Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
24 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η προετοιμασία για την κρίση
Το κρισιμότερο θέμα στην εποχή μας είναι η προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που ανεδύθησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· ο πρωθυπουργός και ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κατά τις συνόδους των ευρωπαϊκών συμβουλίων, δεν έχουν δείξει καθόλου ότι έχουν αντιληφθεί τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει ο κόσμος. Οι Ένδεκα, από τους Δώδεκα της ΟΝΕ, κοιτάζονται μεταξύ τους, όταν  ακούν τις εισηγήσεις τους· αυτό φάνηκε και από την κυβερνητική ανακοίνωση μετά τον ανασχηματισμό, ότι προηγούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα μεγάλα έργα. Δηλαδή, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην προβληματική της κυβερνήσεως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· γεννάται το ερώτημα: δεν έχει αντιληφθεί τις εξελίξεις ή προσποιείται εκουσίως άγνοια.
 
Ο αποφασιτικός χαρακτήρ
Τις τελευταίες δέκα μέρες, όταν  σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως και της νέας παγκοσμίου ισορροπίας, η πασοκική κυβέρνηση ασχολείται με το συνέδριο και τον ανασχηματισμό· «όλα τα ‘χει η Μαριορή, φερετζές της έλειπε», λέει η παροιμία. Έχασε η χώρα ένα μήνα σχεδόν, τον πιο κρίσιμο της μεταπολεμικής περιόδου, με την κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζουσα, όταν διεγράφοντο στον ορίζοντα οι ριζικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή του βιομηχανικού ανθρώπου· δύο τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κόσμος βρισκόταν σε κατάσταση παραλύσεως. Μετά, οι περισσότερες κυβερνήσεις συνήλθαν και άρχισαν να μελετούν την κατάσταση· εμείς μείναμε με το συνέδριο και την προσωπική επιβίωση του επικυριάρχου. Εκείνο που λείπει, είναι ο αποφασιστικός χαρακτήρ του ηγέτου· ο ιθύνων νους που θα επιβάλει τη θέλησή του και την κατεύθυνση στην πορεία της χώρας.
 
Σούπα ξαναζεσταμενη
«Ώδυνεν όρος και έτεκεν μύν», το ίδιο και με τον ανασχηματισμό. ¶λλαξαν θέση μερικοί υπουργοί, απομακρύνθηκαν δύο τρεις και ξαναμοιράστηκαν οι θέσεις των υφυπουργών· με αποτέλεσμα το Υπουργικό Συμβούλιο να αυξηθεί σε όγκο και να πέσει σε ποιότητα και απόδοση. Ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να επισπεύσει το συνέδριο και να αφήσει τη χώρα σε κατάσταση αφασίας επί πεντάμηνο, για να αυξήσει κατά τέσσερες πέντε τους υφυπουργούς· τα εκ του Συντάγματος δικαιώματά του δεν τα ασκεί, τα υφίσταται, επειδή πιστεύει ότι οι κομματικές του δεσμεύσεις προηγούνται. Με αποτέλεσμα, ελάχιστοι να υπερηφανεύονται ότι έγιναν υφυπουργοί και δεκάδες να διαμαρτύρονται συγκρίνοντες τις δικές τους ικανότητες με εκείνες των επιλεγέντων· άντε τώρα, αυτή η κυβέρνηση να αποδώσει έργο. Όταν η προηγούμενη, με ενάμισυ χρόνο θητεία, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την εποχή στην οποία ζούμε, πώς θα καταλάβει η νέα τις βαθύτατες ραγδαίες εξελίξεις!
 
Οι αντανακλάσεις
Η αναστολή της λειτουργίας του κόμματος των Φιλελευθέρων και η υπαναχώρηση του δημάρχου από τις φιλόδοξες υποσχέσεις, ακολουθούν τα εσωτερικά του Συνασπισμού· αυτά είναι περισσότερο αποτέλεσμα αντανακλάσεων των διεθνών εξελίξεων στην πολιτική μας ζωή και λιγότερο εσωτερική υπόθεση. Ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην· τα πολιτικά σχήματα εξέφραζαν δυνάμεις και τάσεις της εποχής που ιδρύθησαν. Μερικά, με βαθύτερες ρίζες και ευρύτερη απήχηση, επιβιώνουν ή και αναμοχλεύουν τις νέες εξελίξεις· τα μικρότερα, περιστασιακά ή και πιο ευάλωτα, υφίστανται τις αντανακλάσεις πιο έντονα. Όποιος περιφέρεται στους διαδρόμους της Βουλής, στα καφενεία και στις πλατείες ακούει και βλέπει την άλλη εποχή· όσοι μένουν με τις παρωπίδες τους θα απογοητευθούν οικτρώς.
 
  Η ειλικρινής γλώσσα
 

Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο στις μέρες μας, με τον απόλυτο έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, είναι η ειλικρίνεια· την αλήθεια είναι πολύ δύσκολο να την αναγνωρίσουν όλοι, επειδή ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια, όπως άλλο πιστεύουν οι Ισλαμιστές και άλλο οι Αμερικανοί. Την εικόνα των αμάχων και των μικρών παιδιών στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει· κάτι αντίστοιχο, πιστεύουμε, συμβαίνει και με την εφημερίδα μας. Δεν τους ενοχλούν τόσο οι θέσεις μας, όσο ο τρόπος γραφής, ο υπαινικτικός λόγος· αφήνει ελεύθερη τη σκέψη και την κρίση του αναγνώστη, δεν την καθοδηγεί. Αυτό είναι το ασυγχώρητο.

 
Ίππον οίον όνον
Ο καλύτερος και εξυπντότερος μαθητής της Ακαδημείας ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος αμφισβητούσε σε πολλά τον διδάσκαλό του· ο Πλάτων, παρ’ όλο που ήταν  υπερήφανος για τον Μακεδόνα μαθητή του, εν τούτοις τον ενοχλούσε το ερευνητικό πνεύμα του, όπως όλους τους καθηγητές. Απέναντί του θεωρούσε καλύτερο μαθητή του τον Ξενοκράτη, τον Χαλκηδόνιο, τον τρίτο διευθυντή της Ακαδημείας από το 339 – 314 π.Χ., τον οποίο είχε πάρει μαζί του και στη Σικελία. Αλλά, ο προστατευόμενός του ήταν νωθρός εκ φύσεως, «ήν δε την φύσιν νωθρός», ώστε έλεγε συγκρίνοντάς τον προς τον Αριστοτέλη, αυτός χρειάζεται πτερνιστήρα, κεντρί, ο δε άλλος χαλινό· «τω μεν μύωπος δεί, τω δε χαλινώ». Και προσέθετε, απέναντι στο άλογο αυτό, ποιόν γάϊδαρο εκπαιδεύω· «εφ’ οίον ίππον οίον όνον αλείφω». Η εποχή του ήταν μεταβατική, όπως και η δική μας· ίππον, με εμπνεύσεις, χωρίς χαλινόν δείται.
 
Μακροχρόνιες προοπτικές
Οι απολύσεις λόγω της οικονομικής κρίσεως συνεχίζονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό σε όλες τις χώρες· η Αμερική υφίσταται περισσότερο τις συνέπειες, λόγω και της ομαδικής υστερίας για την ασθένεια του άνθρακος, με δεύτερη την Ιαπωνία, τις άλλες ασιατικές χώρες και την Ευρώπη να ακολουθεί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ετοιμαστεί η μακροχρόνια οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσεως· όσο περνάνε οι μέρες και όσο πιο βαθειά εισέρχεται ο κόσμος στον ατέρμονα κύκλο των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τη σε βάθος μελέτη της νέας οικονομικής κρίσεως. Οι πτυχές της είναι δύο: η πρώτη, η βραχυχρόνια με την αποδυνάμωση του δολλαρίου και την κάθετο πτώση της καταναλώσεως· η δεύτερη, η μακροχρόνια με τις αλλαγές στις οικονομικές και κοινωνικές συνήθειες των ανθρώπων. Ούτε για την πρώτη πτυχή έχουν μελετηθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε για τη δεύτερη.
 
Το Κυπριακό
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι βομβαρδισμοί, το Μεσανατολικό, ο άνθρακας έχουν αποσπάσει την προσοχή των μέσων επικοινωνίας από άλλα θέματα, εθνικά για τη χώρα μας· ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό βρίσκεται στην ¶γκυρα και θα συνεχίσει με τη Λευκωσία και την Αθήνα, με σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες επιλύσεως του θέματος. Παρά την πρώτη αποτυχία τους στο Παλαιστινιακό, και ίσως εξ αιτίας της, οι Αμερικανοί επιθυμούν να δείξουν ότι είναι σε θέση να λύσουν τα τοπικά προβλήματα, και μάλλον θα συνεχίσουν και με το Σκοπιανό, άν και εμείς το έχουμε ξεχάσει· οι αμερικανικές και άλλες προτάσεις είναι γνωστές: Να κλείσουν τα θέματα πάση θυσία· δηλαδή αναζήτηση της μέσης οδού, μεταξύ των διαφορών που υφίστανται. Οπότε, ο χαμένος είναι πάλι η ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να προχωρήσει σε παραχωρήσεις, ώστε να επιστρέψει ο Ντενκτάς στις διακοινοτικές συνομιλίες!
 
Η ρωσσική παρέμβαση
Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν για πρώτη φορά μίλησε με τόσο καθαρό τρόπο για το Αφγανικό· απέκλεισε τη συμμετοχή οποιασδήποτε τάσεως των Ταλιμπάν στην επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, άν οι βομβαρδισμοί έχουν αποτέλεσμα και υποχρεώσουν τους  φανατικούς Ισλαμιστές να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Μπιν Λάντεν και την αλλαγή του καθεστώτος. Η αμερικανή τάση, απηχεί τις απόψεις του Πακιστάν και των άλλων ισλαμικών χωρών, οι οποίες δεν θα ήθελαν να αποκοπούν εντελώς από τους Ταλιμπάν, τους οποίους είχαν βοηθήσει για την κατάληψη της εξουσίας· η Μόσχα και οι υπό την επιρροή της ισλαμικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, επιδιώκουν πλήρη εξουθένωση των φανατικών Ισλαμιστών τους οποίους θεωρούν απειλή για τα δικά τους καθεστώτα. Η σύνθεση αυτών των θέσεων είναι το κύριο πρόβλημα· οι βομβαρδισμοί άρχισαν πριν τεθούν τα καθοριστικά προβλήματα. Η ρωσσική απροθυμία το αποδεικνύει εμπράκτως.
 
Η Βόρειος Συμμαχία

Οι άνδρες της Βορείου Συμμαχίας, από την έναρξη των βομβαρδισμών είναι, λέγεται, έτοιμοι να καταλάβουν την Καμπούλ, αλλά όλο από την άλλη πλευρά του όρους βρίσκονται κι όλο αναβάλλουν την αποφασιστική επίθεση· στα όσα προηγούντο ήρθε και ο κατά λάθος βομβαρδισμός των θέσεών τους από αμερικανικά αεροπλάνα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό· οι Αμερικανοί απέκτησαν παραχωρήσεις στις ισλαμικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, χωρίς όμως να έχουν και τον πλήρη έλεγχο της καταστάσεως, την οποία διατηρούν στα χέρια τους οι Ρώσσοι. Όποιος καταλάβει την πρωτεύουσα, σε μεγάλο βαθμό, θα ελέγχει την επόμενη κυβέρνηση, άρα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δέχονται οι Αμερικανοί να παραχωρήσουν το πλεονέκτημα αυτό στη Μόσχα και να δυσαρεστήσουν τον ισλαμικό κόσμο κυρίως του Ινδικού Ωκεανού; Αυτά τα προβλήματα τίθενται επί τάπητος και καλούνται να τα λύσουν οι διπλωμάτες και όχι οι στρατηγοί.

 
Οι άμαχοι και ο πόλεμος
Ο νέος πόλεμος, με τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, έχει αλλάξει τη φύση των τελευταίων πολέμων, στους οποίους οι Αμερικανοί ήλεγχαν την τηλεοπτική του παρουσία· στο νέο πόλεμο, οι Ισλαμιστές πέτυχαν να αποσπάσουν από τους αντιπάλους τους την τηλεοπτική εικόνα και να επιβάλουν τους όρους τους. Οι άμαχοι, τα μικρά παιδιά και οι πρόσφυγες, που είχαν συνταράξει το δυτικό κόσμο κατά τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τώρα μετατρέπονται οι ίδιες εικόνες σε νάρκη κατά των Αμερικανών· αλλάζει η πορεία του πολέμου, αλλά περισσότερο μεταβάλλεται ο τρόπος προσεγγίσεως των θεατών προς τα τηλεοπτικά μέσα. Όλοι επιβεβαιώνουν τα όσα υποψιάζονταν επί χρόνια· κάποιοι τους χρησιμοποιούσαν ως άβουλα όντα επί χρόνια και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν με κανέναν τρόπο.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr