Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
26 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η ευρωπαϊκή παρουσία
Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος θα ενταχθεί οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί σαφή απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις και στην αμερικανική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη· αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επιβάλουν λύση, και σε ένα άλλο τοπικό πρόβλημα, όπως έχουν κάνει με το Ιρλανδικό. Το άριστα που πήρε η μεγαλόνησος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη αμοίβεται τώρα. Στην ομιλία του ο Ρομάνο Πρόντι ήταν σαφής ως προς το μέλλον της Ευρώπης· προχωρεί προς τη δημοκρατική παγκοσμιοποίηση, την οικονομική της παρουσία και την πνευματική της προβολή με τον ανεξάντλητο πλούτο συνθέσεως και δημιουργίας που διαθέτει. Μετά το εμπόριο ακολουθεί το πνεύμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης.
 
¶σχετοι ή βαλτοί
Από 1ης  Ιανουαρίου κυκλοφορεί επισήμως το ευρώ και η δραχμή θα αποσυρθεί σε ένα δίμηνο· ήδη οι τράπεζες δεν εκδίδουν βιβλιάρια επιταγών σε δραχμές, παρά μόνο σε ευρώ. Τα Δημόσια Ταμεία, όμως, δεν έχουν λάβει ακόμη τις εγκυκλίους για την αποδοχή επιταγών σε ευρώ, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση· επιταγές σε δραχμές δεν εκδίδουν οι τράπεζες, επιταγές σε ευρώ δεν δέχονται τα Δημόσια Ταμεία, οπότε αναγκάζονται να τρέχουν για μετρητά για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίτηδες το κάνει η κυβέρνηση ή θέλει να διαλύσει την οικονομία; Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι το ίδιο πράγμα με τις δηλώσεις του νόμου 105· ο νόμος έχει καταργηθεί ως αντίθετος προς τις κοινοτικές διατάξεις, αλλά δεν έχει καταργηθεί και στους άλλους νόμους που προβλέπεται η χρήση του. Ταλαιπωρία του κόσμου, των συνταξιούχων κυρίως. Τόσο άσχετοι είναι ή βαλτοί!
 
Οι διάδρομοι της Βουλής
Την πολιτική σημασία του ανασχηματισμού την κρίνει ο πολιτικός αναλυτής από τις συζητήσεις στο Περιστύλιο και στους διαδρόμους της Βουλής· ο πρωθυπουργός ικανοποίησε μερικούς νέους βουλευτές του, αλλά και δυσαρέστησε αρκετές δεκάδες. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που η δυσαρέσκεια εκφράζεται με τόσο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο· οι επώνυμοι, αλλά και οι ανώνυμοι άγνωστοι βουλευτές κυρίως της επαρχίας, με έμφαση και χωρίς κανένα πρόσχημα καταφέρονται κατά του πρωθυπουργού και των επιλογών του. Τα κύρια σημεία είναι δύο: η ατολμία του πρωθυπουργού και η τάση του στηρίξεως μόνο στους δικούς του, το ένα· η εμφανής χαλιναγώγησή του από τον επικυρίαρχο του κόμματος, όπως με το θέμα της συγκρούσεως με τον πρώην πρωθυπουργό. «Η πολιτική ζωή σύρεται και πάλι την σκανδαλολογία», υπογραμμίζουν  όλοι· οπότε και οι βουλευτές αναγκάζονται να δικαιολογούν τις επιλογές αυτές. Δηλαδή, περιορίζουν τον πολιτικό τους λόγο.
 
Οι δημόσιες δαπάνες
¶ν είναι κάτι νέο που πρέπει να υπογραμμισθεί από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτός από την τρομερή παράλειψη της αναφοράς του στις νέες οικονομικές συνθήκες, είναι η φράση: «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας για έλεγχο, όχι μόνο των δαπανών, αλλά και του τρόπου διαχείρισής τους». Εκτός από τα κακά ελληνικά, ουδέποτε τα μιλούσε, υπάρχει το πολιτικό θέμα. Ο έλεγχος του τρόπου διαχειρίσεως των δαπανών· δηλαδή έχει πληροφορίες ότι γίνονται παράνομες δαπάνες και δεν παραπέμπει τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη; Ή μήπως φοβάται ότι τώρα ο έλεγχος της διαχειρίσεως έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως για το Κτηματολόγιο. Η τύχη του επικυριάρχου!
 
  Οι συναντήσεις
 

Τις τελευταίες μέρες πλημμυρίζουν τις μικρές οθόνες οι ειδήσεις για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του· δηλαδή, η απλή και τυπική διαδικασία συναντήσεως του προέδρου της κυβερνήσεως με τους υπουργούς του, στα πλαίσια της καθημερινής εργασίας του, γίνεται πολιτική είδηση. Κάτι δεν πάει καλά στον τόπο· είναι αδιανόητο να μετατρέπει ο οιοσδήποτε την καθημερινή εργασία του σε πολιτικό μήνυμα. Αυτό έχει δύο διαστάσεις: η πρώτη πολιτική. Ισχύουν ή δεν ισχύουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας; Μήπως έχουμε περάσει σε αυτοκρατορική εποχή, όπου οι ακροάσεις του αυτοκράτορος ήταν είδηση;  Η δεύτερη πρακτική: δεν έχει με τί να ασχοληθεί και μετατρέπει σε είδηση τα τετριμμένα;

 
Απ’ ανδριάντος ανασταίη

Ο Ξενοκράτης, διευθυντής της Ακαδημείας (339-314), ήταν τακτικός στις κινήσεις του, όπως ο συνεχιστής του στη σχολαστική φιλοσοφία Εμμανουήλ Καντ. Όταν ποτέ ανέβαινε από την Ακαδημεία στην πόλη, λένε ότι οι θορυβούντες στο δρόμο και οι αχθοφόροι, παραμέριζαν για να περάσει· «και εί ποτε μέλοι εις άστυ ανιέναι, φασί τους θορυβώδεις πάντας και προυνίκους υποστέλλειν αυτού τη παρόδω». Κάποτε η περίφημη εταίρα Φρύνη θέλησε να τον δοκιμάσει, και δήθεν καταδιωκομένη κατέφυγε στο σπιτάκι του, αυτή ήταν η διαφορά με τους συγχρόνους φιλοσόφους και καθηγητάς· Ο Ξενοκράτης τη δέχτηκε και κοιμήθηκαν στο ίδιο κλινίδιο, δεν είχε και άλλο· παρά τις παρακλήσεις της σηκώθηκε άπρακτη, «και τέλος πολλά εκλιπαρούσαν άπρακτον αναστήναι». Φεύγοντας απαντούσε, ότι δεν έρχεται από άνδρα, αλλά από ανδριάντα, «λεγειν τε προς τους πυνθανομένους, ως ουκ απ’ ανδρός, αλλ’ απ’ ανδριάντος ανασταίη». ¶λλο η Αγορά, η ζωή.

 
Τρόφιμα και πρόσφυγες
Στον πόλεμο, πάντοτε, την κατάκτηση της χώρας την ολοκληρώνει το πεζικό· μόνο η αρβύλα του στρατού ξηράς θέτει την εξουσία στην όποια χώρα, ανεξαρτήτως του τί έχει προηγηθεί με τα άλλα όπλα, την αεροπορία και τα τεθωρακισμένα ή με το ιππικό παλαιότερα. Στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί με την αεροπορία μπορεί να έχουν ισοπεδώσει τα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν, αλλά  άν δεν περάσει το πεζικό αποκλείεται να κατακτήσουν τη χώρα· οπότε και τα τρόφιμα που ρίχνουν τα αεροπλάνα, ή μεταφέρουν οι εφοδιοπομπές του ΟΗΕ, διανέμονται κατά τη βούληση των οπλοφόρων Ισλαμιστών οι οποίοι και ελέγχουν το έδαφος της χώρας. Όλα τα άλλα που λέγονται είναι δευτερεύοντα και χωρίς καμμία αξία· είναι φυσικός νόμος στον πόλεμο αυτά. Οι αμερικανικές δικαιολογίες και οι κατηγορίες κατά των Ισλαμιστών επιβεβαιώνουν την αδυναμία του ελέγχου του εδάφους της ασιατικής αυτής χώρας.
 
Ο Πρόντι στην Κύπρο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επισκέφθηκε τη Λευκωσία, στα πλαίσια περιοδείας του σε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, και μίλησε στη Βουλή της Κύπρου· στην ομιλία του, διαβεβαίωσε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, έστω και χωρίς την προηγούμενη πολιτική λύση του προβλήματος της, και προέβλεψε χαρακτηριστικά ότι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004. Είναι παρήγορο και αισιόδοξο το μήνυμα· ο κορυφαίος πολιτειακός παράγων της Ευρώπης, θα λέγαμε ο πρωθυπουργός της, δίδει τη διαβεβαίωση ότι τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν χρήσιμη και απαραίτητη η διαβεβαίωση αυτή, τη στιγμή που πληθαίνουν οι πιέσεις εκ μέρους των Αμερικανών, για τη συζήτηση έστω των τουρκικών απαιτήσεων· η Ευρώπη επιβεβαιώνει τη δική της φωνή στη διεθνή σκηνή.
 
Η Ευρωζώνη
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το ευρώ κέρδισε περίπου 10% της αξίας του απέναντι στο δολλάριο και πολύ περισσότερο απέναντι στο γιέν· η Ευρωπαϊκή Κνετρική Τράπεζα, για να αποτρέψει τη μαζική εισροή δολλαρίων, δεν ακολούθησε το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Ταμείο στη μείωση των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά το ευρώ συνεχίζει να κερδίζει απέναντι στο δολλάριο και να μετατρέπεται στο κύριο, και κυρίαρχο, διεθνές νόμισμα· μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορίου, με τη Ρωσσία και την Κίνα και με τις χώρες της γαλλόφωνης Αφρικής, συνάπτεται πλέον σε ευρώ, εγκαταλείποντας σταδιακά το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή είναι η πιο σημαντική πολιτική και οικονομική εξέλιξη μεταπολεμικά· το νόμισμα αποτελεί πιο σημαντικό μέσο ασκήσεως εξουσίας από το στρατό. Όλες οι αυτοκρατορίες πρώτα επέβαλαν το νόμισμά τους, μετά την κατάκτηση, και ακολουθούσαν οι άλλες θεσμικές μεταβολές. Ισχύει και το αντίστροφο, το νόμισμα χάνεται μετά την πολιτική κατάρρευση.
 
Η άλλη γενοκτονία

Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Εβραίου υπουργού δεν έχουν βρεθεί, όπως δεν έχουν βρεθεί και οι συνεργάτες του δολοφόνου του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν· τα ισραηλινά στρατεύματα, όμως, επιδίδονται σε συστηματική γενοκτονία στις παλαιστινιακές πόλεις, με εισβολή στις συνοικίες, με βομβαρδισμούς σχολείων. Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνει έκκληση για την απόσυρση των στρατευμάτων, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον αγνοεί επιδεικτικά· φαίνεται ότι, από κάπου «υψηλότερα» αντλεί εξουσία. Αυτό το «υψηλότερα» ενδιαφέρει· για οποιαδήποτε άλλη μορφή τρομοκρατίας διατάσσει βομβαρδισμούς η Αμερική, για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων απευθύνει εκκλήσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει από καιρού εις καιρόν. Η δοκιμασία είναι κρίσιμη για την αμερικανική κυριαρχία· δεν είναι εύκολο να αποκρυβεί πλέον η μεροληπτική της στάση. Ισχύουν οι αποφάσεις της ή όχι;

 
Το αδιέξοδο
Οι αρχηγοί των αφγανικών φυλών που συνήλθαν στο Πακιστάν σε ένα θέμα συμφώνησαν, στην άμεση διακοπή των βομβαρδισμών, ώστε να έχουν την άνεση για την αναζήτηση κάποιας λύσεως· την πρόταση τη δέχθηκε, ακόμη και ο εκπρόσωπος του τέως βασιλέως. Διαφορετικά, οι Ταλιμπάν θα παραμείνουν στην εξουσία, αφού ούτε η Βόρειος Συμμαχία είναι έτοιμη να αρχίσει τις επιθέσεις της, ούτε και οι χερσαίες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων φαίνεται ότι θα γίνουν· η εμπειρία από την πρώτη επιχείρηση, μάλλον είναι απογοητευτική. Από την άλλη πλευρά, ο στρστηγός Χειμώνας έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο του στα βουνά της Κεντρικής Ασίας, και τον τηλεοπτικό πόλεμο εξακολουθούν να τον  ελέγχουν οι Ισλαμιστές, με τους πρόσφυγες, τα μικρά παιδιά. Πώς θα αποδεσμευθούν οι Αμερικανοί; ¶γνωστον.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr