Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
5 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Περίεργα συμπτώματα αυθαιρεσίας
Οι δικαιολογίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ως προς το Κτηματολόγιο, θυμίζουν εκείνες του ομολόγου του Αναπτύξεως για το Χρηματιστήριο και της Εσωτερικών για τις ελληνοποιήσεις· ο κοινός παρανομαστής είναι ένας: η παραβίαση του Συντάγματος, των νόμων και η άρνηση των υπουργών να απολογηθούν, παρεμποδίζοντας έτσι την απόδοση των ευθυνών, την λογοδοσίαν. Η αυθαιρεσία στη δημοσία ζωή εκφράζεται περισσότερο ως νοοτροπία και τρόπος ασκήσεως της εξουσίας, ως παντελής έλλειψη ευαισθησίας των κυβερνώντων, και πολύ λιγότερο ως απτά στοιχεία ενοχής κάποιων· η βασική αυτή αρχή της δημοκρατίας απέναντι στο σύμπτωμα της αυθαιρεσίας. Στη δημοκρατία, η γραφή παρανόμων, η διατύπωση των όποιων στοιχείων ενοχής είναι αρκετά για την απολογία των κυβερνώντων· στον αυταρχισμό απαιτούν και προϋποθέτουν τη βεβαιωμένη απόδειξη.
 
Η διάκριση των εξουσιών
Στη νεώτερη εποχή, η βασική κατάκτηση των πολιτικών ελευθεριών είναι η διάκριση των εξουσιών· η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία τους από το Σύνταγμα σε όλες τις χώρες. Τις τελευταίες μέρες, συμβαίνουν  αρκετά σε σύγκριση με τις προηγούμενες, που αίρουν το σεβασμό της διακρίσεως των εξουσιών· μετά τους υπουργούς του προσωπικώς και ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των λειτουργών της δικαιοσύνης. Στην πράξη, ο κ. Κ. Σημίτης άρχισε εκστρατεία σπιλώσεως των λειτουργών της δικαιοσύνης και καταργήσεως της ανεξαρτησίας τους· το αποτέλεσμα θα κριθεί από την πορεία των πραγμάτων και από την ευαισθησία του Ελληνισμού απέναντι στην προάσπιση των  πολιτικών μας ελευθεριών και των ατομικών μας δικαιωμάτων. Μάλλον δεν έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου ο λαός από την καθοδηγούμενη εκστρατεία του ελεγχομένου τύπου· και σε άλλες εποχές έχει αποδείξει την ευαισθησία του. Θα το επαναλάβει.
 
Το Σύνταγμα της χώρας
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Στελ. Παπαθεμελής, Παν. Κρητικός και Κυρ. Σπυριούνης και του Συνασπισμού κ. Παν. Λαφαζάνης, όπως έχει κάνει και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος, έφεραν στη Βουλή με ερωτήσεις του το θέμα της διακοπής από την ΟΤΕΝΕΤ της αποστολής της εφημερίδος στους χρήστες της. Στις ερωτήσεις τους αναφέρουν ότι, ότι η ΟΤΕΝΕΤ θίγει το Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκδότου του «Εμμελούς» να εκδίδει την εφημερίδα του και των χρηστών του δικτύου της να την λαμβάνουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι ερωτήσεις απευθύνονται προς τον υπουργό Τύπου, ο οποίος δεν απάντησε, επικαλούμενος το εκ του Κανονισμού της Βουλής δικαιώματός του για μελέτη του θέματος· είναι μία από τις σπάνιες φορές όπου όλα τα κόμματα της Βουλής είναι σύμφωνα σε ένα πολιτικό θέμα.
 
Η επιτυχής πορεία
Μία μόνο εβδομάδα προς της συγκλήσεως του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ο έχων την  ισχυρότερη επιρροή στον κομματικό μηχανισμό κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος, επεναλαμβάνει δημοσίως ότι, το  ποιός  θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές θα κριθεί από την επιτυχή πορεία της κυβερνήσεως· με έμμεσο τρόπο θέτει θέμα ηγεσίας στην  παράταξή του, όταν είναι δεδομένο ότι αποκλείεται η πορεία του κυβερνητικού έργου να κριθεί ως επιτυχής και όταν γνωρίζει ότι, οι δηλώσεις του σημαίνουν αμφισβήτηση, έστω και μόνο δια της διαλογικής αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού. Στην τελευταία περίπτωση αναφέρεται· στο φόβο του προέδρου του απέναντι στο διάλογο και στην κριτική μέσα στο πλήθος των πέντε χιλιάδων συνέδρων.
 
Οι πολιτικές ελευθερίες

Το πρόβλημα της λογοκρισίας από την ΟΤΕΝΕΤ στα πολιτικά δικαιώματα της ελευθερίας του τύπου και της διακινήσεως των ιδεών, προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις· όλα τα κόμματα έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή και ζητούν εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Η απάντηση θα έρθει με τον καιρό, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, τους οποίους αρνείται να εφαρμόσει η ΟΤΕΝΕΤ, επικαλουμένη την ιντερνετική δεοντολογία· δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος η άγνοια του Συντάγματος. Αυτό ισχύει στη χώρα μας. Ίσως να θεωρούνται αυτονόητα τα συνταγματικά μας δικαιώματα· το βέβαιο είναι ότι η ανησυχία του λαού είναι σε διαρκή εγρήγορση. Τόσα έχει υποστεί και στην πρόσφατη ιστορία του.

 
Αποκτείνουσιν αυτών
Όταν οι Θηβαίοι άκουσαν ότι Θράκες είχαν εισβάλει στη Μυκαλησσό και κατέσφαζαν τους πάντας, έτρεξαν αμέσως και τους πρόλαβαν προς την παραλία· οι Διακού γένους Θράκες δεν είχαν προλάβει τον δεύτερο αθηναϊκό στόλο που έφευγε για τη Σικελία και κατά την επιστροφή τους, οι Αθηναίοι τους άφησαν στα παράλια της Βοιωτίας για λεηλασία. Αυτοί, όμως, εισέβαλαν στη Μυκαλησσό και κατέσφαξαν τους πάντες, και στο σχολείο τους μαθητές και τους δασκάλους, που μόλις είχαν αρχίσει το μάθημα· οι Θηβαίοι  εφόνευσαν τους περισσότερους κατά την επιβίβασή τους, επειδή οι Αθηναίοι, όταν είδαν όσα διαδραματίζονταν στην ξηρά, απέσυραν τα πλοία τους εκτός της βολής του τόξου, ενώ οι βάρβαροι δεν ήξεραν να κολυμπούν. «Και αποκτείνουσιν αυτών εν της εσβάσει τους πλείστους, ούτε επισταμένους νειν, των τε εν τοις πλοίοις, ως εώρων τα εν τη γή, ορμησάντων έξω του τοξεύματος τα πλοία».
 
Το ρωσσικό αεροπλάνο
Η πτώση του ρωσσικού Τουπόλεφ, το οποίο εξερράγη στον Εύξεινο Πόντο, κατά τη διαδρομή του από το Ισραήλ στη Σιβηρία, ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα της εποχής· είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, όταν είναι γνωστό το ποιά είναι η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων. Ένα είναι το βέβαιο, και αυτό μάλλον χρειάζεται να το γνωρίζει η διεθνής κοινή γνώμη, έστω και άν είναι δύσκολο να το εφαρμόσει: Ατυχήματα θα συμβαίνουν, εγκλήματα θα γίνονται τα οποία πιθανόν θα μοιάζουν με τρομοκρατικές επιθέσεις· ο άνθρωπος δεν πρόκειται να γίνει ¶γγελος από τη μία μέρα στην  άλλη· μάλλον από τη φύση του δεν πρόκειται να γίνει ¶γγελος, γιατί τότε από τη γένεσή του θα ήταν κάτι άλλο και τώρα είναι αργά να αλλάξει. Πολλοί αυτή την αυτονόητη αρχή, αρνούνται συστηματικά να την αναγνωρίσουν.
 
Η συμβολική συμμετοχή
Τελικά, και μετά από πολλές πιέσεις και περισσότερες διαβουλεύσεις, δέχθηκε η Γαλλία να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και με δικές της δυνάμεις· δύο ελαφρές φρεγάτες πλέουν προς τον Ινδικό Ωκεανό, ως ένδειξη συμπαρατάξεως προς τη Βρεταννία που έχει στείλει 22.000 άνδρες και την Αμερική με διπλασίους ή και περισσοτέρους. Η αναζήτηση συμμάχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδίδει καρπούς· είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή που η Αμερική βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, έστω και άν στα λόγια όλοι την υποστηρίζουν. Η διεθνής πολιτική δυναμική αλλάζει άρδην και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτε,  ίσως επειδή είναι άγνωστες και οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Πού είναι ο πόλεμος στον Κόλπο, με την ενεργό συμμετοχή γαλλικών δυνάμεων, πλοίων και αεροσκαφών; Πού είναι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας με τους Γάλλους και τους άλλους Ευρωπαίους να πρωτοστατούν;
 
Η εισβολή του χειμώνα
Μετά τις φοβερές ζέστες με 38ο ήρθαν οι αμμοθύελλες και ακολούθησε το πολικό ψύχος, με θερμοκρασία –5ο στο Αφγανιστάν· οι Ρώσσοι στρατιωτικοί που είχαν πάρει  πολεμήσει στη χώρα,  έχουν προειδοποιήσει από καιρό τους Αμερικανούς για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν. Ο στρατηγός Χειμώνας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των Αφγανών· τα τελειότερα τεχνολογικά μέσα και οι δορυφόροι βοηθούν στον πόλεμο, αλλά δεν μπορούν να απαλύνουν το ψύχος ή να αποτρέψουν τις απότομες αλλαγές του καιρού. Το θέμα δεν αφορά μόνο το πολιτικό γόητρο του Αμερικανού προέδρου, όταν στη χώρα του πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά από ψυχολογικής πλευράς για αντίποινα· η όποια αποτυχία θα προκαλέσει στην Αμερική αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες τις προεκτάσεις. Οι πιο ώριμοι πολιτικοί και άλλοι επώνυμοι ζητούν την επίδειξη ψυχραιμίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν χειρότερες καταστάσεις· η ψυχολογία των Αμερικανών είναι κινούμενη άμμος.
 
Η ελβετική κυβέρνηση

Η ελβετική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και από την ανάγκη της διατηρήσεως της κύρους της χώρας στο εξωτερικό, παρενέβη και «υποχρέωσε» δύο μεγάλες τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την αεροπορική εταιρεία Swissair· η χώρα που θα πληγεί, ίσως λιγότερο από τις άλλες από τη διεθνή κρίση, επειδή μαζικά εισρέουν τα κεφάλαια, αλλάζει την οικονομική της πολιτική, μόλις εκδηλώνονται τα προβλήματα. Η ελληνική κυβέρνηση, αγρόν αγοράζει και δεν προσαρμόζει την πολιτική της στις νέες συνθήκες· ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι, θα συνεχισθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και προέβλεψε και τα σχετικά έσοδα του προϋπολογισμού. Είτε πρόκειται για αιθεροβάμονες που δεν παρακολουθούν τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, είτε κοροϊδεύουν με τον πιο ωμό τρόπο τον ελληνικό λαό

 
Η ομαδική φοβία
Ο φόβος που κατέλαβε τους Αμερικανούς, μετά τη σφαγή από κάποιον δολοφόνο του οδηγού του λεωφορείου στο Νάσβιλ, του Τένεσσυ, αποδίδει το ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στην Αμερική· ακόμη και ένα έγκλημα, όσο αποτρόπαιο κι αν είναι, αποδίδεται στην τρομοκρατία, όταν στη χώρα πλεόναζε η εγκληματικότης. Η πραπαγάνδα για τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, μαζί με την απώλεια της ριζωμένης αισθήσεως του απομονωτισμού έχουν συμβάλει αρκετά· νιώθουν ότι δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο πλέον και όλους τους βλέπουν ως ύποπτους τρομοκράτες. Αυτή, η τόσο ριζική αλλαγή στην καθημερινότητα, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως επισημαίνουν όλοι οι αντίθετοι προς την πολεμική υστερία επώνυμοι· δεν είναι εύκολο να ζήσει ομαλώς η όποια κοινωνία με έμφυτο το αίσθημα της έντονης ομαδικής φοβίας.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr