Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
13 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η αλληλεξάρτηση όλων στον κόσμο μας
Η πιο πρακτική πλευρά της παγκοσμιοποιήσεως είναι η άμεση και ταχύτατη επικοινωνία· ό,τι νέο συμβαίνει και όπου συμβαίνει, αμέσως φθάνει στην άλλη άκρη του κόσμου. Μετά, έρχονται οι παρεμβάσεις και η λογοκρισία· η άλλη πτυχή είναι η ψυχολογική. Όλοι αποσπώνται από την καθημερινότητά τους κι ασχολούνται με το νέο γεγονός· ουδέποτε στην ιστορία συνέβαινε αυτό. Παλαιότερα περνούσαν μήνες ώσπου να πληροφορηθούν τις εξελίξεις· η επιρροή του προτύπου της κοσμοκράτειρας δεν ήταν άμεση και στον απλό κόσμο της αποικίας ίσως δεν έφθανε ποτέ. Αυτό, όμως, δεν έχει σημασία σήμερα· η άμεση επικοινωνία δείχνει τα αδύναμα σημεία του προτύπου και του τρόπου ζωής του. Στην πράξη, η ζωή στην Αμερική επανέρχεται στην επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων.
 
Ανικανότης ή δεσμεύσεις
Τα όσα αποκαλύπτονται για τις καθυστερήσεις στην Ολυμπιάδα γεννούν πολλά ερωτήματα· δεν είναι τόσο η πρακτική πλευρά του θέματος, με την ασχετοσύνη και την πολυπραγμοσύνη των κυβερνώντων. Αυτό είναι δεδομένο, αφού επέτυχαν τη δήωση του περισσοτέρου πλούτου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εισέρρευσε ποτέ στην Ελλάδα· η πολιτική πλευρά μετράει περισσότερο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κρίνουν την αξιοπιστία και το κύρος του Ελληνισμού· όποιος το αγνοεί, αυτό σημαίνει ότι δεν πονάει τον τόπο του και την ιστορία του. Όταν οι καθυστερήσεις επιχειρούνται με τρόπο συστηματικό, αυτομάτως αναδύονται οι σκέψεις ότι αυτό γίνεται εσκεμμένως για δύο λόγους· ο πρώτος, για την εξυπηρέτηση των ημετέρων εργολάβων, επειδή έτσι καρπούνται περισσότερα· ο δεύτερος, είναι η εκουσία ζημία του Ελληνισμού. Αμφότερα πείθουν, επειδή δύσκολα μπορεί να τα αντικρούσει κανείς· είναι διαλυμένο το κράτος, αλλά οι απλοί υπάλληλοι πονούν τον τόπο.
 
Ο προϋπολογισμός
Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση ως προς τη σύνταξη του προϋπολογισμού· ο χρόνος κυλάει με την αμείλικτη τροχιά του, αγνοώντας την αγωνία των αδιαφόρων πολιτικών, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει στις επόμενες εβδομάδες να κατατεθεί στη Βουλή. Ο υπερόπτης προκάτοχός του και νύν αρχιστράτηγος της χώρας είχε προδιαγράψει τους στόχους του προϋπολογισμού και είχε περιλάβει ακόμη και κονδύλια από την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας· τόση επαφή είχε με την ελληνική πραγματικότητα, δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του σε χώμα ελληνικό. Αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν· η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμός της, έστω και το ίδιο άσχετο με την ελληνική οικονομία, όσο ο προηγούμενος. Η καθυστέρηση έχει τις άμεσες επιπτώσεις της· από ψυχολογικής πλευράς ο κόσμος παραμένει μετέωρος και αδυνατεί να πιστέψει την κυβέρνηση, όποιος και άν το θέλει!
 
Οι πλημμύρες στο Αλγέρι
Οι πλημμύρες στο Αλγέρι αποδεικνύουν τις ολέθριες επιπτώσεις στο κλίμα από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου· οι νεκροί  ξεπέρασαν τους τριακόσιους και οι καταστροφές στη φτωχή χώρα είναι κολοσσιαίες. Μέσα σε λίγες ώρες η βροχή που έπεσε έφτασε τα 210 εκατοστά, όταν  ολόκληρο το χρόνο η βροχόπτωση κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες· οι χείμαροι είχαν ύψος, σε μερικές περιπτώσεις, τεσσάρων μέτρων. Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο πολλαπλασιάζονται και οι καταστροφές περισσότερο ακόμη· οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν κάποια σημασία, επειδή η Γή είναι πολύ μικρή πλέον για να παίζουμε μαζί της. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από τις καμπάνες του κινδύνου στα αυτιά μας. Χτυπούν συνέχεια!
 
  Ο ψύχραιμος Πούτιν
 

Ο Ρώσσος πρόεδρος εμφανίσθηκε από την πρώτη στιγμή ψύχραιμος και πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, παρά το αεροπορικό δυστύχημα· η σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο θα είναι χαρακτηριστική. Θα δώσει την αίσθηση της συμπαραστάσεως προς τους Αμερικανούς από τον ρωσσικό λαό· θα μείνει ιστορική η εικόνα αυτή: ο υποτιθέμενος εχθρός, ως τις 11 Σεπτεμβρίου, μετατρέπεται στον κύριο συμπαραστάτη τη στιγμή της κρίσεως. Η πολιτική αυτή διάσταση της επικαιρότητος έχει την ιδιαίτερη βαρύτητά της· είναι υποχρεωμένοι οι Αμερικανοί να χαμηλώσουν και άλλο την υπεροψία τους και να φέρονται πιο ευγενικά προς τις άλλες δυνάμεις. Η πορεία της διεθνούς πολιτικής αλλάζει και πάλι.

 
Ιππαρίνος Διονύσιον

Ο Ιππαρίνος ήταν πολύ πλούσιος Συρακούσιος, που κατασπατάλησε την περιουσία του σε πολυτελή και ασελγή ζωή· είναι συνηθισμένο, πολλοί πλούσιοι, όπως στην εποχή μας τα θύματα του δευτέρου κύματος του Χρηματιστηρίου, εκείνοι που έχασαν με την πτώση της αξίας της μετοχής τους και την αδυναμία τους του να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, σκέπτονται μετά την επιβολή τους στην εξουσία. Αυτοί γράφει ο Αριστοτέλης, ή γίνονται οι ίδιοι τύραννοι ή κατασκευάζουν κάποιο υποχείριό τους, για να παίρνουν τις εργολαβίες και να παραδίδουν ευάερα και ευήλια έργα· τα υφιστάμεθα με τα πρωτοβρόχια. Ο Ιππαρρίνος, αφού χρεωκόπησε, βοήθησε στην επιβολή της τυραννίας του Διονυσίου του πρεσβυτέρου· «ώσπερ Ιππαρίνος Διονύσιον εν Συρακούσαις». Επί τυραννίας του επέτρεψε τους Καρχηδονίους να καταλάβουν τη Δυτική Σικελία, χρησιμοποιώντας τους ως αντίπαλο δέος στο λαό του· οι πόλεις, Ακράγας, Σελινούς, Ιμέρα εχάθησαν για τον Ελληνισμό.

 
Η ομαδική υστερία
Τη στιγμή ακριβώς που η αμερικανική κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει την πολιτική της της ομαδικής υστερίας και προσπαθούσε να επαναφέρει το λαό της στην παλιά καθημερινότητά του, ήρθε το αεροπορικό δυστύχημα στο Κουίνς· την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είναι γνωστό το τί συνέβη, άν ήταν τρομοκρατική ενέργεια ή απλό αεροπορικό δυστύχημα. Η ψυχολογία του απλού Αμερικανού άλλαξε πάλι και επέστρεψε στην αβεβαιότητα της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων· οι κοινωνικοί ιστοί της αμερικανικής κοινωνίας σπάνε εκ νέου. Το πρότυπο Αμερική, με το δολλάριο και την αίσθηση ασφαλείας πλήττονται στο πιο αδύναμο σημείο τους· οι νεκροί επιβάτες και κάτοικοι της περιοχής μάλλον θα μετρούνται σε εκατοντάδες. Στα μεγάλα χρηματιστήρια η κατάρρευση ήταν άμεση και είναι άγνωστες οι επιπτώσεις· η προσπάθεια ανακάμψεως της αμερικανικής οικονομίας ή έστω αναβολής της κάμψεως αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον. Πάλι τα ίδια!
 
Ο Μπούς στο ενδιάμεσο
Τη μέση οδό ακολούθησε στο Μεσανατολικό ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ· αναφέρθηκε στη μελλοντική ύπαρξη δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Παλαιστίνη, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά δεν προχώρησε και στην αναγνώριση της κρατικής οντότητος των Παλαιστινίων. Το αποτέλεσμα είναι η δυσαρέσκεια αμφοτέρων· το Ισραήλ, με την κίνηση αλαζονείας και περιφρονήσεως προς τον διεθνή οργανισμό και τους προστάτες του, αποχώρησε από την αίθουσα κατά την ομιλία του Τζωρζτ Μπους· ο Γιασέρ Αραφάτ παρακολουθούσε περίλυπος. Το Μεσανατολικό, δεν είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί επειδή η γενοκτονία διαρκεί δεκαετίες, αλλά είναι η πρόκληση της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής· οι Αμερικανοί διστάζουν να τολμήσουν την βαθειά τομή στην εξωτερική τους πολιτική και την ουσιαστική προσέγγιση προς τους ¶ραβες. Οι δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και οι ανάγκες της Γουώλ Στρητ προηγούνται.
 
Η νέα έκρηξη
Οι Αλβανοί Ένοπλοι Κοσσοβάροι στα Σκόπια εκτέλεσαν τρεις αστυνομικούς και απήγαγαν μερικές δεκάδες πολίτες, σε νέα έκρηξη βίας στην περιοχή· είναι οι παραμονές των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και η πολιτική πτέρυγα του Ουτσεκά, τα χαϊδεμένα παιδιά των Αμερικανών προ διετίας, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους συμπολίτες τους. Έτσι εστράφησαν εναντίον του κράτους των Σκοπίων, στο οποίο διαθέτουν τα περισσότερα ερείσματα και όπου η αντίσταση είναι πιο αδύναμη· η αστάθεια και η εκρηκτικότης στη Βαλκανική παραμένει, και τούτο εξ αιτίας των οπλοφόρων που είχε εκπαιδεύσει και προετοιμάσει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι άλλο: η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των Ουστεκάδων, είχε γίνει από τους ανθρώπους του Μπιν Λάντεν, με τη χρηματοδότηση των Αμερικανών· υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί κυνηγούν τους ανθρώπους του αρχιτρομοκράτη. Πώς επιβιώνουν τα παρακλάδια του στη Βαλκανική; Ιδού το πολιτικό πρόβλημα!
 
Τα φυλετικά μίση

Μετά την κατάληψη της Μασάρ ελ Σαρίφ και της προόδου των στρατευμάτων της προς την Καμπούλ, ανεξαρτήτως της στρατιωτικής πτυχής των επιχειρήσεων, ανακύπτει το πολιτικό πρόβλημα· οι διαφορετικές φυλές του Αφγανιστάν, οι οποίες  συγκρούονται την τελευταία εικοσαετία, καθώς οι ξένες δυνάμεις έπαιζαν με τη μία εναντίον της άλλης, απειλούν νέο αιματοκύλισμα. Από την άλλη πλευρά, οι ισλαμικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στηρίζουν τις γειτονικές τους φυλές και επιθυμούν την πλήρη κατάλυση του ισλαμικού καθεστώτος· αυτό, όμως, δεν το θέλει καθόλου το Πακιστάν, το οποίο στήριξε τον αγώνα των Ταλιμπάν και ενδιαφέρεται για τη επιβίωση του ισλαμικού καθεστώτος. Όταν  ο πρόεδρός του Μουσάραφ απηύθυνε την έκκλησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επιβίωσή του καθεστώτος του επιζητούσε.

 
Οι αντιδράσεις έπονται
Οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι κέρδισαν τον τηλεοπτικό πόλεμο, μετά την κατάληψη της Μασάρ ελ Σαρίφ και άρχισαν την προπαγάνδα της νίκης· η ευφορία επικαλύπτει τις άλλες διαστάσεις του προβλήματος. Στο Αφγανιστάν ο έλεγχος της πρωτευούσης δεν σημαίνει και έλεγχο της χώρας· το αντίθετο μάλιστα, ο έλεγχος της Καμπούλ, πέραν της αιματοχυσίας που θα προκαλέσει και τα αναπόφευκτα νέα μίση, σημαίνει μεταφορά της συγκρούσεως στην επαρχία και στα ψηλά βουνά. Ο χειμώνας αναμφιβόλως ευνοεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν την  επαρχία και γνωρίζουν άριστα τον κλεφτοπόλεμο· οι Αμερικανοί το μόνο που μπορούν να κάνουν ώς το Θέρος είναι οι βομβαρδισμοί. Στο εξωτερικό, απομένει η αντίδραση των φανατικών Ισλαμιστών, τόσο εναντίον των Αμερικανών, όσο και των φιλικών τους καθεστώτων.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr