Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
28 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι ελληνοποιήσεις και ο πολιτικός διάλογος
Η συζήτηση για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, που έκριναν το αποτέλεσμα των  τελευταίων εκλογών, επαναλήφθηκε στη Βουλή προχθές, με την κυβέρνηση να αρνείται την όποια διαλεύκανση του ζητήματος· όταν ανέκυψε το θέμα, για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, τα πολιτικά και διεθνή προβλήματα δεν ήταν τόσο κρίσιμα. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, με τον πόλεμο να κρούει τας πύλας όλων των λαών και την οικονομική και κοινωνική κρίση να εισβάλει ως επιδημία μαύρου θανάτου· άλλη ήταν η αντιμετώπιση των πολιτικών προβλημάτων στο παρελθόν και άλλη είναι σήμερα. Ο διάλογος και η ειλικρίνεια επιβάλλεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Διαφορετικά, έρχονται άλλες εξελίξεις.
 
Το πρώτο θύμα
Το πρώτο και χειρότερο θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η παγκοσμιοποίηση, όπως την αντιλαμβάνονταν και την είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια· το κέντρο της διεθνούς οικονομίας και της παγκοσμιοποιήσεως, η Γουώλ Στρητ, αγωνίζεται να ανακτήσει την παλιά της θέση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ψυχολογικό και πρακτικό, ως συνέπεια των καταστροφών που έχει υποστεί και της υφέσεως της αμερικανικής οικονομίας· το σοβαρώτερο είναι η αλλαγή της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος Μπους, με τα πρώτα μέτρα που πήρε, για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και την τόνωση της οικονομίας, επανήλθε στην πολιτική του κρατικού παρεμβατισμού· δυστυχώς δεν έχει και άλλη λύση, αλλά οι συνέπειες είναι σημαντικές: η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εγκαταλείπει τη φιλελευθεροποίηση στην οικονομία, άρα πώς μπορούν να την εφαρμόσουν οι μικρότερες και εξηρτημένες χώρες, με τα πολλά χρέη στους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς; Ερώτημα!
 
Η πολιτική ζεστασιά
Η άρνηση της κυβερνήσεως του να αποδεχθεί το διάλογο με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι κάτι φοβάται· είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει γενικά το διάλογο, με τους άλλους κορυφαίους της παρατάξεως του, με τους αρχηγούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν είναι απαραίτητος στη δημοκρατία, κυρίως στις κρίσιμες στιγμές μιάς χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά την ομόφωνη απόφαση με τη διαφορά της ψήφου της δημοκρατικής βουλευτού της Καλιφορνίας Μπαρμπάρας Λη, συνεχίζει το διάλογό με τους ηγέτες του Κογκρέσσου· διάλογος δεν είναι μόνο η πρακτική διαδικασία των συζητήσεων με τους άλλους αρχηγούς, είναι και η ψυχολογική διάσταση της επαφής και της ενότητος ολοκλήρου του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση των κρισίμων προβλημάτων. Αυτή η διάσταση είναι που λείπει εντελώς από την ελληνική πολιτική ζωή· η ζεστασιά και η αίσθηση της αμέσου και ζωντανής επικοινωνίας.
 
Η γενοκτονία
Η περιοδεία του Ποντίφηκος στην Κεντρική Ασία συμπληρώθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα: έδωσε την ευλογία του για τις επιθέσεις αντιποίνων των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν· είχε πολλούς λόγους να το κάνει αυτό, ο κυριώτερος εκ των οποίων είναι, το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι επίσημες δοξολογίες στην Αμερική, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έγιναν σε καθολικές εκκλησίες· παίρνει το προβάδισμα ο καθολικισμός απέναντι στον προτεσταντισμό για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία. Το δεύτερο γεγονός, είναι η παρουσία του στο Μνημείο των Πεσόντων Αρμένων από τη γενοκτονία των Τούρκων· αλλά απέφυγε ο πάπας να αναφέρει τη λέξη γενοκτονία· δεσμεύσεις. Τρεις βδομάδες πριν την είχε μνημονεύσει ο Ρώσσος πρόεδρος.
 
Οι ελευθερίες μας

Πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές επιστολές των αναγνωστών μας οι οποίες απευθύνονται στην ΟΤΕΝΕΤ και διαμαρτύρονται για τη διακοπή της εξυπηρετήσεως της εφημερίδος· πολλές συμπληρώνονται με τις διαμαρτυρίες τους προς την ΟΤΕΝΕΤ για αποστολές διαφόρων πυλών προνογραφίας ή και διαφημιστικών -εμείς δεν διαμαρτυρηθήκαμε, για λόγους ουσίας-, αλλά δεν διεκόπη η αποστολή τους. Αποδεικνύεται ότι τα κριτήρια δεν είναι αυτά που γράφει η εταιρεία στις επιστολές προς «Το Εμμελές»· κάποιοι λόγοι τους δεσμεύουν στο να μη διακόπτουν την αποστολή των μηνυμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου, ή τους ωθούν στο να επιβάλουν λογοκρισία στη διακίνηση των ιδεών, στην ελευθερία του τύπου. Προσοχή, προστατεύουμε τη  δημοκρατία.

 
¶λλος όμιλος άπας
Όταν οι Αθηναίοι αποφάσισαν την εκστρατεία στη Σικελία, είχαν πιστέψει, τουλάχιστον οι νέοι, ότι θα τους επέτρεπε η κατακτηση της μεγάλης νήσου την κατάληψη ολοκλήρου του κόσμου, περνώντας στη Λιβύη και στη συνέχεια στην Ασία· είχαν αντιταχθεί οι σώφρονες πολίτες, ο στρατηγός Νικίας, ο Σωκράτης και πολλοί άλλοι, αλλά δεν τους άκουσαν οι υπερόπτες Αθηναίοι. Την ημέρα της αναχωρήσεως του στόλου, από το πρωί είχαν κατεβεί στον Πειραιά οι Αθηναίοι και όσοι σύμμαχοι παραβρίσκονταν και ανέβαιναν στα πλοία τους. Μαζί τους κατέβηκε και ολόκληρος ο λαός, τρόπος του λέγειν, ο ευρισκόμενος στην πόλη και αστοί και ξένοι. «αυτοί δ’ Αθηναίοι και εί τινες των ξυμμάχων παρήσαν ες τον Πειραιά καταβάντες εν ημέρα ρητή άμα έω επλήρουν τας ναυς ως αναξόμενοι. Ξυγκατέβη δε και ο άλλος όμιλος άπας, ως ειπείν, ο εν τη πόλει και αστών και ξένων».
 
Η ενδημούσα υστερία
Η δολοφονική απόπειρα του απλού Ελβετού, σε Βουλή καντονίου της χώρας, δείχνει ότι η τρομοκρατία είναι πρακτική ενδημική και στις πιο φιλήσυχες χώρες· ένας Ελβετός, άδειασε στο τοπικό Κοινοβούλιο, όπου μπήκε ντυμένος αστυνομικός, τους γεμιστήρες του όπλου του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αμέσως 15 άτομα και ο ίδιος φυσικά. Ως πράξη δείχνει ότι, ο αυτόχειρας είχε καταληφθεί από κατάσταση υστερίας, μάλλον ως αποτέλέσμα της τηλεοπτικής πλύσεως εγκεφάλου τις τελευταίες εβδομάδες· ο συνεχής βομβαρδισμός με τις σκηνές της βίας και του θανάτου είναι κάτι που αποτυπώνεται στον εγκέφαλο όλων. Σε μερικούς, αναλόγως προς τις προσωπικές αντιστάσεις, η πλύση αυτή δεν παίρνει την μορφή της υστερικής αντιδράσεως, σε άλλους παίρνει, χωρίς να είναι σε όλους ομοιόμορφη. Στη Νέα Υόρκη, τα περισσότερα παιδιά είναι εναντίον της βίας και αρνούνται να δουν, ακόμη και στην τηλεόραση, σκηνές βίας· ελάχιστα τις επιζητούν.
 
Λύση το σπίτι
Οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τώρα αρχίζουν να μετρούν στον απλό πολίτη· η αμερικανική οικονομία, κυρίως αλλά και η παγκόσμια, είχε ως άξονά της την κατανάλωση και τον τουρισμό, εσωτερικό και διεθνή. Στην Αμερική τα αεροπορικά ταξείδια και ο εσωτερικός τουρισμός ήταν οι σημαντικότεροι κλάδοι της οικονομίας, οι οποίοι τροφοδοτούσαν την κατανάλωση και την εσωτερική αγορά· δεν είναι μόνο ο φόβος που περιόρισε τα αεροπορικά ταξείδια και τον εσωτερικό τουρισμό, είναι το άλμα στις δαπάνες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εγκατέλειψαν την αρχή της εταιρικής καλύψεως των κινδύνων, επειδή έχουν πληρώσει πάρα πολλά ως αποζημιώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και εφαρμόζουν την αρχή της προσωπικής ευθύνης· αφού θέλεις να ταξιδέψεις, θα πληρώσεις και την ασφάλεια του κινδύνου, που σημαίνει πολλαπλάσια δαπάνη. Το χειρότερο είναι η ψυχολογία που καλλιεργείται: το σπίτι και χωρίς κατανάλωση είναι λύση.
 
Οι μυστικές καταθέσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε το πάγωμα των καταθέσεων των τρομοκρατών σε ολόκληρο τον κόσμο· η διαδικασία είναι πολύ απλή: όταν γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και μόνο τον τροφοδότη λογαριασμό, μπορούν εύκολα να βρουν όλους τους άλλους τους οποίους έχει τροφοδοτήσει. Όταν έχουν αρχίσει αυτοί τις δραστηριότητες του Μπιν Λάντεν, πολύ εύκολα εντοπίζουν και τους τροφοδοτούμενους λογαριασμούς· η διαδικασία είναι απλή: Π.χ., όταν γνωρίζουν ότι, στα κατεχόμενα της Κύπρου, υπάρχουν λογαριασμοί των εταιρειών του Μπιν Λάντεν, δεν είναι καθόλου δύσκολος ο εντοπισμός τους· είναι εργασία ρουτίνας ενός τραπεζικού υπαλλήλου. Όπως, όταν είναι γνωστό ότι, δύο χρόνια πριν συναντήθηκε με τον τότε διάσημο και επίβουλο Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ, είναι εύκολος ο εντοπισμός των λογαριασμών που χρησιμοποίησε· οι αστυνομικές τους ταινίες το διδάσκουν αυτό. Τα υπόλοιπα είναι περιττά και χωρίς ιδιαίτερη σημασία· είναι τόσο πολύπλοκα τα πλοκάμια των μυστικών τους υπηρεσιών!
 
Αυξανόμενη αντιπολίτευση

Στη μεγάλη αμερικανική πύλη «The Nation», ο John Nichols, στο άρθρο του «The Growing Opposition» γράφει μεταξύ άλλων: «Στους δρόμους της Αμερικής βρίσκεται η αντιπολίτευση. Σε αυξανόμενους αριθμούς, σε κάθε περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα νέο κίνημα μεταφέρει το μήνυμα το οποίο ανακεφαλαίωσε ο οργανωτής της Πρωτοβουλίας του Χάρβαρντ για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη Ντ. Τζένκινς: «Αντιλαμβανόμαστε τους φοβισμένους· δικαιολογούμε στον  καθένα να είναι θυμωμένος», είπε σε ομιλία του στις 20 Σεπτεμβρίου, στη συγκέντρωση στο προαύλιο του Χάρβαρντ. «Αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε την βίαιη αντίδραση λόγω αυτών των συναισθημάτων μας· δεν δικαιολογείται το να έχουμε ως στόχους απλούς ανθρώπους· δεν δικαιολογείται να αποδεχθούμε την εφαρμογή της «συλλογικής ευθύνης» κατά της ζωής αθώων ανθρώπων ως αντίποινα κατά της τρομοκρατίας».

 
Περές και Αραφάτ
Χρειάσθηκε να γίνει η εκατόμβη στο Μανχάτταν, με χιλιάδες θύματα, για να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει αποφασιστική πίεση στους Ισραηλινούς, ώστε να προσέλθουν σε «συνομιλίες» με τους Παλαιστινίους· η πρώτη συνάντηση, κάθε άλλο παρά ευοίωνη ήταν. Τα σκυθρωπά πρόσωπα των Αραφάτ και Περές το έδειχναν, αφού κατόρθωσαν να συναντηθούν, μετά τις τόσες απαγορεύσεις από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού· το Παλαιστινιακό δεν είναι μόνο το πιο κρίσιμο πρόβλημα στις σχέσεις Αράβων και Αμερικανών, είναι και το δείγμα της πολιτικής στάσεως της Ουάσιγκτον. Η μεροληψία της ήταν δεδομένη, ή τουλάχιστον εκρίνετο ως δεδομένη από την παλαιστινιακή πλευρά· δευτερεύουσα σημασία έχει το άν είχαν δίκαιο. Το πρωτεύον είναι ότι αυτό πίστευαν και αυτό καθόριζε τη στάση τους
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr