Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
4 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως
Η διεθνής οικονομική και νομισματική κρίση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μανχάτταν, δεν αλλάζει μόνο τη διεθνή πολιτική σκηνή και την εσωτερική κατάσταση στο εσωτερικό της Αμερικής· οι πιο σοβαρές αλλαγές έχουν αφορμή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δεκαπέντε έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς συνθήκες μάλλον μεμονωμέως εκάστη χώρα, και κυρίως οι μεγάλες, με πρώτη την Βρεταννία και δεύτερη τη Γαλλία, και μόνο τα οικονομικά ομού· η νομισματική κρίση ήρθε σε μία στιγμή που η ευρωζώνη είναι δεδομένη και το ευρώ το μοναδικό σταθερό νόμισμα στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτός ευρωζώνης, οι τρεις με πρώτη τη Βρεταννία μένουν μόνες, αφού οι Δώδεκα πρέπει να δράσουν ενιαίως. Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Η διεθνής δυναμική
Όσο περνάει ο καιρός και καθυστερεί η επιβολή των αντιποίνων από την πλευρά της Ουάσιγκτον, τόσο η εσωτερική της κοινή γνώμη διαφοροποιείται και θέτει ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της· η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται εύκολα να παραιτηθεί και θα ζητήσει την επιβολή της εξουσίας, κυρίως εκτός της χώρας της, αφού στο εσωτερικό φουντώνει το άλλο κίνημα, για να δείξει ότι παραμενει ο πλανητάτχης. Αυτό σημαίνει ότι άλλη θα είναι η διεθνής δυναμική μετά από λίγα τέρμηνα, για να μην μετρήσουμε με τον συμβατικό χρόνο· όλες οι χώρες προετοιμάζονται για την ημέρα αυτή, όλες με σοβαρές κυβερνήσεις. Η μόνη που περί τα εσωκομματικά τυρβάζει, είναι η ελληνική κυβέρνηση· όχι μόνο δεν κατεβλήθη ουδεμία προσπάθεια για την σύμπτυξη εσωτερικού εθνικού μετώπου, αλλά το αντίθετο ο πρωθυπουργός και υπουργοί του αναλίσκονται στα γνωστά παλιά, στις διαχωριστικές γραμμές.
 
Τα εθνικά θέματα
Στις επισκέψεις του στο Βερολίνο και στην  Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών άκουσε τους ομολόγους του να του επισημαίνουν, ότι ήρθε ο καιρός να βρεθεί λύση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό· ο κ. Γ. Παπανδρέου απέφυγε να δημοσιοποιήσει τις επισημάνσεις αυτές και προτίμησε τα μισόλογα. Το γεγονός είναι ένα: οι Αμερικανοί πρώτοι,  πολλοί Ευρωπαίοι στη συνέχεια, μετά το Μεσανατολικό θα ζητήσουν να επιλυθούν όλα τα άλλα διεθνή προβλήματα· η χώρα μας, με ανοιχτά θέματα το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό είναι η μόνη που δεν είναι έτοιμη για την προοπτική αυτή. Εθνικό μέτωπο αποκλείεται να γίνει, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών -όπως και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης- έχουν άλλες προσεγγίσεις· οι διαφορές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι βαθύτερες και μάλλον χάος απροσμέτρητο. Οι προοπτικές για τα εθνικά μας θέματα είναι από δυσοίωνες έως άκρως επικίνδυνες. Ύπνος βαθύς πλανάται!
 
Οι ξένες δημοσκοπήσεις
Στη μεγάλη αμερικανική πύλη «The Nation» ο Νταίηβιντ Μίλλερ, αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις στη Βρεταννία και στην Αμερική που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας· όλες εμφανίζουν τους λαούς τους να επικροτούν την επίσημη πολιτική και να εγκρίνουν την επιβολή μαζικών αντιποίνων. «Αλλά, στην πράξη, πρόσφατη δημοσκόπηση στη Βρεταννία έδειξε ότι το 82% των απαντησάντων κρίνει, ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναληφθεί μόνο μετά από προσεκτική προετοιμασία και αφού διασφαλισθεί ότι δεν θα πληγούν άμαχοι, έστω και αν απαιτηθούν μήνες· το αντίστοιχο ποσοστό για τους Αμερικανούς ανερχεται σε 62%. Το κύριο πρόβλημα, καταλήγει, είναι ότι οι διενεργούντες τη σφυγμομέτρηση θέτουν ερωτήσεις με  ελαχίστη επιστημονική αξία». Πλαστές είναι.
 
Διαδίκτυο και ελευθερίες

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος έφερε στη Βουλή τη λογοκρισία εις βάρος του «Εμμελούς», με ερώτησή του προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ. Στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται στην αυθαίρετη διακοπή από την ΟΤΕΝΕΤ της αποστολής της εφημερίδος προς τους χρήστες της, και στην ανεπαρκή απάντηση της εταιρείας προς την εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα για την  ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και του τύπου μέσω του διαδικτύου. Ο κ. Σκυλλάκος, ρωτάει τον υπουργό, με βάση ποιό νόμο και ποια δεοντολογία προχώρησε η ΟΤΕΝΕΤ στην ενέργεια αυτή, ενώ υπογγραμμίζει ότι ανακύπτει και θέμα κανόνων του διαδικτύου και των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 
Ταραχή ουκ ολίγη
Η γενική σφαγή την οποία είχαν διαπράξει οι της Διακής φυλής Θράκες, που δεν είχαν προλάβει το στόλο για τη Σικελία, στη Μυκαλησσό της Βοιωτίας, όταν είχαν εισβάλει στην πόλη, καθώς οι Αθηναίοι τους είχαν αφήσει στην παραλία με εντολή μόνο γιά λεηλασία, είχε κάνει φοβερή εντύπωση στους Έλληνες. Όταν έφθασαν στην πόλη οι Θράκες έπεσαν πάνω σε ένα σχολείο, το μεγαλύτερο στην περιοχή, όπου μόλις είχαν μπει στην αίθουσα τα παιδιά για μάθημα, και τα κατέσφαξαν όλα· «επισπεσόντες διδασκαλείω παίδων, όπερ μέγιστον ήν αυτόθι και άρτι έτυχον οι παίδες εισεληλυθότες, κατέκοψαν πάντας». Η απροσδήκητη και τρομερή αυτή συμφορά που έπληξε την πόλη δεν είναι κατωτέρα καμιάς άλλης· «και ξυμφορά τη πόλει πάση ουδεμιάς ήσσων μάλλον ετέρας αδόκητός τε επέπεσαν αύτη και δεινή». Είναι χαρακτηριστικός στην περιγραφή του ο μέγας ιστορικός και μεγαλύτερος πολιτικός φιλόσοφος στην ιστορία.
 
Το παλαιστινιακό κράτος
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε για πρώτη φορά, ότι είχε την πρόθεση να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ώστε να δώσει ισχυρή ώθηση στην επίλυση του Μεσανατολικού, αλλά τον πρόλαβαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις· στα τελευταία πενήντα, άν όχι και εκατό χρόνια, είναι η πρώτη φορά που δίδεται νέα διάσταση στο πρόβλημα: Αναγνωρίζεται και στους Παλαιστινίους το δικαίωμα του να αποκτήσουν δικό τους κράτος· αυτό σημαίνει ότι θα πάψει η μονομερής υποστήριξη των Ισραηλινών από τους Αμερικανούς και θα διασφαλισθεί η ισόρροπος αντιμετώπιση των δύο πλευρών. Οι άλλες μεγάλες δυνάμεις από πολλά χρόνια πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά πάντα προσέκρουαν στην ισχυρή επιρροή των Αμερικανοεβραίων στην Ουάσιγκτον· κάτι άλλο συνέβη αυτές τις μέρες: Ο Αμερικανός πρόεδρος, είχε σκοπό να προχωρήσει στην αναγνώριση και το επιτάχυνε τώρα, ή το καθυστέρησε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων; Σύντομα θα το μάθουμε.
 
Στη Γιούνιον Σκουαίρ
Η κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης Γιούνιον Σκουαίρ έχει καθιερωθεί από τη δεκαετία του 1920 ως ο τόπος των πολιτικών συγκεντρώσεων· το γενικώτερο κλίμα της πλατείας μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι Αντίνα Σέκτερ και Σαρ Γιάμ, στην αμερικανική πύλη «The Nation»: «Μία ανακοίνωση προσπαθεί να εξηγήσει: «Αντί να καίτε ένα κερί ή να αφήνετε λουλούδια, παρακαλώ μελετήστε την περίπτωση δωρεάς για το Ίδρυμα Πυροσβεστών, Παιδιών και Χηρών…» Πολλοί από τους επισκέπτες της πλατείας την 27η Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα που αποκαταστάθηκε η ομαλή κυκλοφορία στην πόλη, φαίνονται ενοχλημένοι… Η Ελένη Κουτσάκου (ελληνικό όνομα αναφέρει) έρχεται καθημερινά, επί δύο εβδομάδες τώρα και αφήνει λίγα λουλούδια, εμφανώς στενοχωρημένη: «Έπρεπε να την κρατήσουν έτσι επί ένα μήνα, ώστε ο κόσμος να έρχεται και να επιδίδει τα συλλυπητήριά του». Είμαστε μία κοινότητα σε περίοδο πένθους. Μερικοί δεν έχουν καταγράψει κάν τις πολιτικές συζητήσεις».
 
Οι ισχυρισμοί Μπλαιρ
Στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος ο Βρεταννός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχει εντοπισθεί ο Μπιν Λάντεν και ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όλοι όσοι υποστηρίζουν τους τρομοκράτες· σαφές και επιθυμητό αυτό από τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως από εκείνους που έχουν υποστεί τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος αρχιστράτηγος -και εκλεκτός των Αμερικανών και Βρεταννών-, προειδοποίησε ότι κάθε επιχείρηση στο Αφγανιστάν, θα είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνες στην Ανατολία, όπου αυτοί έχουν πικρή πείρα από τον πόλεμο με τους Κούρδους· δηλαδή, οι Κούρδοι είναι και αυτοί τρομοκράτες, αλλά οι Τσετσένοι, που εκπαιδεύονται στην Τουρκία και στη Σκωτία δεν είναι; Δεν μας απαντούν. Οι κάτοικοι της Μόσχας, τα περυσινά θύματα των τσετσενικών τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν μετρούν; Ή μετρούν λιγότερο; Η διεθνής κοινή γνώμη  πλέον έπαψε να είναι αφελής.
 
Οι οικονομικές συνθήκες

Η ανάθεση της διαχειρίσεως της ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair σε δύο τράπεζες συναντά σοβαρές δυσκολίες· από την άλλη πλευρά, οι Βέλγοι είναι έτοιμοι να κατάσχουν τα ελβετικά αεροπλάνα που θα προσγειωθούν στα αεροδρόμιά τους, επειδή δεν έχει τηρήσει η Swissair τις υποχρεώσεις της, που προβλέπονται από τη σχετική συμφωνία που είχαν συνάψει. Όταν στην Ελβετία, η οποία δέχεται μαζική εισροή κεφαλαίων, μετά την κρίση στη Γουώλ Στρητ, παρουσιάζονται τόσες δυσχέρειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αεροπορικής της εταιρείας, τότε ποιά είναι τα δικά μας προβλήματα· μάλλον κανείς δεν έχει ασχοληθεί με αυτά και όλοι περί το συνέδριο τυρβάζουν. Στις αεροπορικές εταιρείες και στις αποκρατικοποιήσεις το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει· το επαναλαμβάνουμε, έστω κι άν δεν εισακουόμαστε.

 
Ο Ρώσσος πρόεδρος
Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζει και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό· στο βαθμό που η Αμερική, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αναζητάει συμμάχους για την πάταξη της τρομοκρατίας, για πρώτη φορά τη μεταπολεμική περίοδο, στον ίδιο βαθμό η προσέγγιση Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ρωσσίας γίνεται όλο και πιο στενή. Η επίσκεψη του προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν στις Βρυξέλλες, μπορεί να θεωρηθεί σταθμός στις σχέσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ) με τη δεύτερη πυρηνική δύναμη της υφηλίου· η οικονομία της Ρωσσίας βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αναθερμάνσεως, και η πολιτική της επιρροή στην Ευρώπη και στην Ασία ενισχύεται καθημερινώς. Απόδειξη είναι η βοήθεια που προσφέρει στους Αμερικανούς για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν· η ίδια, όμως, αποφεύγει την άμεση συμμετοχή της.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr