Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
25 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η εθνική ομοψυχία στην πράξη
Ο Ελληνισμός, και όχι μόνο οι Ελλαδίτες, έχει επιδείξει εκπληκτική ωριμότητα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· μετά τις πρώτες συγκλονιστικές αντιδράσεις σιωπής και θλίψεως, έδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο τη συμπάθειά του προς τα θύματα και τη συμπαράστασή του προς τους πάσχοντας. Η βοήθεια, ψυχολογική και οικονομική, προς τους ομογενείς άρχισε να ρέει· έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του. Από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την απόλυτη και άμεση άρνησή του στις όποιες βεβιασμένες ενέργειες αντιποίνων, εναντίον αμάχων· παρά τα θύματά του στην Κύπρο και στους ομογενείς στην Αλβανία και στα Σκόπια, δεν τηρεί εκδικητική στάση ο Ελληνισμός, χωρίς να αγνοεί ότι η αμερικανική πολιτική, είναι υπεύθυνη για τις ωμότητες αυτές.
 
Το εσωτερικό μέτωπο
Δεκαπέντε μέρες σχεδόν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την εκατόμβη θυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγράφονται με αδρό τρόπο οι επιπτώσεις των στην πολιτική μας ζωή· ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως της κομματικής του τοποθετήσεως, αισθάνθηκε συντριβή από τις επιθέσεις και τις χιλιάδες των θυμάτων, και ζητάει την άμεση και αυστηρή τιμωρία των ενόχων. Από την άλλη, όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ταυτίζονται με την πολιτική των αντιποίνων ανεξαρτήτως του ποιοι άλλοι θα πληγούν· αυτή η διαφορά προσδιορίζει τους νέους προσανατολισμούς της πολιτικής μας ζωής. Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που ταυτίζονται με την αμερικανική πολιτική, όπως ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί στην κυβερνητική παράταξη και αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο Συνασπισμό· από την άλλη, βρίσκονται όσοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις για την υποστήριξη της αμερικανικής πολιτικής. Οι ανακατατάξεις θα αναδυθούν μέσα από τις διαφοροποιήσεις αυτές.
 
Οικονομικές ελευθερίες
Το πρώτο και χειρότερο θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η παγκοσμιοποίηση, με τη μορφή του φιλελευθερισμού, την οποία είχε επιβάλει η Αμερική· ο απόλυτος φιλελευθερισμός δεν ήταν μόνο η πολιτική της στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και ο απαραίτητος όρος σε όλες τις χώρες για την ένταξή τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα και την αποδοχή της όποιας «βοήθειας» από τα διεθνή ιδρύματα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα. Η ρέπουσα ύφεση μετατρέπεται πλέον σε κρίση στην Αμερική και στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται και στον υπόλιπο κόσμο, με απαλότερες επιπτώσεις ίσως στην ΟΝΕ· πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός παρεμβατισμός θα είναι άμεσος και σε βάθος στις ΗΠΑ για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας. Δηλαδή, εγκαταλείπεται ο φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση, άρα και οι προεκτάσεις της, όπως είναι η βοήθεια προς τρίτες υπό χρεωκοπία χώρες, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία.
 
Τα Πανεπιστήμια
Τα αμερικανικά Πανεπιστήμια αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία εναντίον της πολιτικής του προέδρου των και της επιβολής πολεμικής υστερίας στη χώρα· έως προχθές 105 Πανεπιστήμια είχαν οργανώσει διαδηλώσεις και είχαν συνδεθεί σε ειδικό δίκτυο για τον παναμερικανικό συντονισμό των ενεργειών τους, ενώ σε δεκάδες πόλεις έχουν οργανωθεί παρόμοιες συγκεντρώσεις. Παρουσιάζεται δε το φαινόμενο, στο βαθμό που αναπτύσσεται το αντιπολεμικό μέτωπο χάνει έδαφος η υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής· στη συγκέντρωση του Σαββάτου στη  Νέα Υόρκη, περίμεναν να προσέλθουν 80000 άτομα, και μόλις έφθασαν τα 20000 κατά τους οργανωτές. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην αμερικανική καθημερινή ζωή.
 
Οι παρανομίες

Όπως όλες οι ύποπτες και βρώμικες μορφές λογοκρισίας έτσι και η εφαρμοσζόμενη εις βάρος μας ακολουθεί τον κύκλο σιωπής· οι προφορικές αναφορές προς τον υπουργό Τύπου και η διαμαρτυρία της Παρασκευής, μετά την πρώτη «θετική» ανταπόκριση, ακολουθείται από τη σιωπή: «ο υπουργός απουσιάζει», «δεν ευκαιρεί να σας απαντήσει», «έχει συνεστίαση με τον πρωθυπουργό». Ο ελεγχόμενος τύπος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο· αναφορά έκαναν ελάχιστα μέσα στη νέα μορφή λογοκρισίας, και αυτά άς μας συγχωρήσουν που δεν τα αναφέρουμε, αλλά δεν το επιτρέπει η αισθητική της εφημερίδος. Το πρόβλημα της ελευθερίας του τύπου και των συνταγματικών ελευθεριών δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο απλά· δεν περνάνε τόσο εύκολα ο αυταρχισμός και οι παράνομες μεθοδεύσεις. Τα έχουν επιχειρήσει και άλλοι στο παρελθόν. Η ελληνική ιστορία  διδάσκει.

 
Τόλμη την  τύχην
Κατά την εκστρατεία του στο Αφγανιστάν και στην Ινδική, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αντιμετωπίσει στις μάχες του πολλούς κινδύνους και τρυματίσθηκε ο ίδιος πολλές φορές, και τη μεγαλύτερη φθορά στη στρατιά του την υπέστη από την έλλειψη των προμηθειών και από το άσχημο κλίμα της περιοχής, γράφει ο Πλούταρχος. «Πολλοί μεν ούν κατά τας μάχας αυτώ κίνδυνοι συνέπεσον και τραύμασι νεανικοίς απήντησε, την δε πλείστην φθοράν απορίαι των αναγκαίων και δυσκρασίαι του περιέχοντος απειργάσαντο της στρατιάς». Ο ίδιος, όμως, φιλοτιμούμενος να υπερκεράσει την τύχη του με την τόλμη, είχε την πίστη ότι τίποτε δεν ήταν απόρθητο για τους τολμηρούς, ούτε οχυρό υπάρχει καταφύγιο για τους ατόλμους. «Αυτός δε τόλμη την τύχην υπερβάλεσθαι και την δύναμιν αρετή φιλοτιμούμενος, ουδέν ώετο τοις θαρρούσιν ανάλωτον ουδέν οχυρόν είναι τοις ατόλμοις». Ήταν ο ίδιος παρών και πρώτος σε όλες τις μάχες.
 
Τα ασφαλιστικά ταμεία
Αποδεικνύεται πλέον και επισήμως ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχουν χάσει περίπου 500 δις δραχμές κατά την τελευταία διετία, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό της χώρας· τα παιχνίδια για την στήριξη του Χρηματιστηρίου, κατά την προεκλογική περίοδο κυρίως, έχουν αποδώσει τους καρπούς των. Αυτοί που θα πληρώσουν τα παιχνίδια αυτά και τις άνωθεν κυβερνητικές εντολές στις διοικήσεις των ταμείων είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι· ο αριθμός των έχει αυξηθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή πολλοί φοβούνται, μετά από τις προτάσεις για το ασφαλιστικό τον περασμένο χειμώνα, ότι οι όροι συνταξιοδοτήσεως θα αλλάξουν ριζικά. Το πρόβλημα δεν είναι αυό ακριβώς· τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν επενδύσει τα περισσότερα από τα κεφάλαιά τους στο χρηματιστήριο του οποίου και οι προοπτικές του κάθε άλλα παρά ευοίωνες είναι. Η πολιτική και η όποια άλλη ευθύνη παραμένει· κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
 
Οι διεθνείς σχέσεις
Η στάση των απλών Αμερικανών ως την πολιτική της χώρας των απέναντι στους τρομοκράτες δεν είναι ομοιόμορφη· τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν ότι η τεράστια πελιοψηφία δίδει εν λευκώ εξουσιοδότηση στον πρόεδρο. Είναι η θεωρία του αμέσου και «αποτελεσματικού» κτυπήματος· η εικόνα, όμως, αυτή είναι απατηλή. Ανάμεσα στους συμμάχους τους, οι πρώτες κινήσεις έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες, με την εξαίρεση της Βρεταννίας, δεν φάνηκαν πρόθυμες να συστρατευθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες· ακόμη και ο όμορος Καναδάς, μόλις μετά από δέκα μέρες δέχθηκε να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην όποια αποστολή. Οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι μεγάλες χώρες, Γαλλία και Γερμανία, εξέφρασαν ουσιαστικές επιφυλάξεις και ζητούν απτές αποδείξεις για την εξαπόλυση αντιποίνων εναντίον συγκεκριμένου στόχου· διατύπωσαν και την άρνησή τους στην έκπτωση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας σε πόλεμο πολιτισμών ή θρησκειών
 
Η αμερικανική οικονομία
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δείχνει ότι διατηρείται στα ίδια περίπου επίπεδα· η εικόνα αυτές τις μέρες δεν είναι και τόσο άσχημη. Το πρόβλημα είναι το   άν αποδίδει αυτή τη στιγμή η Γουώλ Στρητ την πραγματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας· για αυτό οι περισσότεροι από τους έγκυρους αναλυτές αμφιβάλλουν. Το πρόβλημα είναι δύο όψεις: η πρώτη είναι η πρακτική της ρευστότητος· τα κεφάλαια που θα φύγουν από τη Νέα Υόρκη πρέπει κάπου να πάνε. Αλλά, ήδη οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έχουν δεθχεί πολλά κεφάλαια, κυρίως η Φραγκφούρτη, ώστε είναι ζήτημα άν μπορούν να δεχθούν περισσότερα· υπάρχουν, άλλωστε, και διάφοροι έλεγχοι για τους λόγους της αμέσου μετακινήσεως των κεφαλαίων. Η δεύτερη, αφορά τις εσωτερικές αλλαγές στην αμερικανική οικονομία, στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών· δεν έχουν την ίδια άνεση όλοι οι επενδύσαντες στη Γουώλ Στρητ να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους.
 
Ρώσσοι και Κινέζοι

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δείχνουν σωφροσύνη και σύνεση στην αντιμετώπιση της κρίσεως· έχουν καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και έχουν θέσει αυστηρούς όρους προς τους Αμερικανούς για την υποστήριξη στις ενέργειές τους κατά των χωρών που υποθάλπουν τους  τρομοκράτες. Από την επίσκεψη του Ρώσσου υπουργού Εξωτερικών κ. Ιγκόρ Ιβανόφ στην Ουάσιγκτον, η Μόσχα έθεσε ως όρο την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας, όπως είναι η εκπαίδευση και χρηματοδότηση των Τσετσένων τρομοκρατών, από τη δράση των οποίων έχουν χαθεί χιλιάδες ρωσσικές ψυχές· οι Ρώσσοι έχουν δώσει και στοιχεία για τις βάσεις εκπαιδεύσεως στην Τουρκία και στην Σκωτία. Είναι πολύ δύσκολο για τη Μόσχα και το Πεκίνο να αγνοήσουν τον παράγοντα αυτόν.

 
Διασυνδέσεις και τύπος
Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν, αλλά ότι δεν είχε επαρκή πληροφόρηση· ήταν την  εποχή που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τους μουτζαχεντίν του Ισλαμιστού σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο ως επίλεκτα τμήματα και οργάνωνε τους Ουτσεκάδες. Γιατί δεν ρωτούσε την υπουργό του Εξωτερικών, η οποία τους χρηματοδοτούσε; Τώρα αποκαλύπτεται ότι και η οικογένεια Μπους είχε στενές επιχειρησιακές σχέσεις με την οικογένεια Λάντεν· ώς ποιό σημείο έφθαναν αυτές οι διασυνδέσεις δεν μας εξηγούν, ούτε και στους συμπατριώτες τους. Μία Ελληνίδα από τη Νέα Υόρκη ήταν αποκαλυπτική: «Δεν μας λένε πολλά οι εδώ τηλεοράσεις, από σας μαθαίνουμε τα νέα», είπε απαντώντας σε ελληνική τηλεόραση. Μήπως αυτή είναι η πραγματική αλλαγή στην Αμερική;
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr