Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
20 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η διατήρηση του κλίματος εμπιστοσύνης
Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη για ολόκληρο τον κόσμο· οι αγορές κεφαλαίων θα παρουσιάσουν αρκετές διακυμάνσεις, πριν η τάση της υφέσεως περάσει σταδιακά στην κρίση. Δεν είναι πρόβλεψη χαλεπών ημερών, αλλά, αντίθετα, προειδοποίηση για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται· εκείνο που θεωρείται επιτακτικό είναι η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης από το λαό, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Η στάση της κυβερνήσεως, η άρνησή της να δεχθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και ακόμη περισσότερο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιδεινώνει το ήδη βαρύ κλίμα· ο βασικός παράγων στην οικονομία είναι ο ψυχολογικός. Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται τις χαλεπές αυτές μέρες.
 
Ο βασιλικώτερος

Οι πρώτες επίσημεις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μανχάτταν, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πλέον βασιλικές υπέρ της Ουάσιγκτον στην Ευρωπαϊκή Ένωση· αυτό προδιαγράφει και τη στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις Βρυξέλλες. Οι επιφυλάξεις τις οποίες τηρούν η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην Αθήνα· αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση, είναι ίσως η μόνη στην Οικονομική και Νομιμσματική Ένωση (ΟΝΕ) η οποία ταυτίζεται σε τέτοιο βαθμό με την πολιτική της Βρεταννίας. Η μετατόπιση της ελληνικής πολιτικής και η απομάκρυνσή της από τις υπόλοιπες χώρες της ΟΝΕ, δείχνει, επίσης, και τη διαφορά της κυβερνήσεως από την στάση των άλλων κομμάτων· η διάσταση αυτή είναι η πλέον σημαντική στην πολιτική ζωή χώρας. Τα θεμέλια της εθνικής συνεννοήσεως έχουν υπονομευθεί και είναι πολύ δύκολο να αρχίσει διάλογος.

 
Οι μετριοπαθείς ¶ραβες
Οι επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του βασιλέως της Ιροδανίας Αμπντουλά δείχνουν άκρα επιφυλακτικότητα ως προς τη λήψη βιαστικών μέτρων εναντίον των όποιων χωρών υποθάλπουν τρομοκράτες· στην πράξη οι χώρες αυτές βρίσκονται πλησιέστερα προς τις μετριοπαθείς ευρωπαϊκές χώρες και δεν υποστηρίζουν την άμεση και, χωρίς διάκριση, επιβολή αντιποίνων. Τα δύο κράτη είναι τα πλέον φιλοαμερικανικά στον αραβικό κόσμο, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία  όμως έχει άλλης μορφής ισλαμικό καθεστώς· τα κράτη αυτά γνωρίζουν ότι οι όποιες εκρήξεις ισλαμικού φανατισμού θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο εσωτερικό τους, καθώς συνορεύουν και με την Παλαιστίνη. Οι αποχρώσεις αυτές έχουν σημασία για την ισορροπία δυνάμεων που θα διαμορφωθεί  μετά το πρώτο χτύπημα των Αμερικανών και τον αντίκτυπο που θα έχει στον ισλαμικό κόσμο· οι λεπτές διαφορές είναι ασήμαντες σήμερα, αλλά θα είναι κρίσιμες αύριο.
 
Η «αντιπολίτευση»
Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έδειξαν, με τον πλέον καταφατικό τρόπο, ότι η διαφορά μεταξύ της κυβερνήσεως και των άλλων κομμάτων είναι χαώδης· προτιμώτερα είναι η διάκριση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στην αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε το διάλογο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε την άμεση προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής· η διαφορά φθάνει πλέον έως το υπουργείο Εξωτερικών. Η διάσταση αυτή δεν είναι εύκολο να συγκαλυφθεί πλέον· ο υπουργός και άλλες φορές το έχει υποσχεθεί, αλλά πάντα υποχωρούσε απέναντι στις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Μήπως κάτι άλλο βλέπει τώρα;
 
Το Μεσανατολικό

Τελικά, η συνάντηση Αραφάτ-Περές μπορεί να γίνει εντός των επομένων ημερών στην Αθήνα· θα είναι η δεύτερη συνάντηση υψηλοβάθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών σε ελληνικό έδαφος, μετά από τη μυστική εκείνη στη Λεμεσσό στο τέλος Αυγούστου. Την πληροφορία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης κ. Αλφ Αλαουνί, σε συνέντευξή του προς ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι· είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του υπουργού Εξωτερικών, ως εκπροσώπου των ευρωπαϊκών χωρών, στη Μέση Ανατολή. Χωρίς να παραβλέψει κανείς τις αμερικανικές πιέσεις, ο ρόλος της Ελλάδος οφείλεται περισσότερο στην αλληλεγγύη της με τις ευρωπαϊκές χώρες, παρά είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής συμπαρατάξεως με την αμερικανική πολιτική. Το συμπέρασμα αυτό αφορά τους κυβερνητικούς παράγοντες.

 
Βάρβαροι θεοί τινες
Η πιο ωραία ίσως κωμωδία του Αριστοφάνους είναι οι «Όρνιθες», η οποία εδιδάχθη το 414 π. Χ.στα Λήναια, την εποχή της εκστρατείας στη Σικελία, του πιο ακριβοπληρωμένου ονείρου των Αθηναίων. Η υπόθεση είναι απλή· δύο Αθηναίοι πολίτες, κουρασμένοι από τον πόλεμο, καταφεύγουν στο βασίλειο των πουλιών, των ορνίθων, τα οποία κυβερνούν τον ουρανό που μεσολαβεί μεταξύ των ανθρώπων και των θεών· ο μέγιστος κωμικός όλων των εποχών, πάνω από τους  θεούς βάζει τους Τριβαλλούς. Είναι πάνω και από τον Δία και τους άλλους θεούς: Ποιό είναι το όνομα αυτών των θεών/ των βαρβάρων; Ποιό είναι; Τριβαλλοί. Ο ένας απ’ τους Αθηναίους ρωτάει και ο Προμηθεύς απαντά: «όνομα δε τούτοις τοις θεοίς τους βαρβάροις/ τί εστίν; Ό, τι εστίν; Τριβαλλοί» Εκεί που είχαν φθάσει οι Αθηναίοι, με την υστερία της κατακτήσεως των πάντων· μόνο θεοί Τριβαλλοί τους άρμοζαν.
 
Οι βιαστικές απαντήσεις
Όποιοι οργάνωσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις  με το διαβολικά αποτελεσματικό κτύπημα, έφτασαν με τη σκέψη μόνο έως την ολοκλήρωσή του; Εάν έχουν «άσσο» στο μανίκι τους, κάτι που απευχόμαστε, γιατί η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έκανε τα πυρηνικά προσιτά σε πολλούς, τότε τι μέλλει γενέσθαι; Τρομακτικό, κατακριτέο εάν χρησιμοποιούσαν αυτόν τον «άσσο» αντί του τριπλού αεροπορικού κτυπήματος. Εάν όμως οι Αμερικανοί αντιδράσουν βιαστικά και απροκάλυπτα, όπως δείχνουν τα γεγονότα, ποιος θα μας γλιτώσει από τέτοιας μορφής τρομοκρατικές ενέργειες, όταν θα προβάλλουν από τη δική τους πλευρά το «άλλοθι» της μόνης απαντήσεως που θα μπορούσαν να δώσουν; Πρέπει να «πείσει» την Αμερική, ολόκληρος ο κόσμος, να μην κάνει βιαστικές ενέργειες, να αναζητήσει και να εξαλείψει τα αίτια που προκάλεσαν τον φαύλο κύκλο της βίας, όσο κι αν αυτό θα πληγώσει την εξωτερική της πολιτική. Σύνεση επιβάλλεται αυτή τη στιγμή
 
Η κατασκευή υπόπτων
Με τη δημοσίευση σε εφημερίδα της Ιταλίας της συνεντεύξεως πρώην διοικητού της SIA, καταγγέλεται ότι η Κύπρος φιλοξενεί επιχειρήσεις του αδελφού του Μπιν Λάντεν και ότι να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε τετρακόσια χρόνια· τίθενται πολλά προβλήματα: Δεν είναι τυχαία η στιγμή που λαμβάνεται η συνέντευξη ούτε η εφημερίδα που δημοσιεύεται, και η αναμετάδοσή της· τα κρατικά ελληνικά κανάλια την μετέδωσαν, χωρίς την κυπριακή απάντηση ή κάποιες ουσιαστικές διευκρινίσεις· επιχειρείται από Αμερικανό επώνυμο, η δημιουργία υπόπτων, πέραν των συνήθων και ρίχνει το βάρος στην Κύπρο. Ξεχνάει, όμως, ότι στα κατεχόμενα και στην Τουρκία επί της εποχής του στη SIA, και με την καθοδήγησή της, εκπαιδεύονταν τρομοκράτες Τσετσένοι και Μουντζαχεντίν του Μπιν Λάντεν που απεστέλλοντο μετά στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ότι και στη Βρεταννία έχει καταθέσεις η οικογένεια Λάντεν. Ούτε ο δημοσιογράφος τα ρώτησε αυτά!
 
Οι ύποπτοι στην Αγγλία
Ο Βρεταννός πρωθυπουργός ήταν ο πιο σκληρός από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως προς την καταδίκη των τρομοκρατών και την άμεση απάντηση με αντίποινα· η καταδίκη της εκατόμβης στην Αμερική ήταν ομόφωνη και ομόθυμη από ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνο που συζητείται είναι άλλο· η αποτελεσματικότης των αντιποίνων και η υπόθαλψη των τρομοκρατών. Είναι γνωστό -και στον ελληνικό τύπο έχει γραφεί κατά κόρον με επώνυμες καταγγελίες- ότι λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία στρατολογούνταν Γκέκηδες και Κοσσοβαροι Αλβανοί στην Ελλάδα, με αδρές αμοιβές, τους οποίους τους έστελναν σε βάσεις στη Βρεταννία ή στη Σκωτία για εκπαίδευση και στη συνέχεια στη Βοσνία ή στο Κοσσυφοπέδιο· εκεί συνεργάστηκαν με τους μουτζαχεντίν του Μπιν Λάντεν και αποτελέσαν τα επίλεκτα τμήματα των Αλβανών του Ουτσεκά. Το θέμα έχει θέσει και η Ρωσσία για τους Τσετσένους τρομοκράτες. Ουδεμία απάντηση!
 
Οι κρίσιμοι κλάδοι
Η όποια βραδεία ανάκαμψη των μεγάλων χρηματιστηρίων δεν σημαίνει και την αλλαγή πορείας της διεθνούς οικονομίας· οι κρίσιμοι κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας, οι ασφαλιστικές και αεροπορικές εταιρείες, ο τουρισμός και η εισροή κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν μόνο καθυστέρηση, αλλά και επιδείνωση. Η διεθνής οικονομία, αν καθυστερεί στην πτωτική της τάση, αυτό οφείλεται στα τεράστια ποσά που έχουν διατεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και στα μέτρα για την άμβλυνση της κρίσεως· τα παρεμβατικά, όμως, μέτρα δεν είναι εκείνα που δίδουν τον τόνο στην οικονομία την εποχή της παγκοσμιοποιήσεως. Για χώρες που ήδη βρίσκονταν σε ύφεση, όπως η Ιαπωνία και η Αμερική, μόνο την επιβράδυνση στην έκρηξη της κρίσεως μπορεί να φέρουν. ¶λλη πολιτική είναι απαραίτητη σήμερα.
 
Οι άλλες χώρες
Τις μέρες αυτές πυκνώνουν οι επισκέψεις των ξένων ηγετών στην Ουάσιγκτον οι οποίοι συνιστούν σύνεση και αποφυγή βιαστικών μέτρων αντιποίνων· το Γάλλο πρόεδρο διαδέχεται σήμερα ο Βρεταννός πρωθυπουργός -ο μόνος που υπερτονίζει στις αντιδράσεις τους Αμερικανούς-, ενώ ακολουθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσσίας και της Γερμανίας. Το θέμα που συζητείται δεν είναι το άν καταδικάζουν ή όχι  τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της τρομοκρατίας· τη διαφορά αυτή, ελάχιστα την υπογραμμίζουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Σε αυτή, όμως, εστιάζονται οι επίσημες συζητήσεις· θα δεχθούν οι Αμερικανοί τη συζήτηση για όλες τις μορφές τρομοκρατίας, όπως και των Τσετσένων; Πρέπει να διερευνήσουμε πάρα πολύ σε άλλες πηγές για να έχουμε έγκυρη πληροφόρηση. Δύσκολο αυτό! 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr