Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
02 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η ενημέρωση για την πορεία της οικονομιας
Είναι γνωστό ότι η ψυχολογία είναι ο πρώτος παράγων -και ίσως ο μοναδικός όταν χρησιμοποιηθεί καταλλήλως-, που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα των ανθρώπων· ο πρωθυπουργός και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας είχαν παραμελήσει τον παράγοντα αυτόν για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο νέος υπουργός, επειδή είναι και στην ηλικία νέος και δεν διαθέτει πολιτική βάση που να του επιτρέπει την όποια περιφρόνηση των άλλων και των παραγωγικών τάξεων, θα κερδίσει σε πολλά, άν αρχίσει αμέσως τη συστηματική και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τα προβλήματα της οικονομίας· από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιπτώσεις τους σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ώς τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΟΝΕ, ελάχιστα γνωρίζει ο κόσμος.
 
Οι ατασθαλίες στα έργα
Μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση, οι δημόσιοι ασπασμοί δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν  την «υπόγεια» σύγκρουση μεταξύ του τέως και της νύν υπουργών ΠΕΧΩΔΕ· η σύγκρουση δεν αφορά μόνο την εκτέλεση των έργων της Ολυμπιάδος, που έχουν καθυστερήσει τρία χρόνια και ο επικυρίαρχος του κόμματος, αποχωρών, επιχειρεί να επιρίψει τις ευθύνεςστη διάδοχό του. Η κ. Βάσω Παπανδρέου, έχει και πολιτική εμπειρία αρκετή και αισθητήριο οξύτερο, ώστε να τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά και γυναικεία κακία για την τύχη που της επιφύλαξαν· από πρώτο τη τάξει υπουργό, και ενώ είναι πρώτος βουλευτής στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την υποβίβασαν στην έβδομη θέση, με σκοπό να της φορτώσουν όλα τα σπασμένα και τις παρανομίες. Οι πρώτες της αντιδράσεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει, όπως έκανε ο νυν υπουργός Αναπτύξεως, αλλά το αντίθετο θα δώσει τη μάχη της σκληρά.
 
Ο έλεγχος του κόμματος
Ο επικυρίαρχος του κόμματος και φυγάς των μεγάλων έργων επιδίδεται συστηματικά στην άλωση του κομματικού μηχανισμού· ο στόχος είναι σαφής: επιδιώκει με τον έλεγχο του κόμματος να παρασύρει πρωθυπουργό και κυβέρνηση στην πολιτική της πολώσεως και του διχασμού, ώστε να συγκαλύψει τα έργα του στο ΠΕΧΩΔΕ και την παραπομπή στον ανακρίτη από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το Κτηματολόγιο. Αμέσως μετά το συνέδριο είχε παρασύρει τους πάντες στην κυβέρνηση σε αυτόν τον ρυθμό· φαίνεται, όμως, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο πρωθυπουργός, με τους ανθρώπους του στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να αποκτήσει αυτός τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού και όχι ο οιοσδήποτε άλλος· οι συστάσεις του προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ως προς τις καθυστερήσεις των ολυμπιακών έργων δεν ήταν τόσο αυστηρές ή δεν ήθελε να είναι τόσο αυστηρές. Έτσι ο Γραμματέας του κόμματος αισθάνεται ακάλυπτος.
 
Η πάταξη της τρομοκρατίας
Όσο η αποτυχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν προδιαγράφεται ως βεβαία και όσο ο τηλεοπτικός πόλεμος χάνεται για την υπερδύναμη, όπως και οι δυνατότητές της να ρυθμίσει τις τοπικές διαφορές, τόσο είναι υποχρεωμένη να ρίξει το βάρος της κατά των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, ώστε να δείξει ότι έχει κάνει κάτι· στη χώρα μας το πρόβλημα της συλλήψεως των τρομοκρατών της 17ης Νομεβρίου είναι καθοριστικό, μετά από είκοσι πέντε χρόνια δράσεως. Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής το υπογραμμίζει αυτό σε κάθε του εκδήλωση· φαίνεται ότι κάτι είναι αποφασισμένοι να κάνουν. Οπότε πολλοί που αισθάνονταν ασφαλείς στις θέσεις τους, θα μετανιώνουν πικρά για την «άφρονα» πολιτική τους δράση.
 
  Η βοήθεια των προσφύγων
 

Οι βομβαρδισμοί των αποθηκών και των εφοδιοπομπών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν πάρει τη μορφή συστηματικής καταστροφής· η επανάληψη των ίδιων λαθών επί τόσες φορές δείχνει ότι σε κάτι άλλο αποβλέπουν. Ακόμη και οι τόσο ανεκτικοί προς τους Αμερικανούς αξιωματούχοι του ΟΗΕ για την επισιτιστική βοήθεια είναι λάβροι στις καταγγελίες τους για τα υποτιθέμενα λάθη των βομβαρδισμών· όλοι τους αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Οι αναφορές άλλων είναι σαφέστερες:  Οι Αφγανοί είναι συνυπεύθυνοι για τη διατήρηση του καθεστώτος των Ταλμιπάν και άρα θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της ανοχής τους· η ίδια λογική είχε εφαρμοσθεί και εναντίον των Σέρβων το 1999.

 
Γενέσθαι μονοπωλίαν

Όταν ο Θαλής, επειδή είχε προβλέψει καλή ελαιοπαραγωγή με τις αστρονομικές του παρατηρήσεις παρά το ότι δεν προβλεπόταν, είχε ενοικιάσει όλα τα ελαιουργία, ήθελε να αποδείξει ότι «ράδιόν εστι πλουτείν τοις φιλοσόφοις άν βούλωνται», επινοικιάζοντάς τα μετά· παρομοίως, ο Συρακούσιος τραπεζίτης αγόρασε, με τις καταθέσεις που είχε, όλο το σίδηρο της πόλεως και πουλώντας τον μετά, με όχι υπερβολική αύξηση της τιμής, κέρδισε πάρα πολλά. Αμφότεροι είχαν επιβάλει μονοπώλιο· ο τύραννος Διονύσιος, μόλις πληροφορήθηκε για τον τραπεζιτη, τον διέταξε να πάρει τα χρήματά του και να εγκαταλείψει την πόλη, επειδή εύρισκε τρόπους πορισμού χρημάτων ασυμφόρους προς τον ίδιον· «ο Διονύσιος αισθόμενος τα μεν χρήματα εκέλευσεν εκκομίσασθαι, μη μέντοι γ’ έτι μένειν εν Συρακούσαις, ως πόρους ευρίσκοντα τοις αυτού πράγμασιν ασυμφόρους». Αυτό ενοχλούσε τον τύραννο, άλλοι επέβαλαν μονοπώλιο και όχι ο ίδιος, επειδή«αμφότεροι γαρ εαυτοίς ετέχνασαν γενέσθαι μονοπωλίαν».

 
Το πολιτιστικό πρότυπο
Το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αμερική σήμερα είναι η πολιτιστική κυριαρχία· ο έλεγχος του κόσμου στηριζόταν τα τελευταία τριάντα χρόνια σε δύο μέσα, στην πλύση εγκεφάλου με τα χολλυγουντιανά πρότυπα και στην συνεπακόλουθη επιβολή του αμερικανικού τρόπου ζωής. Ο κόσμος ολόκληρος τραγουδούσε, έβλεπε και ονειρευόταν τον αμερικανικό τρόπο ζωής· οι τρομοκρατικές επιθέσεις επέφεραν το πρώτο πλήγμα στο πρότυπο Αμερική. Η αποτυχία των αεροπορικών βομβαρδισμών, η λογική της συλλογικής ευθύνης με τους αμάχους και τα μικρά παιδιά θύματα και η ομαδική υστερία του βιολογικού πολέμου έχουν υπονομεύσει συθέμελα το πρότυπο αυτό. Όλο και λιγότεροι, όλο και σπανιώτερα βλέπουν χολλυγουντιανές παραγωγές· αυτό είναι το κυριώτερο μέλημα της αμερικανικής κυβερνήσεως και ο μόνος λόγος ταχείας διακοπής των βομβαρδισμών. Όσο συνεχίζονται τόσο πλήττεται το καταναλωτικό και πολιτιστικό πρότυπο, τόσο χάνονται οι μοχλοί κυριαρχίας του κόσμου· η απόφαση είναι δύσκολη.
 
Τραπεζικές συγχωνεύσεις
Η αναγγελία της συγχωνεύσεως της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με την ¶λφα Τράπεζα Πίστεως αποτελεί την πιο σημαντική οικονομική είδηση μεταπολεμικά· η συγχώνευση σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον δημιουργείται τραπεζικός  κολοσσός,ο οποίος διασφαλίζει τις δυνατότητες του να είναι ανταγωνιστικός με τις άλλες τράπεζες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ)· δεύτερον, χάνει η Εθνική Τράπεζα τον ημικρατικό χαρακτήρα της και μετατρέπεται σε ιδιωτική τράπεζα. Ο ημικρατικός χαρακτήρας εκπήγαζε από νόμο του Μαρκεζίνη, ο οποίος προέβλεπε το διορισμό του Διοικητού της Εθνικής από τον πρωθυπουργό, παρ’ όλο που το κράτος δεν διέθετε την πλειοψηφία των μετοχών, αλλά αυθαιρέτως· τον νόμο αυτόν δεν τον κατήργησε καμμία κυβέρνηση. Με την έναρξη εφαρμογής του ευρώ, ο νόμος αυτός καταργείται αυτομάτως, οπότε στην Εθνική Τράπεζα θα εκλέγει η Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Διοικητή της· οι περιορισμοί των κυβερνητικών παρεμβάσεων και των κρατικοδιαίτων θα κριθούν!
 
Τα προληπτικά μέτρα
Ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις· ο νέος υπουργός Οικονομίας, μόλις και μετά βίας ψέλλισε κάτι για τις οικονομικές συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο καιρός όμως τρέχει, ο χειμερινός τουρισμός έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα και απομένει ο θερινός, για τον οποίο, όμως, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο η κυβέρνηση· για να μελετήσει τα προβλήματα και να λάβει τις αποφάσεις της, συνήθως μεσολαβούν μήνες και χρόνια μερικές φορές. Είναι γνωστά αυτά· οι εκπρόσωποι των κλάδων επειγόντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς ή να δραστηριοποιείται κάποιος υπουργός· η νέα κυβέρνηση, δέκα μέρες μετά το σχηματισμό της, μιμήθηκε αμέσως την προηγούμενη και έπεσε στη γνωστή χειμερία νάρκης της. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και ριζοσπαστικές.
 
Η πιστωτική αγορά

Η συγχώνευση της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και της ¶λφα Τραπέζης Πίστεως αλλάζει το οικονομικό τοπίο της χώρας, και αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία μας· φυσικά τίθενται πολλά ερωτήματα. Το πρώτο είναι οι συνέπειες εκ του δευτέρου κύματος θυμάτων του Χρηματιστηρίου· είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εισηγμένες τις μετοχές τους στη Σοφοκλέους και τις κατέθεσαν ως εγγύηση στην περίοδο της ακμής προ διετίας στις τράπεζες για την άντληση πιστώσεων. Δύο χρόνια μετά, οι εγγυήσει αυτές μόλις καλύπτουν το ένα εικοστό ή ένα δέκατο των πιστώσεων· με τη λήξη του έτους, και τον έλεγχο των εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ανωμαλία αυτή δεν μπορεί να παραταθεί. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει; Πασοκοφιλείς επιχειρήσεις!

 
¶γνωστη η έξοδος
Όσο και άν προσπαθούν οι Αμερικανοί να ελέγξουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και να μη μεταδίδουν για τους βομβαρδισμούς και το βιολογικό πόλεμο στην Αμερική, τα δύο αυτά γεγονότα καθορίζουν τη ζωή του πλανήτου· ο Βρεταννός πρωθυπουργός επιχειρεί να προσεγγίσει τους «σκληρούς» ¶ραβες και να διασφαλίσει την υποστήριξή τους, ενώ οι Κινέζοι και με το Γερμανό καγκελλάριο υπογράμμισαν την ανάγκη του να μην υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων άμαχοι και μικρά παιδιά. Το τέλος των βομβαρδισμών είναι άγνωστο και του βιολογικού πολέμου επίσης· είχαν αρχίσει τον δεύτερο για να καλύψουν τους πρώτους, αλλά αμφότερα έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Το χειρότερο είναι ότι, μετά τους άλλους δυτικούς λαούς, και η κοινή γνώμη στις αγγλοσαξωνικές χώρες μεταστρέφεται.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr