Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
26 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η δική μας καθημερινότης
Ο ελληνικός λαός επέδειξε εκπληκτική ψυχραιμία και σύνεση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· δύο εβδομάδες μετά είναι εύκολο να συναχθούν τα πρώτα συμπεράσματα. Η πτώση στο Χρηματιστήριο, δεν είναι και τόσο σημαντική, άν συνεκτιμήσει κανείς ακόμη και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις· το πιο σημαντικό είναι ότι η καθημερινότης των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει, όπως έχει συμβεί στους ευρωπαϊκούς λαούς και, φυσικά, στους Αμερικανούς. Πηγαίνει στην ταβέρνα του, στο καφενείο του, συζητάει το θέμα, όπως έκανε πάντοτε. Και όλα αυτά, ενώ είναι δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και στην ελληνική θα είναι σημαντική· ο τουρισμός, η ναυτιλία, η κατανάλωση θα μειωθούν σημαντικά. Είναι οι κλάδοι που συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία καθοριστικά. Το έχουν αντιληφθεί οι Έλληνες.
 
Ο πλανήτης μας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την εξαπόλυση της επιθέσεως εναντίον του Αφγανιστάν, με σκοπό τη συντριβή της έδρας των τρομοκρατών· η χρήση πυραύλων θα είναι σε ημερησία διάταξη, καθώς οι Αμερικανοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή των παιδιών τους απέναντι στους φανατικούς Ισλαμιστές. Απομένουν οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών στον βεβαρυμένο πλανήτη μας· η κατάρρευση των δύο διδύμων πύργων έχει προκαλέσει τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην  ιστορία με την έκλυση αμιάντου στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει η δυνατότης μετρήσεως των εκλύσεων από την έκρηξη των πυραύλων; Φυσικά όχι. Οπότε, ποιός εγγυάται τις επιπτώσεις τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Ουδείς. Ποιός εγγυάται τις επιπτώσεις από τυχόν απάντηση των τρομοκρατών με βιοχημικά ή άλλα όπλα; Πάλι ουδείς. Η ανθρωπότης έχει πάρει την οδό της απολύτου παραφροσύνης, χωρίς αναστροφή. Μήπως αυτό ήθελαν οι τρομοκράτες; Το κρίσιμο ερώτημα.
 
Οι παροχές στη Μόσχα
Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός ως προς την έγκριση της Ρωσσίας για τη διάβαση των αεροπλάνων του από το έδαφος της· ο κύριος λόγος ήταν η συνεργασία σε στρατηγικά θέματα, στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής αμύνης. Αμέσως μετά την έγκριση της ρωσσικής κυβερνήσεως ακολούθησαν όλες οι κεντροασιατικές ισλαμικές δημοκρατίες, οι περισσότερες εκ των οποίων συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Στην αναζήτηση συμμάχων είναι η πρώτη φορά που ο πλανητάρχης υποχρεώνεται σε παρόμοιες παραχωρήσεις· η υπεροψία που διέκρινε μεταπολεμικά την Ουάσιγκτον αποτελεί παρλεθόν· ξέγραψε ακόμη και τη συμπαράστασή της προς τους Τσετσένους. Η Μόσχα έχει το πράσινο φώς. Αυτό είναι το νέο στοιχείο στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθοριστικό και για το μέλλον· οι Ευρωπαίοι, με την εξαίρεση της Βρεταννίας, έχουν θέσει και αυτοί όρους ως προς την επιλογή των στόχων, αλλά και των μεθόδων εκτελέσεως των αντιποίνων. Η παντοδυναμία συρρικνώνεται.
 
Ο πάπας στην Κ. Ασία
Η επίσκεψη του πάπα σε ισλαμικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συνέπεσε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και για τις οποίες τήρησε στάση σωφροσύνης· το γεγονός είναι ότι επισκέπτεται χώρες στις οποίες μετά τη μουσουλμανική, η δεύτερη θρησκεία είναι η Ορθοδοξία που αφορά το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού, ενώ οι Καθολικοί είναι ελάχιστοι. Από πολιτικής πλευράς, ο στόχος ήταν το Πατριαρχείο της Μόσχας, στο οποίο και υπάγονται αυτοί οι Ορθόδοξοι, και με το οποίο τον χωρίζει το πρόβλημα της Ουνίας· παρά τις όποιες, δηλαδή,  «παραχωρήσεις» του Ποντίφηκος προς την Ορθοδοξία, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η βασική πολιτική του Βατικανού παραμένει η ίδια.
 
Η άμυνά μας

Η ΟΤΕΝΕΤ, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την εφαρμογή της λογοκρισίας· αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ενοχλούνται πάρα πολύ από την κριτική «Του Εμμελούς», από τον ελεύθερο διάλογο. Φυσικά το θέμα δεν έχει κλείσει και ούτε θα κλείσει τόσο εύκολα. «Το Εμμελές» είναι η πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα πολιτικού διαλόγου και κριτικής στη χώρα μας· η συμπαράσταση είναι συγκινητική, όσων έχουν πληροφορηθεί το τί ακριβώς έχει συμβεί και το μέγεθος της καταπατήσεως των πολιτικών ελευθεριών και των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Και άλλοι ακολούθησαν στην ελληνική ιστορία τον αυταρχισμό και άλλοι επέλεξαν τη λογοκρισία, την ολοκληρωτική νοοτροπία. Είναι γνωστή η κατάληξή τους. Δεδομένο το δίδαγμα!

 
Αποξυρήσας την κεφαλήν
Όταν, το 512. π.Χ., ο μέγας βασιλεύς Δαρείος, μετά την  εκστρατεία του εναντίον των Σκυθών και την άτακτον υποχώρησή του, επέστρεψε στην Περσία, είχε διατηρήσει υπό την εξουσία του τη Θράκη και την Ιωνία· μαζί του πήρε τον τύραννο της Μιλήτου Ιστιαίον ως όμηρο. Από τα Σούσα ο Ιστιαίος ήθελε να ενημερώσει τον διάδοχό του Αρισταγόρα, ότι έπρεπε οι Έλληνες να επαναστατήσουν εναντίον των Περσών, αλλά φοβόταν την κατασκοπία· διάλεξε τον πιο πιστό από τους δούλους του και αφού του ξύρησε το κεφάλι έστιξε πάνω γράμματα, και αφού περίμενε να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά, τον έστειλε στη Μίλητο, λέγοντάς του… να διατάξει τον Αρισταγόρα να του ξυρίσει το κεφάλι· «ο δε των δούλων τον πιστότατον αποξυρήσας την κεφαλήν έστιξε και ανέμεινε αναφύναι τας τρίχας, ως δε ανέφυσαν τάχιστα, απέπεμπε ες Μίλητον εντειλάμενος… κελεύειν Αρισταγόρην ξυρήσαντά μιν τας τρίχας».
 
Τα πληγωμένα παιδιά
Τα πληγωμένα παδιά της Νέας Υόρκης είναι οι πιο αψευδείς μάρτυρες της νέας καταστάσεως που δημιουργήθηκε στη μεγαλούπολη και στην πόλη πρότυπο της αμερικανικής κοινωνίας και του παγκοσμίου ονείρου για εκατό και πάνω χρόνια· όλα είναι θλιμμένα, όπως τα παρατηρεί κανείς από την τηλεόραση, όλα -με ελάχιστεςς εξαιρέσεις μερικά αγόρια- δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά την αποφυγή της επαναλήψεως του ιδίου φαινομένου οπουδήποτε γης. Τα παιδιά που έζησαν τις τραγικές εκείνες στιγμές, είτε στο σχολείο τους είτε στο σπίτι τους, αποδίδουν, χωρίς περιττούς χρωματισμούς, την εικόνα της φρίκης· συμπαρίστανται στα θύματα, αλλά δεν ζητούν και άλλα αθώα θύματα, δεν ζητούν εκδίκηση για την εκδίκηση, δεν πέφτουν θύματα στη λογική του ισλαμικού φομενταμενταλισμού. Ο νεαρός, με το σύνθημά του στον τοίχο, περιέγραψε καλύτερα την κατάσταση: «το οφθλαμόν αντί οφθαλμού κάνει ολόκληρο τον κόσμο τυφλό».Εξαπλούται η φρόνηση.
 
Το ευρωπαϊκό δίκαιο
Οι συζητήσεις ανάμεσα στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έχουν προχωρήσει σημαντικά, ως προς την ενοποίηση του εσωτερικού τους δικαίου· αφορμή απετέλεσε, όπως συμβαίνει στην ιστορία κάτι κακό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική. Αυτή είναι η αρνητική πλευρά, δηλαδή η βεβιασμένη αντίδραση σε κάτι ακόμη χειρότερο· και η θετική πλευρά έχει σημασία: Η ενοποίηση του εσωτερικού δικαίου είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την πολιτική ένωση των εταίρων· είναι ο τομέας στον οποίο υστερεί ουσιαστικά, ενώ  κυκλοφορεί το κοινό νόμισμα, το ευρώ, σε τρεις μήνες. Από πλευράς ενσωματώσεως των εταίρων σε ενιαίο κρατικό σύνολο, αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα· πρακτικά θα ενισχυθεί και η ψυχολογική στήριξη του ευρώ. Το επόμενο βήμα είναι η ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική· οι Ευρωπαίοι, όσοι σταθούν στο ευρώ, θα τους είναι πολύ δύσκολο να μην προχωρήσουν και στην αμυντική θωράκισή τους.
 
Το διεθνές κέντρο
Στον κόσμο ολόκληρο οι κλάδοι της οικονομίας που περισσότερο επλήγησαν είναι οι αεροπορικές εταιρείες και η αεροπορική βιομηχανία, οι ασφάλειες, η διακίνηση διεθνώς μεγάλων καφαλαίων, ο τουρισμός,  η ναυτιλία και γενικώτερα η κατανάλωση· η καθημερινή ζωή του Αμερικανού είναι άλλη σήμερα και δύσκολα πολύ μπορεί να επανέλθει στην αμέριμνη και ατάραχη προηγούμενη καθημερινότητα, όπου αισθανόταν απυρόβλητος στο απομονωμένος στο οχυρό του. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έκαναν ευάλωτη την καθημερινότητα του Αμερικανού, ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι -το απόρθητο άλλοτε-, αλλά και την άμυνα της κοσμοκράτειρας αδύναμη και γεμάτη κερκόπορτες· η νέα αυτή νοοτροπία δεν είχε ακόμη τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Το ερώτημα τού άν η Γουώλ Στρητ θα παραμείνει το πρότυπο της διεθνούς οικονομίας αιωράται· η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις αντιδράσεις των παραγόντων της διεθνούς οικονομίας.
 
Η υπουργική βίλλα

Η αντίδραση της  αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Τύπου στην υπόθεση της βίλλας στη Σαντορίνη είναι χαρακτηριστική αυταρχικής εξουσίας· στη δημοκρατία, η «γραφή παρανόμων» επέβαλε την άμεση διακοπή οιασδήποτε υποθέσεως, όταν  διατυπώνονταν κατηγορίες για την παραβίαση των νόμων εκ μέρους αρχόντων και την ταυτόχρονη απολογία τους. Ο ασκών την εξουσία, δηλαδή, έχει την υποχρέωση να αποδείξει την αθωότητά του και όχι ο καταγγέλων την ενοχή του άρχοντος· αυτή είναι μία από τις πιο βασικές διαφορές μεταξύ δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού: η ευαισθησία απέναντι στον πολίτη και στο χρήμα που εμπιστεύεται στον εκλεγέντα άρχοντα. Για τον απλό πολίτη ισχύει άλλη αρχή· ο εισαγγελέας έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ενοχή του. Είναι η προστασία του απέναντι στον αυταρχισμό.

 
Η δικαιοσύνη
«Το πρόβλημα είναι, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στην πύλη www.zmag.org, ότι η Αμερική θέλει να επιβάλει τη δική της εκδοχή της δικαιοσύνης, μία έννοια με ρίζες, όπως φαίνεται, στην ¶γρια Δύση και στη Χoλλυγουντιανή εκδοχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος Μπους μιλάει σαν να οσφραίνεται αυτά, από τις παλιές μπροσούρες της άλλοτε ενδόξου «Dodge City: Wanted, Dead or Alive». Ο Τόννυ Μπλαιρ τώρα λέει ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στην Αμερική, όπως η Αμερική μας συμπαραστάθηκε στο Δεύτερο Παγκόμιο Πόλεμο. Ναι, είναι αλήθεια ότι η Αμερική μας βοήθησε στο να απελυθερώσουμε τη Δυτική Ευρώπη. Αλλά σε αμφοτέρους τους παγκοσμίους πολέμους, οι ΗΠΑ επέλεξαν να παρέμβουν μόνο μετά μία μακρά -και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- μετά από πολύ επωφελή περίοδο ουδετερότητος.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr