτιζόμενες με την επίσημη πολιτική φωνές· ακούγονται και άλλες, όπως του Robert Jensen από την ιστοσελίδα  «Zmag»: «Θα συμπαρασταθώ, αλλά όχι γύρω από έναν ηγέτη που καλεί για πόλεμο ή με σύμβολο τον εθνικισμό… Στην περίοδο αυτή της κρίσεως, θα συμπαρασταθώ στην πολιτική που επιδιώκει ειρήνη και ασφάλεια, για όλους τους λαούς.  Αντί για ζητωκραυγές, θα μιλήσω ήρεμα για τον πόνο που αισθανόμαστε, και φωναχτά για την ανάγκη να αντισταθώ στα σχέδια των ηγετών μας για γενικό πόλεμο. Οι σώφρονες άνθρωποι συμφωνούν ότι, σε περιόδους κρίσεως, δεν πρέπει να μας χωρίζουν οι διαφορές χρώματος, πολιτισμού, γλώσσας ή θρησκείας… Με έχουν αποκαλέσει «αντιπατριώτη», με καταδικάζουν ως «προδότη» και για «Αντιαμερικανό» με κατηγορούν».
 
Οι τεχνικές λύσεις
Ο Jonathan Schell από την ιστοσελίδα «The Nation», είναι άλλη μία άκρως ενδιαφέρουσα διαφορετική φωνή: «Δεν υπάρχει τεχνική λύση στην ανασφάλεια του συγχρόνου πληθυσμού απέναντι στην τεχνολογία μαζικής καταστροφής… δεν υπάρχει γραμμή Μαζινώτριάντα δις δολλάρια δαπανώνται ετησίως για τις μυστικές υπηρεσίες. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένα μέρος από αυτά διατέθηκαν για τη φύλαξη του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό το 1993… κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι η δαπάνη δεκαπλασίων ποσών μπορεί να μας προστατεύσει από άλλη τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή όποια άλλη χώρα. Ο συνδυασμός της εκρηκτικής δυνάμεως της συγχρόνου τεχνολογίας, η παγκόσμια και στιγμιαία διάδοση της πληροφορίας στην εποχή της πληροφορικής και η εγγενής κινητικότης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία την εμποδίζει
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr