Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
05 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Ο ιδιοκτήτης της Εθνικής Τραπέζης ρωτήθηκε;
Η απόφαση για τη συγχώνευση της Εθνικής Τραπέζης με την ¶λφα Τράπεζα Πίστεως ελήφθη από τον Διοικητή της πρώτης και από τον πρόεδρο της δευτέρας· ο πρόεδρος της δευτέρας είναι δεδομένο ότι ελέγχει προσωπικώς ή ως οικογένεια την πλειοψηφία των μετοχών της τραπέζης, και άρα δεν χρειαζόταν να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για να ανακοινώσει την απόφασή του· η Γενική Συνέλευση που συνεκλήθη ενημερώθηκε απλώς και επικύρωσε την απόφασή του. Ο πρώτος, όμως, έχει διορισθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ως κυβέρνηση ελέγχει μικρό ποσοστό των μετοχών, ενώ το μεγαλύτερο το έχουν στα χέρια τους ιδρύματα, μητροπόλεις, Πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί· όλοι αυτοί ενημερώθηκαν εκ των υστέρων, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Διακριτικότης!
 
Η απορρόφηση
Όλοι ομιλούν περί συγχωνεύσεως της Εθνικής Τραπέζης με την ¶λφα Τράπεζα Πίστεως και για τη δημιουργία μιάς ανταγωνιστικής με τις ευρωπαϊκές ελληνικής τραπέζης· από πλευράς οικονομικών μεγεθών ίσως είναι έτσι, άν αρκούν τα αριθμητικά μεγέθη. Στην πράξη, στη νέα τράπεζα, το κράτος, με τα άλλα ιδρύματα στα οποία αποκλείεται να αφήσει την αυτόνομη δράση τους, θα ελέγχει το 28%, οπότε άν προστεθούν και οι μετοχές στα χέρια του απλού κοινού, τότε και πάλι, μάλλον ελέγχει την  πλειοψηφία· ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, μίλησε για απορρόφηση της Πίστεως από την Εθνική και γνώριζε τί έλεγε, αφού αυτός διόρισε τον Διοικητή της Εθνικής και σε αυτόν λογοδοτεί. Αυτή είναι  η πραγματικότης, αντί για ιδιωτικοποιήση έχουν κρατικοποίηση· όσο για τις πελατειακές σχέσεις, άς μας αναφέρει ο Διοικητής τις περιπτώσεις που διαφώνησε με την κυβέρνηση για τους κρατικοδιαίτους κομματικούς.
 
Πόλωση ή δέσμευση
Στην υπόθεση της προετοιμασίας της Ολυμπιάδος ο πρωθυπουργός άφησε ακάλυπτο τον επικυρίαρχο του κόμματος και φυγάδα των μεγάλων έργων, υπέρ της διαδόχου του στο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά προχθές στη Βουλή φάνηκε ότι ταυτίζεται πλήρως μαζί του ως προς την πόλωση της πολιτικής ζωής· οι ταλαντεύσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο προσωπικές του επιλογές και περισσότερο καθοριστικές δεσμεύσεις ως προς την ακολουθητέα πολιτική. Η πραγματικότης είναι δεδομένη πλέον· δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό οι διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της κυβερνήσεως είναι πιο έντονες από ό,τι ήταν στην προηγούμενη· η εμμονή στις παραδοσιακές διακρίσεις της πολιτικής μας ζωής, δείχνει ότι ο ίδιος δεν έχει άλλο δρόμο εκτός από το αδιέξοδο του διχασμού. Τέλος η άρνηση παραδοχής των νέων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αποπνέει την ξενοδουλεία· ο λαός γνωρίζει ποιές είναι οι σημερινές συνθήκες.
 
Οι διαδηλώσεις
Το περασμένο Σαββατοκύριακο διακόσιες σχεδόν διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πόλεις της Αμερικής εναντίον των βομβαρδισμών του Αφγανιστάν και της ρατσιστικής πολιτικής στο εσωτερικό· το άλλο κίνημα εκτείνεται από τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου ως την προστασία του περιβάλλοντος, την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Στα ίδια πλαίσια πρέπει να ενταχθεί και η διαδήλωση των πυροσβεστών της Νέας Υόρκης· οι μεταβολές των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνειδητοποιούνται από τον αμερικανικό και τους άλλους λαούς, όπως και από τον ελληνικό. Η νέα εποχή δεν έχει μάλλον τίποτε το κοινό με την προηγούμενη, εκτός από τη χρονολιγική συνέχεια· δύσκολο να το κατανοήσουν αυτό οι μακαρίοως εξουσιάζοντες.
 
  Η στάση της πρεσβείας
 

Ο αμερικανικός πρεσβευτής «αναγνώρισε» το λάθος του, για την τριήμερη καθυστέρηση στην ενημέρωση της ελληνικής κυβερνήσεως ως προς το κρούσμα του άνθρακος σε επιστολή του διπλωματικού σάκκου· η κυβέρνηση αντέδρασε με δήλωση αντιπροέδρου της Βουλής και όχι του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η όποια διακριτικότης είναι ανεκτή απέναντι στην υπερδύναμη, αλλά και η δουλικότης δεν είναι κατανοητή· το προεδρείο της Βουλής εκφράζει τη νομοθετική εξουσία και όχι την εκτελεστική που είναι υπέρυθυνη για τις διπλωματικές σχέσεις, όσο συμπαθής και άν είναι ο αντιπρόεδρος. Τα όρια της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους είναι σαφή και δεδομένα· όταν η κυβέρνηση τα αγνοεί, αυτό σημαίνει ότι αγνοεί την εθνική κυριαρχία.

 
Δεί χρηματισμού

Όταν ο Θαλής, απαντώντας στις ειρωνείες των συμπολιτών του, σύστησε το πρώτο μονοπώλιο με την ενοικίαση από το χειμώνα όλων των ελαιουργίων της Ιωνίας και των νήσων, δεν είχε σκεφθεί το ποιόν δρόμο άνοιγε για την ανθρωπότητα· οι τύραννοι κυρίως ανακάλυψαν εύκολο τρόπο για την άντληση πόρων από τους φορολογουμένους. Είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουν αυτά οι πολιτικοί, γράφει ο Αριστοτέλης· «χρήσιμον δε γνωρίζειν ταύτα και τοις πολιτικοίς», για τις ώρες ανάγκης στη δημοκρατία. Πολλές πόλεις έχουν την ανάγκη αντλήσεως πόρων και με αυτά τα μέσα, όπως και οι οικίες· «πολλαίς γαρ πόλεσι δει χρηματισμού και τοιοούτων πόρων, ώσπερ οικία». Για το λόγο αυτό ακριβώς και μερικοί από τους πολιτικούς πολιτεύονται μόνο με αυτόν τον τρόπο· «διόπερ τινές και πολιτεύονται των πολιτευομένων ταύτα μόνον». Ποιοί είναι αυτοί; Είναι οι τύραννοι, όπως ο Συρακούσιος Διονύσιος  με το μονοπώλιο σιδήρου.

 
Ο φονταμενταλισμός
Ο Μπιν Λάντεν και με το νέο μήνυμά του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και καταδικάζει την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών· η εποχή που απηύθυνε το μήνυμά του είναι ενδειτική: ο βαρύς χειμώνας άρχισε στο Αφγανιστάν και οι βομβαρδισμοί περιορίσθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Από πολιτικής πλευράς έχει σημασία το γεγονός ότι, την ίδια εποχή, παρουσιάζεται και το κίνημα των Ισλαμιστών φονταμενταλιστών στη Βρεταννία και στην Αμερική· η διάδοσή του δεν είναι και πολύ μεγάλη ώς τώρα, αλλά είναι άγνωστες οι προεκτάσεις που μπορεί να λάβει. Το κυριώτερο πρόβλημα είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται το κίνημα αυτό· όσο οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα και όσο κλιμακώνεται η αντίσταση των λαών, τόσο και ευνοείται η αντίδραση των εγχωρίων Ισλαμιστών στη Βρεταννία και στην Αμερική. Νέο κίνημα αναπτύσεται
 
Το αντίδοτο στη ζωή
Η αμερικανική κυβέρνηση -και όσες την ακολουθούν πιστά, όπως η ελληνική-, το μόνο που σκέπτεται, χρησιμοποιώντας και τα τηλεοπτικά μέσα, είναι την καλλιέργεια της ομαδικής υστερίας· από τον άνθρακα ώς τα μέτρα προφυλάξεως για τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει καταστήσει στους Αμερικανούς «τον βίον αβίωτον». Με εξαίρεση το χρηματιστήριο το οποίο, με οφθαλμοφανείς παρεμβάσεις, διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα, η καθημερινότης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διαταραχθεί σε όλα τα επίπεδα· το πρόβλημα είναι το κατά πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση υστερίας; Ο αμερικανικός λαός ούτε σε κατάσταση πολέμου ζει, ούτε σε κατάσταση ειρήνης, αλλά σε ενδιάμεσο «σνθήκη» πανικού και υστερίας· όλα είναι πιθανά, από το μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα, ώς το βιολογικό πόλεμο και τις επιδημικές ασθένειες. Αντίδοτο για τη ζωή δεν μπορεί να είναι η καλλιέργεια μίσους κατά των άλλων θρησκειών, με την επίκληση του μοναδικού θεού.
 
Η άλλη ψυχολογία
Τα δύο συμπτώματα της ασθενείας άνθρακος στη Γερμανία και στην Ελλάδα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την παντελή απουσία συμπτωμάτων υστερίας σε αμφότερες τις χώρες· στη χώρα μας, το κρούσμα παρουσιάσθηκε σε επιστολή προς την αμερικανική πρεσβεία μέσα στον  διπλωματικό σάκκο. Δηλαδή, η επιστολή περιλήφθηκε στον  διπλωματικό σάκκο στα πιο απόρρητα γραφεία του Στέητ Ντηπάρτμεντ· άρα και η αποστολή της ύποπτης επιστολής προήλθε από τα πιο επτασφράγιστα γραφεία των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα από την καρδιά της αμερικανικής διπλωματίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το κρούσμα στη Γερμανία· η αποστολή της επιστολής έγινε από τα ίδια απόρρητα γραφεία της Αμερικής· η άλλη πτυχή των κρουσμάτων αυτών είναι η αντίδραση του κόσμου. Η κοινή γνώμη σε αμφότερες της Ευρώπης αντέδρασε πολύ φυσιολογικά, χωρίς ίχνος υστερίας· οι αρχές πήραν τα μέτρα τους και ο απλός κόσμος συνέχισε την κανονική ζωή του.
 
Η κατοχή της Παλαιστίνης

Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις της δυτικές όχθης γίνεται σταδιακά και χωρίς καμμία δέσμευση από την πλευρά του Τελ Αβίβ· η τακτική αυτή των Ισραηλινών δεν είναι νέα και ούτε εκπλήσσει κανέναν. Η στάση της Ουάσιγκτον εκπλήσσει· τη στιγμή που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την προσέγγιση με τους ¶ραβες και τους Μουσουλμάνους, στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, εμφανίζεται να αδυνατεί να ελέγξει τον κύριο προστατευόμενό της κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι άμαχοι είναι παντού άμαχοι και τα μικρά παιδιά είναι μικρά παιδιά, και δεν δικαιολογούνται οι όποιες σιδηρόφρακτες μεραρχίες να ισοπεδώνουν τα σχολεία μαζί με τους μαθητές· αυτές οι εικόνεςκρίνουν το πολιτικό παιχνίδι και όχι οι υποσχέσεις και οι αναφορές στην ιστορία.

 
Οι μαζικοί βομβαρδισμοί
Οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν έγιναν οι χειρότεροι των τριών εβδομάδων, αλλά και ο στρατηγός Χειμώνας έχει στήσει στο στρατηγείο του πάνω από τη χώρα· αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλότερα και οι στόχοι είναι όλο και λιγότερο ευάλωτοι. Ο Οσσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίσθηκε να τους περιφρονεί και να τους ειρωνεύεται με το νέο μήνυμά του· ελέγχει, αλλά και καθοδηγεί τον ισλαμικό «κίνημα» στο βαθμό που ανθίσταται εναντίον των κυβερνήσεών τους οι οποίες ακολουθούν την αμερικανική πολιτική. Εκείνο που ενδιαφέρει δεν είναι οι λεπτομέρειες, αλλά η μάχη του τηλεοπτικού πολέμου· ο Μπιν Λάντεν και το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα δίδουν τον τόνο και οι δυτικοί σταθμοί ακολουθούν, με όλες τις συνέπειες που έχει στον τηλεοπτικό πόλεμο.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr