Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
8 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Ο πόλεμος και η παραφιλολογία
Είναι γνωστή η φράση του Ζωρζ Κλεμανσώ ότι, «ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους στρατιωτικούς»· ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει με τον πόλεμο σαν να είναι στρατιωτικός, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στη διεθνή οικονομία και στο περιβάλλον. ¶ς μην το ξεχνάμε το περιβάλλον, ο πλανήτης μας μας έχει προειδοποιήσει ότι δεν μας αντέχει άλλο· αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς, και προ παντός οι πολυάριθμοι ειδικοί και μη που παρελαύνουν από τις τηλεοράσεις. Είτε γίνουν επιδρομές αντιποίνων από τους Αμερικανούς, είτε όχι, είτε συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν, είτε όχι, η νεφελώδης έως εκρηκτική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί· θα την πληρώσει πολύ άσχημα η ανθρωπότης.
 
Υπό όρους δημοκρατία
Στις καταγγελίες για τη νοθεία στην εκλογή των συνέδρων, οι Σημιτικοί απάντησαν ότι αυτές είναι «σταγών εν τω ωκεανώ»· η ωμότης λέει πολλά. Πιστεύουν ότι δεν πρόκεται να τους ασκηθεί σοβαρή κριτική για τη νοθεία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ή επιθυμούν να αποδυναμώσουν τις καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως ως προς τη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές. Μάλλον αμφότερα. Μας λένε ότι η δημοκρατία είναι ποσοτικό ζήτημα και όχι ποιοτικό· θέτουν, δηλαδή, τους δημοκρατικούς θεσμούς υπό άλλη οπτική, άρα και ερμηνεύουν με το δικό τους αυταρχικό τρόπο το Σύνταγμα. Η πτυχή αυτή επισκιάζει όλα τα άλλα που λέγονται και γίνονται περί το συνέδριο, όπως ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος δεν θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ υπό τον κληρονόμο της οικογενείας Παπανδρέου. Η απάντηση είναι μία: η δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε προ του ΠΑΣΟΚ και θα επιζήσει και μετά το ΠΑΣΟΚ.
 
Η συμπαράσταση
Πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν  τις ερωτήσεις των βουλευτών, και των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής (ΠΑΣΟΚ, Στ. Παπαθεμελής, Παν. Κρητικός, Κυρ. Σπυριούνης, ΝΔ, Προκ. Παυλόπουλος, ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Συνασπισμός, Παν. Λαφαζάνης) προς τον υπουργό Τύπου, ως προς τη διακοπή από την ΟΤΕΝΕΤ της αποστολής της εφημερίδος στους χρήστες της. Οι εφημερίδες είναι πολλές, «Το Βήμα», «Η Καθημερινή», «Η Ελευθεροτυπία», «Ο Αδέσμευτος Τύπος», του Δημ. Ρίζου, «Ο Ελεύθερος Τύπος», «Το Εξπρές», «Το Παρόν», και ας μην συγχωρήσουν όσες δεν τις μνημονεύουμε, όπως και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα· οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Παρά τον ασφυκτικό έλεγχο του τύπου από την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να σφραγίσουν όλες τις φωνές· οι ερωτήσεις στην Εθνική Αντιπροσωπεία είναι το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν τα άλλα, όσα παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι· οι αναγνώστες που μας συμπαρίστανται το γνωρίζουν και μας πλημμυρίζουν θάρρος και ελπίδα.
 
Η επιβίωσή μας
Η υστερία κατά της τρομοκρατίας, μετά την εκατόμβη της Νέας Υόρκης και του Πενταγώνου αγνοεί οποιοδήποτε άλλο στοιχείο· η ρήση, «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» του Αμερικανού προέδρου, σημαίνει ότι οποιοδήποτε μέτρο κατά της τρομοκρατίας είναι δικαιολογημένο· οδηγεί αναγκαστικά στη μονοδιάστατη λογική, πως ο,τιδήποτε εμποδίζει την εφαρμογή της είναι καταδικαστέο, αντίστοιχο με την τρομοκρατία. ¶ρα, λογικό συμπέρασμα: όσοι επισημαίνουν τους κινδύνους από τις εκρήξεις των πυραύλων για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους, είναι καταδικαστέοι· το άλλο κίνημα στην Αμερική, στον κόσμο, είναι εναντίον του πολέμου, και για τον ίδιο τον πόλεμο, αλλά και επειδή οδηγεί στην εξαφάνιση της ζωής από τη γή.
 
Οι «αρμόδιοι»

Πάντα στις διάφορες παρανομίες, όταν παραβιάζεται η έννομος τάξις, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη· η ΟΤΕΝΕΤ διέκοψε, χωρίς προηγουμένη προειδοποίηση, την αποστολή «Του Εμμελούς» στους χρήστες της  με τη δικαιολογία ότι κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν, ότι τους συμπεριλάβαμε στις λίστες των παραληπτών, χωρίς να τους ζητήσουμε την άδεια, παρ’ όλο που τις διευθύνσεις τους τις συλλέξαμε από τις επίσημες δημοσιεύσεις και ενώ τους παρείχαμε την άνεση να διαγραφούν, με ένα απλό κλικ. «Το Εμμελές» δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα· πρόκειται για την προάσπιση των βασικών συνταγματικών μας ελευθεριών. Το πώς γίνεται η διακίνηση των ιδεών και η κυκλοφορία του τύπου το ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

 
Στέφανον χρυσούν
Όταν ο Αλέξανδρος ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει στην Ασία, ο τότε γνωστός κόσμος θεωρούσε την επιχείρηση πολύ επικίνδυνη· όλοι, όμως, έσπευσαν να βοηθήσουν τον Μακεδόνα, επειδή γνώριζαν ότι η πολεμική μηχανή του, η μακεδονική φάλαγξ, ήταν ακαταμάχητη. Ακόμη και η άγνωστη τότε, μικρή πόλις, στο κέντρο της ιταλικής χερσονησου, η Ρώμη, προσέφερε τη βοήθειά της, όταν έλαβε την επιστολή του, όμοια προς όλες τις πόλεις, ότι άν δύνανται να άρχονται μόνοι τους, τότε να αποφύγουν τη βοήθεια, διαφορετικά να υποκύψουν στους ισχυρούς· «επί την Ασίαν Αλεξάνδρω διαβαίνοντι, και γράψαντι ή κρατείν, εάν άρχειν δύνανται, ή τοις κρείτοσιν υπείκειν». Οι Ρωμαίοι τότε έστειλαν χρυσούν στέφανο αξίας πολλών ταλάντων· «στέφανον χρυσούν από ικανών ταλάντων Ρωμαίοι εξέπεμψαν». Αδύναμη και άσημη πόλη ήταν, αλλά γνώριζε ότι δεν έπρεπε να στραφεί προς Δυσμάς ο Αλέξανδρος· οι πλούσιες πόλεις της Δυτικής Μεσογείου ήταν όλες ελληνικές.
 
Το διεθνές εμπόριο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διέπει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου· οι Αμερικανοί έχουν προβάλλει πολλές αντιρρήσεις, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να γίνει δεκτή π.χ η Κίνα στον οργανισμό. Η αμερικανική πύλη zmag, γράφει για τον ΠΟΕ: «Η ιδέα είναι απλή, αντί για την επιβολή χαμηλών μισθών στις φτωχές χώρες και υψηλής ρυπάνσεως, χάρις στις αδύναμες ή εξαγορασμένες κυβερνήσεις, γιατί να μην εξασθενίσουν όλες οι κυβερνήσεις οπουδήποτε που θα μπορούσαν να υπερασπισθούν τους εργάτες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον; Γιατί να μην αρθούν όλα τα εμπόδια στο εμπόριο, με τους οικολογικούς περιορισμούς, θέτοντας ως μοναδικά κριτήρια το κέρδος; ¶ν εθνικοί νόμοι ή τοπικά έθιμα δυσκολεύουν το εμπόριο -όπως οικολογικοί, υγειονομικοί ή εργατικοί νόμοι- ο ΠΟΕ αίρεται, και η προαναφερθείσα υπέρ των εταιριών θέσπιση ναυαγεί. Ο ΠΟΕ εξαχρειώνει κυβερνήσεις και πληθυσμούς προς όφελος του εμπορικού κέρδους».  
 
Το δημόσιο χρήμα
Η στάση του πρωθυπουργού και του υπουργού του, επικυριάρχου στο κόμμα, ως προς το Κτηματολόγιο, δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: την πλήρη περιφρόνηση προς το δημόσιο χρήμα και προς το κύρος της χώρας· στις σαφείς και κατηγορηματικές δηλώσεις του Επιτρόπου, ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα είκοσι δις δραχμές περίπου, απάντησαν ότι, μάλλον θα κερδίσουμε την  υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την  πλήρη γελοιοποίηση της χώρας, που είναι η μόνη για την οποία διατάσσει ανακρίσεις για καταχρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την λαμβάνουν υπ’  όψιν τους· θεωρούν θετικό γεγονός την απόφαση του Επιτρόπου για συνέχιση του έργου. Αλλά, για το Κτηματολόγιο, η Επιτροπή ενδιαφέρεται, στην πράξη, περισσότερο από τη σημερινή κυβέρνηση· είμαστε μέλος της ΟΝΕ, άρα πρέπει να προσαρμόσουμε την κρατική μας μηχανή προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό αγνοείται· στόχος τους ήταν η καθυστέρηση και όση δήωσις έγινε.
 
Η δικαστική εξουσία
Οι αντιδράσεις των Συλλόγων Δικαστικών και Εισαγγελέων, ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών του για τις έρευνες που έχουν ασκηθεί και που παραπέμφθηκαν στη Βουλή για περαιτέρω διερευνήσεις, όπως ο ρόλος της ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο και η υπόθεση Κτηματολογίου, διασώζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και προστατεύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς· η πρόκληση αυτή είναι από τις χειρότερες στην πολιτική μας ζωή. Η δικαιοσύνη εφαρμόζεται επί όλων των κατοίκων, διαφορετικά δεν είναι δικαιοσύνη δημοκρατικώς οργανωμένης πολιτείας· η κυβέρνηση αποδεικνύει, άλλη μία φορά, ότι διέπεται από άλλη νοοτροπία, ότι την ενοχλεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Την ευαισθησία της έχει χώρο να την επιδείξει· στην υπόθεση Πάσσαρη, στο πώς πήρε άδεια από τις φυλακές σεσημασμένος εγκληματίας, για να εντοπισθεί αργότερα στην εθνική οδό. Τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως έχουν στηλιτεύσει αυτή τη νοοτροπία της κυβερνήσεως, απομένει ο πρόεδρος της Βουλής.
 
Οι Επτά πλουσιώτεροι

Η συνάντηση της Ομάδος των Επτά πλουσιωτέρων χωρών του πλανήτου στην Ουάσιγκτον είχε ουσιαστικό περιεχόμενο και σοβαρές διαφωνίες· Αμερικανοί και Ιάπωνες επέμειναν ότι η διεθνής οικονομία ευρίσκετο σε ύφεση και μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα εισήλθε σε περίοδο σοβαρής κρίσεως. Οι Ευρωπαίοι δεν παρεδέχθησαν ότι ευρίσκονται σε κρίση και επέμειναν ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται. Είναι από τις σπάνιες φορές που όλοι έχουν δίκαιο· η κρίση σε αμερικανική και ιαπωνική οικονομία είναι πολύ σοβαρή και η Γουώλ Στρητ είναι δύσκολο πολύ να επανέλθει στην προηγούμενη κυρίαρχο θέση της. Η ευρωζώνη από την άλλη, όχι μόνο αισθάνεται πολύ λιγώτερο τις συνέπειες των τρομκρατικών επιθέσεων, αλλά και μετατρέπεται στη μοναδική όαση της διεθνούς οικονομίας. Στο ενδιάμεσο η Βρεταννία, καλείται να επιλέξει!

 
Ο δικός μας τουρισμός
Ευτυχώς που ξύπνησαν και οι δικοί μας· όχι οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά οι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι άρχισαν να εξετάζουν τις συνέπεις σε τουρισμό, ναυτιλία και αλλους κλάδους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε όλες τις σοβαρές χώρες, από την επομένη εβδομάδα των επιθέσεων έχουν μελετήσει τις συνέπειες και έχουν λάβει τα πρώτα μέτρα· σε εμάς, ο αιθεροβάμων υπουργός Οικονομικών βλέπει την οικονομία να βαδίζει με τους ίδιους ρυθμούς και εγγράφει στον προϋπολογισμό έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Ελπίζουμε, ότι κάτω από την πίεση των  αρμοδίων φορέων, θα αφυπνισθεί και η κυβέρνηση· όταν, το 22% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω του ορίου της φτώχειας, σύμφωνα με τις στατιστικές της Ευρωπαϊκή Ενώσεως, η οποιαδήποτε ύφεση θα εξουθενώσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr