Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
19 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Τα βακτηρίδια και οι άμαχοι
Ο τηλεοπτικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ των αμερικανικών μέσων, με μέσα τους τα βακτηρίδια και τα βιολογικά όπλα, και το αραβικό «Αλ Ζαζίρα» και τους αμάχους θύματα των βομβαρδισμών· είναι άγνωστο ακόμη το ποια πλευρά θα νικήσει. Ένα είναι δεδομένο: η υστερία του βιολογικού πολέμου έχει απήχηση περισσότερο στην Αμερική και λιγότερο στη γηραιά και τις άλλες ηπείρους· οι λαοί που έχουν ζήσει τον πόλεμο των θανατηφόρων αερίων, όπως οι Ευρωπαίοι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι πιο ψύχραιμοι απέναντι στην τηλεοπτική υστερία της ψυχώσεως. Στην Αμερική, αντίθετα, η υστερία είχε κλιμακωτές επιδράσεις στην απώλεια της αισθήσεως του απομονωτισμού· το πρόβλημα είναι η επανάκτηση της αισθήσεως ασφαλείας του Αμερικανού πολίτου· κάτι δύσκολο πολύ υπό τας παρούσας συνθήκας.
 
Η πολιτική πόλωση
Η επίθεση του επικυριάρχου του ΠΑΣΟΚκατά του πρώην πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας για το αεροδρόμιο των Σπάτων δείχνει το πού οδηγείται η πολιτική διαμάχη στη χώρα μας, μετά το υποτιθέμενο συνέδριο: στην πόλωση και στην οξύτητα. Δηλαδή, το αντίστοιχο που είχε γίνει μετά το Πάσχα και τη συνάντηση στα Δολιανά· εκείνο είχε οδηγήσει στο ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής και στην επιτάχυνση του συνεδρίου, ώστε να αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη από τα ζωτικά προβλήματα του τόπου. Θα πετύχει η νέα ποροσπάθεια; Πολύ δύσκολο, όταν η επανάληψη της πολώσεως γίνεται σε εποχή εκ θεμελίων μεταβολών στον κόσμο· όλοι διερωτούνται, δεν έχουν αντιληφθεί οι κυβερνώντες το πού οδηγείται η ανθρωπότης, ώστε να μένουν προσκολλημένοι στα παλιά, ή είναι τόσο ένοχοι, ώστε «γαία πυρί μιχθήτω». Τέλος, την αθώωση του πρώην πρωθυπουργού από τη Βουλή είχαν ψηφίσει όλοι τους το 1995.
 
Τα άλλα ρεύματα
Το κυριώτερο εμπόδιο στην καλλιέργεια της πολώσεως την οποία επιχειρεί ο επικυρίαρχος του κόμματος και φυγάς των μεγάλων έργων είναι τα άλλα ρεύματα που έχουν αναδυθεί στην πολιτική μας ζωή· μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και περισσότερο με την έναρξη των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν, οι παλιές κατηγορίες της πολιτικής μας ζωής έχουν αλλάξει. Οι διακρίσεις αριστερά και δεξιά λένε  ελάχιστα· οι περισσότεροι, αν, όχι όλοι, οι αριστεροί ταυτίζονται με τους Αμερικανούς και τη θρησκοληψία τους, απέναντι στον φονταμενταλισμό των Ταλιμπάν. Στον απλό κόσμο δεν ισχύει το ίδιο· οι Έλληνες, με τις ρίζες τους στην αρχαιοελληνική ανοχή και στην Ορθοδοξία, απεχθάνονται κάθε μορφή ολοκληρωτικής αληθείας και πίστεως, είτε πρόκειται για την επίκληση «ο Θεός σώζει την Αμερική», είτε για τη βοήθεια του Αλλάχ. Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η γνωστή αναμόχλευση της πολώσεως μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.
 
Τα  βακτηρίδια
Όλες οι διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν ότι τα βακτηρίδια άνθρακος που κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να παρασκευασθούν μόνο από πέντε εργαστήρια στην Αμερική και από δύο στη Ρωσσία· οι δύο υπερδυνάμεις διαβεβαιώνουν τους πάντες ότι δεν διέφυγαν από τα εργαστήριά τους τα βακτηρίδια. Οπότε γεννάται το ερώτημα, από πού τα πήραν οι τρομοκράτες και τα στέλνουν δι’  αλληλογραφίας στους αποδέκτες; Οι υπερδυνάμεις, οι οποίες είχαν προχωρήσει στην παραγωγή των βιολογικών όπλων, είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν πρώτες· ειδικοί επώνυμοι επιστήμονες δίδουν τη διαβεβαιώση ότι είναι πολύ δύσκολο να καλλεργηθούν αυτά τα τόσο επικίνδυνα βακτηρίδια σε άλλα εργαστήρια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Αυτά χρήζουν απαντήσεως
 
  Η ελευθερία του λόγου
 

Ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου, της διακινήσεως των ιδεών δεν έχει τελειώσει· τη Δευτέρα συζητούνται στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα «Του Εμμελούς» κατά της ΟΤΕΝΕΤ για τη διακοπή της αποστολής της εφημερίδος στους χρήστες της, αλλά και του βουλευτού Ιωαννίνων κ. Σταυρ. Καλογιάννη, πάλι κατά της ΟΤΕΝΕΤ, για την επανάληψη της αποστολής της εφημερίδος. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να παραστεί και αυτή στη δίκη, και να κάνει παρέμβαση υπέρ της ελευθερίας του τύπου και της ελευθέρας κυκλοφορίας των ιδεών· η λογοκρισία και ο σκοταδισμός είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν. Οι όποιες επικλήσεις σε ιντερνετική ή άλλη δεοντολογία αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

 
Επικρυπτόμενος παραινείν
Ο λόγος του αυτοκράτορος Ιουλιανού προς τον κυνικόν Ηράκλειον είναι μάθημα δημοκρατίας και φιλοσοφίας, έστω και άν εγράφη τον 4ο μ. Χ. αιώνα, την περίοδο της αυτοκρατορικής εξουσίας και της πολιτικής παρακμής· μάλλον για το λόγο αυτό και ο πολιτικός φιλόσοφος και πρώτος των Νεοελλήνων σε όλους τους λόγους του έδιδε πάντοτε μαθήματα δημοκρατίας. Τον αίνον, την παραίνεση, αναφέρει τη χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες, όταν απευθύνονταν προς τους άνδρας και όχι προς τα παιδιά· επιθυμεί ο ομιλών κρυπτόμενος πίσω από το παράδειγμα που αναφέρει να παραινέσει και να διδάξει, όταν πιστεύει ότι πρέπει να αποφύγει να πει κάτι φανερά, επειδή δεν θα γίνει αποδεκτό από τους ακούοντας. «βούλετα γάρ επικρυπτόμενος παραινείν τε και διδάσκειν, όταν ο λέγων το φανερώς ειπείν ευλαβήται, την παρά των ακουόντων υφορώμενος απέχθειαν». Η παραίνεση λείπει στην πολιτική μας ζωή, η πολύτιμη γνώση της ιστορίας.
 
Οι τοπικές διαφορές
Η δολοφονία του ακροδεξιού υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, είχε δύο αποτελέσματα: την ναρκοθέτηση του διαλόγου με τους Παλαιστινίους και την έναρξη νέας περιόδου βίας και αίματος στη Μέση Ανατολή. Είναι η δεύτερη φορά, που την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου την υπονομεύει δολοφονία Ισραηλινού πολιτικού· η πρώτη ήταν το 1995, με τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν από Εβραίο, η προχθεσινή, από Παλαιστίνιο, αλλά σε άριστα φυλαγμένο ξενοδοχείο. Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι το ναυάγιο της αμερικανικής πολιτικής για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, με πρώτο το Παλαιστινιακό· ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες και στην προσέγγιση Πακιστάν και Ινδιών. Η διεθνής πολιτική επιστρέφει στην προ των τρομοκρατικών επιθέσεων εποχή, με την Ουάσιγκτον να αδυνατεί να επιλύσει το Παλαιστινιακό, έστω και άν οι σημερινές της προσπάθειες είναι ειλικρινείς· Σε συνθήκες νέας αιματοχυσίας πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει τους ¶ραβες.
 
Η ελληνική οικονομία
Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ένδεκα χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ), η ελληνική οικονομία  βρίσκεται στην πιό δύσκολη κατάσταση· στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις υπηρεσίες, κλάδοι που πλήττονται κυρίως από την κρίση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει, ότι ο Έλληνας προωθυπουργός πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο· δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, γιατί ασχολείται είτε με το συνέδριο είτε με τον ανασχηματισμό. Οι Δώδεκα, όμως, θα προστατεύσουν την ευρωζώνη, τη μοναδική όαση οικονομικής σταθερότητος· εμείς παρακολουθούμε σαν να μην μας αφορά, όπως κάναμε και με το Κτηματολόγιο. Έχει δύο πλευρές, η πολιτική της ευρωζώνης: αυτοί που συμμετέχουν ενεργώς και προσαρμόζονται εγκαίρως προς τις νέες συνθήκες, και εκείνοι που σύρονται εκόντες άκοντες· η κυβέρνηση επέλεξε τη δεύτερη λύση, χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.
 
Η ομαδική υστερία
Η φοβία για τη μετάδοση της ασθενείας του άνθρακος έφθασε και στη χώρα μας, με την υπόθεση του υπουργείου Υγείας· κανείς δεν γνωρίζει, άν επρόκειτο για κάτι το ύποπτο, φάρσα, άσκηση ετοιμότητος ή κακή αντιγραφή κάποιων αμερικανικών προτύπων. Το παρήγορο είναι ότι ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να τα παρακολουθεί όλα αυτά με αξιέπαινη ψυχραιμία και σοβαρότητα· μεταδίδουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ο κόσμος εξακολουθεί τις συνηθισμένες του εργασίες, με την εξαίρεση της οικονομικής και πολιτικής του στάσεως. Στα οικονομικά, συμμαζεύεται, επειδή βλέπει ότι θα έρθουν μέρες χαλεπές· στα πολιτικά παρατηρεί με ειρωνεία τις εκσκαφές στα ερείπια των παλαιών ιδεολογιών και χαμογελάει. Το μόνο που σκέπτεται είναι: Είχε κάνει τόσο λάθος στις εκτιμήσεις του ή είχαν αποκρύψει κάποιοι τόσο καλά το πρόσωπό τους· όπως και να έχει το πράγμα προσαρμόζεται εύκολα στις νέες συνθήκες, αγνοώντας τις σειρήνες.
 
Οι Αφγανοί πρόσφυγες

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για την απειλή της λιμοκτονίας στο Αφγανιστάν· όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, πολλαπλασιάζονται οι πρόσφυγες, ενώ καθίσταται αδύνατη η άμεση μεταφορά ανθρωπιστικής βοηθείας από τους διεθνείς οργανισμούς. Το αίτημα για την προσωρινή διακοπή τους, ώστε να προωθηθεί κάποια βοήθεια πριν αρχίσει ο βαρύς χειμώνας, δείχνει το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση· οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει, άλλωστε, και αποθήκες με τρόφιμα, που θα διατηρούσαν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένων. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί είναι δύσκολο πολύ να αποδεχθούν, έστω και προσωρινή, διακοπή των βομβαρδισμών· αυτό θα επέτρεπε στους Ταλιμπάν να αναδιοργανωθούν και να εφοδιασθούν και αυτοί με πυρομαχικά και τρόφιμα. Ο φαύλος κύκλος της βίας και της καταστροφής.

 
Η συνάντηση της Σαγκάης
Στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής των χωρών του Ειρηνικού, θα παραβρεθούν οι ηγέτες των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσσίας και της Κίνας· επί πενθήμερον θα παρακολουθούν τη σύνοδο όλων των χωρών, και θα συνομιλούν στενά μεταξύ τους. Όλες έχουν ταχθεί κατά της τρομοκρατίας, αλλά όχι και με τα ίδια μέσα· Μόσχα και Πεκίνο έχουν καταδικάσει του βομβαρδισμούς κατά αμάχων και είναι επιφυλακτικές ως προς την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Έχουν πολυπληθείς ισλαμικές μειονότητες στις χώρες τους και δεν θα ήθελαν να δουν την αναβίωση της όποιας θρησκευτικής ψυχώσεως· έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των συνομιλών αυτών. Θα κρίνει, οπωσδήποτε, την πορεία των βομβαρδισμών και των διεθνών σχέσεων.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr