Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
17 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι πιέσεις των εκδοτών προς τον πρωθυπουργό
Τα προβλήματα των εκδοτών, εντύπων εφημερίδων και ηλεκτρονικών, έχουν πολλαπλασιασθεί τελευταία· όσες είχαν εισαγάγει τη μετοχή τους στο Χρηματιστήριο, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ρευστότητος όλων των παρομοίων εταιρειών. Το χειρότερο είναι ότι πολιτικά, οι εκδότες είχαν επενδύσει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, τόσο προεκλογικά με την αμέριστη υποστήριξή τους, όσο κα αργότερα με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις· ο καιρός κυλάει, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά πουθενά η εκπλήρωση των υποσχέσεων. Ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό. Οι ηλεκτρονικές  εφημερίδες αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα της προώρου διαψεύσεως των προσδοκιών τους· οι αποδόσεις κάθε άλλο παρά είναι οι προβλέψιμες· έρχεται η στιγμή της ημέρας κρίσεως μετά το συνέδριο
 
Ο συμβιβασμός
Μετά τον συμβιβασμό κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμύνης, το Σάββατο το βράδυ στο συνέδριο, η ψηφοφορία ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση· έκλεισε με την ομιλία του ο υπουργός το συνέδριο -κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία των συνεδρίων- και όλοι μαζί ψήφισαν τον παλιό και νέο πρόεδρο. Αλλά πάλι ο κ. Κ. Σημίτης πήρε μόνο 71,5% των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ δεν συνοπολογίστηκαν, όσοι αρνήθηκαν ψήφο, έριξαν άκυρο ή λευκό· με άλλα λόγια, ο πρόεδρος πήρε μόλις το 64% των ψήφων, χωρίς την φαλκίδευση των αριθμών που έκαναν οι άνθρωποί του. «Έξις δευτέρα φύσις», έλεγον οι αρχαίοι ημών πρόγονοι· παρά την καλπονοθεία και παρά την αμέριστο υποστήριξη του αντιπάλου του, μόλις και μετά βίας πήρε το προηγούμενο ποσοστό. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του κόμματος, όπου μόνο πολιτική συζήτηση δεν έγινε.
 
Η πολιτική κατεύθυνση
Το ζητούμενο των ημερών μας είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβερνήσεως μετά το συνέδριο· είναι δεδομένο ότι τάσσεται κατά της δεξιάς, αλλά αναφανδόν και άνευ όρων υπέρ των Αμερικανών και κατά των μικρών «βαρβάρων» λαών που υποθάλπτουν «τρομοκράτες». Είναι η πρωτοτυπία της, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε συμφωνία με τη Βρεταννία των Εργατικών. Αυτό δεν είναι και το χειρότερο· μικρή ευρωπαϊκή χώρα είμαστε και δεν διαμορφώνουμε εμείς την κοινοτική πολιτική. Στην οικονομία είναι το δράμα για τον ελληνικό λαό· εφαρμόζουμε «σοσιαλιστική» πολιτική, είτε ενίσχυση, υποτίθεται, του δημοσίου τομέως της οικονομίας, χωρίς να έχουμε καταγράψει το πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η χειρότερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία κρούει τη θύρα και εμείς ασχολούμαστε με την ικανοποίηση των ημετέρων, όπως με την πώληση της Ολυμπιακής σε ημετέρους και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
 
Οι πολιτιστικές διαφορές
Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε ομιλία του στην Ουνέσκο, υπογράμμισε τη σημασία των πολιτιστικών διαφορών στον πλανήτη και την ανάγκη διατηρήσεως των, επειδή μόνον έτσι εμπλουτίζεται η προβληματική στην εποχή μας· είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και τις θρησκευτικές επικλήσεις, «ο Θεός σώζει την Αμερική», εμφανίζονται να παραγνωρίζουν τους άλλους πολιτισμούς και τις άλλες θρησκείες. Μετά την απρόθυμη και εικονική συμμετοχή των Γάλλων και των Γερμανών στις πολεμικές επιχειρήσεις, ακολουθεί η έμφαση στη άλλη πολιτική των Ευρωπαίων· οι δρόμοι χωρίζουν, με πιό εμφαντικό τρόπο στην πολιτιστική παρουσία εκάστου λαού παρά στην οικονομία.
 
  Μυστικό και προπαγάνδα
 

Όταν ο Αμερικανός προέδρος ενημερώνει τους Αμερικανούς για την επιστολή με. βακτηρίδια άνθρακα σε ηγέτη της Γερουσίας, τότε ασκεί το βασικό του δημοκρατικό δικαίωμα. Όταν, όμως, δεν ενημερώνει το λαό του για το πώς και από πού διέφυγαν τα βακτηρίδια, το γιατί οι υπεύθυνοι διαφυλάξεώς των δεν λογοδότησαν για τη διαφυγή αυτή, τότε περιορίζει το δικαίωμα ενημερώσεως του αμερικανικού λαού· το πρόβλημα της ηγεσίας είναι το τί επιλέγει για ενημέρωση ο ηγέτης και το πώς γίνεται η ενημέρωση αυτή. Επιλέγει ως μυστικό, τις έρευνες για το πώς διέφυγαν τα βακτηρίδια από τα εργασήρια διαφυλάξεώς των και μετατρέπει σε προπαγάνδα τη λήψη όποιων μολυσμένων επιστολών.

 
Λόγον και επιστήμην
Ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός, ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός και φιλόσοφος στην ιστορία μετά τον Περικλή· στην εποχή του, ο κυνισμός είχε εξαπλωθεί με τη νοοτροπία της αδιαφορίας και της ιδιοτελείας, χωρίς ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο, για την πατρίδα, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας. Το γένος των ανθρώπων νομίζω, γράφει, ότι δεν έχει τίποτε άλλο στην ψυχή παρά λόγο, μύθο και ικανότητα γνώσεως, επιστήμην, περιορισμένη μέσα της· «ούτως οίμαι και το των ανθρώπων γένος ουκ άλλο τι την ψυχήν έχον ή λόγον και επιστήμην ώσπερ εγκαθειργμένην». Αυτό είναι που λένε οι σοφοί η τάσις προς μάθησιν και αναζήτησιν και η πολυπραγμοσύνη, προς το οποίο στρέφεται ως πιο οικείο από τα έργα του· «ό δη και λέγουσιν οι σοφοί δύναμιν, επί το μανθάνειν τε και ζητείν και πολυπραγμονείν, ως προς οικειότατον εαυτώ των έργων τρέπεται». Πολυπραγμοσύνη λείπει σήμερα.
 
Στρατός και διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις στο Πακιστάν κλιμακώθηκαν επικίνδυνα, με αφορμή την παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών· ο κ. Κόλιν Πάουελ έλαβε τις διαβεβαιώσεις του στρατηγού δικτάτορα ότι θα στηρίξει τον πόλεμο, ζητώντας όμως και την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων. «Ψίλοι στα άχυρα», κατά τη λαϊκή παροιμία· το χάος ανάμεσα στον πακιστανικό λαό και στον στρατηγό δυνάστη τους έχει διευρυνθεί αγεφύρωτα. Οι συγκρούσεις με την Ινδία για το Κασμίρ, κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι επηρεάζουν τους Πακιστανούς και τους φέρουν κοντά στην κυβέρνησή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τον προαιώνιο εχθρό τους· ο κ. Πάουελ, ο σώφρων στην αμερικανική ηγεσία, αναγνώρισε ότι η εμπόλεμη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει επί πολύ. Αλλά το αποτέλεσμα δεν έρχεται σύντομα· οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, επειδή το Αφγανιστάν ήταν εκ των προτέρων ερείπια και δεν έγινε πολύ χειρότερα.
 
Οι εκκλήσεις του ΟΗΕ
Η απειλή της λιμοκτονίας επτά εκατομμυρίων Αφγανών τον χειμώνα αυτόν είναι άμεση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών· σε επείγουσα διεθνή έκκληση που απηύθυνε ο επικεφαλής της αποστολής, αναφέρει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν ήταν εκρηκτική προ των βομβαρδισμών και τώρα είναι ακόμη χειρότερη, επειδή η ξηρασία διαρκεί τρία χρόνια και η γεωργική παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα. Ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια που ρίχνουν τα αμερικανικά αεροπλάνα υπογραμμίζει: τη ρίχνουν στα ίδια μέρη που έχουν προηγουμένως βομβαρδισθεί, εκτός από εκείνη που πέφτει στα εδάφη της Βορείου Συμμαχίας· ο άμαχος πληθυσμός δυσκολεύεται να πάρει τα τρόφιμα, γιατί αυτά τα συγκεντρώνουν κυρίως οι ένοπλοι Ταλιμπάν· ολόκληρο το Αφγανιστάν είναι γεμάτο με νάρκες από τους προηγουμένου πολέμους, τις οποίες αγνοούν οι άμαχοι, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται όταν τρέχουν να μαζέψουν τα αμερικανικά δέματα. Πόσοι θα απομείνουν ζωντανοί;
 
Τα θύματα της Σοφοκλέοους
Όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα θύματα του Χρηματιστηρίου· σε τρία ρεύματα και σε δύο κατηγορίες κινήθηκαν οι Έλληνες προς τη Σοφοκλεόυς: το 1999, προεκλογικά το 2000, οι δεύτεροι, όταν η κυβέρνηση υποσχόταν νέα άνοδο των μετοχών, και πέρυσι το Φθινόπωρο οι τελευταίοι, όταν  άκουγαν από τους «υπευθύνους» αναλυτάς ότι έχει «πιάσει πάτο το Χρηματιστήριο». Αυτά αφορούν την πρώτη κατηγορία, τους απλούς ιδιώτες με τα λίγα κεφάλαια· η δεύτερη κατηγορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με  τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, που τις είδαν να καλπάζουν προς τον Ουρανό, με το εικοσαπλάσιο ή τεσσαρακονταπλάσιο της αξίας τους. Αυτές τις κατέθεσαν τις μετοχές στις τράπεζες και πήραν ισάξιο ή μικρότερο ποσό πιστώσεων· σήμερα έπεσαν η αξία τους στα πρώτα επίπεδα και πρέπει να καταθέσουν τις εγγυήσεις στις τράπεζες κατά είκοσι ή σαράντα φορές περισσότερες. Ήρθε η καταστροφή τους.
 
Οι μαζικές απολύσεις

Ο τρίτος μεγάλος κλάδος, μετά τις αεροπορικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι η κλωστοϋφαντουργία· εκτιμάται ότι στην Ευρώπη οι απολύσεις στον κλάδο θα φθάσουν τις 30.000 άτομα σε πρώτη φάση, ενώ και η μακροχρόνια πορεία του θα εξαρτηθεί από το ρυθμό με τον οποίο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στη διεθνή πολιτική σκηνή και η κατανάλωση θα αυξάνεται. Στη χώρα μας η κλωστοϋφαντουργία είναι ο πρώτος κλάδος σε απασχόληση στη βιομηχανία, αλλά και της γεωργίας με την απορρόφηση του βάμβακος· η κρίση δεν πλήττει μόνο την απασχόληση στη βιομηχανία, αλλά και τη γεωργία καθώς η τιμή του βάμβακος έχει υποχωρήσει αρκετά διεθνώς, με προοπτικές περαιτέρω μειώσεως. Ως προς την κυβέρνηση, μετά το συνέδριο, καθεύδει αρειμανίως περί τον ανασχηματισμόν.

 
H περίπτωση  Swissair
Η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swissair, επανέλαβε κανονικά τις πτήσεις, μετά τη χρεωκοπία της και την ανάληψη της χρηματοδοτήσεώς της από δύο μεγάλες τράπεζες με την παρέμβαση και του κράτους·  πρόκειται για σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία έχει ενημερώσει το λαό της για τις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση στην οικονομία της χώρας, παρ’ όλο που η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των κεφαλαίων που φεύγουν από τη Γουώλ Στρητ και θα υποστεί τις λιγότερες συνέπειες της κρίσεως από όλες τις άλλες χώρες. Η συνεργασία κράτους και ιδιωτών  είναι στενή και πεντακάθαρη, με σαφείς τους όρους εκάστου· η χώρα με την ελεύθερη οικονομία πρότυπο, μας δίδει μαθήματα. Εμείς παραδίδουμε την Ολυμπιακή στον ημέτερο έμπορο όπλων.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr